Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2018

Eilenkin treenattiin kaksi treeniä

Eilinen treenipäivä oli hyvin samanlainen kuin tiistainenkin. Ensin Siirin kanssa seivästä ja sitten Emilian kanssa nopeustreeniä.

Siirin treeni alkoi yhdellä hölkkäkierroksella, muutamilla verryttelykoordinaatioilla, noin 13×8-aidan aitakävelyillä, aitapyörittelyillä seinää vasten sekä venyttelyillä. Seiväspatjalla voimisteltiin taas vähän ennen kuin aloitettiin varsinainen hyppääminen. Tällä kertaa ei saatukaan samaa seivästä käyttöön kuin tiistaina, joten nyt jouduttiin hyppäämään hieman jäykemmällä seipäällä. Tämä muutti vähän hyppytekniikkaa vaikkakin samat perusteet olivat kuitenkin edelleen voimassa. Muutaman osavauhtisen hypyn jälkeen hypättiin reilut kymmenen täysivauhtista hyppyä. Uusi seiväs ja hieman erilainen hyppytekniikka eivät kuitenkaan hyppäämistä sotkeneet vaan Siiri hyppäsi helposti kisaennätyksensä yli. Tuon hypyn jälkeen hyppääminen tosin hieman rupesi takeltemaan mutta harjoituksen alun kaltaisia hyppyjä kun Seuracup-finaalissa ylihuomenna tulee niin ennätys voi kohentua paljonkin kerralla.

Emilian treenissä oli tarkoitus juosta hyvä nopeustreeni mutta suunnitelmaa muutettiin lennosta, kun olotila ei ollut paras mahdollinen tehokkaan treenin tekemiseen. Nyt alkuhölkkäilyn jälkeen tehtiin normaalit verryttelyliikkeet sekä katsomon pikkuportaita juostiin/hypittiin noin 20 kertaa sekä tehtiin liikkuvuusjuttuja. Juoksukoordinaatioita tehtiin noin 10×20-30 metriä (kuopaisuhyppely, pyöritysjuoksu, kuopaisujuoksu, pakara->pakara->polvennostojuoksu, suorin jaloin juoksu). Juoksutreeninä juostiin lenkkareissa 2x4x60 metriä 85-90% tehoilla ja kävelypalautuksilla. Harjoituksen loppuun tehtiin muutamia huoltavia-/hallintaliikkeitä ja vähän nilkkakävelyitä.

Molemmat treenit olivat taas puolitoistatuntisia.

Tiistain kaksi harjoitusta

Tiistaina käytiin tekemässä kaksi harjoitusta. Ensin Siirin kanssa seivästreeni ja sitten Emilian, Elinan ja Oonan kanssa vielä normaaliin aikaan juoksu- ja pituustreeni.

Siirin treeni alkoi perusverryttelyllä jota jatkettiin seiväspatjalla tehdyillä ”helpoilla” voimistelujutuilla sekä muutamilla seiväsjuoksuilla. Seiväshyppyjä hypittiin pikku hiljaa lyhemmästä vauhdista pidempään siirtyen. Lyhytvauhtisia, lähinnä selälleen heilahduksia, tuli ehkä reilut kymmenen ja täysivauhtisia kuminauharimalla hypättyjä hieman reilut kymmenen. Hypyt lähtivät kyllä maasta hyvän näköisesti ja nousivat ylös, mutteivät jatkuneet loppuun asti kunnolla. Ehkä kuukauden tauko hyppäämisestä näkyi juuri tuon verran suorituksessa.

Toinen treeni alkoi frisbeen heittelyllä, aitakävelyillä, venyttelyillä sekä muutamilla juoksukoordinaatioilla. Oona jatkoi treeniä tekemällä vajaat kymmenen parin kymmenen metrin sarjaa pituusponnistuksia. Noiden jälkeen siirryttiin pituuspaikalle, jossa hypättiin muutama 10 metrin vauhdin ponnistus sekä vajaat kymmenen täysivauhtista pituushyppyä. Hypyistä parhaat olivat Oonan kaikkien aikojen pisimpiä hyppyjä, joten hyvinkin luottavaisena voidaan lauantain seuracup-finaaliin lähteä. Emilia ja Elina tekivät aitadrillejä noin 15×5-aitaa, juoksivat muutaman kerran helppoja 3 askeleen aitarytmijuoksuja sekä tekivät kuntopallon kanssa noin 10×10 heittoa (tai muuta toistoa).

Molemmat treenit olivat noin puolitoista tuntia kestäviä.

Maanantain viestijuoksutreeni

Eilisissä treeneissä olivat tytöistä mukana vain Emilia ja Elina. Reilun puolentoista viikon päästä juostaan Sm-viestit Mikkelissä ja kun molemmat tytöt ovat sinne lähdössä, saatiin tässä treenissä treenattua pikaviestin vaihtoja noita kisoja varten.

Vaihtotreeniä tehtiin yhdessä muiden juoksijoiden kanssa, kun Emilian joukkueesta paikalla oli kolme juoksijaa ja Elina pääsi vaihtamaan omaa ensimmäistä vaihtoaan Aadan kanssa.

Verryttely tehtiin lajinluonteeseen sopivasti kapulan kanssa hölkkäillen ja vähän reippaammasta vauhdistakin vaihtoja tapaillen. Verryttelyn loppuun venyteltiin ja tehtiin koordinaatioita jonkin verran.

Ennen vaihtoja tytöt juoksivat muutamia yksittäisiä kiihdytyksiä. Täydestä vauhdista vaihtoja tuli sitten 5-10 kertaa. Nyt vaihtomerkit näihin vaihtoihin alkaa olla tiedossa, ja todennäköisesti ensi viikolla tehdään vielä yksi kunnon vaihtotreeni ennen kisoja.

Tämänkin kertainen treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Emilia Sm-otteluissa avauspäivänä

Viikonloppuna Kempeleessä kisattiin nuorten Sm-otteluissa. Mukana piti olla Emilian 17-vuotiaissa ja Sofian 14-vuotiassa, mutta Sofian kisareissu peruuntui viime hetkillä. Emilian kanssa suunnitelmana oli alunperinkin kisata vain lauantaina olleet neljä ensimmäisen päivän lajia.

100 metrin aidoissa Emilia juoksi koko 24 ottelijan joukossa kolmanneksi nopeimman ajan 15,27. Vastatuulta juoksuun mitattiin -1,1 m/s. Ihan kohtalaisen hyvä aloitus tuolleen aamulla ja vastatuuleen juostuna.

Toisena lajina olleessa korkeudessa Emilia ei oikein päässyt sinuiksi vauhdin ja hyppäämisen kanssa mutta ylitti kuitenkin 148. Korkeutta on hypätty treeneissä sen verran vähän, että tuollaista epävarmuutta ihan luonnollisesti voi silloin tällöin tulla.

Kolmas laji kuulantyöntö oli sitten jo etukäteen päivän haastavin laji. Tulokseksi jäi ensimmäisen kierroksen työntö 8,56. Tässä olisi ollut ”helposti” mahdollista työntää metrin pidemmälle mutta nyt tuo jäi päivän parhaaksi.

Päivän viimeisessä lajissa, 200 metrillä, tuuliolosuhteet osuivat kerrankin hyvin kun myötäistä oli 1,7 m/s. Ohjeena tähän juoksuun oli lähteä matkaan reippaasti ja niin Emilia kyllä tällä kertaa lähtikin. Ihan juoksu ei kantanut viimeistä 50 metriä toivotulla tavalla mutta silti ajaksi tuli 26,71. Jos aiempien lajien rasitusta sekä 7 tuntista kisapäivää ei olisi ollut alla, olisi tässä varmasti syntynyt oma ennätys. Nytkin toki hyvä päivän päätös.

Kannatti käydä ensimmäinen päivä ottelemassa kun hyviä yksittäislajien kisoja saatiin kokemuspankkiin kerryttettyä.

Kisapäivän parhaat suoritukset:

Tyttöjen tiistaitreeni

Tiistaina illalla tyttöjen treenissä mukana olivat Peppi-Rosa, Elina, Emilia, Sofia ja Siiri. Treeni aloitettiin pienellä hölkkäilyllä sekä viestikapulan kanssa hölkkävaihtoja tehden. Verryttelyn loppuun käveltiin vähän aitoja ja venyteltiin.

Peppi, Elina ja Emilia juoksivat viestivaihtotreeniä kolmestaan muutaman kerran. Lisäksi Peppi ja Elina muutaman kerran kahdestaan ja Emilia kokeili parin viikon päästä kisattavissa Sm-viesteissä juoksemansa parin kanssa vaihtoa. Viimeisen vaihdon jälkeen Emilia juoksi vielä 100 metrin vedon.

Sofia ja Siiri hyppäsivät pituustreeniä. Hyppyjä (tai hypyn yrityksiä) tuli molemmille ehkä kymmenkunta. Siirillä lyhytvauhtiset vielä kimmahtavat todella hyvän näköisesti maasta, mutta täysvauhtisista tällä kertaa lähti hyvin vain yksi. Sofia ei oikein onnistumisia saanut kun selässä oli hyppäämistä haittaavia tuntemuksia.

Ensimmäisen osion jälkeen toisena osiona oli pitkien vetojen juoksuosio. Siiri juoksi kaksi kertaa 150 metriä kovasti/täysillä (20,55) ja Emilia saman matkan kerran (19,82). Siirillä palautus ei juoksujen välissä ollut tarkoituksella ihan täydellinen mutta toinen juoksu oli silti hieman ensimmäistä kovempi. Peppi-Rosa ja Sofia juoksivat yhden kokeilu 100 metrisen oletettua 800 metrin kisavauhtia ja sen jälkeen 2×400 metriä noin 4 minuutin palautuksella. Ajat olivat luokkaa 1.19 eli melkolailla sovittua vauhtia.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Tuulin tiistaiaamun kuulatreeni

Tuulin kanssa käytiin tiistaina aamulla tekemässä Areenassa kuulatreeni. Verryttely alkoi kahdella hölkkäilykierroksella, josta jatkettiin kuntopalloverryttelyyn. Kuntopalloa heiteltiin eri tyyleillä noin 10×10 heittoa niin, että koko vartalolle tuli heittoja. Venyttelyjen jälkeen verryttelyn loppuun heitettiin vielä kuulaa pään yli taakse vajaat kymmenen kertaa.

Treenin pääosiona oli kuulantyöntöä. Vauhditta työntöjä tuli vajaat kymmenen ja vauhdilla reilut kymmenen. Ensimmäiset vauhdilliset työnnöt lensivät yllättävän pitkälle, mutta jostain syystä työnnöt eivät enää treenin edetessä, ja tehoja lisätessä, enää yhtään pidemmälle lentäneetkään. Sellainen vaikutelma kuitenkin jäi, että rahkeissa varaa olisi vielä selkeästi pidempiin kaariin.

Treeni kesti tasan tunnin.