Jukola lähestyy – eilen käytiin yösuunnistamassa

Tasan kahden viikon kuluttua Jukolan Viesti alkaa olla ohitse. Kuusiston Jylhä lähtee viestiin kahden joukkueen voimin ja tällä hetkellä näyttää että minulle olisi tulossa kakkosjoukkueen kakkososuus. Viime vuonna juoksin ykkösjoukkueessa nelososuuden eli viestin lyhimmän osuuden ja osuus oli aamulla melko valoisaan aikaan. Silloin osuus meni ensimmäisen rastin hakua lukuunottamatta riittävän hyvin.

Nyt kakkososuus on viestin pisin osuus eli kartalla noin 14,3 kilometriä ja käytännössä minun tapauksessa varmaankin noin 18 kilometrin luokkaa. Lähtö tuolle osuudelle (riippuen avausosun juoksijan onnistumisesta) on todennäköisesti noin yhden ja kahden välillä yöllä. Eli minun osuus tulee alkamaan pimeällä tai auringon nousun aikaan ja loppuosuus pimeähkössa/aamulla. Vielä ennen eilistä minun yösuunnistuskokemus oli täysi nolla.

Eilen käytiin KuJyn kolmihenkisellä joukkueella suunnistamassa Jukolaan valmistava, Liperin Taimen Huhmarin maastoissa järjestämä, ”yöviestisuunnistuskisa” 5,8 kilometrin reitillä jossa kaikki osuudet lähtivät samaan aikaan. Mukana harjoituskisassa oli noin 30 suunnistajaa joista muutama oli maailmanhuippuja, osa kansallista kärkeä, osa tälläisiä harrastelijoita ja osa jotain tuolta väliltä. Tämä onkin suunnistuksessa yksi parhaista puolista. Samalla kertaa samalla radalla ja samalla aikaa lähdössä voi mukana olla kaikentasoisia suunnistajia, eivätkä he häiritse toisiaan millään tavalla. KuJyn väreissä juoksemassa minun lisäksi olivat yösuunnistusexpertti Petri sekä minun tavoin vähemmän expertti Tomi.

Kärkijuoksija juoksi eilen reitin noin 36 minuutissa, meistä kukaan ei päässyt ihan siihen. Kärjen tullessa maaliin olin nimittäin itse ohittanut vasta 5:nnen rastin, Tomi oli silloin melko lähellä rastia numero 6 (tosin oli ollut siellä jo melko pitkään) ja Petri oli juuri ohittanut 8:nnen rastin. Minun suunnistus eteni seuraavasti:

Suunnistuskartta 3.6.2017
Lähtö-1: Lähtö oli maalin lähettyviltä josta juostiin tietä pitkin K-pisteen kautta. Olin ajautumassa mäen päällä oikealle mutta onneksi oli muitakin etsimässä rastia ja lopulta löydettiin oikea rastikin.

1-2: Helppo väli, mutta otin rauhassa ettei tule toista pummia heti alkuun.

2-3: Hyvin hallitusti löytyi. Oikean silmän piilari alkoi temppuilemaan tällä välillä.

3-4: Piilari tippui ja loppumatka mentiin sitten yhdellä silmällä. Rasti löytyi kuitenkin hyvin.

4-5: Väli oli lyhyt ja luulinkin olevani rastilla nopeasti. Rastin etsimistä useita minuutteja, kuitenkin vielä ihan siedettävä pummi minun tasoiselle.

5-6: Pitkä väli, joten päätin mennä varman päälle tietä pitkin, joka olikin oikea reitin valinta. Lähdin kuitenkin vähän huolimattomasti rastilta ja ajauduin polulle, ihan heti en saanut kiinni sijainnistani ja epäilin jo olevani tien eteläpuolella eli kartan ulkopuolella. Vajaan 10 minuutin paikantamisen jälkeen sain kartasta kiinni ja löysin oikean tien. Tässä vaiheessa tuli fiilis, että olen taatusti porukan viimeisenä ja toiset joutuu odottelemaan maalissa melko pitkään. Tietä pitkin mentäessä ja lopun varman päälle rastinotolla rasti löytyi hyvin. Rastin lähettyvillä oli muitakin, mikä helpotti oloa. On metsässä näköjään samantasoisiakin menijöitä.

6-7: Suunta oli ihan oikea mutta viime hetkillä ajauduin tulosuunnassa hieman vasemmalle. Ei kuitenkaan paha pummi.

7-8: Lähdin rastilta hieman vasemmalle. Onneksi rastilla oli muuta porukkaa niin ei tullut pummia enempää.

8-9: Melko haastava väli pimeässä. Ja rasti oli minun mielestä vaikeassa paikassa. Taas toisten suunnistajien apu auttoi rastin otossa, muuten oisin ajautunut vasemmalle.

9-10: Kiersin kumpareet nätisti ja suot olivat hyviä paikannuspisteitä. Menin kuitenkin vähän rastin ohi vasemmalta. Ihan hyvä väli kuitenkin.

10-11: Lyhyt väli ja melko suoraan rastille, vain vähän vasemmalle.

11-12: Melko haastava väli pimeässä. Kuitenkin pienessä porukassa lähelle rastia ja sitten haravoitiin useamman miehen voimin, jälleen oltiin vähän vasemmalla. Rasti kuitenkin löytyi riittävän hyvin.

12-13: Ajatuksena oli yhden toisen suunnistajan kanssa mennä rastille kompassisuunnalla. Rastivälin alkupätkällä Tomi juoksi vastaan ja oli etsimässä edellistä rastia. Joten taas helpotti kummasti, en ole KuJystäkään viimeisenä. Rastiväliä käveltiin rauhassa ja Tomi otti lopulta meidät kiinni. Oltiin olevinaan ihan rastin tuntumasssa mutta rastia ei vaan löytynyt. Ja ei meinannu löytyä vaikka etsittiin kolmestaan ihan urakalla, oltiin näköjään koko ajan vähän oikealla. Rastivälille meni lopulta puolituntia. Maalissakin olivat ihmetelleet kun valot vilkkuivat rastin lähettyvillä mutta katosivat joksikin aikaa kunnes taas vilkkuivat. Käytiin pari kertaa nimittäin paikantamassa (kaikkein varminta oli paikantaa maalirakennuksen valoihin suhteutettuna) ennenkuin saatiin kunnolla kartasta kiinni. Lopulta rasti sitten löytyi.

13-14: Periaatteessa haastavahko rastipaikka mutta maali oli niin lähellä ettei oikein voinut erehtyä, kun tältä rastilta maaliin oli kuitenkin nauhoitettu viitoitus.

14-maali: Nauhoitusta pitkin.

Yhteenveto:

Jos yöllä ei sada niin yö tullee olemaan Jukolassakin melko valoisa mutta lamppua kuitenkin tarvitsee. Aikaa minulla voi mennä vaikka 4 tuntia (jo kolmen tunnin suoritus vaatii täydellistä onnistumista) joten lisäenergiaa ja juomista tarvitsee. Yöllä pitää vain ottaa välit ja rastit varmemmin kuin päivällä, muuten yösuunnistus ei periaatteessa eroa päiväversiosta. Jos oisin nyt ottannut 5-6-välin alun oisin huolellisemmin ja 12-13-välin lopulla älynnyt varmistaa jyrkänteitten avulla olisi ajasta lähtenyt puoli tuntia pois. Ja se olisi ollut minulle tosi hyvä.

Kun oikean silmän piilari tippui niin siitä saattoi johtua se, että rastien otot  ajautuivat lähes kaikki (7-12) vasemmalle. Jos näin on niin tämäkin on arvokasta tietoa tulevaisuutta ajatellen.

Yöllä ainakin minuntasoisten kannattaa turvautua toisten kanssa tehtävään yhteistyöhön, kahdestaan rastin löytää yleensä helpommin kuin yksin. Tosin itse pitää koko ajan pysyä kartalla. Aika moni harjoituksessa olleista harrastelijoista oli tulossa Jukolaan myös kakkososuudelle. Joten tieto siitä, että siellä on ihan samantasoista porukkaakin helpottaa oloa huomattavasti. Ja ammattilaisten sanat siitä, että tämänkertainen reitti oli paljon haastavampi kuin mitä Jukolassa tulee olemaan, helpottaa myös valmistautumista.