50 kilometrin hiihtolenkki

Tälle päivälle suunnittelin pidempää hiihtolenkkiä kun mitään varsinaista ohjelmaa ei ollut koko päivälle. Kun kelikin sattui olemaan melko hyvän oloinen, päätin hiihdellä Joensuun keskustasta Lykynlammelle ja mahdollisesti Pärnävaaralle asti ja samaa reittiä takaisin. Tuo reitti on kuitenkin siinä mielessä hyvä, että tarvittaessa voi aina matkan varrelta kääntyä takaisin jos tuntuu ettei koko matkaa jaksa.

Viime aikoina toinen kyynärpää on ollut vähän kipeänä lähinnä perinteisen hiihdossa ja viime viikolla ostinkin siihen normaalin kyynärpäätuen. Viime viikolla kokeilin tukea ensimmäisen kerran ja ainakin suurin osa kivuista hävisi. Tänään sitten ajattelin lähteä hiihtämään hieman normaalia rauhallisempaa vauhtia ja pyrin välttämään normaalia tasatyöntöä, jossa yleensä kipua on kaikkein eniten. Eikä tänään lopulta varsinaista kipua tuntunut missään vaiheessa, pieniä tuntemuksia kyllä mutta ei mitään häiritsevää.

Alkumatkan hiihtelinkin 5 minuutin kilometrejä ja matka jatkui melko helposti Lykynlammelle ja jonkin verran siitä eteenpäinkin. Ensimmäiset väsymyksen tuntemuksen tulivat vähän ennen Pärnävaaraa (noin 25 kilometriä takana). Olin etukäteen miettinyt, että tarvittaessa pidän munkkikahvitauon (ilman kahvia) Pärnävaaralla tai Lykynlammella, mutta Pärnällä en viitsinyt vielä pysähtyä vaan jatkoi samaa vauhtia takaisinpäin.

Sain pidettyä vauhtia melko hyvin ilman kovin kovaa väsymystä myös Lykynlammelle takaisin. Tuossa vaiheessa päätin, etten pidä oikeaa taukoa Lykynlammellakaan, koska muutaman minuutin tauko ei välttämättä juurikaan lisäenergiaa toisi ja toisaalta tauon jälkeen saman vauhdin pitäminen saattaisi tuntua vaikealta.

Loppupätkällä energiat alkoivatkin huveta tasaista tahtia ja vauhti samalla tippui jonkin verran.Lopulta rupesin vain lähinnä seuraamaan tuleeko yhteismatkaa miten lähelle 50 kilometriä. Viimeiset noin 4 kilometriä olivat jo hyvinkin rauhallisia, matka eteni reilun 6 minuutin kilometreinä. Perille kuitenkin pääsin, matkaa tuli tasan 50,03 kilometriä ja aikaa meni tuntia ja 22 minuuttia.

Yhteensä kasassa tältä talvelta on nyt 390 kilometriä. Viime vuoden 1000 kilometriin on sen verran, että seuraavan kuukauden aikana täytyy melko aktiivisesti suksilla pysyä että samat lukemat saavuttaisin.