Arkistot kuukauden mukaan: kesäkuu 2019

Lumin lauantain treeni

Eilisessä treenissä Lumin kanssa vielä viimeisteltiin kaksi lajia kisakuntoon ensi viikon otteluja varten. Perusverryttelyn jälkeen juostiin ja hypittiin katsomon pikkuportaissa noin 16 sarjaa erilaisilla liikkeillä, joiden jälkeen venyteltiin vähän ja tehtiin lihaskuntoa 11×10-toistoa.

Juoksukoordinaatioita juostiin muutamia kertoja ja lisäksi ponnisteltiin pituusponnistuksia laukka- ja kolmen askeleen rytmeillä noin 8×20 metriä.

Pituuskasalla hypättiin 12 metrin vauhdilla noin 6 ponnistusta ja täydellä vauhdilla reilut kymmenen hyppyä. Muutama hypyistä oli sellaisia, joita ensi viikon kisassakin sitten tavoitellaan.

Treenin loppuun juostiin vielä 800 metriä varten juoksuosio. Se sisälsi 200 metrin vauhdintestausjuoksun, 5 minuuttia palautusta, 400 metriä kasin kisavauhtia, 10 minuuttia palautusta sekä 400 metriä kasin kisavauhtia. Näiden jälkeen vielä tuli yksi rento 100 metrinen vähän kasin kisavauhtia kovempaa.

Nyt on kaikkia lajeja juuri ja juuri riittävästi tehty, että ensi viikolla voi 7-ottelun kunnialla kisailla loppuun asti.

Loppuverryttelyn kanssa treeniin aikaa meni tunti ja 45 minuuttia.

Nean perjantai-illan juoksutreeni

Perjantaina käytiin vielä illalla Nean kanssa juoksemassa nopeustreeni. Verryttelyksi Neakin hölkkäili vähän, jonka jälkeen tehtiin erilaisia perusverryttelyliikkeet liikkuen sekä liikkuvuusjuttuja.

Aitakävelyitä käveltiin ja kevyesti drillailtiin noin 18×5-aitaa ja lisäksi juostiin muutamia juoksukoordinaatioita.

Treenin pääosiona juostiin tötsien yli-juoksuja. 10-tötsän (väli 5-7 kenkää) yli juostiin ehkä noin 8 kertaa.

Aikaa treenin tehokkaaseen osaan meni reilut puolitoista tuntia.

Tyttöjen pitkien aitojen treeni

Tyttöjen perjantain päivätreenissä mukana olivat Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri. Perusverryttelyn jälkeen tehtiin vähän venyttelyjuttuja, joiden jälkeen Emilia hyppi korkeutta ehkä noin 15 hyppyä ja toiset tekivät yksittäisen aidan kanssa erilaisia alituksia ja ylityksiä noin 10×10-toistoa. Koko kolmikko teki kolmen aidan yli muutamia aitadrillejä noin 10×3-aitaa. Näiden jälkeen juostiin juoksukoordinaatioita noin 10×20 metriä.

Päivän treenin pääosiona oli sitten hyvin yksinkertainen 2x4x200 metriä pitkien aitojen aitaväleillä, eli matkalla oli viisi 76 sentin aitaa 35 metrin väleillä. Palautukset vetojen väleissä oli pääasiassa noin 3-4 minuutin luokkaa ja sarjapalautus noin 8 minuuttia. Vauhdit vedoissa olivat melko reippaita kun Emilia ja Siiri juoksivat noin 33-35 sekuntiin ja Peppi 37-39 sekuntiin.

Loppuverryttelyjen kanssa treeniin meni aikaa hieman vajaat kaksi tuntia.

Perjantain aitajuoksu- ja korkeustreeni

Perjantaina aamupäivällä käytiin Lumin kanssa tekemässä taas muutaman ottelulajin treeni. Verryttelyhölkkäilyjen jälkeen tehtiin aitakävelyitä noin 15×5-aitaa, vähän liikkuvuutta ja muutamia juoksukoordinaatioita.

Aitajuoksuja juostiin ensin pari kertaa 5-aitaa 5 askeleen rytmillä, jonka jälkeen kokeiltiin telinelähtöjä ensimmäistä kertaa tälle kesälle. Telineistä ilman aitoja juostiin 15 metrin lähtöjä reilut puolenkymmentä kertaa ja yksittäinen 76 sentin aita muutamia kertoja. 2-5 aitaa (84cm, 8-8,3m) juostiin sitten noin 5 kertaa kolmen askeleen rytmillä. Ja kun aitominen ei turhan helppoa ollut, juostiin myös neljän askeleen rytmillä juoksuja noin 4 kertaa. Saattaa hyvinkin olla, että ottelukisassa sitten mennään varman päälle 4 askeleen rytmillä ainakin suurin osa matkasta.

Aitojen jälkeen siirryttiin korkeuspaikalle, jossa piikkarihyppyjä hypittiin noin 15 kertaa täydellä vauhdilla ja samalla saatiin jonkinlainen kisamerkkikin varmistettua.

Treeni kesti melko tarkkaan kaksi tuntia.

Melkoiset karnevaalitkisat

Yleisurheilun lajikarnevaaleja järjestätään tänä viikonloppuna ympäri Suomea. Itse olin Siirin, Emilian ja Peppi-Rosan kanssa Jämsässä ja Jämsänkoskella eilen kisoissa. Tuuli puolestaan on Lohjalla kuulakarnevaaleilla. Tuulin eilinen kisa toi kauden parhaan kisatuloksen 11,13 mutta edelleen tuloksessa toista metriä ”helposti” parannettavaa jemmassa.

Siirin kisapäivä alkoi Jämsässä kolmiloikkakisalla. Kisa sujui aiempien kisojen tapaan tuloksen ollessa 11,25. Tuloksella irtosi karnevaalivoitto, mikä on aina kova juttu 15-vuotiaissa kisailtaessa. Tällä kertaa loikat olivat hieman tasapainoisempia kuin normaaleissa kisahypyissä. Nyt kolmiloikkakisoissa todennäköisesti pidetään nelisen viikkoa taukoa, jona aikana keskitytään enemmän muihin lajeihin. Ja sitten loppukaudella viritellään kolmiloikkakunto ennätysiskuun Sm-kisoja varten.

Siirin kolmiloikkakisan jälkeen siirryttiin Jämsänkoskelle aitakisoihin. Aitakisat olivat sitten ”kerran elämässä”-kokemus. Yksikään kolmikosta ei nimittäin päässyt maaliin asti. Siiri otti ensin varaslähdön omassa juoksussaan, Emilialla oli teknisiä ongelmia ja matka tyssäsi jo ennen ensimmäistä aikaa ja Peppi-Rosan matka tyssäsi yhdeksännelle aidalle. Ainoa positiivinen asia aitakisoissa oli se, ettei kenenkään tarvinnut yksin murehtia omaa suoritustaan jälkikäteen.

Tytöillä huoltavaa voimaharjoittelua

Tyttöjen eilisessä päivätreenissä mukana olivat Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri. Kaikilla oli maanantailta alla kisa tai lajitreeni, ja torstaina on tarkoitus kisata karnevaaleilla, joten tämä treeni oli enemmänkin huoltavaa ja voimatyyppistä treeniä.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät pari kierrosta, jonka jälkeen normaaleja verryttelykoordinaatioita tehtiin noin 8×20 metriä ja vähän liikkuvuusjuttuja.

Näiden jälkeen tehtiin voimatyyppisiä liikkeitä (askelkyykyt, sivukyykyt, mittarimadot, mittarimadot sivuttain, spidermanit eteen- ja taaksepäin, kottikärrykävelyt punnerruksin, parin kanssa tehdyt jalan heittelyt ja jalan irtipäästöt etunojapunnerrusasennossa, jalan vaihtohypyt ja kirppuhypyt).

Jäähallin punttisalilla tehtiin 4-5 sarjaa rinnallevetoa 4-6 toiston sarjoissa 20-45 kilon painoilla, ylöstyöntöä 2x6x20 kilolla ja hauista tai alataljaa 3×10-toistoa.

Loppuun Emilia ja Peppi-Rosa hyppivät 6 vauhditonta pituutta ja Siiri juoksi pari rentoa juoksua.

Treeni kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.