Arkistot kuukauden mukaan: toukokuu 2012

Eilen ja tänään on tehty lajijuttuja ja vähän ominaisuusreenejäkin

Eilen oli taas koko päivä yleisurheilua. Aamulla olin Maaritin kanssa vetämässä Merilän koululla Lieksassa Elovena-voimapäivää reilut viisi tuntia. Itse vedin keihäänheittoa ja Maarit rytmijuttuja, hyppelyitä ja aitajuoksua.

Iltapäivällä pidettiin sitten kentällä reenit ja mukana olivat Maarit, Hertta, Jutta, Kimmo ja Piiparisen Aki. Alkuverryttelynä hölkkäiltiin pari kierrosta ja niiden jälkeen verryttelyliikkeinä tehtiin helppoja koordinaatiojuttuja noin 10×20 metriä ja muutamia voimaliikkeitä (menninkäiset, kottikärrykävelyt, spidermanit, mittarimadot) joiden jälkeen venyteltiin. Lisäksi vielä jalkojen voimaliikkeinä tehtiin jalanvaihtohyppelyitä, kirppuhyppelyitä ja borzov-liikettä, kaikkia noin 2×8-toistoa.
Verryttelyjen jälkeen siirryttiin sitten kuulapaikalle, jossa aluksi heiteltiin kuulaa. Alhaalta eteen heittoja tuli kaikille seitsemän ja pään yli taakse suunnilleen saman verran. Pääasiassa heitot heitettiin nelikiloisilla kuulilla. Kuulantyöntöjä työnnettiin paikaltaan viitisen kertaa ja vauhdilla muutama enemmän. Harjoituksen loppuun tytöt hyppivät pituusponnistuksia 60 senttisten aitojen yli noin 10×3-ponnistusta ja muutama ponnistus vielä pelkästään lankulta. Kimmo hyppi vauhditonta pituutta noin 10 kertaa ja 3-tasaloikkaa muutamia kertoja. Aki puolestaan juoksi rentoja 100 metrin rullailuja noin 4 kertaa. Suoraan reenin jälkeen ajelin vielä Joensuuhun Pohjois-Karjalan Yleisurheilun hallituksen kokoukseen.

Tänään Joensuussa reenailtiin kolmet reenit. Ekana vuorossa oli Marianne. Alkuhölkkäilyjen jälkeen tehtiin verryttelykoordinaatiota noin 6×20 metriä (aitakävelyt ilman aitoja, jalan heilautukset, polvennosto- ja pakarajuoksut eri suuntiin) ja normivenyttelyt. Hieman terävämpinä koordinaatioina tehtiin kuopaisuhyppelyä, polvennostohyppelyä jossa väliin kolme terävää polvennostojuoksuaskelta ja viimeisenä liikkeenä saksauksia hypähdellen. Noiden jälkeen juostiin avausvetoja 2×60 metriä joiden jälkeen siirryttiin korkeuspaikalle. Korkeutta hypättiin aluksi muutamia kertoja tasajalkaa vauhdilla ja sitten muutamia saksihyppyjä. Lyhyt vauhtisia korkeushyppyjä hypättiin noin 7 kertaa ja täydellä vauhdilla reilut 10 hyppyä. Tällä hetkellä kunto Mariannella on sellainen, että 156 pystyi hyppäämään melkeinpä millä hypyllä tahansa, 160 meni yli vaikkei hyppy ollut mikään mahdottoman hyvä ja 163 ylittyi harjoituksen lopuksi. Tällä kertaa joukkoon ei mahtunut yhtään älyttömän hyvää hyppyä mutta monia melko hyviä kuitenkin. Ja tuo 163 on joka tapauksessa Mariannen ulkoharjoitusten ennätys. Harjoituksen loppuun tuli vielä lihaskuntoilua.

Tyttöjen harjoituksessa mukana oli kolmikko Oona, Niina ja Sanna. Tytöt hölkkäilivät yhden kierroksen ja sen jälkeen 50 sentin aitojen yli tehtiin koordinaatiojuttuja noin 15×5-aitaa. Normikoordinaatioina tehtiin noin 13×20 metriä( rauhallista polvennostojuoksua etu- ja takaperin, pakarajuoksua etu- ja takaperin, jalan heilautushyppelyä, yhden jalan pyöräytysjuoksua, pikkuvuorohyppelyä ja juoksuloikkaa). Verryttelyn loppuun juostiin vielä pari 60 metrin avausvetoa. Tämän jälkeen kaikki tekivät erijuttuja. Oona teki voimatreeniä, jossa aluksi vedettiin vetokelkkaa (10kg) juosten ja sitten menninkäisillä, lisäksi 5kg:n painon kanssa tehtiin muutamia hyppelyliikkeitä ja lihaskuntoa. Myös normaaleja lihaskuntoliikkeitä keskivartalolle ja jaloille tehtiin jonkun verran. Loppuun tehtiin vielä veto juoksemalla vetokelkan kanssa. Niina puolestaan juoksi piikkareissa 3×30 metriä täysillä (4,22), 1×60 metriä täysillä (7,97) ja 2×200 metriä rennosti (33,62 ja 34,68). Noiden jälkeen juostiin vielä 3-loikan askelmerkkijuoksuja muutamia kertoja ja muutamia helppoja loikkasuorituksia sekä ihan loppuun vielä vähän nilkkakävelyitä. Sanna juoksenteli aitajuoksua. 5 aitaa kisaväleillä (76cm, 8m) juostiin noin 10 kertaa, suurin osa telineistä. Aika omasta lähdöstä neljänneltä aidalta alastuloon oli 6,10.

Tyttöjen reenin jälkeen vedin taas ”yleisurheilukoulua” eräälle aikuisporukalle, joka työnantajansa nimissä oli yleisurheilua opettelemassa. Liimatan Anssin kanssa vedettiin porukkalle kolme puolentoista tunnin settiä, jossa aina 2-3 lajia kerralla käytiin läpi. Tällä kertaa ohjelmassa olivat pituus, korkeus ja kiekko. Mie vedin nyt sitten tuon korkeuden. Ja tämänkin yleisurheilukoulun kokemusten perusteella täytyy kyllä sanoa, että taatusti monet aikuisetkin harrastaisivat yleisurheilua jos heille sitä vaan jotenkin sopivalla tavalla osattaisiin tarjota ja markkinoida. Ja ihan hyviä harrastajia olisivatkin tuollaiset tyypit jotka kylmiltään hyppivät korkeutta yli 150 ja pituutta reilut viisi metriä.

Juho teki omaa treeniään silleen, etten hirveästi ehtinyt hänen tekemisiään nähdä. Kuitenkin normiverryttelyn ja koordinaatioiden jälkeen Juho teki loikkatreenin jossa tuli 10-vuoroloikkaa, 5-vuoroloikkaa vauhditta ja vauhdilla sekä muutamia vauhtikinkkoja. Loikkien jälkeen Juho viskoi kuulaa pään yli taakse ja alhaalta eteen, molempia noin 10 heittoa. Harjoituksen loppuun tuli vielä lyhyt juoksuosio, jossa vedot olivat 60, 100, 200 ja 60 metriä. Vauhdit sopivan rennon kovia.

Kunniakierroksella kuntoilua ja päälle vähän voimailua

Lieksassa kuntoiltiin tänään Kunniakierrosta. Kerääjinä tapahtumaan osallistuivat kaikki minun LU:n urheilijat eli Atso, Kimmo, Maarit, Hertta ja Jutta. Itsekin sain taas muutaman tukijan omille listoilleni. Yhteensä meidän kuuden listoilla tukijoita oli noin 1500 euron edestä ja koko seura noin 6700 euroa. Atsoa lukuunottamatta me muut myös kuntoiltiin tunnin ajan kenttää ympäri. Tytöt kiersivät noin 22-23 kierrosta, Kimmon kierrosmäärästä minulla ei ole tietoa reilut kymmenen varmaankin ja itse kiertelin noin yhdeksän kierrosta keräystuloksen laskennan lisäksi. Maarit ja Jutta juoksivat hölkkäilyn ohessa myös reilut puolenkymmentä 100 metrin kevyttä rullailua.

Juoksentelujen jälkeen tyttöjen kanssa tehtiin vielä vähän voimailua. Maarit nosti yleisliikettä 2x4x18kg, rinnalleveto 6×28/33/33kg, ylöstyöntöä 3x6x18/23kg, jalanvaihtohyppelyä kädet ylhäällä 3x8x8kg ja haius+pystypunnerrus käsipainoilla 3x10x6kg. Loppuun Maarit hyppi vielä muutaman porrashypyn.

Hertta ja Jutta antoivat juoksun jälkeen lehdistölle haastattelua, jonka jälkeen tehtiin hyvin samantyyppistä voimatreeniä kuin Maaritkin. Eli alkuun yleisliikettä 3x4x18/23kg ja sitten rinnallevetoa 3×4-6×43/48kg. Näiden jälkeen kontrastina tehtiin aitahyppyjä varmaankin 12×2-aitaa (70cm), näitä ei muuten olisi tehty ainakaan näin paljoa mutta lehtimiehelle piti kuvia saada jostain hyppyjutuista niin hypittiin sitten. Voimaaliikkeitä jatkettiin vielä ylöstyönnöllä 3x6x23-28kg ja hauis+pystypunnerrus liikkeellä käsipainoilla 1 x 10 x 6kg ja 2x6x9kg.

Nopeus- ja pituusreeniä maanantaina

Eilen Joensuussa tehtiin vaihteeksi yhteistreeni jossa mukana olivat Juho, Marianne, Henrietta, Maari, Niina, Iida, Oona ja Sanna. Ulkona oli sen verran sateinen ja kylmä keli että reeni tehtiin Areenassa. Alkuverryttelyksi hölkkäiltiin yksi kierros, sen jälkeen helppoja koordinaatiojuttuja tehtiin verryttelyn omaisesti noin 13 x 20 metriä ja lisäksi muutamia liikkuvuusliikkeitä. Perusverryttelyn jälkeen tehtiin hyppyarkuilla muutamia liikkeitä: aluksi normaaleja tasajalkahyppyjä korokkeelle kuusi hyppyä (korkeus 60/90cm), sitten samalle korokkeelle hyppy rotkohyppynä 30 sentin korokkeelta samat kuusi kertaa. Pohjehyppynä 30 sentin korokkeelle hypittiin noin 10 kertaa ja pituusponnistuksia voimakkaalla vaparin liikkeellä noin kahdeksan kertaa kahdelle korokkeelle (30cm).

Ponnistusten jälkeen otettiin kaksi avausvetoa joiden jälkeen eriydyttiin tekemään erijuttuja. Sanna ja Iida hyppäsivät pituustreeniä jossa hyppyjä tuli noin 15. Niina hyppi 3-loikkaa reilut kymmenen kertaa melko lyhyellä vauhdilla. Marianne, Juho, Henrietta ja Maari juoksivat 4×30 metriä täysillä ja 2×100 metriä rennon kovaa. 30 metrisillä Juholla kovin aika oli 3,78, Mariannella 4,38, Henrietalla 4,34 ja Maarilla 4,57. Oona juoksi 2×30 metriä ja lisäksi 3×325 metriä pikku hiljaa kiihtyvillä vauhdeilla (viimeinen 1.10). Kaikki tekivät loppuun vielä kuntopallon heittoja niin että suurimmalle osalle heittoja tuli 13×10-heittoa.

Jutta rikkoi MM-rajan ottelussa

Jutta jatkoi toisena päivänä ottelua sujuvasti siitä mihin ensimmäisenä jäi. Päivän avauslajissa pituudessa Jutta venytti ennätyksensä 533 vaikkei askeleet lankulle kunnolla sopineetkaan. Keihäässä pisin heitto lensi 41,87, joka on otteluennätys. 800 metrillä Jutta intoutui taas esittelemään juoksukuntoaan ja petrasi ennätystään reilut 5 sekuntia, loppuaika 2.24,04. Yhteispisteitä ottelusta kertyi 5238 ja niillä irtosi kisan voitto. Tulos ylittää IAAF:n 19-vuotiaiden MM-kisoihin asettaman tulosrajan lähes sadalla pisteellä. Kisoihin Suomea edustamaan pääsee kaksi tyttöä, Jutta on tällä hetkellä ainoa rajan ylittänyt suomalainen mutta sarjassa on muutamia muitakin joilla rajaan on hyvät mahdollisuudet. Kisajoukkueen valinnat tehdään heinäkuun alussa. Tämän näytön perusteella Jutta kuitenkin valittiin Pohjoismaiden mestaruusotteluihin, jotka käydään Norjan Sandnessissa. Kaupan päälle syntyi vielä 19-vuotiaiden 7-ottelun piirin ennätys. Entinen Maija Kovalaisen tekemä ennätys parantui reilut 500 pistettä.

Hertta keskeytti ottelun ensimmäisen päivän jälkeen eikä tänään siis kilpailut.

Tyttöjen edesottamuksia reilun viikon takaa nuorten maajoukkueleiriltä pääsee katselemaan: täältä

Maaritin kanssa ominaisuusreeniä

Tänään käytiin Maaritin kanssa tekemässä yleisreeniä kentällä. Alkuverryttelyksi hölkkäilyjä ja vähän koordinaatioita nurmella ja niiden päälle venyttelyt. Aitakävelyitä tehtiin noin 5x5x5-aitaa (suoraan, takaperin, eteen-taakse, sivuttain, aidan alituksia) ja niiden jälkeen vielä koordinaatioita 11 x 20-30 metriä (korkea polvennostojuoksu, korkea kuopaisuhyppely, ristiaskelhypähdyksiä ja isovuorohyppely). Loikkaosiossa hypittiin 10-vuoroloikkaa viisi kertaa ja 5-loikkaa 2 askeleen vauhdilla noin 8 kertaa. Harjoituksen loppuun viskottiin kuntopalloa 11 x 10-heittoa (ylöspäin, alaspäin, borzov, kurkiliike kiertäen, vatsa, vatsakierrot, kuulantyönnöt istuen, alhaalta eteen ja pään yli taakse).

Jutta, Hertta ja Maarit kisailemassa

Maarit avasi kisakautensa tänään Kuopiossa Vänäri Games-kisoissa. 100 metriä saatiin taas juosta unelmatuulissa kun myötäistä oli 2,0 metriä sekunnissa. Maarit juoksikin ennätyksensä 12,95 ja siirsi ennätyksensä näin uudelle sekuntiluvulle. Kuulantyönnössä pisin kaari lensi 9,05 joka jää ennätyksestä vain 5 senttiä. Kauden avaus onnistui siis varsin mallikkaasti.

Jutta ja Hertta ovat viikonlopun kisailemassa Tampereella kansallisissa moniotteluissa. Jutta teki avauspäivänä neljä loistavaa lajia. 100 metrin aitojen 14,98 on uran kovin aika, vaikka nyt olikin vasta ensimmäinen kisa naisten aitakorkeudella. Viimevuotinen matalilla aidoilla juostu ennätys petraantui pari kymmenystä. Korkeudessa Jutta sivusi ulkoennätystään 168, sisällä ylittyi talvella kaksi senttiä enemmän mutta tämän päiväinen tulos on kyllä loistava tähän saumaan. Kuulassa syntyi sitten taas ennätys 11,43 jolla talvella työnnetty ennätys petraantui 98 senttiä. Päivän viimeisenä lajina juostussa 200 metrin pyrähdyksessä Jutta sitten iski päivän kovimman yllätyksen. Ajalla 25,76 viime vuotinen ennätys petraantui 1,30 sekuntia.

Hertta avasi oman ottelunsa aita-ajalla 15,35. Kauden avaukseksi ja ensimmäiseksi korkeilla aidoilla juostuksi 100 metrin kisaksi tämä oli ihan hyvä suoritus. Korkeudessa ylittyi 159 eli ottelun perustulos ja kuulassa pisin työntö oli 10,51. Korkeuden tulos jää ennätyksestä kolme senttiä ja kuulatulos halliennätyksestä reilut 30 senttiä. 200 metriä sujui ajassa 26,74, tässäkin ennätyksestä jäätiin vain 15 sadasosaa.

Ensimmäisen päivän yhteenvetona voisi sanoa, että Jutta teki kolme loistavaa ja yhden hyvän lajin. Hertta puolestaan ylsi kaikissa lajeissa lähelle ennätystään mutta yhtään jättionnistumista ei vielä ekana päivänä tullut, muttei yhtään pahaa epäonnistumistakaan.