Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2018

Maanantain palauttava treeni

Illan treenissä mukana olivat Emilia, Sofia, Elina ja Venla. Tämä treeni oli sovittu olevan hieman normaalia kevyempi, mitään maksimaalisen kovia suorituksia ei ollut tarkoitus tehdä.

Verryttely alkoi kahdella hölkkäkierroksella sekä nurmikolla tehdyillä verryttelyliikkeillä, joita tehtiin hieman normaalia enemmän. Liikkuvuusliikkeitä tehtiin myös ”koko setti” ja niiden jälkeen lihaskuntoa noin 300 toistoa.

Emilia, Sofia ja Venla tekivät juoksukoordinaatiota noin 10×20 metriä. Emilialla treenin pääosiona oli sitten nurmella avojaloin juostut 2x4x100 metriset. Sofia puolestaan juoksi 4×100 metriä ja heitteli vähän kuntopalloa. Venla hyppi seivästä noin 20 hyppyä. Elina ei juoksujuttuja tehnyt ollenkaan vaan heitteli kuntopalloa noin 20×10-heittoa.

Treeni oli taas suunnilleen puolitoista tuntinen. 

Tuulin moukaritreeni

Eilen käytiin Tuulin kanssa päivällä heittämässä moukaritreeni Pyhäselän Hammaslahden kentällä. Aiemmin en koskaan tuolla ole treenejä ollut pitämässä, mutta nyt olosuhteiden pakosta sekin tuli koettua. Joensuun keskusta-alueella ei varsinaista ulkoheittopaikkaa ole, joten lähdettiin tuonne asti, jotta päästään heittämään kunnolla.

Verryttely sisälsi tällä kertaa vain venyttelyt, muutaman lihaskuntoliikkeen sekä moukarin pyörittelyjä paikallaan ja kävellen.

Vauhdittomia heittoja, yhden pyörähdyksen heittoja ja kahdella pyörähdyksellä heitettiin jokaisella ehkä noin kymmenen kertaa. Oikeastaan vauhdillisissa heitoissa oli kaksi oleellista asiaa, joihin pyrittiin keskittymään: pyörähdysten pyöriminen loppuun asti ja vauhdin jatkuminen hyvin taaksepäin. Nämä kun saadaan heittoon onnistumaan niin heitot heti näyttävät paremmilta. Välillä ne onnistuivatkin ja välillä eivät niin hyvin.

Treeni kesti tälläkin kertaa puolitoista tuntia.

Huipentuman toinen päivä

Pm-huipentuman toinen päivä oli selkeästi ensimmäistä rauhallisempi.

14- ja 15-vuotiaat tyttöjä oli 80 metrin aitajuoksussa yhteensä 7 ja tytöt juoksivat juoksun yhdessä erässä. Tälläinen toiminta on aina urheilijoille parempi ratkaisu kun näin kaikille löytyy enemmän sopivan tasoisia kirittäjiä. Juoksun voittoon juoksi Sofia ajalla 12,51. Peppi-Rosa puolestaan tuli maaliin neljäntenä ajassa 13,62. Koko viikonlopun ajan kentällä puhalteli harmittavasti kova etusuoran vastainen tuuli, tässä juoksussa peräti 3,2 m/s vastatuulta.

Tuuli työnsi 15-sarjassa kuulaa yli-ikäisenä kilpailun ulkopuolella. Pisin työntö oli tällä kertaa 10,42. Työnnöissä oli hyviä elementtejä, mutta parin viikon aikana meidän pitäisi työntöihin nyt taikoa metri lisää mittaa.

LU:laisille en varsinaisesti ole valmentajana toiminut, mutta heidän pikajuoksutreenit parin vuoden ajan olen vetänyt vähän muidenkin lajien treenejä. Sieltäkin tuli melko hyvää menestystä kun Eero voitti kolme juoksumatkaa seiväshypyn lisäksi, Aino puolestaan voitti seipään lisäksi 200 metriä ja kolmiloikan ja Tuuli keihään.

Emilia oli sunnuntaina Kouvolassa kisaamassa. 100 metrin aitajuoksu meni plörinäksi ja päätyi keskeytykseen mutta 200 metriä meni huomattavasti paremmin. Tilastot näyttävät tuulilukemaksi -4,3 m/s mutta silti Emilia pystyi juoksemaan ajan 26,67. Jos tuuli on todella ollut noin navakka, tarkoittaa se sitä, että sopivassa myötätuulessa ei 26 sekuntiakaan kovin kauaksi jäisi.

Huipentuman 1. päivä

Viikonloppuna kisataan Outokummussa 9-15-vuotiaiden Pohjois-Karjalan pm-huipentumassa. Alle 13-vuotiaiden osalta nämä kisat ovat periaatteessa kesän tärkeimmät kisat ja 14-15-vuotiailla valmistautumista omiin Sm-kisoihin. Meidän ryhmäläisillä kisojen avauspäivä meni näin:

Peppi-Rosa, T15 seiväs: Tulos 210. Jostain syystä riman noustessa 10 senttiä korkeammalle hypyt aina sekoavat. Tulos siis hyvin perustasoa.

Sofia ja Peppi-Rosa, T14-15 100m: Sofia 13,69 ja Peppi-Rosa 14,61. Tuuli oli kova etuvastainen, mittarissa -1,0. Sofialta todella hyvä lähtö ja kiihdytys, loppu ei tullut aivan yhtä hyvin. Pepillä juoksu ei jotenkin vaan kulkenut.

Oona, 3-loikka 10,29: Selkeästi Oonan parasta hyppäämistä tälle kesälle. Vauhtia otettiin kisan aikana yksi askelpari lisää ja hypyt pysyivät silti kasassa hyvin. Päivän pisimmät hypyt olivat yliastuttuja, viimeisen kierroksen hypyn ollessa noin 10,70. Tästä kun kaksi viikkoa saadaan tasoa edelleen nostettua niin Sm-kisoissa tulee hyvää jälkeä.

Tuuli T15 moukari ulkopuolisena noin 34 metriä: Tuulin osallistuminen oli melko epävarmaa, mutta mukaan Tuuli kuitenkin tuli. Heittoja en nähnyt, muttei ne ilmeisesti aivan täysin onnistuneita olleet olleet.

Sofia T14 pituus 489: Sofia hyppäsi tänään hyviä hyppyjä. Vasen käsi ja oikea jalka jättivät vaan alastulojäljet parikymmentä senttiä liian aikaisin. Kun nuo saadaan korjattua niin tulos siirtyy samoilla hypyilläuudelle metriluvulle.

Peppi-Rosa T15 pituus 443: Pituutta ei olla juurikaan hypitty mutta pari hyvän näköistä hyppyä joukkoon osui. Selkeästi paremmat tulokset vaatisivat sen verran treeniä, että ponnistus- ja lentoasentoja saataisiin muutettua.

Sofia T14 300m aidat 49,39: Tällä matkalla ensimmäinen kisa on harvoin täydellinen. Nyt kyllä kaikki aidat osuivat samalle jalalle, eikä kovin pahoja sipsuttelujaan tullut. Seuraavassa kisassa tavoitteena tulee olemaan kovempi alkusileä ja sitä kautta sitten välitkin hieman reippaammin.

Perjantaina aitoja ja seivästä

Eilen päivällä käytiin reenaamassa ensin Emilian kanssa aitatreeniä ja Peppi tuli mukaan hieman myöhemmin, jolloin siirryttiin seivästreeniin.

Emilian verryttelynä oli pari hölkkäkierrosta ja nurmella tehdyt normaalit verryttely- ja koordinaatioliikkeet joita tehtiin yhteensä noin 10×15-30 metriä (sivulaukat, lantionpyöritysjuoksut, vuorohyppely käsiä pyörittäen, jalan heilautuskävely, etureisivenytys + kurki/ylös kurkotus, jalkapalloilijoiden jalan pyöritykset, askelkyykyt ja mittarimadot) sekä normivenyttelyt.

Aitojen kanssa tehtiin aitakävelyitä noin 17×5-aitaa (väliaskeleella, taempi jalka kävellen, sivuttain ja keskeltä hypähdellen väliaskeleella). Juoksukoordinaatioita tehtiin 4×20 metriä. Varsinaisia aitajuoksuja juostiin 2×5-aitaa (76cm, 8,5m) viidellä askeleella, muutaman kerran 1-3 aitaa (76cm, 8,5m) telineistä kolmella askeleella ja 1×5-aitaa (76cm, 8,3m) niin, että juostavaa tuli  yhteensä 60m (9,2 viimeisen kymmenen metrin hölläilyllä).

Peppi tuli omaan treeniinsä Emilia vielä juostessa aitoja. Peppi verrytteli hölkkäilemällä sekä juoksemalla/hyppimällä katsomon pikkuportaita noin 15 kertaa sekä venyttelemällä.

Emilian juoksujen ja Pepin verryttelyn jälkeen siirryttiin seiväspaikalla. Siellä hypittiin seivästä noin tunnin ajan.

Emilialla treeni kesti kokonaisuudessaan reilut kaksi tuntia ja Pepillä puolitoista.

Torstain treenit

Viikonloppuna on tulossa 9-15-vuotiaiden pm-kisat Outokummussa ja eilen tehtiin viimeisiä kunnon lajitreenejä niitä varten. Kun urheilijat osallistuvat siellä vähän erilajeihin, tehtiin eilen kolme eri treeniä, jotta ehdin seuraamaan järkevästi eri lajeja.

Aamulla käytiin tekemässä Oonan kanssa treeniä. Verryttelyhölkän jälkeen hypittiin korkeuspatjalle erilaisia hyppyjä noin 30 ponnistusta. Hyppelykoordinaatioita tehtiin suunnilleen 7×20 metriä ja vuoroloikkia parin askeleen vauhdilla hypittiin noin 8×5-loikkaa. Näiden jälkeen juostiin pari avausvetoa. Kolmiloikan askelmerkkijuoksuja juostiin noin 6 kertaa ja kolmiloikkaa 10-13 metrin vauhdilla hypittiin yhteensä noin 10 kertaa.

Peppi-Rosan ja Sofian treenin alkuverryttely tehtiin hölkkäilemällä vähän sekä heittelemällä frisbeetä. Venyttelyjen, pienen lihaskuntosession ja juoksukoordinaatioiden (7x20m) jälkeen siirryttiin aitajuoksradalle. Ensin juostiin muutaman kerran 5 aitaa (8m, 76cm) viidellä askeleella sekä juostiin yksi sileän avausveto. 3 askeleen rytmillä juostiin 5 aitaa (7,8m, 76m) noin 5 kertaa ja näillä haettiin viikonlopun kisaan sopivaa välijuoksun rytmiä. Näiden jälkeen Sofia juoksi muutaman kerran aidat vielä oikeilla 8 metrin väleillä ja Peppi teki pituustreeniä (muutama pituusponnistussarja, pari askelmerkkijuoksua ja pari täyden vauhdin hyppyä).

Illan treenissä Tuulin kanssa oli tarkoitus tehdä kuulatreeni. Varvas oli kuitenkin sen verran päivällä kipeytynyt, että treeni sisälsi vain alkuverryttelyksi vähän lihaskuntoa ja venyttelyt, voimaharjoituksena ulkokuntosalilla jalkojen nostoja 3×10, kyykkyjä 3×10, ojentajia 3×10, maastavetoja yhden sarjan ja leuanvetoja yhden sarjan. Näiden jälkeen heiteltiin kuntopalloa noin 10×10-20 heittoa.

Kaikki treenit olivat noin puolitoista tuntisia.