Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2018

Toinen päivä ensimmäistä parempi

Tänään siis pm-hallit jatkuivat. Tämä päivä oli omien urheilijoideni osalta kokonaisuudessaan hieman eilistä parempi.

15-sarjan pituudessa hyppäämässä oli Oona. Varsinaisia pituustreenejä on harjoituskaudella alla suunnilleen yksi ja kisoja kaksi. Koko ajan hyppääminen on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan ja tänään pisin mitattu hyppy oli 467. Sillä tuli kisassa hopeaa.

Tyttöjen aitajuoksu oikeastaan jopa hieman jännitti. Vaikka Nea ja Peppi-Rosa molemmat viimeisissä treeneissä ovatkin juosseet hyvännäköistä juoksemista, on kisassa aina yksittäisen huonon askeleen/alastulon mahdollista heikentää tulosta huomattavastikin. Nea juoksi voittoon melko puhtaalla juoksulla ja ajalla 9,27, Peppi-Rosa juoksi kolmanneksi 10,03:lla ja myöskin melko puhtaalla juoksulla. Molemmilla ajat tulevat paranemaan vielä tälläkin hallikaudella selkeästi kunhan juoksuihin saadaan lisää röyhkeyttä sekä välijuoksuun että lähtöön.

Peppi-Rosa on viime aikoina hyppinyt seivästä useammankin treenin lopussa ja nyt kisassa ylittyi 210. Nyt ennätys parantui 18 senttiä ja joukkoon mahtui pari sellaista ylitystä, joilla olisi ollut mahdollisuuksia vieläkin korkeampiin ylityksiin. Mestaruus tuli kuitenkin jo tuollakin.

Nea työnsi vaihteeksi kuulaa. Siinäkin tuli mestaruus 8,93:n työnnöllä. Tämmöiset sivulajien kilpailut ovat siinä mielessä hyviä, että näissä voi joutua tiukasti kamppailemaan hyvistä sijoista. Nyt mestaruus tuli yhden sentin turvin seuraavaan tyttöön.

Tuuli työnsi kuulaa 17-sarjassa. Tulos 10,71 toi kisan kakkossijan. Tuollainen hieman vajaa 11 metrinen on tällä hetkellä sellainen peruskisatulos. Vaikka kesän ennätykseen jäi matkaa reilut puoli metriä, ei tämän pidemmälle ole lentänyt kuin siinä ennätyskisassa ja marraskuun kuukausikisoissa. Ja on tämä metrin paremmin kuin viime talvena. Siinä mielessä ollaan ihan hyvään suuntaan menossa.

Peppi-Rosan kolmas laji oli 200 metriä. Pitkä päivä ja pari lajia painoivat sen verran, ettei juoksuvire ollut enää ihan parhainta. Ajalla 29,03 tuli kuitenkin hopeaa. Nean kanssa sovittiin että alunperin suunnitelmissa ollut 200 metrinen jätettiin juoksematta. Aitajuoksun jälkeen lihakset kiristeli sen verran, että mieluummin 200 metriä jäi nyt juoksematta kuin muut tulevien viikkojen kisat.

Tyttöjen aitajuoksun video:

Pm-hallit alkuun

Viikonloppuna Joensuussa kisataan isot pm-hallikisat, kun mukaan ilmoittautuneita urheilijoita on yli 350 ja he tulevat 44 eri seurasta. Itselläni kisat menevät pääosin tulospalveluhommissa mutta mahdollisuuksien mukaan yritän ehtiä valmennettavieni suorituksia näkemään.

Harjoittelua ja ”kuntohuippua” pyritään lähes useamman urheilijan kohdalla ajoittamaan niin, että hallikauden paras vire olisi maaliskuun alussa. Tampere Junior Indoor Gamesit kisataan silloin ja se, on päätähtäin niillä ketkä sinne lähtevät. Toisilla hallikausi saattaa suunnilleen alkaa ja loppua näihin pm-halleihin. Joka tapauksessa nämä Joensuun hallikisat ovat sen verran aikaisessa vaiheessa, ettei kenelläkään vielä kovin montaa täysivauhtista lajisuoritusta ole tehtynä ennen kisaa. Tämä taas tarkoittaa sitä, ettei askelmerkit ja lajitekniikat vielä ole niin varmalla pohjalla kuin ne toivottavasti ovat aina kesäkauden lopussa. Kuitenkin omia ennätystuloksia saa tulla jo heti näin kauden alussa.

Tänään kisaamassa oli neljä omaa valmennettavaani Katajasta sekä LU:sta muutamia, joille kerran viikossa vedän lähinnä pikajuoksutreeniä.

15-sarjan 60 metrillä Nea, Peppi-Rosa ja Oona ottivat alkuerissä ja loppukilpailussa sijat 1,3 ja 4. Nealla on ollut haastavahkot viisi kuukautta Sm-kisojen jälkeen. Tämän päiväiset kisajuoksut olivat Nealla oikeastaan ensimmäiset täysin täysillä juostut täyden tehon juoksut elokuun lopun jälkeen. Tässä tilanteessa juostu 8,32 on kyllä hyvä kisakauden avaus. Peppi-Rosa sivusi joulukuussa juostua ennätystään 8,59. Viime vuodesta ennätys on nyt parantunut 6 sadasosaa ja parantuu tulevissa kisoissa toivottavasti vielä lisää. Oonalla kovempi juoksu sattui alkueriin, joissa syntyi ennätys 8,68. Siinä on 7 sadasosan harppaus joulukuussa juostuun edelliseen ennätykseen.

Oonan kolmiloikkakisa ei mennyt aivat suunnitelmien mukaan. Hopeasijalle oikeuttanut halliennätys 10,13 ei ollut oikeastaan lähelläkään sitä, mitä Oona viimeisissä treeneissä on hyppinyt. Tänään tosin oli ongelmia askelmerkin kanssa, joten se selittää ainakin osan tuloksesta.

Neljäs kisaaja oli sitten 17-sarjassa oleva Tuuli. Ensimmäisen kisansa 500 grammaisella keihäällä heittänyt Tuuli sai tuloksen 30,23. Harjoitusheitto oli vielä lentänyt noin 5 metriä pidemmälle mutta kisassa ei sitten tullut tuon pidempää. Tulos on hieman parempi kuin viime talvena heitetty tulos 100 grammaa kevyemmällä keihäällä. Koska olo ei ollut tänään kuitenkaan oikein hyvä ja paikatkin kipuilivat, jäi Tuulilta tältä päivältä muut lajit tekemättä, saapa nähdä jääkö huomiseltakin.

Lieksalaisille olen siis käynyt kerran viikossa vetämässä treenejä, lähinnä noissa treeneissä on tehty pikajuoksujuttuja ja viikon muut treenit heillä on sitten ollut lähinnä seiväshyppytreenejä. Tällä kaudella olen tosin lisäksi vähän antanut vinkkejä myös muihin harjoituksiin sekä Joensuun leiripäivillä vetänyt myös muiden yu-lajien treenejä heille. Tuosta porukasta ainoana pikajuoksua tänään juoksi Eero 13-sarjassa. Oma ennätys kohentuikin siinä roimasti. Loppukilpailussa meni 8,12. Siinä on 66 sadasosaa kehitystä kesästä.

Huomenna sitten jatketaan kisaamista mm. aidoissa ja pituudessa.

Tässä video tyttöjen 60 metrin finaalijuoksusta:

Omia hiihtolenkkejä ja kisakauden avaus

Uusi vuosi ja uudet hommat. Vuoden vaihteessa päättyi Lieksan Liikunnan ja Urheilun seurakoordinaattorin hommat ja nyt pari viikkoa olen ollut työttömänä. Varsinaisesti työttömänä olen nyt ensimmäistä kertaa. Tuleva vuosi tulee melko pitkälti menemään parin viikon päästä alkavaa Valmentajan ammattitutkintoa suorittaen ja käytännön valmennushommia tehden. Joten urheilun parissa edelleen hyvin aktiivisesti tulen olemaan.

Nyt kun päivisin on aikaa niin olen yrittänyt omaa kuntoa pitää yllä hiihtämällä. Eilen kävin viimeksi suksilla, 27 kilometriä meni ajassa 1.45. Eilisen lenkin jälkeen kasassa on tasan 300 kilometriä ja nyt alkaa hiihtäminenkin pikku hiljaa olla sen verran helppoa, että tuollaisia parin tunnin lenkkejä jaksaa ihan hyvää vauhtia hiihtää.

Vuoden vaihteesta alkaen olen ollut Lieksan Urheilijoiden puheenjohtaja. Vielä tuo ei ole oikeastaan missään näkynyt mitenkään mutta saa nähdä millä tavalla tuo tulee viemään aikaa. Varmasti ainakin jonkin verran.

Valmennushommat jatkuvat silleen, että Joensuussa on 15-16-vuotiaiden tyttöjen ryhmä, jolle vedän treenejä neljänä tai viitenä päivänä viikossa ja Lieksassa lähinnä seiväshyppääjille kerran viikossa juoksutreeniä.

Tuleva viikonloppu tulee olemaan talven kisakauden virallinen avausviikonloppu. Joensuussa kisataan avoimet pm-hallit ja siellä kisaamassa ovat kaikki vähänkään kisaamaan kykenevät. Hyvinkin mielenkiintoiset kisat ovat tulossa kun saadaan selvyys sille millaisessa kunnossa urheilijat oikeasti ovat. Uskoisin ennätyksiä tulevan melko paljon.