Arkistot kuukauden mukaan: kesäkuu 2018

Seuracup Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa Seuracupin 1. osakilpailu. Mukana minun urheilijoista Peppi-Rosa T15 seipäässä, Oona N17 3-loikassa, Elina T15 kuulassa, Nea ja Sofia T15 100 metrillä, Tuuli N17 kuulassa, Emilia N17 200 metrillä ja Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Sofia T15 pikaviestissä. Lisäksi lieksalaisista Eero kilpaili P13 60 metrillä ja P15 seipäässä sekä Aino T15 seipäässä.

Heti kisojen alussa liikkelle lähti kolme meikäläisten lajia. Peppi-Rosa hyppäsi seipäässä perustuloksensa 210. Pepin hypyt oikeastaan vaan odottavat sitä, milloin ennätys kerralla kohentuu reilusti, varaa kyllä olisi vaikka kuinka. Oonalla 3-loikkakisa ei oikein sujunut suunnitellusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja ja kahdessa viimeisessäkään ei askel ihan kohdilleen. Ja kun hypytkään eivät sitten ihan täydellisiä olleet, jäi tulokseksi 9,63 pieneen vastatuuleen hypättynä. Elina oli itselleen hyvin epätyypillisessä kuulassa ja siinä tulokseksi tuli 5,76.

Sadalla metrillä Nea ja Sofia juoksivat tiukan kisan, Nealla aika 13,29 ja Sofialla 13,33. Juoksussa oli pientä vastatuulta. Ainakin Nealla olisi normaalilla hyvällä juoksulla ollut mahdollista selkeästi kovempaan aikaan, mutta nyt ei sattunut hyvä päivä kohdalle. Tuulilla kuulakisa oli samantyyppinen kuin perjantaina Espoossa ja tiistaina harjoituksissa. Kuulavire ja -tekniikka ei siis ole ihan sillä tasolla kuin vielä loppukeväällä oli. Tulokseksi jäi 10,43.

Päivän selkeä onnistuja tytöistä oli Emilia. 200 metriä saatiin juosta myötäiseen koko matkan osalta. Emilia lähti räväkästi liikkeelle ja juoksu pysyi hyvänä loppuun asti. Aika 26,63 oli aikalailla lähellä Emilian optimia tällä hetkellä.

4×100 metrin viestissä Elinan, Peppi-Rosan ja Nean joukkueessa aloittaja juoksi tällä kertaa Häkkisen Venla. Ensimmäinen ja viimeinen vaihto otettiin vähän varmemmin kuin viime viikon pm-viesteissä ja keskimmäisessä vaihdossa pidettiin sama ennakkomerkki. Nyt sitten kävi niin, että juurikin tuo keskimmäinen vaihto meni vähän plörinäksi kahden muun onnistuessa riittävän hyvin. Ajaksi tuli 53,10 eli vähän viime viikkoista parempi.

Lieksalaisetkin olivat siis kisaamassa. Lieksalaisille olen talven aikana pitänyt juoksutreenejä, mutta seiväsharjoituksiin en muuten ole ollenkaan osallistunut. Eero tykitti nyt 13-sarjan 60 metrillä hyvä ajan 7,90. Samalla syntyi uusi piirinennätys tuohon sarjaan. Eero teki piirinennätyksen myös seipäässä ylittämällä 340. Aino puolestaan hyppäsi seivästä ennätystään sivuten 250.

Tytöillä kisaan valmistautumista

Tyttöjen treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Elina ja Oona. Alkuun hölkkäiltiin yksi kierros, jonka jälkeen pelattiin jalkapalloa parikymmentä minuuttia. Verryttelyn loppuun vähän venyteltiin. Näiden jälkeen porukka jakaantui useaan eri ryhmään.

Peppi-Rosa hyppi seivästä noin 15 hyppyä. Näiden perusteella huomenna voi kyllä tulla hyvinkin ennätyshyppyjä. Nea ja Elina tekivät muutaman juoksukoordinaation sekä ottivat telinelähtöjä noin 4×20 metriä. Emilia ja Oona puolestaan tekivät pikkuaitojen yli ponnistuksia nurmella noin 9×6-aitaa. Emilia jatkoi noiden jälkeen vielä samojen aitojen yli tehdyillä lyhyen välin aitarytmiharjoittelilla, joita tuli ehkä noin 8×5-aitaa. Oona puolestaan otti kolmiloikan askelmerkkiä ja hyppi muutamia kolmiloikkia.

Loppuun tehtiin vielä muutamia keskivartalon voima-/hallintaliikkeitä. Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Tuulin heittotreeni

Tänään aamupäivällä Tuulilla oli ohjelmassa heittotreeni. Yhden verryttelyhölkkäkierroksen jälkeen tehtiin korkeuspatjalla voimistelujuttuja ja venyttelyt, joiden jälkeen siirryttiinkin jo kuulapaikalle.

Kuulapaikalla heitettiin kuulaa alhaalta eteen ja pään yli taakse, kumpaakin noin 6 heittoa. Kuula työnnettiin paikaltaan ja vauhdilla yhteensä reilut 15 työntöä. Tänään ei työnnöt kyllä olleet ihan niin hyviä kuin harjoitellessa yleensä. Jotenkin etenkin jalat olivat vähän tahmeita.

Toisena lajina heiteltiin keihästä. Ilman vauhtia ja hyvin lyhyellä vauhdilla heittoja tuli yhteensä reilut kaksikymmentä. Nämäkin jatkuivat kuulan tapaan ”ei niin hyvinä” heittoina. Etenkin keihäskontrollin kanssa oli tekemistä.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Maanantain juoksutreeni

Viikko aloitettiin taas juoksutreenillä, jossa mukana oli tällä kertaa kuusikko Nea, Peppi-Rosa, Elina, Emilia, Tuuli ja Sofia. Iltapäivän ajan Joensuussa satoi vettä ja ukostikin melko kovasti mutta sopivasti noin 10 minuuttia ennen treeniä sade kuitenkin loppui. Etukäteen oli siis pelko siitä, ettei treeniä oikein saataisi edes tehtyä mutta lopulta päästiinkin treenaamaan jopa kuuman kosteaan ja aurinkoiseen keliin.

Verryttelyksi hölkkäiltiin 2-3 kierrosta ja tehtiin verryttelykoordinaatioita 10×10-20 metriä (sivulaukat, lantionpyöritysjuoksut, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, jalanheilautuskävelyt, etureisivenytykset + ylöskurkotukset, nokkimiset, askelkyykkykävelyt), vähän tasapainoilua kentän aidalla ja venyttelyt.

Aitakävelyitä käveltiin noin 14×7-aitaa (suoraan, takaperin, sivuttain, jaana-liikkeellä, hypähdellen, väliaskeleella) ja nopeampia juoksukoordinaatiota 6×20 metriä. Verryttelyosion loppuun juostiin vielä yksi 60 metrin avausveto.

Nea ja Peppi-Rosa juoksivat aitatreeniä. 4-aitaa (76cm, 8m) juostiin pari kertaa viiden askeleen rytmillä ja noin 6 kertaa 3 askeleen rytmillä. Molemmilla välijuoksut olivat tällä kertaa selkeästi edellisiä aitatreenejä parempia, eikä välit tuottaneet nyt mitään ongelmia. Molemmilla juoksut olivatkin selkeästi tämän kesäkauden parhaita.

Toiset juoksivat normaalia nopeustreeniä. Emilia otti telinelähtöjä noin 4×10 metriä, 3×20 metriä ja 2×40 metriä. Toiset puolestaan juoksivat 3×40 metriä kiihdytysjuoksuja, 2×60 metriä kiihdytysjuoksuja ja 2×40 metriä täysillä.

Loppuverryttelyn jokainen teki vähän eritavalla. Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Tuuli YAG:ssä kisaamassa

Perjantain ja lauantain olin seuraamassa Espoossa Youth Athletics Gameseja. Kisat ovat kesän suurimmat yleisurheilukilpailut ja nytkin kisaamassa oli lähes 1700 lasta ja nuorta ikähaarukasta 9-17-vuotta. Tällä kertaa kilpailemassa minun urheilijoista oli vain Tuuli. Perjantaina Tuuli juoksi 100 metrillä ennätyksensä 14,38 ja työnsi kuulaa 10,42. Lauantaina vuorossa oli korkeus, jossa meni 135.

Lajivalikoima, ei nyt ollut Tuulille ihan paras mahdollinen mutta kolmen lajin kisa saatiin kuitenkin aikaiseksi. Sadan metrin ennätys on aina hyvä juttu, ja ennen kaikkea se, että kisan pystyi juoksemaan ilman sen suurempia ongelmia. Nopeus kyllä kesän aikana kehittyy kun hyviä treenejä saadaan tehtyä.

Kuulakisoissa on yleensä paljonkin vaihtelua ja niin nytkin. Oikein hyviä työntöjä ei näihin kolmeen työntöön nyt sattunut ja tulos jäi siten alle 10,50:een.

Korkeus oli etukäteen melko jännittävä kisa kun ennen kisaa ennätys oli 135 ja korotukset menivät melko reippaasti 125-135-145. Kisan tavoitteena oli hypätä kaksi ensimmäistä korkeutta yli helpohkosti ja 145:stä piti saada rohkeita ja hyviä hyppyjä. Tavoite onnistuikin ja eikä 145:kään lopulta kovin kaukana ollut. Kesälle se voikin olla ihan sopiva tavoite.

 

Kuukausikisoissa 100 metriä

Tämä viikko on tiivistä kisaamista kun kisapäiviä tulee viikon ajalle yhteensä viisi. Tänään vuorossa olivat kesän ensimmäiset kuukausikisat Joensuussa. Lajeista sopivin oli tällä kertaa 100 metriä ja mukana oli kolmikko Nea, Peppi-Rosa ja Elina, kaikilla kyseessä oli kesän ensimmäinen henkilökohtainen kisajuoksu. Tällä kertaa juoksua ei viitsitty siirtää takasuoralle vaan kaikki juoksut juostiin etusuoralla vastatuuleen. Tälleen kesän ensimmäisessä kisoissa tuulioloilla ei niin kauheaa väliä olekaan, vaan tärkeintä on saada kisastartteja alle.

Tuulilukema juoksussa oli -0,9. Nean aika oli silti 13,18 eli vain sadasosan heikompi kuin viime kesäinen ennätys. Peppi-Rosalla ja Elinalla ajat olivat 13,77 ja 14,02. Pepillä viime vuonna kauden avaus oli yli 14 sekuntia (ennätys 13,49) ja Elinalla hyvään myötäiseen 13,72 (ennätys 13,57). Kaikilla siis viime vuoden kisa-avauksiin verrattuna vähintäänkin yhtä hyvät ensimmäiset juoksut. Ensi viikolla Joensuussa kisataan Seuracupin piirikisa ja silloin luvassa todennäköisesti on 100 metrillä myötätuulijuoksu. Silloin ajoista voidaan odotella tippuvan ainakin pari kymmenystä kaikilla, joten toivottavasti silloin jo nähdään useampia ennätyksiä kerralla.