Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2011

Huipentuman toka päivä

Toinen päivä oli urheiljoideni osalta pääpiirteissään seuraavanlainen:

Kimmo heitti kiekossa ennätyksensä. Ensimmäiset pari kierrosta oli vähän tunnustelua ja heitot lähtivät melko matalaan. Kun tekniikkaa saatiin hieman hiottua kisan aikana niin myös heiton pituus parantui selkeästi. Pisin heitto kantoi 31,49 eli ennätys parantui noin 8 metriä, tosin vasta tämä nykyinen ennätys on ”oikealla” tasolla.

Niina osallistui toisena päivänä bravuurilajiinsa 3-loikkaan sekä täysin sivulajeihin kuulaan ja moukariin. 3-loikassa tuli taas 11 metrin ylitys, tällä kertaa kolmen sentin turvin. Niina on tänä kesänä hypännyt viidessä kisassa tuloksen välille 11,01 ja 11.05. Mahdottoman tarkkaa työtä siis joka kertoo siitä että loikkavarmuus on hyvällä tasolla ja paikat ehjänä. Kuulassa Niina työnsi 8,20 ja moukari kaartoi 22,65.

Sannan lajivalikoima oli 80 metrin aidat, kuula ja moukari. Aidat meni ihan hyvin, ennätystä ei aivan syntynyt mutta aika oli kuitenkin noin 12,51 ja juoksu juostiin kovaan vastatuuleen (-3,0 m/s). Ehkä viimeiset aidat olisivat tulleet jonkin verran kovemmin jos vieressä olisi ollut joku tasaväkisesti kirittämässä. Juoksu taisi kuitenkin olla ensimmäinen ehjä kokonaisuus tälle kesälle. Kuulaa Sanna pukkasi 9,15  ja moukari lensi 24,35

Ellan ainoa laji tänään oli aitajuoksu Sannan kanssa samassa erässä. Lähtöreaktio oli hyvä, ehkä jopa melkein aavistuksen omainen. Ensimmäiset kaksi aitaa tulivat myös hyvin mutta sitten väliaskelien pituus jäi hieman lyhyeksi ja ponnistuspaikka siirtyi koko ajan kauemmaksi ja kauemmaksi. Askelpituutta ei ainakaan lisännyt kova vastatuuli. Viimeiselle aidalle tultaessa ponnistus oli sitten jo jäämässä niin kauas että Ella stoppasi vauhdin kokonaan ja keskeytti. Mikäli loppu olisi tullut normaalisti olisi aika ollut luokkaa 13,50.

Toisen päivän videot täältä: Sunnuntain videot

Huipentuman eka päivä takana

Pohjois-Karjalan suurin vuotuinen juniorien yleisurheilutapahtatuma, kaksipäiväinen Sisulisähuipentuma, alkoi tänään Outokummussa. Mukana kisoissa olivat myös Kimmo, Iida, Niina, Sanna ja Ella.

Kimmo aloitti kisansa työntämällä kuulassa ennätyksensä 11,09. Työnnöt alkavat olla jo huomattavasti parempia kuin vielä pari viikkoa sitten jolloin kuulat kaarsivat jatkuvasti 9 ja 10 metrin väliin. Nyt perustyöntöjen taso on reilun metrin parempi. Vieläkään kisaan ei ole osunut yhtään nappityöntöä mutta tämän päiväiset olivat kuitenkin jo hyviä kokonaissuorituksia. Moukarissa Kimmo heitti 46,59 ja otti yhden päivän ylivoimaisimmista mestaruuksista kaikki lajit huomioiden. Moukarissa oli havaittavissa vähän samanlaisia piirteitä kuin kuulassa. Sellainen jättiheitto antaa odottaa itseänsä, normaalitulostaso on kuitenkin 45 metrin yläpuolella. Torstaina Lieksan moukarikisassa pisin heitto kantoi kolme senttiä tämän päiväistä vähemmän.

Iidalla päivän ensimmäinen laji oli keihäs. Kisan lopullisia tuloksia ei vielä ole missään näkyvillä mutta joka tapauksessa Iida heitti nättejä heittoja joista kantoi 24,35. Pituudessa Iida pystyi venyttämään pisimmällään uudet ennätyslukemansa 510:een. Hypyt olivat muuten hyvän näköisiä mutta loppukesän aikana on vielä tarvetta saada hypyt nousemaan hieman paremmin ylöspäinkin jotta senttejä lopputulokseen saadaan lisää. Iidan ensikokeilu 200 metrin aidoissa toi ajan 32,24 vaikka vastatuulta oli 3,0 metriä sekunnissa. Aitajuoksu oli hieman varmaan päälle juoksua mutta hyvin hallittua alusta loppuun. Kaikki välit tulivat samalla askelmäärällä ilman sipsutteluja ja ylitykset olivat hyviä. Eipä tähän oikeastaan muuta enää tarvittaisi kuin lisävauhtia.

Niina puolestaan juoksi 100 metrillä ajan 13,41 ja antoi tiukan vastuksen vuotta nuoremmissa juosseelle Sannalle. Niinalla oli juoksussa hyvä startti ja juoksu kulki muutenkin hyvin mutta viimeisillä kymmenillä metreillä juoksu alkoi painamaan hieman turhan paljon. Pituudessa Niina hyppäsi tuloksen 495. Askelmerkin kanssa oli yllättävän paljon hakemista ja parhaat hypyt menivät yliastutuiksi. Mutta hyvin useinhan kyllä hieman yliastuttuna hypyt onnistuvatkin paremmin.

Sanna juoksi 100 metrillä pienoiseen (-0,3 m/s) vastatuuleen ajan 13,16. Juoksu oli aika tasavahva rutistus jossa sekä kiihdytys että maksimijuoksuvaihe olivat hyvin tasapainoisia. Pituudessa pisin hyppy kantoi 519. Pituuskisa oli ehkä vaikein tämän kesäisistä, askeleet eivät meinanneet käydä kunnolla ja jos askeleet osuivat niin sitten hypyssä tapahtui jotain ihmeellistä. Viimeinen hyppy oli sitten väkipakolla runtattu 519, jossa toinen jalka jätätti ainakin kymmenen senttiä. Ehkä hyppytekniikka ei tällä hetkellä ole ihan parhaimmillaan, koska viimeisen kuukauden aikana kisoja on ollut niin paljon ettei oikeita tekniikkatreenejä ole ehditty/haluttu tehdä ollenkaan. Nyt kuitenkin Sm-kisoihin on aikaa kaksi viikkoa ja sinä aikana ehditään parissa treenissä hypyt palauttaa loistavalle ja varmalle tasolle. Sanna juoksi Iidan tavoin myös ekan 200 metrin aitakisan, aika oli hyvä 31,45. Kaarteen Sanna otti ehkä hieman varman päälle ja suoralla sitten jopa hieman kiihdytti vauhtia. Positiivisinta juoksussa oli aitojen melko hyvä lukeminen, selkeätä sipsuttelua ja vauhdin hidastumista tuli vain kahdelle aidalle. Jos Sanna vielä tänä vuonna juoksee matkaa lisää on lisäröyhkeydellä ja paremmilla tuuliolosuhteilla (nyt siis -3,0 m/s) ajasta mahdollista todennäköisesti tiputtaa jopa parin sekunnin luokkaa.

Ellan päivä ei ollut ihan paras mahdollinen. 100 metrillä Ella otti varaslähdön, joten päivän juoksukunto jäi arvoitukseksi. Pituudessa oli suuria ongelmia askelmerkin kanssa mutta pari kertaa jalka kuitenkin sattui hyvin lankulle. Pisin leiskautus kantoi 462. Pisin hyppy oli melkolailla kopio aiemmista kisoista. Vauhtia kyllä oli hyvin ja se säilyi koko hypyn ajan mutta hypyt jäävät hieman mataliksi.

Videot ensimmäisen päivän suorituksista löytyvät täältä: Huipentuman avauspäivä

Sanna Eliiteissä 531 ja Marianne Lappeenrannassa 165

Sanna pääsi tänään kilpailemaan uransa tähän asti isoimmissa kisoissa kun vuorossa olivat Eliittikisat tutulla Joensuun keskuskentällä. Katsomossa olleet reilut 3800 katsojaa, paikalla vilisseet televisiokuvaajat sekä todella kovatasoiset kilpakumppanit ehkä hiukan jännittivät tyttöä mutta hyvin hän silti kisasta selviytyi. Sarja 5.20, 5.11 ja 5.31 oli tähän saumaan ihan hyvä ja ennen kaikkea kokemusta karttui taas roppakaupalla lisää. Tulevissa kisoissa päästään sitten taas ennätystä kokeilemaan ihan kunnolla kun ulkoisia paineiden aiheuttajia ei aivan noin paljoa ole häiritsemässä.

Marianne kävi tänään Lappeenrannassa nappaamassa voiton Etelä-Karjalan aikuisten pm-kisoissa. 165 ylittyi ekalla mutta tavoitteena ollut 168 ei aivan vieläkään mennyt. Hypyt olivat kuitenkin siitäkin korkeudesta hyviä. Viime viikkoinen Lieksan tulos 155 parantui nyt siis kymmenellä sentillä joten suunta kehityksessä on täysin oikea. Tästä jatketaan kohti loppukautta koko ajan ennätystä metsästäen.

Seuracup maanantaina ja tänään neljät treenit

Eilisissä Vattenfall-seuracupin piirikisassa kilpailemassa olivat Hertta, Jutta, Maarit, Kimmo, Sanna, Iida, Niina ja Ella.

17-vuotiaiden aidoissa Hertta, Jutta ja Sanna kävivät tiukan otatuksen voitosta. 2 metrin vastaiseen tuuleen käydyssä kilpailussa Jutta sai parhaimman lähdön ja johti juoksua seitsemännelle aidalle asti. Hertta nousi siinä vaiheessa rinnalle ja ohi mutta viimeisen aidan ja loppusileän aikana Sanna nousi vielä molempien ohi ja voittoon. Sannan voittoaika 15,51, Hertta oli samalla ajalla toinen ja Jutta 15,61:llä kolmas. Kuulantyönnössä Hertta työnsi 11,66 ja Jutta 11,14. Maarit työnsi ulkopuolisena 8,44. 17-vuotisten 3-loikassa Niina pomppi jälleen yli 11 metrin. Nyt pisin loikkasarja kantoi 11,01 sallituissa tuulissa.

15-vuotiaiden 100 metrillä Ella juoksi 1,6 metrin vastaiseen ajan 13,79. Tuulen vaikutusta aikaan on vaikea arvioida mutta ehkä puolisen sekunttiakin olisi nappijuoksulla hyvään myötäiseen mahdollista ajasta tiputtaa. Seipäässä Iida hyppäsi 210:lla Ellan tavoin mestariksi. Kuulassa Iida ja Niina työnsivät tulokset 9,41 ja 8,44. 4×100 metrillä Iidan ja Ellan lisäksi ajan 54,74 juosseessa joukkueessa olivat Saastamoisen Ilona ja Rädyn Lotta.

15-vuotiaiden poikien kuulassa Kimmo työnsi parhaallaan ennätyksensä 10,35. Harjoitustyöntöjen perusteella varaa parempaankin pitäisi olla, ehkä lisäsentit tulevat jo viikonloppuna Outokummun huipentumassa.

Tänään treenattiin

Tänään ohjelmassa oli melkein kaikilla urheilijoillani treenipäivä. Aamulla Mariannen ja Juhon kanssa käytiin tekemässä punttitreeni. Marianne kyykkäsi neljä sarjaa ja teki pudotuskyykkyjä neljä sarjaa. Juho puolestaan veti neljä sarjaa rinnallevetoa ja yhtä monta sarjaa penkkiä. Alkuverryttelyyn tehtiin vähän sekalaista voimailua ja loppuun muutama kuntopallon heitto ja rentoja vetoja. Lopuksi heiteltiin frisbeetä.

Emilia, Ella, Niina, Iida ja Sanna olivat tyttöjen treeneissä. Alkuverryttelyssä heiteltiin frisbeetä ja vähän venyteltiin sekä tehtiin koordinaatiota. Tämän jälkeen harjoituksen pääosassa kaikki tekivät vähän omia juttujaan tulevien päivien kisojen takia. Ella juoksi kolmea aitaa telineistä, Iida kokeili 200 metrin aitojen väliä ja Sanna teki vähän ponnistuksia pituutta varten sekä muutaman telinelähdön. Emilia ja Niina juoksivat rennon kovia 100 ja 150 metrin vetoja. Loppuun vähän voimisteltiin ja Sanna, Niina ja Iida puuhastelivat omassa ”vesiliukumäessään” liukumisia.

Urheilukoulussa vedin tänään tiistaiseen tapaan 5-vuotiaiden ryhmää. Alkuun tehtiin vähän voimistelujuttuja ja muita hyppyjä seiväspatjalla. Lajina meillä oli tällä kertaa seiväshyppy. Jostakusta ulkopuolisesta saattaa tuntua ihmeelliseltä mutta niin vain meidän urheilukoulussa kaikki tuon ikäisetkin hyppäsivät seivästä oikealle patjalle, tosin hieman avustettuna. Ja itseasiassa hyvin hyppäsivätkin, parin vuoden päästä osa näistäkin junnuista varmaan voi jo kisoissakin hyppiä. Seipään jälkeen tehtiin juoksujuttuja reaktiolähtöinä sekä pelailtiin erilaisia pelejä.

Iltatreenissä paikalla olivat Hertta, Jutta, Maarit, Kimmo sekä Rokkosen Juha. Tytöt tekivät voimatreenin ja Kimmo sekä Juha heittotreenin. Tyttöjen voimatreeniin kuului neljä sarjaa kyykkyä, neljä sarjaa hyppääjän maastavetoa, neljä sarjaa hauis-käännön ja ylöstyönnön yhdistelmää sekä kolme sarjaa pudotuskyykkyä. Kimmo viskoi kiekkoa ja Juha lähinnä keihästä. Pojat tekivät loppuun vielä portaissa vähän juoksuja ja pomppuja.

Sanna ja Marianne kisailevat huomenna

Huomenna kisailemassa ja omia ennätyksiään ovat tavoittelemassa Sanna ja Marianne. Marianne hyppää Etelä-Karjalan pm-kisoissa Lappeenrannassa korkeutta. Tavoitteena olisi saada kisaan hyviä hyppyjä ja sitä kautta tietenkin myös hyvä tulos.

Sanna puolestaan hyppää pituutta Joensuussa Eliittikisoissa. Suuren yleisön edessä ja kovien kilpakumppaneiden kanssa tavoitteena on hypätä hyvä kisa ja mahdollisimman hyvä tulos. Saas nähdä kuinka käy.