Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2019

Iltatreenissä pituutta ja juoksuja

Tyttöjen iltatreenissä mukana olivat Peppi-Rosa, Siiri ja Tuuli. Verryttelyksi taas vähän hölkkäiltiin, jonka jälkeen tehtiin verryttelyliikkeiksi sivukyykkyjä, mittarimatoja, mittarimatoja sivuttain, kylkiliikkeitä tähtiasennoissa sekä paria selkäliikettä. Lisäksi tehtiin liikkuvuusjuttuja omatoimisesti. Lisäksi Peppi ja Tuuli tekivät siksak-juoksuja tötsiä kiertäen, naruhyppelyitä ja tikapuujuoksuja. Siiri keskittyi jälleen huoltavien ja keskivartaloa vahvistavien liikkeiden tekemiseen sekä tennispalloilla heittelyyn/jonglööraukseen.

Peppi hyppi pituusponnistuksia pikkuaitojen yli noin 10×3-aitaa. Näiden jälkeen hypittiin pituuskasaan yksittäisiä ponnistuksia 10 metrin vauhdilla vajaat kymmenen kertaa ja täydellä vauhdilla kokonaissuorituksia reilut puolenkymmentä hyppyä. Ensi viikolla tarkoitus olisi hypätä Seuracup-finaalissa ja tämä ensimmäinen treeni meni sitä varten ainakin varsin hyvin.

Tuuli teki juoksukoordinaatioita 6×40 metriä (polvennostojuoksu ja yhden jalan pyöräytysjuoksu). Lisäksi 100 metrin juoksuja Tuuli juoksi neljästi. Näiden jälkeen Tuuli vielä hyppäsi muutaman vauhdittoman pituushypyn ja teki Siirin kanssa muutamia tennispallon heittely-/koordinaatiojuttuja.

Treeni kesti noin puolitoista tuntia.

Aamutreenissä voimailua

Joensuun Urheiluakatemian aamutreenit alkoivat tällä viikolla. Kun akatemiassa on nyt suuri osa valmennettavistani, kävin tänään vetämässä tytöille treeninkin Areenassa. Kaikkien kanssa tehtiin samanlainen voimatreeni. Mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Tuuli ja Lumi.

Verryttelyhölkän tai kuntopyöräilyn jälkeen ihan vähän venyteltiin. Verryttelyosiossa tehtiin kuminauhakävelyitä 6×10 metriä, kurki+ylösnostoliikettä 2×10-toistoa 5 kilon painolla, vatsaliikettä 5 kilon painolla 2×10-toistoa, selkäpenkkiä 2×10-toistoa 1,25 kilon painoilla ja vatsakiertoja 2×20-toistoa 10 kilon painolla.

Askelkyykkyjä käveltiin 3×10-askelta 20 kilon tangolla ja ylöstyöntöä tehtiin 3-4×25-30 kilolla. Peppi, Tuuli ja Nea tekivät lisäksi polvennostohyppelyä käsiä nostaen 3×10-toistoa kepillä/voimatangolla. Smithissä kyykkyä tehtiin 3-4×6-toistoa 40-50 kilolla ja penkkiä 4×4-toistoa sopivalla painolla.

Lisäksi urheilijasta riippuen tehtiin lähentäjiä/loitontajia, reisipenkkiä, schnelliä ja/tai lantionnostoliikettä 2-4 sarjaa per liike.

Loppuverryttelyjen kanssa treeni kesti noin puolitoista tuntia.

Viikonloppuna käytiin Sm-moniotteluissa

Viime viikonloppu meni Sm-moniotteluissa Lapualla ja Kauhavalla. Emilia kisasi 17-vuotiaiden ottelussa Kauhavalla ja Lumi 19-vuotiaissa Lapualla. Välimatkaa kisapaikoilla oli vain noin 15 minuutin automatkan verran joten itse ajelin paikkojen välillä niin, että ehdin näkemään Emilialta kaikki lajit ja Lumiltakin aitajuoksua ja kuulaa lukuunottamatta muut.

Emilialla ottelu oli lähes täydellinen tämän hetken tasoon. Ottelu alkoi 2,6 sekuntimetrin myötäiseen juostulla 100 metrin aitakisalla. Juoksu oli tosi hyvä, aika peräti 13,95. Aamulla kymmeneltä juostuna tuo oli oikeastaan jopa todella kova. Iltapäivällä lämpimämmässä kelissä juostuna tuosta olisi varmasti vielä pari kymmenystä voinut tippua. Korkeushyppy oli pienoinen arvoitus kun ottelua varten tehty ainut treeni ei kovin hyvin mennyt. Kesän ainoa korkeuskisa oli tuonut tuloksen 149. Nyt kisassa hyppy oli kuitenkin todella hyvällä mallilla ja Emilia hyppäsikin 4 senttiä viime vuotista ennätystään ylemmäksi ylittämällä 159. Kuulassakin Emilia työnsi reilun metrin pidemmälle kuin aiemmin kesällä työntämässään ensimmäisessä kuulakisassaan. Nyt pisin työntö oli 9,50. Aivan työnnöt eivät olleen niin hyviä kuin harjoituksissa mutta kisatyönnöksi tämäkin oli hyvä. 200 metrillä oli odotettavissakin reilu ennätysparannut. Kun kisan aikaan puhalteli vielä 2,5 metrin myötätuuli oli mahdollista juostakin kovaa. Tosin juuri juoksijoiden mennessä telineisiin alkoi melko reipas vesisade mutta se ei varmaankaan kovin paljoa tulosta heikentänyt. Emilialla juoksu oli hyvä, aloitus reipas ja juoksu kulki myös loppuun asti. Myötätuuliajallaan 25,47 Emilia alitti entisen ennätyksensä reilulla sekunnilla. Ensimmäinen päivä meni siis kokonaisuudessaan todella hyvin.

Lumi aloitti oman urakkansa juoksemalla 100 metrin aidat 2,1 metrin myötätuulessa aikaan 17,25. Aika on 67 sadasosaa nopeampi kuin edellisessä (ja uran ekassa) ottelussa. Hyvä avaus siis Lumiltakin. Korkeudessa Lumi hyppäsi 141 ja 144 oli hyvin lähellä ylittyä. Korkeudessa olisi ollut hyvin mahdollisuuksia vielä pariin ylitykseen mutta tällä kertaa tulos oli tuo 141 joka kuitenkin on sentin enemmän kuin edellisessä ottelussa. Kuulan tulokseksi jäi 8,94. Se jäi vähän normituloksesta mutta oli kuitenkin ottelutulokseksi siedettävä. Ihan hyvin tulos olisi voinut olla kuitenkin puolimetriäkin parempi. Avauspäivän päätöslaji 200 metriä kulki aikaan 29,51. Se on tasan sekunnin edellisottelua parempi. Juoksu oli ensimmäisen 150 metrin osalta hyvää juoksemista, mutta ihan loppuun asti juoksu ei kuitenkaan tullut niin hyvin. Ensimmäinen päivä kokonaisuudessaan oli selkeästi entistä ennätyssarjaa parempi.

Emilialla toinen päivä oli etukäteen hyvin suuri kysymysmerkki kun pituudesta uralla oli yksi kisa takana ja keihäästä sekä 800 metriltä ei yhtään. Pituudessa Emilia hyppäsi kolme hyvää hyppyä ja tulokseksi tuli myötätuulitulos 518. Ihan ennätystä tässä ei tullut, mutta lähelle kuitenkin päästiin. Keihäs oli jo etukäteen ottelun heikon laji, mutta Emilia sai kuitenkin heitettyä parhaallaan 20,62. Päätöslajissa 800 metrillä tarkoituksena oli lähteä mahdollisimman tasaista noin 2.35:n vauhtia ja jos voimia on jäljellä niin lopussa kiristää. Emilia juoksikin hyvän kisan ja vaikka vauhti vähän välillä 200-600 metriä hieman tippuikin tuli loppu taas sen verran hyvin, että aika oli 2.35,95. Kokonaispisteiksi loistavaksi menneestä ottelusta muodostui 4579. Pisteet riittivät todella hyvä tasoisessa ottelussa kymmenenteen sijaan. Aivan täydellisillä lajionnistumisilla pisteitä olisi ollut mahdollista saada ehkä 100 lisää, mutta todellisuudessa jo nämä pisteet olivat enemmän kuin etukäteen olin laskemissanakaan miettinyt.

Lumilla ottelun kakkospäivä oli ennakolta huomattavasti varmemmalla pohjalla kuin Emilialla. Tosin jo ensimmäisenä päivänä pahasti kipeänä ollut jalka sekä koko vuoden kipeänä ollut kyynärpää toivat omat mausteensa kisapäivään. Pituudessa Lumi hyppäsi kolme tasaista hyppyä, joista pisin 458 oli pari senttiä edellistä ottelua parempi. Keihäs on perinteisesti Lumin vahvin laji ja niin oli nytkin. Kaksi ensimmäistä heittoa olivat hyviä, 35 ja 36 metrisiä, mutta niissä vastatuuli kuitenkin kippautti keihään maahan ilman mitään loppuliitoa. Viimeisessä heitossa sitten eri keihäällä ja hieman paremmalla heitolla keihäs lensi ennätyslukemiin 40,51. 800 metrillä tarkoitus oli juosta tasaista noin 2.40 vauhtia. Suunnitelma menikin melko hyvin 600 metriin asti, mutta vielä juoksu ei kantanut loppuun asti. Loppuaika 2.48,41 oli kuitenkin viitisen sekuntia aiempaa ennätyssarjaa parempi. Loppupisteiksi Lumi kokosi 3674 eli noin 300 pistettä enemmän kuin aiempi ennätys. Sijoitukseksi kisassa tuli seitsemäs. Nykykunnossa hyvillä onnistumisilla pisteitä olisi voinut tulla kokonaisuudessaan ehkä reilut 3800 pistettä. Mutta nämäkin pisteet olivat kyllä hyvät ottaen huomioon lähtötilanne ja kisan aikaiset jalan kipuilut.

Kokonaisuudessaan ottelut menivät siis tytöillä hyvin, yhteensä viikonlopun ajalta kerättiin 11 omaa ennätystä. Alla videot niistä lajeista, jotka kameralle sain. Lumin aitajuoksu sekä kuula puuttuvat ja molempien 800 metriset. Lisäksi Lumin pisintä keihäänheittoa en nauhalle saanut.

Torstain treenissä aitajuoksua ja voimaa

Tyttöjen iltatreenissä mukana oli vaihteeksi melko paljon porukkaa kun mukana oli kuusikko Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Tuuli, Siiri ja Sofia. Treeni tehtiin tällä kertaa kokonaan Areenassa.

Kilometrin verryttelyhölkän jälkeen tehtiin erilaisia pito-/hallintaliikkeitä 6 x 1 minuuttia. Liikkeinä olivat kylkipito, lankkupito ja tasapainolaudalla tasapainoilu. Näiden jälkeen tehtiin vielä lihaskuntoa 11×10-toistoa ja omatoimiset liikkuvuusjutut.

Juoksukoordinaatioita juostiin noin 7×20 metriä ja yksittäisen aidan yli pyörittelyjä seinää vasten noin 4×10-toistoa. Näiden jälkeen juostiin aitoja. Tarkoituksena oli juosta verryttelyjuoksujen jälkeen noin 6-8 juoksua. Emilialla aidat olivat lähes kisaväleillä (76cm, 8,25m), Nealla ja Pepillä aidat oli normaalia paljon alempana (8,5m, 60cm) ja Sofialla normaalia lyhyemmällä (76cm, 7,2m).

Siiri teki ihan erilaisen juoksuosion kuin toiset. Koordinaatiot tehtiin kävellen ja juoksuosio juostiin seiväspatjalla (vedot 10-15 metriä) ja niitä tuli ehkä viitisentoista.

Tuuli ei juoksuosioita tehnyt ollenkaan vaan teki voimatreenin. Se sisälsi mm. kuntopallonheittoja, askelkyykkyjä, ylöstyöntöjä ja normikyykkyjä.

Aikaa treenin meni reilut puolitoista tuntia.

Torstain aamutreeni

Emilian kanssa käytiin eilen aamulla ennen koulun alkua vähän jatkamassa ottelun valmistautumista. Tällä kertaa verryttelyn yhteydessä heiteltiin kuntopalloa noin 12×7-heittoa ja hypittiin muutamia hyppelyliikkeitä. Lajeina aamulla olivat korkeushyppy ja keihäänheitto. Aikaa treeniin meni jälleen puolisentoista tuntia.

Keskiviikkona viestivaihtoja ja kuulaa

Tyttöjen treenissä keskiviikkona mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Tuuli ja Siiri. Verryttelyksi hölkkäiltiin pari kierrosta ja pelailtiin jalka-/käsipalloa reilut kymmenen minuuttia. Lisäksi Siiri teki hallintaliikkeitä sekä käveli kuminauhakävelyitä. Toiset juoksivat/hyppivät tikapuujuttuja reilut parikymmentä kertaa. Verryttelyjen jälkeen siirryttiin sateen alta Areenaan.

Nea ja Peppi juoksivat ensin muutamia juoksukoordinaatioita ja sen jälkeen juoksivat noin 6 viestivaihtoa reippaalla vauhdilla ja noin 40 metrin juoksupätkillä.

Tuuli heitteli muutamia kuulanheittoja, joiden jälkeen työnsi kuulaa noin 15 työntöä.

Siiri puolestaan teki mm. punttisalilla noin 4×10-toistoa pohkeita ja penkkiä.

Treeni kesti puolisentoista tuntia.