Tuuli työnsi ennätyksensä 11,41

Talvikauden kisakausi saatiin päätökseen eilen Mehtimäki Junior Indoor Gameseissa. Kehittymisen kannalta aktiivinen kisaaminen on paras vaihtoehto. Toisaalta kisata ei kannata liikaakaan, mutta kisaamista ei kannata missään nimessä pelätä. Suuri osa kisoista voi olla sellaisia, joihin ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Etenkin kesän kisakaudella runsas kisamäärä mahdollistaa sen, että hyvät olosuhteet ja hyvä kisavire osuvat tarpeeksi monesti samalle päivälle.

Kisatilanne on kuitenkin sellainen, jossa itsestään voi saada irti enemmän kuin missään harjoituksissa. Itselläni esimerkiksi silloin ”aikoinaan”, kun korkeuskisoja hyppäsin, pystyi kisan aloituskorkeus olemaan yhtä korkealla kuin harjoituksissa rima korkeimmillaan. Monesti kävi niin, että harjoituksissa olin päässyt korkeimmillaan 180 tai 185 ja kisassa sitten aloitin kuitenkin 185:stä ilman mitään ongelmia. Ja näin saattoi käydä vaikka olisin ollut kisan ainoa hyppääjä ja kisa oli normaalilla kotikentälläni. Eikä omaan hyppyvireeseeni aikoinaan vaikuttanut juurikaan se, missä vaiheessa kautta kisa oli. Ja ihan varma olen, että nuo korkeammalta tehdyt kisahypyt kehittivät enemmän kuin harjoitusten matalammat hypyt.

Ja samanlainen ilmiö se olisi myös muilla urheilijoilla, etenkin nuorilla. Nytkin eilisissä kisoissa oli 184 lajiosanottoa, joista noin 135 päättyi omaan ennätykseen. Jos/kun kehitystä tapahtuu noin ”helposti”, kannattaisi kaikkien urheilijoiden käyttää tälläiset mahdollisuudet hyväksi. Tässä vaiheessa voi tietysti ajatella, ettei isommilla urheilijoilla ennätyksiä noin paljoa tapahdu. Eilen kuitenkin 15-vuotiaissa ja yleisessä sarjassa osanottoja oli 26 ja niistä 19 päätyi omaan halliennätykseen. Aika kova prosentti siis sekin.

Valmennettavistani eilen ainoa kisailija oli Tuuli, joka työnsi kuulaa kisan ulkopuolisena 17-sarjassa. Viime viikkoinen kuulaleiri ja tämän viikon yksi lajitreeni olivat sen verran hyviä, että Tuuli päätti työntää vielä kisankin. Ja kannattikin työntää, nyt oma ennätys kirjataan nimittäin lukemin 11,41. Kuulakisan jälkeen Tuuli teki vielä voimatreenin.