Mainostamista nettisivuilla ja somessa

Eilisessä kirjoituksessani kirjoitin siitä, miten perinteinen ilmoitustaulumainonta on monilla seuroilla nykyään lähes olematonta. Ehkä se A4-mainoksen tekeminen ja tauluille kiinnittäminen on niin työlästä, etteivät seurat sitä jaksa enää tehdä. Ja onhan se olevinaan vanhanaikaistakin. Nettisivut ovat sitä nykyaikaa ja sosiaalinen media vielä nykyaikaisempaa. Joten otetaanpa pari huomiota näistäkin.

Nettisivuilla tiedottaminen

Keskimäärin kaikki tieto on nykyään netissä, joten lähes tulkoon kaikilla urheiluseuroilla on nykyään nettisivut (tai facebook-sivut tms.). Kun seuran ulkopuoliset tulevat seuran sivuille, he hyvin usein ovat etsimässä jotain tiettyä tietoa. Haettu tieto voi olla vaikkapa seuraavan ottelun/kilpailutapahtuman ajankohta tai seuran harjoitusryhmän harjoitusaika tms. Olisikin siis tärkeää että nettisivuilla on helposti löydettävissä kaikki tälläinen perustieto.

Ja nettisivujen tietoja kannattaa päivittää aktiivisesti (viikottain tai ainakin kuukausittain). Jos seuran nettisivujen uutisista viimeinen on päivätty neljä kuukautta sitten, on satunnaisen kävijän helppo todeta ettei seurassa tapahdu tällä hetkellä mitään. Tai jos joukkueen alasivuilla tällä hetkellä viimeisenä tiedotteena lukee ”palkitut kaudelta 2014-2015”, saattaa joku äkkinäinen vetää johtopäätökseksi ettei joukkue ole enää toiminnassa mukana. Tälläisiä esimerkkejä tulee vastaan netissä paljon, ei ehkä ihan joka toiselta seuralta mutta parilta seuralta kymmenestä ainakin. Jos seuraan halutaan uusia harrastajia, niin nettisivuilla tietoja kannattaa ainakin pitää ajantasalla.

Toinen asia on sitten se, että netistä pitäisi löytyä kaikki oleellinen tieto seuran toiminnasta. Itse ainakin tykkään, että harjoitusryhmistä löytyy kerralla kaikki perustiedot (mitä sisältää, kenelle, missä, hinta, ilmoittautumisohjeet, keneltä lisätietoa). Itseäni ainakin suunnattomasti ärsyttävät sellaiset ryhmätiedot, joissa ei näy milloin ryhmä harjoittelee. Minusta ainakin olisi vaikeaa mennä uuteen lajiin mukaan jos en tietäisi milloin olisi harjoitukset.

Kolmas asia mikä ihmetyttää, on se ettei kovinkaan monella seuralla lue nettisivuilla harrastuksen hintaa. Keneltähän sitä tietoa oikein pitää pimittää? Uusilta harrastajilta? Toisilta seuroilta? Kaikilta ulkopuolisilta? Minulle ainakin tulee mieleen, että jollei järjestäjä uskalla kertoa harrastuksen hintaa, on siinä jotain salattavaa. Yleensähän tämä tarkoittaa sitä, että hinta on korkeahko. Joka tapauksessa uskallan väittää, ettei seuraan tule yhtään uutta harrastajaa sen takia, että hintaa ei ole näkynyt nettisivuilla. Päinvastoin joku saattaa jättää tulematta kun ei saa tarvitsemaansa tietoa siitä, paljonko joutuisi maksamaan kyseisestä harrastuksesta.

Ja otetaan vielä neljäskin asia. Ja se on se, että tietojen kannattaa olla tarpeeksi ajoissa nettisivuilla. Nykyiset harrastajat saattavat seuran nettisivuilla käydäkin ahkerasti (esimerkiksi viikottain tai päivittäin) mutta emme voi olettaa, että uudet potentiaaliset harrastajat kävisivät kaikkien seurojen nettisivuilla viikottain. Jos siis haluamme nettisivujenkin kautta uusia harrastajia seuraamme, kannattaa uusien harjoitusryhmien alkamisesta tiedottaa hyvissä ajoin. Vaikkapa reilu kuukausi ennen harjoitusten alkamista. Tällöin suuri osa harrastajista ehtii tutustua harjoitusryhmän tietoihin hyvissä ajoin ennen harjoituskauden alkua.

Vielä viimeisenä asiana nettisivuista voisin mainita sen, että nettisivujakin on uudistettava. 15- tai 10-vuotta vanhat nettisivut ovat jo liian vanhoja. 5 vuotta sitten tehdytkin ovat yleensä melko kömpelöitä, etenkin kännyköillä käytettäväksi. Ja suuri osa nettisivujen käytöstä tapahtuu nykyään kännyköillä.

Sosiaalinen media

Nykyään sosiaalinen media näyttelee tärkeää osaa myös urheiluseurojen mainostaessa omaa toimintaansa. Itse käyttäisin some-mainostamista kolmella eri tavalla: normimainostamiseen, nopeaan muistutukseen ja yleisen näkyvyyden lisäämiseen.

Tietenkin sosiaalista mediaa voi käyttää samaan tapaan kuin A4-mainoksia ilmoitustauluilla, eli laitetaan julkaisu näkyviin ja sen näkee, ketkä näkee. Somen lisävoimana vaikka koulun ilmoitustauluun verrattuna on se, että ilmoituksen näkevät yleensä myös kaikki ne, joiden joku kaveri on tykännyt julkaisusta (joka voi siis olla vaikka ilmoitus). Näin tieto julkaisusta leviää hyvin tehokkaasti. Somessa pitää vaan muistaa, että eri kanavat tavoittavat eri tyyppisiä ihmisiä. Lapsia/nuoria tavoittaa nykyään varmaankin tehokkaimmin Instagramista kun taas lasten vanhempia Facebookista. Jos siis halutaan tavoittaa molemmat (mikä olisi järkevää jos haluat mahdollisimman monen tietävän esimerkiksi seurasi tarjoamasta uudesta harrastusryhmästä), kannattaisi seuran olla mukana molemmissa näissä. Ja järkevää mainostamisessa olisi, että julkaisuista ohjattaisiin nettisivuille jossa sitten olisi lisätietoa.

Somessa kätevää on myös se, ettei kaiken mainostamisen/tiedottamisen tarvitse olla kovin massiivista. Esimerkiksi seuran facebook-sivuilla on kätevää ilmoittaa esimerkiksi nopeista muutoksista tai lisäyksistä tms. Ja tieto menee kerralla isolle porukalle. Monesti sosiaalinen media on kätevä myös siinä mielessä, että sinne jää merkki siitä, ketkä ovat minkäkin julkaisun nähneet.

Oleellista sosiaalisessa mediassa ollessa on myös, se että seura näkyy siellä tarpeeksi aktiivisesti. Yksi päivitys kuukaudessa tai yksi aktiivinen kuukausi vuodessa ei ole riittävästi. Jotta Facebook-sivulla tai instagram-tilillä riittäisi seuraajia, pitäisi niitä päivittää vähintään viikoittain. Tilanne on vähän sama kuin urheilussa urheilijana: jos haluat tehdä kisoissa kovan tuloksen, ei riitä että treenaat edellisenä iltana tai edellisen viikon, ainoastaan viimeisen kuukauden treenikään ei tuo huipputulosta. Paras tulos tulee kun treenaat hyvin koko vuoden ja viimeiset pari viikkoa käytät huippukunnon virittelyyn.

Parasta some-mainostamisessa on sen helppous. Julkaisun tekemiseen ei välttämättä mene paria minuuttia pidempään (kuvan ottaminen on ehkä kaikkein aikaa vievin osuus, jos siis sellaista käyttää). Ja tuolla parin minuutin työllä voi tavoittaa useita satoja (tai jopa tuhansia) käyttäjiä melko nopeasti.

Yhteenveto

Ilmoitustaulut, nettisivut ja sosiaalinen media ovat kaikki omalla tavallaan tärkeitä ja hyviä tapoja mainostaa urheiluseuran toimintaa. Ja kaikkia näitä voi käyttää ilman, että seuran tarvitsee maksaa mainostamisesta mitään. Kaikissa pätee myös samoja lainalaisuuksia. Tärkeimpänä on riittävä määrä, yksittäinen mainos ei pitkälle kanna. Mutta kun mainoksia (tai julkaisuja) on tarpeeksi paljon ja tarpeeksi usein, tulee seuran toiminnasta tietoiseksi iso määrä ihmisiä. Ja jotta näistä kaikista kolmesta saa mahdollisimman paljon irti, kannattaa niitä kaikkia käyttää yhdessä. Somen ja ilmoitustaulumainonnan kautta pyritään saamaan mahdollisimman paljon kävijöitä nettisivuille, josta löytyy toiminnasta kaikki oleellinen tieto.

Seuraavassa kirjoituksessa ajattelin tuoda muutamia omia ajatuksiani siihen, mitä asioita kannattaa huomioida jos seuran toimintaa halutaan kasvattaa. Tai siis ennen kaikkea siihen, miten toimintaa voidaan kasvattaa.