Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2013

Heidillä ja Mariannella korkeustreeni, Maaritilla kisaan valmistautumista

Kolmikko teki oman perusverryttelyn ja sen päälle koordinaatioita noin kymmenkunta kertaa 20 metriä.

Maaritilla on huomenna kisapäivä Kuopiossa, joten tänään yritettiin tehdä vain valmistavaa reeniä sitä varten. Ensin juostiin 5×60 metriä rentoja vetoja reiluilla kävelypalautuksilla. Kuulaa viskottiin noin 10 x alhaalta eteen ja suunnilleen saman verran pään yli taakse. Lisäksi kuulaa työnnettiin kymmenkunta työntöä.

Reeniin loppuun Maarit teki vielä lihaskuntoa noin 13 x 10-15-toistoa ja ajoi kuntopyörällä kymmenkunta minuuttia.

Heidi ja Marianne tekivät korkeuden tekniikkatreeni. Kaikki hypyt kuvattiin ja katsottiin koneelta Dartfish-ohjelman kautta. Tuo tosiaan on kätevä systeemi, että saa suoritukset heti koneelta katsottavasti ja urheilijatkin näkevät hypyt niin monesti kuin haluavat. Mutta tällaisen systeemin käyttö vaatii vielä opettelua eikä varmasti ole järkevää älyttömän usein näin tehdäkään. Videolta nimittäin löytyy helposti paljon korjattavia asioita mikä taas vaikeuttaa urheilijan ajattelukyvyn keskittymistä yksittäisiin tärkeimpiin asioihin. Liika ajattelu nimittäin hidastaa suorituksen teko nopeutta mikä esimerkiksi korkeushypyssä yleensä tarkoittaa hitaampaa ponnistusta ja se taas tarkoittaa että hypystä katoaa tehoja. Näin siis aina silloin kun urheilija joutuu jotain miettimään ennenkuin suoritus muuttuu automaatioksi.

Tytöt hyppäsivät varmaankin parikymmentä hyppyä molemmat. Ja heillä reeni kesti pari tuntia. Maaritilla parikymmentä minuuttia vähemmän.

Tytöillä kisaviikonloppuun valmistautumista

Tytöistä paikalla olivat taas Sanna, Iida ja Niina. Päivän reeni oli melko helpohko kun huomenna ja ylihuomenna on kuitenkin kisat tulossa.

Alkuun hölkkäiltiin pari kierrosta ja juostiin portaita 8 kierrosta. Venyttelyjen ja liikkuvuusliikkeiden jälkeen juostiin ja hypittiin tikapuita 14 kierrosta. Tällä kertaa suurin osa tikapuujutuista oli lähinnä rytmijuttuja, pääosin ihan uusia rytmejä.

Koordinaatioita juoksenneltiin noin 7×15 metriä ja reaktiolähtöjä eri asennoista suunnilleen 12 x 15 metriä. Lisäksi viskottiin kuulanheittoja, pyt:tiä ja ae:ta molempia noin 8 heittoa.

Loppuverryttelyksi tytöt kiersivät vielä noin 6 kierrosta.

Huomenna lähdetään Kuopioon kisailemaan Iidan ja Niinan kanssa. Lauantaina mukaan lähtee myös Sanna.

Raportti viime viikonlopun kisojen järjestämisestä

Useampikin henkilö on kysellyt minulta mitä toimenkuvaani Joensuun Katajan valmennuspäällikkönä kuuluu. Valmennushommien ja valmennuksen organisoinnin lisäksi siihen kuuluu mm. erilaisten kisojen järjestämistä. Viikonloppuna Joensuussa järjestettiin avoimet pm-sisulisähallit, jotka olivat ensimmäiset kisat joita ”oikeasti” olin Katajan leivissä järjestämässä alusta loppuun. Ajattelin nyt kertoa miten itse näin näiden kisojen järjestämisen ja mitä niiden eteen tein. Vaikka tämä kertomus onkin melko tarkka niin täytyy muistaa, että ko. kisat ovat kuitenkin vain pm-kisat ja ovat tavallaan vain valmistavia kisoja järjestelykoneiston osalta suurempiin kisoihin. Tapahtumat lähtevät etenemään aikajärjestyksessä:

Kesä-heinäkuu 2012:
Kävin Areenalla varailemassa talveksi 2012-2013 Pohjois-Karjalan Yleisurheilun piirileireille sopivia päivämääriä. Samalla sitten varasin alustavat päivämäärät myös pm-halleille vaikka niistä ei vielä kenenkään kanssa ollut mitään puhetta ollutkaan. Eikä ollut tiedossa sitäkään kuka kisat järjestää mutta varasin silti pari viikonloppua kun Areenan varauskalenteri näytti olevan melko täynnä jo tuossa vaiheessa.

Lokakuu 2012:
Aloitin Katajan päätoimisena valmennuspäällikkönä ja minun toimenkuvaan tuli myös kisojen järjestämisessä aktiivisesti mukana oleminen. Siis myös sisulisähallit jos/kun Kataja ne järjestää.

Marraskuu 2012:
Lupasin Pokaryn kokouksessa muiden Katajan tyyppien (siis pj-Jussi ja tj-Tomi) kanssa että Kataja järjestää sisulisähallit. Tein kuun lopulla kisahakemuksen jossa päätettiin lajit, lajien jakautuminen päivittäin, kisojen alkamisaika, osanottomaksut ja viimeinen ilmoittautumispäivä.

Viikkokisat marraskuussa, joulukuussa ja tammikuussa:
Urheilukoululaisten pikkukisoissa testailtiin esimerkiksi maalikameran toimintaa ja virittelyä toimintakuntoon. Nämä sen takia ettei sitten pikkuisen isommissa kisoissa tule yllätyksiä.

Joulukuun loppu 2012:
Tarkistelin Areenan suorituspaikat ja ilmoitin hallimiehille esimerkiksi että tarvitaisiin parempia pituuslankkuja. Edelliset lankut kun eivät ole täysin samalla tasolla juoksuradan kanssa.

Tammikuun puoliväli:
Hallimiehet olivat tilanneet uudet pituuslankut ja asentaneet ne paikalleen. Uudet lankut ainakin näyttivät olevan viimeisen päälle hyviä. Toimitsijatilannetta alettiin kartoittamaan ja muutamia avaintoimitsijoita kyseltiin. Tilasin mitalit kisoihin Pokalilta. Katajan toimistolta löytyi käyttämättömiä pm-mitaleita 137 kappaletta joten uusia piti tilata ”vain” 241. Tein myös hyvin alustavan aikataulun. Virallisia lajeja oli 126 ja lisälajeja muutamia. Aikamoinen palapeli siis tuo aikataulun väsääminen enkä sitä vielä missään julkaissut koska osallistujamääristä ei ollut mitään tietoa. Jossain täällä myös varmistui ettei Jussi pääse palkintojen jakajaksi, joten siihen paikalle meidän pitäisi joku muu keksiä. Sovittiin Tomin kanssa että kisojen valokuvaus ja videokuvaus hoidetaan huomattavasti paremmin kuin meillä aiemmin. Kysyttiin siis Mariannea hoitamaan valokuvaus ja Simanaisen Jaria videokuvaus.

Maanantai 21.1:
Tein mitaleihin sopivan kokoiset tarralaput. Mitaleita oli siis 378 joten tarrojakin piti tehdä sen verran. Toimitsijoita varmistettiin taas muutamia. Ilmoittautumisaika loppui tänään ja suurin osa ilmoittautumisista tuli illalla kilpailukalenteriin, sähköpostiin tai tekstiviestitse.

Tiistai 22.1:
Jälki-ilmoittautumisia tuli jonkin verran. Kävin myös hakemassa mitalit Pokalin toimistolta.

Keskiviikko 23.1:
Siirsin kaikki ilmoittautuneet koneelle. Tulospalvelusysteeminä meillä on käytössä oma excel-viritelmä, koska sillä saadaan tehtyä kaikki mitä halutaan ja vielä melko helposti. Kun osallistujamäärät oli nyt melko hyvin tiedossa niin päivittelin myös aikataulua. Ilmoittautuneita näytti olevan noin 200 mikä oli jonkin verran enemmän kuin mitä etukäteen olin ajatellut.

Torstai 24.1:
Tein aikataulun ”lopullisen” version. Ja tein myös pöytäkirjat, eräjaot yms. Liimailin mitalien tarrat paikalleen. Tehtiin myös Tomin kanssa kisaohjeet joissa luki mm. että kenttälajien palkinnot jaetaan suorituspaikoilla, ettei kilpailijoiden tarvitse turhaan siirtyä palkintoja odottamaan etusuoralle. Näihin puuhasteluihin meni ehkä viisi tuntia. Illalla hallilla katselin suorituspaikkoja läpi ja pyysin hallimiehiä tuomaan korkeuden ja seipään mittatikut. Korkeuden mittatikku tulikin heti mutta seipään ei vielä. Jossain täällä myös ”varmistui” että sähköisestä ajanotosta vastaava Kimmo ei pääsekään ekana kisapäivänä kuin vasta yhden jälkeen paikalle ja Kaisakaan ei pääse olleskaan aikoja ottamaan. Jonkun on siis hoidettava aamupäivän lajien ajanotto. Päätettiin että minä otan ensimmäiset ajat samalla kun hoidan tulospalvelunkin, tarvitsen sinne vaan jonkun avustajan tulospalveluun ja ajanottoon. Soikkeli ei kuulemma pääse joten päätettiin Tomin kanssa että otetaan Heli siihen hommaan.

Perjantai 25.1:
Kaikenlaista pientä valmistelua toimistolla vajaat viisi tuntia, esim. numerolappujen läpikäyntiä, pöytäkirjojen viimeistelyä, kaikenlaisten härpäkkäiden kasaamista valmiiksi. Tunnin ajan yritin asentaa koneeseen toimistolla olevia tulostimia kun joku tulostin pitäisi kisoihin ottaa mukaan. Toinen tulostimista ei asentunut mutta toinen asentui. Se ei vaan tulostanut mustaa väriä. Kävin siis ostamassa uuden musteen mutta en ehtinyt sitä asentaa vielä. Toimistopäivän jälkeen kävin vetämässä nelisen tuntia treenejä ja sovittiin siellä että myös Sanna tulee meille avuksi kuuluttamoon jotta hommat saadaan kunnolla vietyä läpi, Niina menee ennen omaa kisaansa vähäksi aikaa korkeuspaikalle avustamaan, Heidi puolestaan korkeuden kirjuriksi ja Mariannen kanssa sovittiin että otetut kuvat yritetään saada nettiin näkyville mahdollisimman nopeasti. Reenien jälkeen kävin vielä toimistolla asentamassa tulostimeen uuden musteen mutta ei se siltikään ruvennut mustaa tulostaman. Joten illalla asentelin koneeseen vielä oman tulostimeni varmuuden vuoksi.
Illalla yhdeksän jälkeen tuli vielä yksi jälki-ilmoittautuminen yhteen 60 metrin juoksuun, joten lisäili kyseisen nimen listoille.

Lauantaiaamu:
Tomin kanssa oli sovittu että mennään yhdeksältä toimistolle hakemaan tavaroita. Lähettäjän apulainen (Janni) oli sairastunut yöllä ja päätettiin siirtää Heli siihen hommaan. Itse menin toimistolle jo vähän ennen yhdeksään testaamaan jos tulostin toimisi sillä uudella mustepatruunalla. Mutta eihän se sitä mustaa väriä edelleenkään tulostanut, muita värejä kyllä. Joten käytiin vielä Areenalle menomatkalla hakemassa oma tulostimeni. Areenalle saavuttiin noin 9.20 ja romppeet vietiin suoraan kuuluttamoon. Hallilla oli jo jonkin verran kilpailijoita ja esimerkiksi Ana-Sportin myyjät myytävine välineineen ja Liimatta (siis Anssi) viskomassa keppiä. Kävin hakemassa maalikameran tietokoneen ja muut jutut varastosta, Tomi puolestaan lähetyspistoolin ja panokset. Tulostelin taululle tulevat lähtölistat jotka Tomi vei seinälle ja minä laitoin maalikameran toimimaan. Kaikkea muutakin suorituspaikkojen osalta sählättiin ja Liimatta kävi suorituspaikat (ainakin pituuden) läpi. Pikku hiljaa myös muut toimitsijat alkoivat saapua paikalle. Päivän suurin positiivinen yllätys tuli jonkin verran ennen kisojen alkua kun kuuluttamoon kävelivät Kimmo ja Kaisa, jotka siis tulivatkin paikalle. Meillä Tomin kanssa pääsi tässä vaiheessa suuri helpotuksen huokaus: Kuuluttamon osalta kisat tulevat taatusti menemään nyt loistavasti kun porukkaa onkin tarpeeksi ja vielä parhaat tyypit paikalla.

Lauantain kisassa tapahtunutta:
Periaatteessa suorituspaikat toimivat ihan hyvin, tosin kaikilla paikoilla olisi voinut/pitänyt olla yksi toimitsija lisää. Muutaman toimitsijan poisjäänti selvisi vasta viime hetkillä joten niihin ei ehditty reagoida, mutta lajit saatiin vietyä kuitenkin riittävän hyvin läpi. Sanna siirrettiin melko alkuvaiheessa jo kuuluttamosta kenttälajeihin toimitsijaksi. Itse hoidin tulospalvelun kokonaisuudessaan. Juoksujen palkintojen jakaja oli toimitsijapaikoista edelleen tyhjänä mutta ensimmäiset juoksupalkinnot olivat vuorossa vasta parin tunnin kohdalla, joten jotain oli vielä aikaa keksiä.
Maalikameran kuvan laatu on aina kisoissa keskustelun aiheena. Kuva kun voi aina olla parempi ja parempi. Sisällä pidettävissä kisoissa ongelmaksi muodostuu riittävä valon määrä ja siksi Areenassa käytetään maaliviivalla lisäspottia. Spottivalo oli asennettu melko hyvin mutta jossain vaiheessa sitä haluttiin hieman virittää paremmin. Kimmo kun tietää meistä parhaiten nuo kaikki maalikameraan liittyvät jutut niin hän sitten ohjeisti pikkujuttuja valoon liittyen. Valoa lähti kuitenkin säätämään eräs muu ”asiantuntija” joka ei ilmeisesti kuunnellut Kimmon ohjeita. Ja niinhän siinä kävi, että seuraavassa juoksussa valo osoittikin hieman väärään suuntaan ja maalikameran kuva oli niin tumma ettei siitä meinannut saada mitään selvää. Seuraavaan juoksuun sitten Kimmo itse kävi valon kääntämässä kohdilleen ja ongelma oli taas ratkaistu.
Jossain vaiheessa vuorossa oli 12-vuotiaiden tyttöjen 60 metrin alkuerät joihin tulokset saatiin normaaliin tapaan. Joku mies tuli kuitenkin ilmoittamaan, että kaksi tyttöä on yli-ikäisiä juoksuun. Tilastopajassa kuulemma näkyy että ovat 13- ja 14-vuotiaita. Lupasin selvittää asian vaikka olinkin jo etukäteen varma mistä on kysymys. No katselin sitten lisenssirekisteristä että ko. tytöt ovat 12-vuotiaita mutta Tilastopajaan syntymäaika oli tullut virheelliseksi. Ilmeisesti sen takia koska tytöillä ei ole lisenssiä aikaisemmin ollut mutta ovat kilpailleet alaikäisinä 13-vuotiaissa jossain pikkukisoissa ja sen takia Tilastopajan rekisteriin on automaattisesti syntymävuodeksi tullut väärä vuosi. Miehen tekemä huomautus oli siis väärä/turha mutta aiheutti vähän ylimääräistä hommaa.
Jossain myöhemmässä sarjassa sama mies huomautti, että taas on joku väärässä sarjassa yli-ikäisenä. Lukee kuulemma ikä Tilastopajassa. Tarkistin varmuuden vuoksi taas lisenssirekisteristä että kyllä poika kilpailee oikeassa sarjassa.
Perjantai-illalla yhdeksän jälkeen tullut jälki-ilmoittautuja näköjään ei muuten ilmestynytkään omaan juoksuunsa. Tulipahan taas tehtyä turhaa hommaa mutta eihän näistä aina etukäteen voi tietää. Mutta luulisi kuitenkin ettei reilun 12 tunnin aikana pitäisi junnuillekaan mitään yllättäviä menoja tulla. Ainakaan tälleen kun kisaan ilmoittaja oli kuitenkin junnun isä.
Alkueräjuoksujen jälkeen oli vuorossa loppukilpailut joista pitäisi palkinnot jakaa heti maaliintulon jälken. Siinä vaiheessa tuli mieleen että eihän meillä ole edes palkintopallia. Joten menin hallimiehiltä kyselemään sattuisiko jostain varastossa oikeat pallit löytymään. No ei niitä ilmeisesti kentältä oltu sisälle tuotu kun käytiin varastot tarkastamassa. Ei siis palkintopallia eikä muuten palkintojen jakajaakaan mutta parin minuutin päästä pitäisi kuitenkin jakaa mitaleita. Päätettiin hallimiehen kanssa, että tuodaan kaksi hyppyarkkua palkintopalliksi. Ja Liimatan kanssa sovittiin, että hän jakaa palkinnot. Arkut saatiin tuotua paikalleen ensimmäisen sarjan palkintojen jaon ollessa menossa. Ainoa ”suuri” ongelma oli siis ratkaistu. Muutamassa palkintojen jaossa Liimatta (siis Anssi) oli jossain suorituspaikalla kisojan seuraamassa joten palkintojen jakajaksi radiopuhelimella ”määrättiin” Heli lähtöpaikalta.
Jossain vaiheessa rupesin miettimään, että meillä kuuluttamossa hommat menee ihan pirun hyvin. Joten ajattelin huvikseen ottaa aikaa paljonko menee aikaa juoksujen maalintulosta aikaa siihen kun tulokset ovat kahvion vieressä seinällä. Ainoalla kerralla kun ajan kellotin niin näytti vähän alle kahta minuuttia. Tuon nopeampaa ei näissä tarvitse mennäkkään.
Jossain vaiheessa Soikkeli tuli pistäytymään kuulottamossa. Kerroin Sm-hallimoniottelujen livetulospalvelutarpeesta (tai ainakin se olisi hyvä olla). Olin itse ajatellut että koodataan itse jonkinlainen php-hässäkkä mutta joku (Soikkeli, Tomi tai joku muu) keksikin että google-docs-härpäke saattaisikin toimia helpommin. Jätettiin asia muhimaan.
Jossain vaiheessa vuoroon tulivat kestävyysjuoksut ja niihin tarvitaan joku maaliin tulonumeroita ylös ottamaan. Ensimmäiset vapaat ketkä silmiin pistivät olivat Niina ja Sanna, jotka mielellään tuonkin homman kyllä ottivat hoitoonsa. Heitä sitten radiopuhelimen välityksellä ohjeistettiin kirjoittamaan maaliintulijoiden numerot järjestyksessä ylös. Kun ensimmäinen 1000 metrinen oli matkaan lähtenyt niin Kimmo huomasi pöydällä minun videokameran. Ja ”käski” ottamaan maaliin tulon videolle. Ajattelin homman olevan turha mutta nappasin kameran ja juoksentelin maaliviivalle ja nappasin matkalta vielä yhden toimitsijan maaliintulijoita järjestykseen laittamaan. Nappasin Sannan ja Niinan tekemän listan mukaan ja kiiruhdin kuuluttamoon yhdistelemään aikoja ja numeroita. Ja kuinkas ollakaan tytöt olivat tietämättmyytään tulojärjestyksen tehneet hieman liian hienosti. Joten eihän siitä listasta oikeaa tulojärjestystä saatu selville. Onneksi olin maaliintulojärjestyksen saanut videolle josta sitten numerot kirjoittelin ylös ja ajat sekä numerot saatiin yhdistettyä. Seuraavaan lähtöön annettiin tytöille tarkemmat ohjeet ja siitä etiäpäin homma toimikin täydellisesti.

Lauantai-ilta:
Kisat päättyivät joskus puoli neljän maissa ja hallimiesten kanssa sovittiin, että saadaan jättää kaikki tavarat kuuluttamoon yön ajaksi. Sovittiin Tomin kanssa, että tsekkaan illalla vielä sunnuntain aikataulun läpi jos siihen tarvitsisi tehdä joitain täsmennyksiä. Lisäksi Tomin kanssa sovittiin, että sunnuntaiaamun valmistelut mennään samalla aikataululla kuin lauantaikin.
Muiden jo lähdettyä kävin vielä seuraamassa pikaisesti kun Niina ja Sanna tekivät pientä verryttelyä sunnuntain kisoja varten. Hallilta käveleksin Katajan toimistolle. Toimistolla kirjoitin tulokset nopeasti puhtaaksi (siis muokasin excel-versiosta tilastoihin kelpaavaan muotoon) ja lähettin tilastomiehille ja laitoin Katajan nettisivuille. Lisäksi katsoin sunnuntain 200 metrin juoksujen eräjaot uusiksi lauantaisten pikamatkojen perusteella. Siis laitoin kaikki kovimmat aina samaan erään. Ja tulostin sitten pöytäkirjat.
Tuon jälkeen pääsin sitten kotiin ja syömään päivän ensimmäisen oikean ruuan. Kello taisi olla vähän yli kuusi.
Parin tunnin ajan puuhastelin muuta (itseasiassa kävin elokuvissa). Yhdeksän maissa palasin koneelle ja huomasin, että Marianne oli saanut ottamansa kuvat nettiin (reilut 100 kuvaa). Lisäsin siis Katajan nettisivuille linkin kuviin. Ja kirjoitin samalla jutun avauspäivästä sinne. Facebookissa jutustelin myös nopeasti Sannan, Niinan ja Mariannen kanssa ekasta kisapäivästä ja vähän suunniteltiin myös toista päivää.

Sunnuntaiaamu:
Saavuin hallille 9.15. Tomi oli jo hallilla ja oli käynyt lähetyspistoolit yms. hakemassa. Hallille tullessani sain tämän päivän lähettäjältä puhelun, että hän ei pääse paikalle kuin vasta suunnilleen 12:lta, joten päätin että Liimatta saa ampua ekan tunnin ajan. Tomi oli viritellyt katsomoon maaliviivan kohdalle nauhalla katsojilta kielletyn alueen jotta maalikameran eteen ei tulisi ylimääräistä porukkaa kuten lauantaina oli tullut. Ennen Tomia hallille oli tullut myös nuorin toimitsijamme (13v), melko innokas tyyppi siis. Tomin kanssa tehtiin perusvalmistelujuttuja ja sen jälkeen aseteltiin aitajuoksua varten kaikki aidat sopiville kohdilleen. Liimatta puolestaan laittoi taas muita suorituspaikkoja kuntoon.
Aamulla kävi myös ilmi, että videokuvaajamme Simanainen oli ladannut youtubeen lähes puolen tunnin koosteen ensimmäisen päivän tapahtumista. Linkitin videon siis Katajan nettisivuille. Ennen sunnuntain kisojen alkua ensimmäisen päivän suorituksista oli siis netissä yli 100 kuvaa ja 26 minuuttia videota. Aika reilusti siis, joten tämä tavoite oli onnistunut yli odotusten.
Janni oli tervehtynyt ja tuli lähettäjän apulaiseksi täksi päiväksi, joten Heli siirrettiin kenttälajeihin joissa apua tarvittiin.
Lauantain kisojen jälkeen oli ollut puhetta että muokkaisin vähän aikataulua. Mutta en jaksanut silloin illalla edes miettiä mitään muutoksia. Sunnuntaiaamuna kuitenkin päätin sen verran vetää kotiinpäin, että hieman väljensin lisälajeina käytyjen omien urheilijoideni lajien aikataulua. Ja kun muutokset koskivat siis vain minun urheilijoita niin en jaksanut niitä edes aikatauluun kirjoittaa, lajien toimitsijoille vain kerroin jotta osasivat varautua.
Lisäsin myös nettisivuilleni lyhyen raportin omien urheilijoideni kisasuorituksista.

Sunnuntain kisoissa tapahtunutta:
Seiväspaikalta uupui 1-2 toimitsijaa, samoin kuulasta. Heli taisi käydä ainakin noissa molemmissa välillä auttelemassa. Jonkinlaisilla viritelmällä kaikki lajit taas selvittiin. Seiväskisojen jälkeen seipään pomona ollut Annu tuli käymään kuulutamossa ja kertoi että olisi esimerkiksi tulkki (siis se millä riman korkeus mitataan) olisi tarvittu. Ihmettelin miksi sitä ei siellä ollut kun torstaina olin sitä jo hallimiehiltä kysellyt. Sanoin hommaavani sen seuraaviin kisoihin.
3-loikkaa ja pituutta oli tänään vähän aikaa päällekkäin kisojen loppuvaiheessa, joten Liimatta sai hoitaa 3-loikkaan toimitsijaryhmän jostain. Kätevimmin/helpoimmin sinne toimitsijoita saatiin kun marssitettiin minun urheilijoita (Heidi, Iida, Niina ja Sanna) sinne Liimatan avuksi. Oli siellä vissiin joitain muitakin.
Nyt kun Liimatta oli tuolla muualla ja Helikin suorituspaikoilla niin juoksujen palkintoja piti jonkun muun jakaa. Käytännössä se sitten kävi niin, että juoksujen tultua maaliin kirjoitin tulokset koneelle, tulostin listan, juoksutin sen kahvion seinälle ja jatkoin siitä itse jakamaan palkintoja. Ja palkintojen jaon jälkeen siirryin takaisin ylhäällä olevaan kuuluttamoon seuraavia tuloksia kirjoittamaan. Välillä mitalit tosin jaettiin suoraan käsin kirjoitetuista tuloksista, jotta säästin yhden ylimääräisen portaiden kipuamisen. Hätäratkaisuna palkintopallina toimineet hyppyarkut olivat lopulta meidän mielestä sen verran hyvä ratkaisu, että niitä käytetään tulevaisuudessakin.
Jossain vaiheessa muutamat tyypit kyselivät pituuspaikan tuloksia meiltä. No niitähän ei ollut kuuluttamoon asti tullut kun aikataulu oli ollut sen verran tiivis, ettei toimitsijat koko päivänä ehtineet lajien välissä edes pituuspaikalta poistua. Onneksi palkinnot jaettiin aina suoraan siellä suorituspaikalla joten urheilijoiden ei tarvinnut niitä sen pidempään odotella. Seinälle tuloksia ei vain saatu.
Atso oli sunnuntaina kenttäkuuluttajana ja kun Tomi kisojen ”virallisena kuuluttajana” joutui aitajuoksujen jälkeen lähtemään lastaan hoitamaan niin Atso siirtyi juoksuja kuuluttamaan kuuluttamoon. Samalla sovittiin, että Atson kanssa käydään kisojen jälkeen viemässä kaikki Katajan toimistolle kuuluvat tavarat sinne.
Kisat saatiin päätökseen ihan hyvin ja lajen päättymisen jälkeen keräiltiin kimpsut ja kampsut kasaan. Liimatta siivosi kenttätilasta aidat yms. joita oli levällään vähän joka puolella.

Sunnuntaina kisojen jälkeen:
Atson kanssa käytiin viemässä tavarat toimistolle ja lähdettiin ajelemaan Lieksaan. Menomatkalla kirjoittelin taas suunnilleen tunnin ajan tuloksia puhtaaksi, lisäsin ne nettiin ja laitoin tilastomiehille. Katajan sivuille lisäsin myös linkin Mariannen nettiin laittamiin toisen päivän kuviin. Suunnilleen viiden maissa oltiin Lieksassa ja kuudelta olimme Atson kanssa jo vetämässä urheilukoulua. Tuossa viiden jälkeen laitoin Könösen Eerolle viestiä etten ehdi tuloksia muokkaamaan lehdistölle sopiviksi ja pyysin Könösen Eeroa siihen hommaan. Ja kyllähän Eero tuon taas hoitikin.
Tomi kirjoitteli illalla vielä raporttia kisoista nettiin ja Simainaisen Jari oli lisännyt 17 minuuttin videon päivän kisailuista.
Illalla yhdeksän jälkeen olin itse päässyt reeneistä kotiin. Ja siinä vaiheessa lisäsin omille nettisivuilleni jutun omien urheilijoideni toisesta päivästä. Kovinkaan paljoa en ehtinyt kisoissa urheilijoiden suorituksia seuraamaan kun oli vähän muutakin kiirettä.
Illalla/yöllä sain idean, että voisin ehkä kirjoittaa raportin kisojen järjestämisestä. Samalla tulisi itsekin käytyä kunnolla läpi kisojen kulku, jotta ensi kerralla voidaan sitten mahdollisia puutteita parantaa.

Maanantai:
Käytiin toimistolla Tomin kanssa kisoja läpi ja aloitin kirjoittelemaan tätä raporttia. Saimme sähköpostilla yhden melko erikoisen palautteen kisojen tulospalveluun liittyen. Jääköön palautteen sisältö tähän kirjoittamatta mutta kirjoittelin kuitenkin palautteen antajalle melko kattavan yleisen selvityksen aikataulun laadinnasta, pöytäkirjojen tekemisestä ja tulosten julkaisemisesta.

Tiistai:
Viimeisenä kisoihin liittyvä hommana poistin käyttämättömistä mitaleista mitalitarrat. Jakamattomia mitaleita oli noin 60. Kun tarrat oli poistettu niin kävin viemässä mitalit Pokalin toimistolle.

Keskiviikko:
Ehdin vihdoin ja viimein kirjoittaa tämän raportin valmiiksi. Julkaisin kuitenkin vasta tänään torstaina.

Jos nyt järjestettäisiin samat kisat uusiksi niin seuraavat jutut haluisin meidän tekevän paremmin:
Kysyttäisiin seipääseen kaksi ja kuulaan sekä korkeuteen yksi lisätoimitsijaa.
Palkintojen jakaja päätettäisiin aiemmin.
Kisajärjestelyjä tehtäisiin vähän aikaisemmin kuin kahtena viimeisenä päivänä.
Lähetyspistooliin voitaisiin hommatta jostain hiljaisempia patruunoita.

Jutut joihin olen todella tyytyväinen näissä kisoissa:
Kaikkien toimitsijoiden toiminta erityisesti avaintoimitsijoiden
Omien urheilijoideni aktiivinen osallistuminen toimitsijatehtäviin
Valokuvauksen ja videokuvauksen vieminen uudelle tasolle
Tulospalvelun ja palkintojen jaon nopeus
Aikataulu vissiinkin piti tarpeeksi hyvin
Urheilijoiden tekemät tulokset olivat hyviä

Keskiviikkotreeni koululla

Atson, Hertan ja Kimmon kanssa tehtiin tänään tämmöinen harjoitus:

Alkuverryttelynä hölkkää noin 500 metriä. Mittarimatoa 4-toistoa, pässin pökkäys-liikettä 15 metriä, menninkäisiä 8 normaalisti ja 2×8 4-6 kilon käsipainoa ylös nostaen yhdellä kädellä, polvennostojuoksua 2×20 metriä 4-6 kilon käsipainoa ylhäällä pitäen. Pienten venyttelyjen jälkeen tehtiin lyhyt voimaosio. Hertta teki käsipainoilla ylöstyöntöä 2x20x6-kiloa + 1x14x9 kiloa, ylöstyöntöä terävästi 3x6x28-kiloa ja käsien pyörittelyä 4 kilon käsipainoilla. Kimmo puolestaan teki käsipainoilla ylöstyöntöä 3x20x6-11 kilolla, ylöstyöntöä terävästi 3x6x28-34-kiloa ja kylkiliikettä 2x20x18-kilolla ja vartalon kiertoa 2x20x18-kilolla. Atson liikkeinä olivat vapari + kädet ylöshyppely 3x10x8-kilolla, ylöstyöntö terävästi 3x6x28-kilolla ja borzov 2×6-8-ponnistusta.

Kaikki tekivät noiden jälkeen vähän koordinaatioita (1-5 x 20 metriä). Hertta juoksi lenkkareissa yhden 60 metrin avausvedon, piikkareissa 2 x 40 metrin avausvetoja, 2×40 metriä kovasti ja 1×40+40+40 metriä melko kovaa. Atso puolestaan loikki noin 5×5-vuoroloikkaa parin askeleen vauhdilla, 4x6xkakkosia ja 5×3-5-tasaloikkaa. Kimmo juoksi noin 3×40 metriä melko kovaa ja loikkia muutamia kertoja.

Reeni kesti noin tunnin ja 20 minuuttia.

Talven toinen hiihtolenkki

Kävin tänään hiihtämässä saman lenkin kuin viime keskiviikkonakin. Siis 20 kilometriä perinteisellä tyylillä. Pitoa ja luistoa ei ollut ihan niin hyvin kuin viime viikolla 14 asteen pakkasella. Nyt pakkasta oli pari astetta ja latu pikkuisen pehmeä. Vaikka sukset eivät pelanneetkaan ihan täydellisesti niin muuten hiihto oli huomattavasti hallitumman oloista kuin viime viikolla. Aikaa lenkkiin meni minuutin vähemmän kuin viime viikolla, nyt tunti ja 49 minuuttia.

Poikkeuksellinen tuplatreeni

Olen yrittänyt välttää etenkin näin talvikaudella tämän illan kaltaisia tuplatreenejä, jossa samaan aikaan kaksi urheilijaa (tai kaksi ryhmää kuten tänään) treenaa samaan aikaan minun valvonnassa täysin erilaisia harjoituksia. Yleensä tällaisestä sillisalaatista nimittäin tulee vain kaksi huonoa harjoitusta. Eikä se siten tyydytä minua valmentajana olleskaan eikä toisaalta kehitä urheilijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän päiväinen treeni saatiin kuitenkin kaikesta huolimatta vietyä läpi hyvin ja suunnitellusti.

Ensin reenaamaan tulivat Heidi ja Marianne. Alkuun kahden hölkkäkierroksen jälkeen juoksenneltiin Areenan rappuja kuudesti (suoraan, sivuttain ja tuplavälillä). Verryttelynä tehtiin vielä vuoroloikkia noin 5×7-loikkaa parin askeleen vauhdilla. Noiden jälkeen sitten venyteltiin. Päivän treenin pääjuttu oli tiistaiseen tapaan punttia. Yleensä tiistait olen Lieksassa joten punttitreenien seuraaminen on jäänyt vähän vähemmälle.

Ekana liikkeenä oli penkille (30cm) nousu 3×8-kertaa (Mariannelle 20-25kg ja Heidillä 30-35kg). Sitten siirryttiin rinnallevetopaikalle. Marianne veti kait (en kaikkea ehtinyt katsomaan) 3×30/40/45kg + 0x50kg + 1x50kg + 0x52,5kg ja Heidi vissinkin 4×30/40/45/50/50kg. Mariannella ykkösennätys siirtyi siis uudelle kymmenluvulle. Etukyykkyä tehtiin 4×6-toistoa (Mariannella 30-35kg ja Heidillä 40-55kg). Kyykkyhyppyjä hypittiin 3x6x8kg:n kepillä niin että lantio työnnettiin kunnolla eteen. Apuliikkeinä päivän treenissä olivat takareisiliike etureisipenkissä, etureisipenkki, takareisipenkki (kait?), ylätalja Mariannella ja käsipainoilla ylöstyöntö Heidillä. Noita apuliikkeitä tehtiin noin 3×10-toistoa (jälleen kait?). Keskivartaloliikkeitä laitteissa/telineissä tehtiin neljää liikettä kaksi noin 10 toiston sarjaa kutakin. Loppuverryttelyksi tytöt juoksivat 3×70 metriä rentoja rullauksia ja pari hölkkäkierrosta.

Edellisen kaksion alkuverryttelyn jälkeen reenaamaan tulivat Sanna, Niina ja Iida. Tytöillä tämä treeniviikko on vähän normaalista poikkeava kun viime viikonloppuna oli kisat, eilen tehtiin puntti ja perjantaina-lauantaina on taas kisoja. Joten tänään ei voitu räväkkää treeniä tehdä ja minäkin satuin vielä olemaan Joensuussa tänään reeniä kattomassa. Nämäkin tytöt hölkkäsivät ensin pari kierrosta ja tekivät sen jälkeen verryttelykoordinaatioita (siis sellaisia kevyehköjä joilla yritettiin saada lihaksia lämpimäksi) noin 6x2x20 metriä. Noiden jälkeen tytöt venyttelivät vähän ja tekivät lihaskuntoa sopivasti.

Vetokelkkaa vedettiin seuraavasti: menninkäisiä 3×10-askelta 12 kilolla, polvennostojuoksua 3×20 metriä 12 kilolla, juoksuloikkaa 2×20 metriä 8 kilolla ja juoksua 3×20 metriä 8-4 kilolla. Kelkkailun jälkeen hypittiin 60 sentin arkulle tasajalkahyppyjä 2×8-kertaa. Iida hyppäsi lisäksi 90 sentin arkulle noin 10 kertaa tasajalkaa, Sannakin yritti mutta uskalsi kunnolla vain kahdesti, Niinalla tuli nilkkaan joku outo kipu joten Niinan en antanu 90 senttiselle hyppiä ollenkaan. Loppuun juostiin vielä 5×150 metriä rentoja vetoja. Tai noiden piti olla rentoja mutta vauhdit luiskahtivat ainakin muutamassa juoksussa reippaan koviksi.

Heidin ja Mariannen treeni kesti reilut kaksi tuntia ja nuoremmilla tytöillä tasan puolitoista.

Heidin ja Mariannen alkuverryttelyn aikaan sattui myös varsin hauska tilanne kun tytöt ja minä oltiin kolmestaan etusuoralla (siis siinä koko suoran matkalla ei sillä hetkellä ollut muita kuin me sisimmällä radalla). Kenttää ympäri oli verryttelemässä enemmänkin porukkaa ja kaksi nuorta jalkapalloilijamiestä kysyi meitä ohittaessaan että onko meille varattu mikä tai mitkä radat. No minä vastasin hyvin rauhallisesti että meille on varattu itseasiassa kaikki radat. Palloilijat katsoivat vähän ihmeissään (mutta eivät puhuneet mitään) että miten noille kahdelle voi olla kaikki radat varattuna ja jatkoivat hölkkäänsä. Mutta tottahan minä puhuin kun todellakin Katajalle on kaikki yleisurheilualueet (siis myös juoksuradat) tuohon aikaan varattuna mutta suurin osa urheilijoistamme oli silloin vain takasuoralla. Periaatteessa siis muiden lajien urheilijat eivät saisi edes verrytellä meille varatuilla alueilla. Seuraavilla kierroksilla nuo samaiset nuorukaiset sitten kiersivät etusuoran nätisti aivan uloimmaista rataa pitkin. Oisin minä pojille kyllä antanut luvan käyttää ihan muitakin ratoja jos olisivat vain älynneet/uskaltaneet kysyä.