Oma 10 kilometrin lenkki

Huomenna Joensuussa juostaan vuoden isoin juoksutapahtuma kun Katajan yleisurheilujaosto järjestää Joensuu Runin. Matkoja on valittavana 5 kilometristä maratoniin. Lyhintä matkaa lukuunottamatta muut matkat kiertävät samaa 10 kilometrin lenkkiä. Itse kävin tänään aamulla testaamassa tuon lenkin ja juoksin samalla tällekin viikolle yhden tuollaisen ”pitkän lenkin”.

Hyvin harvoin olen 10 kilometrin lenkkejä juossut ja pari vuotta sitten kun ainoan kerran juoksin 10 kilometrin lenkin ilman kävelyaskeleita, meni aikaa minuutin tai kaksi päälle tunnin. Tälle vuodelle asetin itselleni tavoitteeksi, että pääsisin kympin alle 55 minuuttiin jossain treenissä.

Tämän päivän lenkille asetin strategian, että juoksen sen verran pitkän matkan kuin helpolta tuntuu, sitten kävelen puoli kilometriä ja jatkan samalla taktiikalla loppuun asti. Ja sopivaksi vauhdiksi asetin 5.30 kilometrivauhdin. Ensimmäinen juoksusetti kestikin hieman yllättäen tasan 5 kilometriä ja aikaa siihen meni vähän alle 27 minuuttia. Toiset juoksupätkät olivat sitten 2,5 kilometriä ja 1,5 kilometriä ja niissäkin vauhti pysyi suunnilleen samana.

Yhteensä aikaa 10 kilometriin meni 58 minuuttia. Eli jo tänäänkin olisin tarvittaessa voinut sen 55 minuuttia alittaa. Ja jos kyseessä olisi kisa ja tekisin pienen verryttelyn ja valmistautumisen siihen, niin saattaisi jopa 50 minuuttia olla hyvin lähellä onnistuneella vauhdinjaolla.