Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2018

Lähtötreeni maanantaille

Jotta maanantaille saatiin perinteinen nopeustreeni, oli toisen treenin teemana telinelähdöt, aidoilla tai ilman. Mukana olivat Tuuli, Elina ja Emilia. Tämä porukka aloitteli omaa treeniään samaan aikaan kuin edelliset olivat lopettelemassa omaansa. Tytöt hölkkäilivät alkuun kaksi kierrosta, kävelivät aitakävelyitä 10×5-aitaa, tekivät verryttelykoordinaatioita noin 5×20 metriä, venyttelivät vähän ja tekivät keskivartaloa 6×10-toistoa.

Nopeampia juoksukoordinaatioita tehtiin noin 5×20 metriä (pakarajuoksut, polvennostojuoksu, yhden jalan pyöräytysjuoksut ja lyhyen askeleen suorin jaloin juoksu) ja lisäksi juostiin yksi 40 metrin avausveto.

Tuulilla päivän treeninä oli vain helppo verryttelytreeni, joten näiden jälkeen hän teki nilkkakävelyitä ja liikkuvuus-/hallintaliikkeitä.

Elina puolestaan juoksi telinelähtöjä noin 10×20-10 metriä ja teki niiden jälkeen keskivartaloa jonkin verran.

Emilialla puolestaan on keskiviikkona tulossa ensimmäinen 100 metrin aitakisa, ja sitä varten vielä tänään hiottiin telinelähtöä ensimmäiselle aidalla (76cm, 13m) ja ensimmäistä aitaväliä (76cm, 8,5m). Lähtöjä tuli yhteensä ehkä 20. Alussa ponnistukset meinasivat jäädä vähän kauas, joten välillä jouduttiin jo ottamaan telineetkin pois ja juoksemaan muutama kerta pystylähdöllä ja vähän lyhyellä alkusileällä. Näiden jälkeen palattiin asteittain oikeaan alkusileään ja loppuun saatiinkin onnistumisia, jollaisia toivottavasti tulee myös keskiviikon kisaan. Juoksujen jälkeen Emilia teki vielä vähän loppuverryttelyä.

Treeni kesti kokonaisuudessaan hieman reilut puolitoista tuntia.

Oonan ja Siirin kolmiloikkatreeni

Helteet jatkuu ja samalla se vähän muokkaa meidän treenejäkin. Lähinnä vain niin, ettei enää normaaliin tapaan hankkiuduta aurinkoon treenaamaan vaan pyritään pysymään varjossa mahdollisimman paljon. Ja perusverryttelyjen määrää vähän on pienennetty.

Tämän päivän ekassa treenissä tehtiin kolmiloikkatreeni Oonan ja Siirin kanssa. Oona on saanut käytännössä kaikki hyppytreeninsä viimeisen vuoden aikana tehdä yksin, mutta nyt kun Siiri tuli mukaan ryhmään, saadaan näitäkin tehdä edes välillä pienessä ryhmässäkin.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät yhden kierroksen, jonka jälkeen juostiin kolmen askeleen rytmillä ja ponnisteltiin laukkarytmillä sekä vaihtokinkoilla yhteensä noin 10×4-5-aitaa. Pikkuhyppelyitä verryttelyyn tehtiin viivan yli pomppimalla 3×20 metriä, tekemällä 8 askelkyykkykävelyaskelta ja 5 mittarimatoa. Verryttelyosio lopetettiin liikkuvuusliikkeisiin ja muutamaan keskivartaloliikkeeseen.

Loikkaamista valmistavina osioina tehtiin juoksukoordinaatioita 3×20 metriä (pakarajuoksut ja kuopaisuhyppely) ja verryttelyponnistuksia/loikkia noin 7×20 metriä. Näiden jälkeen laitettiin piikkarit jalkaa ja aloitettiin kolmiloikkaamaan. 5-6-askeleen vauhdilla hypittiin puolenkymmentä kertaa, 2 askelta pidemmällä vauhdilla suunnilleen yhtä monesti ja 9-10 askeleen vauhdilla muutamia onnistuneita suorituksia. Oonalla haasteita oli tällä kertaa loppuvauhdin juoksemisessa ja siitä aiheutui sitten usein vähän heikkoja loikkia. Mukaan mahtui kuitenkin myös kisakelposia suorituksia. Siirille tämä oli ensimmäinen kerta kun näin hänen loikkatreeniään. Eniten tällä perusteella tekemistä on ensimmäisenä loikan suuntaamisessa oikeaan suuntaan ja sitä kautta vauhdin jatkumisessa koko loikkasuorituksen ajan.

Loppuverryttelyksi tytöt hölkkäilivät yhden nurmikierroksen ja tekivät nilkkajumppailua hiekalla.

Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Emilian aitatreeni

Päivällä käytiin Emilian kanssa tekemässä aitatreeni helteisellä keskuskentällä. Yhden verryttelyhölkkäkierroksen jälkeen tehtiin verryttelykoordinaatioita noin 10×20 metriä, venyteltiin ja tehtiin vähän lihaskuntoa.

Aitakävelyitä käveltiin suunnilleen 18×5-aitaa. Näiden jälkeen juostiin 4-aitaa (76cm, 8,5m) viidellä askeleella. Muutamaa aitaa (1-3) juostiin kymmenkunta kertaa kolmella väliaskeleella. Tarkoitus oli juosta useampaakin mutta aidan ylitystekniikka ei tänään ollut niin hyvällä mallilla, että juoksuja olisi tuon pidemmälle saatu hyvin jatkettua. Lopuksi juostiin kuitenkin vielä 2×60 metriä 4-aidan (76cm, noin 11,6m) yli viiden askeleen rytmillä.

Kun aikaa jäi vielä sopivasti, tehtiin treenin loppuun keihästreeniä. Ilman vauhtia, yhdellä hypähdyksellä, kahdella hypähdyksellä ja ristiaskelvauhdilla heittoja tuli yhteensä ehkä reilut 30.

Treeni kesti tunnin ja 45 minuuttia.

Tuuli ja Sofia Hannes Junior Gameseissa

Tuuli ja Sofia olivat eilen ja tänään Kuopiossa kisatuissa Hannes Junior Gameseissa. Tuuli kisaili eilen kuulassa ja korkeudessa, Sofia eilen 100 metrillä ja pituudessa sekä tänään 80 metrin aidoissa.

Tuuli työnsi kuulassa kauden parhaansa 10,99 ja sivusi korkeudessa ennätystään 135. Molemmissa olisi ollut varaa hieman parempiinkin tuloksiin, mutta etenkin kuulatuloksen palaaminen ”normaalille” tasolle oli hyvä juttu.

Sofia juoksi eilen 100 metriä pienessä vastatuulessa aikaan 13,60 ja pituudessa jalat alkoivat vähän temppuilemaan ja tulokseksi tuli 473. Tänään sitten aidat olivat selkeästi viikonlopun parasta antia ja pienestä vastatuulesta huolimatta syntyi oma ennätys 12,25.

Juoksutekniikkaa ja seivästä

Eilisessä treenissä mukana olivat Emilia ja Siiri. Keli oli varmaankin tähän mennessä kesän lämpimin, joten kovinkaan paljoa normaalia perusverryttelyä ei tehty. Yhden kierroksen tytöt kuitenkin kenttää kiertävää katsomoa pitkin kiersivät penkiltä toiselle hyppien ja aina välissä portaita juosten. Lisäksi verryttelykoordinaatioina tehtiin lantionpyöritysjuoksut, sivulaukat, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, jalan heilautuskävely, etureisivenytys + ylöskurkotus, nokkimiset, jalkapalloilijoiden jalan pyöritykset, pakarajuoksu polvi alhaalla ja korkea polvennostojuoksu.

Pikkuaitojen yli juostiin polvennostojuoksuja yhdellä väliaskeleella, kahdella väliaskeleella ja sivuttain yhdellä väliaskeleella. Yhteensä noita juoksuja tuli noin 10×8-aitaa. Lisäksi tötsien yli juoksuja juostiin noin 8×10-tötsää (välit 5,5-6 kenkää).

Nopeampina juoksukoordinaatioina tehtiin vielä 3×20 metriä kuopaisuhyppelyä aitajuoksutyylillä, 2×20+20 metriä yhden jalan pyöräytysjuoksua, 1x10m tripplinkiä ja 2x15m tripplingistä korkea polviseen tripplinkiin siirtymistä. Näiden jälkeen juostiin vielä 3×60 metriä rentoja vetoja.

Treenin toisena osiona hypittiin seivästä. Siiri on hyppinyt seivästä enemmänkin mutta Emilialla treeni oli vasta toinen, joten pientä tasoeroa hyppyjen varmuudessa oli havaittavissa. Hypyt hypittiin 4-8-askeleen vauhdilla ja hyppyjä tuli, ehkä noin 15-20 molemmille. Treenin loppuun hypittiin myös muutamia kuminauharimahyppyjä.

Treeni kesti kokonaisuudessaan hieman reilut puolitoista tuntia.

Torstaina huoltava treeni

Eilinen treeni oli vaihteeksi kevyempi, pääasiassa huoltava, treeni. Mukana olivat Peppi-Rosa ja Emilia. Tytöt hölkkäilivät alkuun nurmikolla avojaloin pari kierrosta, joiden jälkeen nurmella tehtiin mm. kottikärrykävelyjä, askelkyykkyjä, kottikärrykävelyjä kiertoliikkeellä, sivukyykkyjä, kärrynpyöriä ja mittarimatoja. Nyt kun aikaa oli enemmän käytössä kuin normaalisti, tehtiin liikkuvuusliikkeet vaihteeksi normaalia huolellisemmin. Lisäksi tehtiin vielä vähän normikeskivartaloa ja muutamia keskivartalon hallintaliikkeitä.

Näiden jälkeen oli tarkoitus siirtyä hyppimään seivästä, mutta hyppäämään menikin toinen ryhmä, joten meidän piti tehdä nopea suunnitelman muutos. Molemmat hyppivät ensin pituus- ja tiikerihyppyjä korkeuspatjalle, yhteensä 12 hyppyä. Lopputreenin ajan Emilia hyppi korkeutta noin 15 hyppyä. Korkeimmillaan lenkkareissa meni 150. Peppi-Rosa puolestaan teki voimistelujuttuja korkeuspatjalla.

Treeni kesti normaaliin tapaan puolitoista tuntia.