Arkistot kuukauden mukaan: syyskuu 2018

Harjoituskausi käyntiin juoksutreenillä

Ollaan vielä hyvinkin syyskuun puolella mutta tänään jo kuitenkin aloitettiin kauden 2018-2019 treenikausi. Tulevat kaksi viikkoa ovat itselläni sen verran kiirellisiä, että otetaan treeneissä nämä kaksi ensimmäistä viikkoa vähän rauhallisemmalla tahdilla, mutta kuitenkin saadaan treenikausi käyntiin. Tämän päivän yhteistreenissä mukana olivat Emilia, Siiri, Peppi-Rosa, Elina ja Venla.

Ensimmäinen noin kuukausi tulee olemaan hyvinkin perustreenaamista ja tällä kertaa teemme vielä niin, että ensimmäiset treenit eivät ole mitään tappotreenejä vaan pikku hiljaa lähdemme treenirytmiin totuttautumaan. Tänään käytiin ulkona tekemässä määräintervallitreeni.

Verryttelyssä hölkkäilimme noin kilometrin joiden jälkeen tehtiin muutama verryttelykoordinaatio ja liikkuvuuskoordinaatioita noin 4×15 metriä.

Varsinainen juoksutreeni oli hyvin perinteinen 3x4x noin 200 metriä. Kaksi ensimmäistä sarjaa oli pieniin ylämäkiin ja viimeinen vähän alamäkivoittoisella paikalla. Noiden jälkeen juostiin vielä kentällä yksi 200 metrin veto.

Treeni oli puolitoista tuntinen.

Nean voimatreeni

Tänään käytiin taas Nean kanssa tekemässä treeni Areenassa. Verryttelynä oli yksi hölkkäkierros + jalka-/lentopallopomputtelua. Venyttelyjen jälkeen Nea teki omia takareisi-/pakaraliikkeitään noin 10 minuuttia ja lisäksi tehtiin lihaskuntojuttuina 100 vatsaa ja 75 selkää.

Lisäpainoilla tehtiin yleisliikettä 2x4x20 kilolla, ylöstyöntöä jaloilla auttaen 3x10x20 kilolla ja vaakaprässiä 3x10x90 kilolla. Yhden jalan syväkyykkyä korokkeella tehtiin 2×4+4-toistoa,  penkkiä 10×20/25 kilolla ja 2x5x30 kilolla sekä lantionnostoa 3x6x20 kilolla. Näiden jälkeen tehtiin vielä vatsoja noin 80 toistoa, kylkiä 60 toistoa ja punneruksia 15.

Alunperin treeni oli tarkoitus lopettaa tässä vaiheessa, mutta päätettiin kuitenkin jatkaa vielä puoli tuntia. Treenin loppuosiona tehtiin vielä hauista 3x10x8 kilon käsipainoilla, vaakaprässiä 2x10x100 kilolla ja juostiin 3×70 metriä rentoa pikajuoksumaista juoksua.

Treeni kesti kaksi ja puoli tuntia.

Sulkapalloilemassa

Tänään tyttöjen treeneissä käytiin pelailemassa sulkapalloa tunnin ajan. Pitävällä alustalla paljon nopeita suunnanmuutoksia sisältävänä pelinä sulkapallokin on sopivaa ylimenokauden liikuntaa. Tai itseasiassa olisi kyllä muillakin kausilla. Näitä muita lajeja pitäisi vain saada harrastettua sen verran, että pelin perustaso nousi sille tasolle, että palloralleista saisi keskimäärin aina usean lyönnin mittaiseksi. Tällöin kuntotekijöitäkin saataisiin samalla kehitettyä enemmän. Tosin kyllä tänäänkin oli jo hyvääkin pelaamista kun pisteistä useita eriä pelattiin.

Mukana tytöistä pelaamassa olivat Emilia, Elina ja Siiri.

Tuulin kauden viimeinen kisa

Tuuli kävi launtaina Maaningalla heittokisoissa. Lajeina olivat kuula ja moukari. Kuulassa paras tulos oli 9,79 ja moukarissa 38,39. Moukarissa siis ihan nappiheitto jäi tältä kesältä heittämättä, mutta tiedetäänpä nyt ainakin, että perustaso on aikalailla tuolla tasolla.

Pesäpalloa ylimenokaudella

Vaikka meillä on nyt menossa parin viikon ylimenokausi, ei se tarkoita sitä etteikö liikuntaa harrastettaisi. Kun tytöt on kuitenkin vasta 14-16-vuotiaita, ei ylimenokauden aikanakaan tarvitse kokonaan urheilua unohtaa. Mitään ohjattua tehokasta ei tehdä, mutta eilen esimerkiksi käytiin pesäpalloa pelailemassa puolentoista tunnin ajan.

Nyt tämä pari viikkoa on vuoden ainoa kaikille yhteinen pidempi huilitauko ”virallisista” harjoituksista seuraavan vuoden aikana. Parin viikon aikana pitäisi siis henkisesti saada akut niin täyteen, että jaksaa seuraavat reilut 11 kuukautta treenata hyvin. Samalla myös kroppa saa palautua kaikista pikkuvammoista sekä hermosto saadaan palautettua ”normitilaan” kesän kilpailukauden jälkeen. Tämä ylimenokausi on aina sellainen, missä moni innostuu aivan turhaan jatkamaan treeniä normaaliin tapaan. Jos  taukoa, ja riittävän montaa lepopäivää viikossa, ei malta pitää, vaatii kroppa kuitenkin ne lepopäivät jossain vaiheessa syksyä. Eli mieluummin siis vapaaehtoisesti huilaillaan kuin kropan pakottamana.

Mukana eilisessä pesäpalloilussa olivat Emilia, Elina, Siiri ja Tuuli. Ensin lyötiin pari kertaa kymmenkunta osumaa kaikille niin, että yksi löi ja toiset olivat ottamassa kiinni. Noiden lyöntien jälkeen loppuaika pelailtiin kahdella kahta vastaan kahdella pesällä.

Nean voimatreeni

Lauantaihin päättyi meidän ryhmäläisillä varsinaisesti kausi 2018. Tuuli tosin kisaili vielä tänään moukarissa ja varmaankin viikonloppuna vielä kerran, ja saattaa joku muukin vielä jossain pikku kisassa käydä. Pari viikkoa pidetään nyt kuitenkin taukoa oikeista treeneistä ja sitten vielä pari kevyempää treeniviikkoa ennen kunnon treenikauden aloitusta.

Nea on nyt käytännössä huilaillut jo reilut 11 viikkoa, joten varsinaista ylimenokautta ei enää tässä vaiheessa tarvitse pitää. Nyt tämän hetken tilanne näyttää siltä, että jos seuraavat muutamat viikon menee hyvin, Neakin pääsee aloittelemaan treenikauttaan aikalailla samaan tahtiin toisten kanssa. Ja jos/kun siitä päästään suunnilleen normaalisti jatkamaan eteenpäinkin, ehditään jo talvikaudellekin saada Nea riittävän hyvään kuntoon.

Tänään käytiin siis tekemässä Nean kanssa kevyt voimatreeni Areenassa. Kahden kierroksen verryttelyhölkäilyn jälkeen tehtiin voimistelupallolla lihaskuntoa noin 10 liikettä suunnilleen 10-20 toistoa per liike. Näiden jälkeen vähän venyteltiin.

Voimaliikkeinä tehtiin etukyykkyä 3x10x15-kilolla, penkkiä jalat penkillä 3x10x20-25 kilolla, vaakaprässiä 3x10x70 kilolla ja hauista 3x10x8 kilon käsipainoilla. Näiden jälkeen tehtiin vielä lihaskuntoa 8×15-25 toistoa ja puolentoista minuutin lankkupito.

Tämän päiväinen treeni kesti pari tuntia.