Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2011

Marianne ylitti 170

Viikonloppuna Joensuussa kisailtiin nuorisokansalliset PKO-Junior Gamesit. Mukana menossa olivat Marianne, Niina, Sanna ja Ella. Itse en päässyt kisoja seuraamaan, mutta onneksi urheilijat osaavat hyvin itsekseenkin kisailla.

Enpähän ole ennen ollut puhelimessa niin onnellisen ja älyttömän helpottuneen urheilijan kanssa kuin mitä tänään sain olla kun Marianne soitti kisan jälkeen. ”Mie hyppäsin 170!!!”, ”Ai mitä?”, ”Mie hyppäsin 170 ja vielä ekalla”. Puhelu kyllä jatkui tuostakin eteenpäin mutta sanoma oli varmasti selvä. Marianne oli siis hypänny ennätyksensä ja päässyt uudelle kymmensenttiluvulle. Mikään muuhan tässä ei oikeasti yllättänyt kuin se, että tulos syntyi vasta tässä vaiheessa kautta. Kausi on nyt siis Mariannekin osalta selkeästi plussan puolella ja matkaa seuraavaan tavoitepysäkkiin on kymmenen senttiä.

Niina juoksi eilen sata metriä käsiajalla 13,2 ja hyppäsi pituutta 498. Sanna puolestaan juoksi satasen 12,9 ja hyppäsi pituutta 517. Ella puolestaan hyppäsi pituutta 469. Tänään Sanna juoksi 80 metrin aidat 12,86, vastaista juoksussa oli 3,7  metriä. 3-loikkaa Sanna hyppi 10,76 myötäisessä. Niina puolestaan loikki niin ikään myötätuulituloksen 10,93. Ellakin loikki myötätuulessa, tulos 9,68. Ella heitti myös keihästä, jossa syntyi hyvä tulos 28,58.

Jutalle ja Hertalle kaksoisvoitto ottelusta

Voinpahan taas sanoa, että oli itselläni aika epätodellinen olo 17-vuotiaiden ottelun jälkeen. Miten voi olla mahdollista, että tänä vuonna tuntuu kaikki onnistuvan mikä vaan voi onnistua? Jutta ja Hertta siis nappasivat kaksoisvoiton 17-vuotiaiden 7-ottelussa. Eikä kaksoisvoitto tällä kertaa tosiaankaan tullut helpolla, eikä sitä ennen 800 metristä varmaan kukaan ihan oikeasti uskonutkaan. Minun näkemys ottelun kulusta valmentajana on suunnilleen seuraavanlainen (tiedän että tytöillä ja joillain muilla on eri näkemys onnistumisista mutta tässä siis minun näkemys):

100 metrin aidat:

En nähnyt juoksua kun tulin Ouluun vasta korkeuden alussa. Juoksu oli juostu 1,5 metrin vastatuuleen. Jutta juoksi 15,21 ja Hertta 15,46 joten hyvät alut molemmilta.

Korkeus:

Täysin kaksijakoiset fiilikset. Hertta ylitti aloituskorkeutensa 150 ekalla. Tämän jälkeen Hertta teki täysin oikean ratkaisun jättämällä 153 väliin ja yritti seuraavan kerran 156:sta. Sitten jostain käsittämättömästä syystä hypystä hävisi kaikki kimmoisuus eikä rima enää ylittynytkään. Tulos oli siis suunnilleen katastrofaalinen ja ottelun jatkosta tulisi todella haastavaa. Enää ei olisi mitään hävittävää vaan viidellä loistavalla lajilla olisi mahdollisuus ehkä nousta lähelle mitalipallia.

Jutta puolestaan hyppäsi loistavan kisan. Korkeudet 156:sta 168:een ylittyivät selkeästi. Hypyt olivat minun mielestä parhaita mitä Jutta koskaan on hypännyt. 171 oli tosi lähellä ylittyä ekalla hypyllä mutta rima kuitenkin tuli alas. Eikä ylitystä tullut kahdella seuraavallakaan. Kuitenkin lajivoitto 168:lla tuli ja tästä eteenpäin oli selvää että Jutalle riittää mitaliin jopa hieman normaalia heikommat tuloksetkin lopuissa lajeissa.

Kuula:

Verryttelytyönnöt näyttivät molemmilla tosi hyvältä. Odottelin, että onnistuneilla työnnöillä Hertta voisi rikkoa 13 metriä ja Jutta helposti 12. Taas kuitenkin kävi kuten heittolajeissa niin usein käy, molemmilla pisimmät suoritukset tulivat verryttelyyn. Kisassa Hertta sai 12,14 ja Jutta 11,17. Pisteitä jäi siis ”jemmaan” tulevaisuutta ajatellen.

200 metriä:

Tytöt juoksivat kolmannessa, eli ”kuumassa” erässä. Kahden ekan erän aikana kävi selväksi että etusuoran kova vastatuuli (-2,8 m/s) heikentää aikoja huomattavasti. Molemmilla tytöillä ekat 80 metriä eivät olleet ihan niin hyviä kuin olisi voinut. Loppu tuli kuitenkin molemmilla hyvin. Hertta juoksi ajan 27,00 ja Jutta 27,68.

Ekan päivän jälkeen laskeskelin itsekseni tilanteen sellaiseksi, että Jutalle riittää mestaruuteen normitulokset jos kukaan muista kärkitytöistä ei tee vähintään kahta ”pommilajia” päätöspäivänä. Hertallakin olisi hyvän toisen päivän avulla mahdollista kavuta pronssille ellei ”juoksijatytöt” yllätä.

Pituus:

Pituus on 7-ottelun riskialttein laji jossa saattaa tapahtua mitä tahansa. Verryttelyhypyt tytöt kuitenkin hyppäsivät niin hyvin että olin tosi luottavainen. Hertta hyppäsi ekalla kisahypyllään 541 ja Jutta 516. Hertan huippuvire pituudessa siis jatkuu ja toivottavasti 17-vuotiaiden Ruotsiottelussa tulee vielä ennätys kahden viikon päästä. Jutta hyppäsi tuon ekan lankun reunasta mutta kaksi seuraavaa jäivät jostain syystä kauas lankusta. Silti viimeisellä tuli vielä 502, joten aineksia jopa 550 lähelle saattaisi olla ihan nappihypyllä jos ponnistus osuisi edes lähelle optimia.

Keihäs:

Verryttelyssä heitot olivat taas niin hyviä, että Jutalla olisi pitänyt olla mahdollisuuksia jopa ennätykseensä ja Hertallakin lähelle 40 metriä. Kisassa ilmeisesti pieni yliyrittäminen vei metrejä. Jutta otti lajivoiton 39,63:lla ja Hertta heitti ennätyksensä 34,15. Kanssakilpailijat eivät aivan yltäneet sille tasolle jolle heillä olisi ollut mahdollisuuksia joten kokonaistilanteesta tulikin tosi mielenkiintoinen. Jutta oli kärjessä, Tampereen Miia Sillman toisena ja Hertta kolmantena. Neljäntenä oli kovaksi juoksijjaksi tiedetty Kannuksen Uran Anniina Kortetmaa.

800 metriä:

Tyttöjen kanssa oli laadittu seuraavanlainen taktiikka päätöslajiin. Jutta peesailee Miiaa 500 metriä ja alkaa tämän jälkeen juosta omaa juoksuaan ja ottaa näin mestaruuden. Hertta puolestaan peesaa Anniinaa niin pitkään kuin jaksaa ja tämän jälkeen taistelee happoja vastaan niin hyvin kuin vaan voi, eroa ei saa tulla yli 7 sekuntia mikäli mielii mitaleille. Juoksun kulku oli juuri sellainen kuin oli kuviteltukin. Anniina lähti vetämään kovaa ja Hertta liimautui aivan perään kiinni. Jutta puolestaan tuli Miia perässä huomattavasti kärkikaksikon takana. Ekan kierroksen Anniina ja Hertta vetivät noin 1.07-1.08. Jutalla väliaika taisi olla jossain 1.16 tietämillä. 500 metrin kohdalla Hertta alkoi jäädä mutta pahaa sippaamista ei tullut. Loppusuoralla sitten ero venyi ja venyi mutta Hertta taisteli kuitenkin eron alle 6 sekunttiin, mitali siis varmistui. Jutta puolestaan ohitti Miian takasuoralla ja pystyi jätättämään tätä reilun sekunnin. Tässä vaiheessa olin ihan innoissani takasuoran katsomossa, että tytöt ottivat kultaa ja pronssia. Vieressä ollut valmentajakonkari Kuuselan Kari kuitenkin onnitteli kaksoisvoitosta ja mie että mitä hittoa. Hänen kellonsa mukaan kuulemma Hertta oli voittanut Miiaa tarvittavat 7 sekuntia. Lopulta kaksosvoiton kaksosille varmisti myös kenttäkuulutuskin. Jutalle pisteitä tuli yhteensä 4782, Hertalle 4696, Miialle 4685 ja Anniinalle 4672. Tiukille siis tosiaan meni mutta näinpäin on kyllä parempi.

Maaritin 7-ottelu:

Maarit otteli yhteispisteet 3771 eli ennätyksensä ja sijoittui 11:nneksi. Olin seuraamassa kisasta vain toisen päivän. 100 metrin aidat kulkivat 16,72 eli omaan ennätykseen. Juoksu oli ollut ylivoimaisesti kesän parasta ja normaali kolmen askeleen rytmi säilyi loppuun asti.

Korkeudessa tuli tulos 136. Mahdollisuuksia olisi paljon parempaan kunhan onnistumisia vaan tulee tarpeeksi alle. Kuulassa tuli normitulos 8,44, verrytellessä oli lentänyt täälläkin pidemmälle. 200 metrillä Maarit oli koko porukan neljäs ennätysajallaan 26,92. Juoksu on koko ajan menossa parempaan suuntaan joten tästä on hyvä jatkaa ensi kautta kohti.

Toisen päivän avauslaji oli melkolailla uusinta viime viikonlopun Valkeakosken Sm-kisasta. Ekalla syntyi ennätystulos 475. Kaksi seuraavaa olivatkin sitten hieman yliastuttuja. Ennätys on kuitenkin aina ennätys. Keihäässä pisin heitto kantoi 26,79. Verryttelyheitot näyttivät jälleen helpoilta mutta kisatilanteessa heitot eivät enää olekaan niin hyviä. Hieman perustulosta heikommaksi tuo paras sitten jäi. 800 metrillä Maarit juoksi ennätyksensä 2.36,04. Entinen ennätys parantui reilut neljä sekuntia. Ottelun saldona siis neljä lajiennätystä ja ennätys vielä kokonaispisteissäkin. Hyvä saldo siis.

Iidan 5-ottelu:

Tätä en ollut seuraamassa ollenkaan, enkä vielä ole omia fiiliksiäkään kysynyt. Tuloksista päätellen kuitenkin seuraavanlaista tekemistä. Kokonaispisteet 1892 ja sijoitus 18. 80 metrin aidat 12,88 mikä on 1,8 metrin vastatuuleen juostuna hyvä aika. Pituus pieneen myötäiseen 492 eli perustulos ottelusarjaan. Keihäs lensi 21,86 joten monta metriä pidemmälle olisi voinut lentää. Korkeudessa ylittyi 144, joka on tuohon tilanteeseen ihan hyvä tulos. Päätöslaji 800 metriä vei sitten aikaa 3.03,34 joka ei ole kyllä ihan sitä mitä pitäisi olla.

Sm-ottelut viikonloppuna

Suomen mestaruusmoniottelut kilpaillaan viikonloppuna Oulussa ja Iissä. Mukaan ovat ilmoittautuneet Hertta, Jutta, Maarit ja Iida.

Hertta ja Jutta aloittavat oman urakkansa perjantai-aamuna Oulussa. Ensimmäinen laji, 100 metrin aidat, alkaa klo 10.20. Ensimmäisen päivän muut lajit ovat korkeus, kuula ja 200 metriä. Toisena päivänä, eli lauantaina, kilpaillaan vielä pituudessa, keihäässä sekä klo 16.55 alkavassa 800 metrin juoksussa. Tytöt lähtevät kisaan tilastojen sijoilta 2 ja 3, joten ottelun sujuessa hyvin molemmat varmaan taistelevat hyvistä sijoista.

Maaritin ottelu alkaa lauantaina klo niin ikään klo 10.20 ja lajit ovat luonnollisesti samat kuin 17-vuotiallakin. Viimeinen laji alkaa sunnuntaina klo 13.15. Maarit lähtee tekemään jokaiseen lajiin hyviä omia suorituksia ja siinä sivussa ennätyksiään.

Iida on ilmoittautunut 15-vuotiaiden 5-otteluun. Ensimmäinen laji, 80 metrin aidat, kilpaillaan sunnuntaina klo 10.30. Sen jälkeen kisaillaan vielä pituudessa, keihäässä, korkeudessa sekä 19.00 alkavassa 800 metrin juoksussa. Iidakin lähtee tekemään joka lajiin ennätystään ja sitä kautta tavoittelemaan hyviä sijoituksia.

Viikonloppuna Joensuussa kisataan PKO-Junior Gameseissa. Mukana menossa ovat myös Marianne, Niina, Sanna ja Ella.

19-vuotiaiden Sm-kisat ja Alueottelu takana

Viimeinen viikko on taas ollut sen verran vauhdikasta menoa etten ole ehtinyt kisatuloksiakaan päivittämään. Viime viikonloppuna käytiin siis 19-vuotiaiden Sm-kisat, joissa mukana olivat Maarit, Juho ja Atso. Eilen Savonlinnassa kisailtiin Itä-Suomen, Pietarin, Valko-Venäjän ja Karjalan tasavallan välinen Alueottelu ja siellä mukana olivat Atso, Joona ja Marianne.

19-v Sm-kisat

Atso hyppäsi korkeudessa tuloksen 181. Hypyissä oli ensimmäistä kertaa tämän kesän kisoissa jopa kimmoisia hyppyjäkin muutama. Enempää kuin tuo 181 ei kuitenkaan ylittynyt mutta sijoitus oli silti ihan hyvä, jaettu seitsemäs.

Juho hyppäsi 3-loikkakisassa tuloksen 13,61 ja sijoittui kuudenneksi. Ilmeisesti pitkäksi venähtäneet hyppyjen välit sotkivat hyppyrytmiä niin, että huippputulosta ei syntynyt. Ennätykseen matkaa kuitenkin jäi vain 19 senttiä joten mahdottoman pettynyt ei voi olla vaikka todellisuudessa rahkeissa pitäisi olla varaa huomattavasti pidemmälle.

Maarit urakoi kolme lajia. 100 metrillä syntyi ennätys 13,08, 200 metrillä ennätystä sivuava aika 27,16 ja pituudessa tulos 464. Satasella ennätys parantui 38 sadasosaa joten juoksuun voi olla tyytyväinen. 200 metrillä odoteltiin jonkin verran parempaa mutta näköjään päivän vire riitti juuri ennätystä sivuavaan aikaan. Pituudessa parhaimmat hypyt menivät hieman yliastutuksi.

Alueottelu

Kuudetta kertaa järjestettyyn alueotteluun Itä-Suomen joukkueeseen valittiin kesän näyttöjen perusteella siis Atso, Marianne ja Joona. Kisa oli varmasti kaikille osallistujille mukava kokemus kun kaikki osallistujat pääsivät kilpailemaan Suomen edustusasussa.

Atso hyppäsi 19-vuotiaiden korkeudessa tuloksen 180 ja sijoittui kuudenneksi. Kisa oli todella kovatasoinen voittajan hypätessä 216 ja mitalisijaankin vaadittiin kahden metrin ylitys. Kisa oli Atsolta hyvin saman oloinen kuin kauden pari aiempaakin kisaa. 180:een asti näytti hyvältä mutta sen jälkeen ei vaan enää ylityksiä tullut.

Mariannen korkeuskisa oli hyvin pitkälti samanlainen kuin Atsolla. 155, 159 ja 163 ylittyivät ensimmäisellä. 167:stäkin tuli vielä hyviä yrityksiä mutta kauden paras ei kuitenkaan ylittynyt. Kisassa hyppääminen oli kuitenkin parempaa kuin Sm-kisoissa, joten tuntemukset olivat hieman positiivisen puolellla. Mariannen sijoitus 19-vuotiaiden kisassa oli viides. Kärkityttö hyppäsi 175 ja mitaliin riitti 167.

Joona juoksi kisassa kaksi 100 metrin starttia, ensin henkilökohtaisen kisan ja lopuksi ankkurina Itä-Suomen joukkueessa ruotsalaisviestissä (400m+300m+200m+100m). Henkilökohtaisessa kisassa kiihdytykseen näytti jäävän parannettavaa lopun tullessa paremmin. Aika 11,78 riitti 17-vuotiaiden kisan kuudenteen sijaan. Voittaja juoksi kovan ajan 10,84. Viestissä Joona juoksi hienon ankkuriosuuden nostamalla itä-Suomen kolmannelta tilalta Pietarin ohi kakkoseksi. Pietarin pojan ohi painellut Joona esitti maaliin tullessaan myös yhdet illan komeimmista tuuletuksista.

Kimmo moukaroi 48,63

Viime viikon keskiviikkona Lieksassa pidetyssä Tähtikisan päätösosakilpailussa Kimmo heitti moukarissa oman ennätyksensä. Pisin heitto kantoi 48,63, joten ennätys kohentui tasan kaksi senttiä.

Atso, Maarit ja Juho 19-vuotiaiden Sm-kisoihin

Viikonloppuna Valkeakoskella kisaillaan 19-vuotiaiden Sm-kisoissa. Mukana kisoissa ovat Atso, Maarit ja Juho. Aikataulu heidän osaltaan näyttää tältä:

Lauantai:

13.15 Maarit 100 metrin alkuerät (loppukilpailu 17.30)

14.50 Atso korkeus

 

Sunnuntai:

9.30 tai 10.30 Maarit pituus karsinta (loppukilpailu 12.30)

12.55 Maarit 200m alkuerät (loppukilpailu 15.15)

14.15 Juho 3-loikka