Arkistot kuukauden mukaan: kesäkuu 2012

YAG:n toinen kisapäivä

Tänään kisat Leppävaarassa siis jatkuivat. Eilisten sateisten, kylmien ja tuulisten kelien sijaan tänään kisailtiin huomattavasti paremmissa olosuhteissa. Lämpöä oli jo huomattavasti enemmän, aurinko paistoi ja tuulta oli vain pikkuisen vastaista etusuoralla. Eikä eilisen tyylisiä runsaan tunnin aikatauluviivästyksiäkään tänään ollut.

Itse lähdin aamulla ensimmäisellä (5.29) junalla Joensuusta kohti Helsinkiä ja Helsingistä sitten ensimmäisellä mahdollisella paikallisjunalla Leppävaaraan. Juna-asemalta siirryin kentälle niin nopeasti kuin vain vähänkään pystyin. Mutta silti myöhästyin Iidan aitajuoksusta pari minuuttia. Juuri kun saavuin kentälle niin Iidaa seuraava erä oli lähtemässä omaan lähtöönsä. Iida oli kuitenkin juossut ensimmäisen 100 metrin aitojen kisansa ihan hyvin. Kaikki välit menivät melko helposti kolmella askeleella, vain viimeiset pari väliä tulivat hieman harppoen. Aika oli 16,39 ja sijoitus 13:s 24 juoksijan joukossa. Vastaista tuulta Iidan juoksussa oli 0,3 metriä sekunnissa.Muutamien kisojen jälkeen pikkuiseen myötäiseen ajasta voi varmasti hioontua nappijuoksulla lähes sekunti pois.

Sanna juoksi oman juoksunsa 0,8 metrin vastaiseen eli tuuli ei kovinkaan paljoa haitannut juoksua. Sannan aika 12,49 riitti 38 juoksijan kisassa seitsemänteen tilaan. Tällä kertaa ensimmäiselle aidalle tulo onnistui askelmääräisesti suunnitellusti. Eniten petrattavaa juoksussa on juoksun voimakkuudessa/röyhkeydessä. Nyt juoksu alusta lähtien on hieman tasapaksua ja siitä uupuu sannamainen voiman käyttö. Aikaa esimerkiksi Sm-kisoihin on kuitenkin vielä melkein 8 viikkoa ja siinä ajassa on mahdollista saada aikaan kaikenlaista.

Niina hyppäsi 3-loikan loppukilpailussa. Niinan verryttelyn pääsin seuraamaan kokonaan ja se kesti suunnilleen tunnin. Sisällöltään se oli hyvin normaali eli hölkkäilyt/hyppelyt + reilut kymmenen erilaista koordinaatioliikettä + muutamia erilaisia ponnistuksia + muutamia vauhtiloikkia + vähän lihaskuntoa + avausveto. Kisapaikalla Niina otti sitten vielä askelmerkkijuoksut ja muutaman loikan. Kisan ekan kierroksen hypyn mitaksi toimitsijat ilmoittivat 10,15 mutta todennäköisesti se oli kuitenkin oikeasti tasan metrin enemmän. Toisella kierroksella Niina hyppäsi 11,08, joka jäi myös tuloksiin päivän parhaaksi tulokseksi. Kolmannen kierroksen hyppy oli sitten päivän paras mutta selvästi yliastuttu. Kokonaisuutena hypyt olivat kuitenkin selkeästi eilisiä parempia.

Sanna, Niina ja Iida YAG:ssa

Youth Athletics Games-kisat alkoivat tänään Espoon Leppävaaran kentällä. Sanna juoksi 100 metrin alkuerissä 3,5 metrin vastatuulessa ajan 13,42 ja oli alkuerien seitsemänneksi nopein eli selviytyi loppukilpailuun. Loppukilpailussa vastatuulta oli 2,8 metriä ja Sanna juoksi ajan 13,34. Sijoitus oli kahdeksas.

Niina ja Iida hyppäsivät kolmiloikan karsinnassa. Olosuhteet eivät tässäkään lajissa olleet kovin kehuttavat kun vastatuulta oli karsintakisan kaikissa hypyissä. Niina hyppäsi karsinnan kymmenenneksi tuloksella 10,81 ja Iida 19:nneksi 10,08:lla. Hyppääjiä oli yhteensä 37 joista kaksitoista parasta selviytyivät huomiseen finaaliin. Ja Niina siis sai hypättyä itsensä tuohon joukkoon.

Huomenna kisat jatkuvat ja Sanna sekä Iida juoksevat aitajuoksuissa ja Niina hyppää tuossa loikkafinaalissa. Itselläni on tarkoitus myös lähteä kisoja katsomaan. Ja siitä reissu sitten jatkuu viideksi päiväksi Em-kisojen katsomoon.

Mariannen ja Oonan reenailuja maanantaina

Joensuussa olin tänään vetämässä kolmia treenejä. Marianne teki tänään poikkeuksellisesti kaksi treeniä ja tyttöjen treenissä ainoana paikalla oli Oona. Mariannen aamupäivän treeni oli tekniikkatreeni. Alkuun hölkkäiltiin pari kierrosta ja venyteltiin. Verryttelyä jatkettiin korkeuspatjalla voimistelemalla perusjutut eli puolivoltit, voltit ja mahaplätskyt sekä avustettuna flikit ja takaperin voltit. Ennen oikeita hyppyjä tehtiin vielä koordinaatioina pakarajuoksua 2x20m, kuopaisuhyppelyä 2x20m, polvennostohyppylyn ja jalanheilautushyppelyn yhdistelmää 2x20m ja pohjehyppelyä 10m. Lisäksi ponnisteltiin korokkeelle noin 15 ponnistusta. Korkeuspaikalla hypättiin muutamia saksihyppyjä sekä reilut puolenkymmentä lyhytvauhtista hyppyä. Täydellä vauhdilla hyppyjä tuli melkein 20. Tälle päivälle sattui kaksi hyvää hyppyä (korkeimmillaan meni toki vain 155). Muuten hypyt eivät tänään halunneet oikein kimpoilla maasta kunnolla. Syykin pieneen vaisuuteen on tiedossa, kun ponnistavan jalan nilkassa on pientä häikkää mikä vie sitten hieman tehoja viimeisiltä askeleilta. Toivottavasti tuo tässä lähiviikkona saadaan takaisin hyvään kuntoon. Harjoituksen loppuun Marianne teki vielä nilkkakävelyitä hiekalla.

Tyttöjen treenissä ainoana mukana oli siis Oona. Oonan kanssa hölkkäiltiin alkuverryttelyksi noin 4 kilometrin lenkki. Hölkkäilyn lisäksi tehtiin muutamia sarjoja puolapuuvatsoja ja ylöstyöntöjä kuntoilutelineillä. Lisäksi juostiin 4 kertaa noin 150 metrin veto kiihtyvillä vauhdeilla (eka reiluun 33 sekuntiin ja viimeinen vähän alle 27 sekuntiin). Kentällä tehtiin sitten aitakävelyitä 10×6-aitaa ja hypittiin korkeutta reilut 20 hyppyä. Tänään Oonalla hypyt onnistuivat yllättävän hyvin vaikka hölkkäilyä alla olikin. Korkeimmillaan ylittyi 136 ja 140 meni melkein. Mutta joka tapauksessa saatiin tehtyä paljon melko hyviä hyppyjä ja ennen kaikkea hyppyihin hyviä vauhteja.

Marianne teki illalla päivän toisen treeninsä, eli voimaharjoituksen jäähallilla. Alkuun hölkkäiltiin ulkona noin kilometri ja verryttelyliikkeiksi tehtiin menninkäisiä 2×8-toistoa 10 kilon paino suorilla käsillä ylhäällä ja jalan vaihtohyppely 2×8-hyppyä 10 kiloa samalla tavalla suorilla käsillä. Vatsoja tehtiin yksi noin 15-toiston sarja 10 kilolla ja vatsakiertoja samanlainen sarja. Rinnallevetoa tehtiin 6×30/35kg + 2x4x40kg + 2×42,5kg. Nämä olivat sellaisia perusvetoja, ei mitään mahdottoman helppoja tai kovin syvästä lähteneitä mutta ylös tulivat silti kaikki nätisti. Kyykkyä tehtiin ensin verryttelyksi syvästä 2x6x20kg ja 6x40kg. Normipenkille kyykkyjä(vähän yli puolikyykky) tehtiin sitten 6×50/60/70kg + 4×75/80/85kg + 2×90/95kg + 6x40kg. Tarkoitus alunperin oli tehdä noin 6 sarjaa ja suurimmillaan noin 80 kilolla joka oli ennen tätä päivää Mariannen suurin paino kyykyssä. Tänään rauta näytti ja tuntui kuitenkin sen kevyeltä, että painoja voitiin koko ajan laittaa lisää ja lisää. Ja samalla nostotekniikka pysyi hyvin hallussa. Tuon isommalla (siis ”vain” 15 kilon ennätysparannus) ei tänään kuitenkaan haluttu enää tehdä vaan uudelle sataluvulle siirtyminen jätettiin tuleville kerroille. Kyykkyjen jälkeen tehtiin kyykkyhyppyä 3x6x8 kilolla ja ylätaljaa 8×20/25/25kg. Loppuverryttelyksi Marianne juoksi vielä 3×60 metriä rentoja vetoja.

Juhannukset on juhlittu ja treeneihin palattu

Yhden päivä mittainen juhannusloma tuli pidettyä ja tänään sitten Lieksassa jo treenailtiin parit treenit. Molempien treenien aikana sateli hieman vettä ja keli oli melko viileä mutta melkolailla suunnitellut jutut saatiin tehtyä.

Ekassa treenissä urheilemassa olivat Hertta ja Jutta. Alkuhölkkäilyjen jälkeen koordinaatioita lähinnä hypellen 4x2x10-20 metriä. Portaissa hypittiin 7 kierrosta, lisäksi 2×10-hyppyä tasajalkaa korokkeelle ponnistuksia ja 2×5-ponnistusta korkeushypyn tapaan korokkeelle. Noiden verryttelyjuttujen jälkeen tehtiin normivenyttelyt ja sitten vielä nopeampia koordinaatioita 5×20 metriä. Noiden jälkeen sitten tehtiin eri juttuja. Hertta juoksi ensin nopeustreeniä. 2×80 metriä rennosti (11,68), 2×60 metriä kovaa (7,82), 2×30 metriä täysillä (4,11) ja 2×150 metriä rennosti (25,78). Hertalla nopeus on kyllä hyvällä mallilla kun näissä olosuhteissakin kovat vedot kulkivat noin hyvin. Kyseessä oli kuitenkin vielä ensimmäinen oikea treeni jalan pienen loukkaantumisen jälkeen. Juoksujen jälkeen Hertta teki kuulatreeniä. Aluksi muutamia kuulanheittoja, sen jälkeen vauhdittomia työntöjä noin 8 ja vauhdilla noin 15. Pisimmät työnnöt olivat samaa luokkaa kuin kisaennätys (eli vähän alle 11 metriä). Mutta silti työnnöt eivät vielä olleet ihan parasta Herttaa.

Jutta hyppäsi verryttelyn jälkeen ensin korkeutta. Aluksi puolenkymmentä saksihyppyä, sitten vajaat kymmenen hyppyä lyhyellä vauhdilla ja kymmenkunta täydellä vauhdilla. Viimeisellä hypyllä ylittyi 160. Jutalla vauhti tuntuu tulevan vielä ihan hyvin mutta lopputörmäys ei ihan ole niin hyvä kuin voisi olla ja sen takia sitten hypyt hieman kaatuvat rimalle. Harjoituksissa siis vielä yleensä käy noin mutta kisatilanteessa latausta on sitten sen verran enemmän että loppukin on parempi. Toisena lajina Jutta teki keihästä. Aluksi verryttelyksi noin 15 heittoa paikaltaan, sitten vajaat kymmenen parin askeleen vauhdilla ja lopuksi vielä noin 15 hieman pidemmällä vauhdilla. Heitot eivät tänään olleet ihan niin hyviä kuin edellisissä harjoituksissa mutta enemmän nyt olikin tarkoitus saada heittoja vaan alle. Ja samalla pystyi muutamiin tekniikkajuttuihin keskittymään.

Toisessa treenissä sitten mukana olivat Atso, Maarit ja Kimmo. Alkuun hölkkäilyä yksi kierros ja sen jälkeen aitakävelyitä 14×5-aitaa ja tikapuilla lähinnä hypähtelyjä noin 12 kierrosta. Noiden jälkeen sitten tehtiin muutamia jalkaliikkeitä (askelkyykky, askelkyykky kierrolla, sivuttaiskyykky) ja venyteltiin. Pojat tekivät muutamia lihaskuntoliikkeitä voimistelupalloilla ja sillä aikaa minä teippailin Maaritin nilkkaa. Verryttelyjen jälkeen siirryttiin kuulapaikalle. Atso heitteli kuulaa noin 7 kertaa alhaalta eteen ja saman verran pään yli taakse. Kimmo ja Maarit puolestaan työnsivät noin 7 työntöä vauhditta ja kymmenkunta työntöä vauhdilla. Kuulailujen jälkeen Atso ja Maarit juoksivat rentoja rullailuja 100m (17,12) + 150m (29,92) + 200m (37,47) + 150m (26,51) + 150m (27,87). Kimmo puolestaan teki reenin loppuun voimaosiota. Kyykkyä 3x6x48kg, yhden jalan maastavetoa 2×6+6x28kg ja kyykkyhyppyä 2×6-hyppyä

Aitoja ja kolmiloikkaa sekä oma hyppytreeni

Näin juhannusaattonakin käytiin Joensuussa treenailemassa Iidan, Niinan ja Sannan kanssa. Alkuhölkkäilyn jälkeen tehtiin nurmikolla vähän voimistelujuttuja (siltakaatoja, käsinseisontoja, sillasta jaloilleen nousuja ja sillasta käsien kautta nousuja), mittarimatoja eteenpäin ja sivuttain sekä ”pässinpökkäys”-liikettä etu- ja takaperin. Verryttelyjuttujen päälle sitten venyteltiin ja tehtiin liikkuvuusliikkeitä. Niiden jälkeen juostiin koordinaatiojuttuja pikkuaitojen yli 9×6-aitaa ja normijuoksuja aitojen yli noin 5×6-aitaa.

Sanna jatkoi tuosta sitten treeniä aitajuoksuilla. Aluksi muutaman kerran 4 aitaa (76cm, 8m) viidellä askeleella verryttelyksi, sitten noin 4 x 4 aitaa (76cm, 7,5m) nopealla rytmillä 3 askeleella. 7,8 metrin väleillä juostiin myös muutamia kertoja telinelähdöllä samat neljä aitaa ja noissakin keskityttiin mahdollisimman terävään välijuoksuun ja hyvään ekalle aidalle tuloon. Loppuun juostiin vielä yhdesti 6 aitaa 8 metrin väleillä (aika neljännen aidan alastuloon oli 5,97). Tämän päivän juoksuissa parasta oli se, että ekalle aidalle tuloon alkaa ainakin harjoitellessa löytyä oikea tekniikka/taktiikka ja sen ansiosta sitten eka aitavälikin tulee hyvin. Loppujuoksun Sanna onkin aina osannut juosta kovaa. Toivottavasti sitten kisoissakin alku alkaa kulkea.

Niina ja Iida hyppivät kolmiloikkaa varten harjoitteita. Aluksi noin 6×4-aitaa kinkkaponnistuksella 35 sentin aitojen yli ja aidan jälkeen kaksi juoksuaskelta ennen seuraavaa ponnistusta. Noiden jälkeen hypittiin sitten muutamia kertoja 6 askeleen vauhdilla 3-loikkaa. Iida jatkoi hyppyjä pari askelta pidemmälläkin vauhdilla ja Niina juoksenteli loikkaa varten askelmerkkijuoksuja noin 5 kertaa. Koko kolmikko lähtee sunnuntaina Leppävaaraan YAG:hen kisailemaan ja oleskelemaan. Kisapäivät siellä ovat maanantai ja tiistai.

Tyttöjen treenin jälkeen tein itsekin pitkästä aikaa treenin. Verryttelyksi hyppäsin vauhdittomia korkeushyppyjä noin 5 hyppyä (153 taisi mennä) ja muutaman lyhyt vauhtisen hypyn. Täydellä vauhdilla hyppyjä tuli varmaankin noin 15. Korkeimmillaan meni yli 182. Kroppa tuntui kuitenkin siltä että olisi voinut mennä muutamia senttejä enemmänkin mutta tänään ongelmaksi muodostui se, ettei piikkaria saanut tarpeeksi tukevasti kiinni. Jalka pystyi siis viimeisten askelten aikana ihan vähän liikkumaan piikkarissa ja loppukaarretta sekä ponnistustörmäystä en oikein uskaltanut tehdä niin kuin pitäisi. Pitää yrittää tässä kesän aikana joku ratkaisu tuohonkin kehitellä. Aikaa kauden pääkisaan (siis pm-kisoihin) on vielä 5 viikkoa ja siihen mennessä pitäisi viitisen senttiä harjoituskorkeuksiinkin löytää lisää.