Miten lapsen/nuoren kannattaisi harjoitella? (11-12v)

11-12-vuotiaat (nelos-vitosluokkalaiset):

Tärkeintä: Tämän ikäisille pitää pystyä tarjoamaan laadukasta ohjausta urheilukoulussa. Pelkkä pelien pelailu ja monipuolinen leikkiminen ei enää riitä, eikä muuten tämän ikäisiä enää täysin tyydytäkkään. Kaikkista yleisurheilulajeista olisi hyvä osata perustekniikat ja kaikissa lajeissa olisi hyvä vielä kilpaillakin ainakin kerran vuodessa.

Liikuntamäärät: Liikuntaa kannattaa harrastaa päivittäin. Liikuntamuodoilla ei ole periaatteessa väliä, mutta hyvä olisi että joka viikko tulisi jollain tavalla pelailuja, kestävyysharjoittelua, nopeusspurtteja, kehonhallintaa sekä jonkinlaista omankehon painolla tapahtuvaa ”voimaharjoittelua”. Suuri osa liikunnasta pitäisi olla omatoimista ilman ohjaajan läsnäoloa.

Yleisurheiluharjoitukset: Sopivin määrä ohjattuja harjoituksia on yksi tai kaksi viikossa läpi vuoden. Etenkin kesällä omatoimista yleisurheilua kannattaisi harrastaa päivittäin joko urheilukentällä tai jossain muualla. Urheilukoulussa pääpaino olisi hyvä olla lajitekniikoiden kehittämisessä, kuitenkin niin että toistoja tulee paljon. Tärkeää on myös, että kaikissa ohjatuissa harjoituksissa tehdään pikajuoksua.

Muut harrastukset: Olisi hyvä että tämän ikäisellä olisi 3-4 eri urheiluharrastusta, joista mitään ei tarvitsisi harrastaa yli kolmea kertaa viikossa. Lajien olisi hyvä olla vielä hyvinkin erilaisia. Urheiluharrastusten lisäksi olisi hyvä olla muitakin harrastuksia

Kilpailut: Pääpaino kilpailuissa pitää olla oman seuran järjestämissä kisoissa, joita voisi olla noin kymmenkunta vuodessa. Kisoissa olisi hyvä osallistua 2-3 lajiin per kisapäivä ja niin että kaikki lajit tulisi läpikäytyä vähintään kerran vuoden aikana. Oman seuran kisojen lisäksi kannatta osallistua piirin alueen tärkeimpiin kisoihin. Kerran kesässä voi käydä perheen lomamatkan aikana kisailemassa myös piirin ulkopuolella. Kisoissa tärkeintä on osallistuminen ja omien ennätysten tekeminen. Mitalisijat ja tilastosijoitukset eivät saisi millään tavalla vaikuttaa kilpailemiseen, eikä vanhempien ja muiden seuraajien kannustukseen yms.

Leirit: 11-vuotiaiden kuuluvat syksyllä alkavalla kaudella monipuolisuusleiritykseen ja 12-vuotiaat piirileiritykseen. Piirileirille haikailevien kannattaa kuitenkin viikottain käydä yleisurheiluharjoituksissa läpi vuoden. Muussa tapauksessa leirityksestä ei saa parasta hyötyä irti.