Kauden 2013 yhteenvetoa, osa 2

Ajattelin listata muutamia menneen kauden kohokohtia. Kisoissa ja treeneissä oli taas lukemattomia määriä loistohetkiä mutta valitsin molemmista joitakin sellaisia jotka itselleni jäivät erityisesti mieleen. Lisäksi listasin muutamia pettymyksiä ja muutamia jollain tapaa erilaisia videoita.

Kisoista erityisesti mieleen jäivät:

Sm-hallimoniottelut Joensuussa (juttu):
– Menestyksellä mitattuna vuoden paras kisa kun Jutta ja Hertta ottivat kaksoisvoiton. Aitajuoksussa tytöt juoksivat tosi hyvin, muissa lajeissa piti sitten vain saada sellaiset tulokset että kaksoisvoitto varmistuu. Harvoin on minun urheilijat noin kipeillä paikoilla urheilleet kuin nämä tytöt tässä kisassa. Oliko tässäkään järkeä niin se on sitten toinen juttu.
– Itse olin vastuussa kisojen järjestämisestä joten hommia tuli ennen kisoja paiskottua melkoisesti. Ja kyseessä oli ensimmäiset Sm-kisat joita olin järjestämässä. Kova homma se aina ilmeisesti on.

Hertan alkukausi (Pohjoismaiden mestaruuskisojen 1. päivä ja 2. päivä ja Eurooppacup)
– Vaikka talvikaudella oli vaikeuksia niin Hertta oli silti kovassa kunnossa jo heti kesän alussa. Oikeastaan kaikki lajit olivat hyvällä mallilla ja kehityssuunta näytti hyvältä. Pohjoismaiden mestaruusotteluissa Hertta oli neljäs 19-vuotiaissa ja sai sitä kautta paikan naisten Eurooppacupin joukkueeseen. Sveitsissä käyty Eurooppacup päättyi kuitenkin keskeytykseen. Hertta on nyt ensimmäinen urheilijani joka on päässyt aikuisten maajoukkueessa edustamaan Suomea.

Mariannen 175 (juttu ja video):
– Kesällä 2012 Mariannen nilkka meni epäkuntoon ja vasta maaliskuussa päästiin sitten hyppäämään normaaleja korkeustreenejä. Heti kesän toisessa kisassa Marianne kuitenkin paransi ennätystään kolme senttiä 175:een. Ja hypyt ylempääkin olivat hyviä. Tämä oli ehkä kesän yllättävin ennätysparannus. Tai ei tulos yllättänyt vaan hyppyajankohta jo kesäkuun alussa.

Sm-viestit (1. päivä, 2. päivä ja videot):
– Marianne, Iida, Niina ja Sanna juoksivat 4×100 metrillä kahdeksanneksi ja 4×100 metrin aidoissa neljänneksi. Aitojen mitali oli todella lähellä. Ja jos juoksusta olisi mitali tullut niin se olisi ollut etukäteen ajateltuna kesän suurin yllätys. Mitali jäi nyt harmittavan lähelle vaikka tytöt loistavasti juoksivatkin.
– Kilpailun johtajan tehtävät veivät aikaa ja energiaa älyttömästi. Viimeisen 9 päivän aikana meni 110-120 tuntia kisoja järjestellessä. Ja tuon päälle vielä pari Lieksan reissua. Kovasti siis hommia tehtiin ja kisat saatiinkin vietyä kunnialla läpi.

Paras/onnistunein kisareissu (1. päivä, 2. päivä, 3. päivä)
Sannan, Niinan ja Iidan kanssa oltiin Sm-kisoissa Turussa. Kisaamassa perjantaina oli Kimmokin, mutta eri kyydillä. Neljän päivän kisareissu oli kyllä pitkä ja tapahtumia kentällä oli paljon. Mutta kokonaisuudessaan kisat olivat tyttöjen osalta onnistuneet. Aamu-/iltahöntsäilyt, verryttelyt, kisasuoritukset, valmistautumiset, ruokailut ja henkisesti tärkeät kaupoissa pyörimiset tekivät reissusta hyvinkin onnistuneen. Valmentajana on erinomaisen palkitsevaa nähdä kuinka järkevästi tytöt osaavat kisoihin valmistautua sekä suhtautua.

Harjoituksista mieleen jäivät erityisesti nämä neljä:

Mallorcan leiri (kaikki jutut ja videot):
Aivan uusi kokemus tälläinen ulkomaanleiri meille kaikille. 10 päivän reissu joka meni loistavasti. Treenit saatiin tehdä suunnitellusti ja olosuhteet olivat kunnossa. Ja harjoituksissa tuli paljon onnistumisia. Lisäksi vielä harjoitusten ulkopuolellakin kaikki meni suunnitellusti. Ensi vuonna olisi tarkoitus jatkaa ulkomailla leireilyä.

Jutan paluu loukkaantumisen jälkeen (juttu):
Tärkeintä urheilussa on treenaamisesta nauttiminen ilman kipuja. Juttakin joutui olemaan tekemisissä kipujen kanssa pitkään talvella ja kesällä mutta tässä treenissä saatiin tehdä ensimmäiset lajisuoritukset pitkään aikaan ilman kipuja. Ja fiilis tälläisen harjoituksen jälkeen on aivan uskomattoman loistava.

Lentävän testeissä paljon ennätyksiä (juttu):
Vaikkakin sisä- ja ulkotuloksia ei lentävien testeissä pitäisi verrata keskenään niin siltikin tämä oli yksi vuoden parhaista nopeustreeneistä. Tytöt tykittelivät aikoja jotka eivät selity pelkästään olosuhteilla. Vauhti treenissä oli selkeästi kovempaa kuin talvikaudella ja se kyllä näkyi sitten kovina ennätysparannuksina satasen kisoissakin.

Puolentoista tunnin treenistä nelituntinen (juttu):
Urheilijoiden kanssa tulee harjoituksissa jutustelua aina jonkin verran yleisiä kuulumisiakin. Näin kävi tässä kyseisessäkin harjoituksessa kun Sannan ja Niinan kanssa jutusteltiin urheiluun ja kaikkeen muuhunkin liittyvistä asioista.

Mitkä asiat jäivät sitten harmittamaan harjoituskauden ajalta eniten?
Case-Hertta:
– Hertta oli siis hyvässä kunnossa kesäkuussa kun oli saanut talven loukkaantumiset selätettyä. Sitten tuli pieni uusi loukkaantuminen, josta sitten tulikin iso. Kaikenlaista uutta opittiin/koettiin tässä tapauksessa ja paljon olisi voitu/pitänyt tehdä toisin. Nyt kuitenkin mennään jo kohti ensi kautta.

Jutan loukkaantumiset:
– Talvella ei saatu suunnitellusti tehtyä oikeastaan ollenkaan nopeus- ja kimmoisuusharjoituksia. Ja se sitten näkyi kesän kisoissa. Loukkaantumisillehan ei välttämättä mitään aina mahdakaan mutta eniten harmittamaan jäi se, ettei selkeitä vammoja, syitä eikä oikeastaan kuntouskeinojakaan meinattu löytää.

Monta nelostilaa Sm-kisoista:
– Poikkeuksellisen monta Sm-mitalia jäi älyttömän lähelle. Marianne hyppäsi saman tuloksen kuin kolmonen, Heidillä mitali puolestaan karkasi kanssakisailijan ylittäessä ratkaisevan korkeuden viimeisellä hypyllään. Niinalla kolmiloikkamitali jäi 2 sentin päähän. Sannalla 100 metrin aitajuoksussa mitaliin jäi 22 sadasosaa ja Jutalla hallissa 60 metrin aidoissa 29. Aitaviestissä nelikko jäi mitalista 20 sadasosaa. 100 metrillä Sanna oli seitsemäs mutta vain 6 sadasosaa mitalista.

Kolme ”parasta” videota:

Mallorcan videokuulumiset:
– Leirillä kuvailtiin videoita myös harjoitusten ulkopuolella. Julkaisukelpoisimmat videoista laitoin myös nettiin. Kaikkein paras pätkä kuvattiin varmuuden vuoksi kolmella kameralla, mutta mikään niistä ei kyllä nettiin lopulta päätynyt.

Aitajuoksuviesti:
– Olen itselleni luvannut, etten kuvatessa kovin äänekkäästi kannusta omia urheilijoitani kun se sitten katsellessa kuulostaa niin pahalta. Tässä juoksussa jouduin silti hieman kannustamaankin.

Lähtötelineiden luistaminen:
– Sanna satsasi tähän juoksuun poikkeuksellisen paljon. Tarkoituksena oli juosta 100 metrin kisassa kova aika vaikka vastatuulta olikin. Telineet kuitenkin luistivat alta ja kun lähettäjä ei takaisin ampunut niin Sanna joutui lähtemään pieneltä takamatkalta kisaan.