Arkistot kuukauden mukaan: huhtikuu 2018

Nealla lauantaina voimailua

Lauantaina treenaamassa oli pelkästään Nea. Alkuverryttelyä en treenissä ehtinyt itse vetämään. Olin aamu- ja iltapäivän vetämässä Pohjois-Karjalan Yleisurheilun 9-12-vuotiaille suunnattua monipuolisuusleiriä ja ruokatauon jälkeen huilitunnin aikana ehdin sitten tuon Nean treenin pääosaa vetämään. Verrytttelyksi Nea oli mm. hölkkäillyt, aitakävelyt, venytellyt ja tehnyt lihaskuntoa lisäpainojen kanssa jonkin verran.

Leukoja (3-4 toistoa) ja puolapuuvatsoja (7-8 toistoa) tehtiin kahdet sarjat. Kuntosalilla tehtiin vatsarutistuslaitetta noin 4×10-toistoa ja lisäksi useamman kerran kokeiltiin tehdä liikettä maksimaalisella painolla (eli paino oli sen verran suuri, ettei toistoa ihan jaksettu tehdä loppuun asti). Yhden jalan prässiä Nea teki 3×8+8-toistoa isoimmillaan 20 kilon painolla (todellinen paino lienee selkeästi isompi kun tyhjä prässikin tuntuu painavan jo jonkin verrran). Ylätaljaa Nea teki 3×10-toistoa ja hauista 1x12x8 kilon ja 2x8x10 kilon painoilla.

Treenin loppuun tehtiin vielä ojentajia 3x12x6-8-kilon painolla sekä joitain keskivartalon pito-/hallintaliikkeitä.

Treeni kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.

Perjantain juoksutreeni

Perjantaina tyttöjen treenissä oli tarkoitus juosta hyvä nopeustreeni, jossa osa tytöistä juoksisi aitojen yli ja osa ilman aitoja. Paikalla treenissä oli tällä kertaa nelikko Tuuli, Elina, Nea ja Peppi-Rosa. Harjoitus aloitettiin taas parilla verryttelyhölkkäkierroksella ja siitä jatkettiin pelailemalla poikaryhmän kanssa käsi-/jalkapalloa noin 15 minuuttia. Lisäksi verryttelyyn kuului muutama liikkuvuusliike sekä 4×20 metriä vapaavalintaisia juoksukoordinaatioita.

Varsinaisen nopeustreenin alkuun juostiin reaktiolähtöjä noin 8×10 metriä erilaisista lähtöasennoista ja erilaisilla lähtöärsykkeillä. Lisäksi kaikki juoksivat 40-60 metrin mittaisen avausvedon.

Tuuli ei oikeita nopeusvetoja oikein pystynyt juoksemaan, joten hän teki kuntopyörällä 3x4x10-15 sekunnin vetoja noin 45 sekunnin palautuksilla. Elina puolestaan juoksi vetoina 2x4x60 metriä reippailla tehoilla ja reilun parin minuutin palautuksilla.

Nea ja Peppi-Rosa juoksivat noin 2x3x60 metrin aitoja (76cm, 10,5-11m) viiden askeleen rytmillä ja reippaalla vauhdilla, Nea piikkareilla ja Peppi-Rosa lenkkareilla.

Loppuverryttelyt olivat kaikilla vähän erilaiset, osalla se sisälsi hölkkäilyä, osalla nilkkajumppailua/tasapainoilua ja osalla vähän lihaskuntoakin.

Treeni oMuilla treeni oli puolitoista tuntinen, Nealla vähän pidempikin.

Tiistain punttitreeni

Tänään normaaliin tiistaiseen tapaan tehtiin tyttöjen kanssa viikon päävoimatreeni. Mukana olivat Nea, Tuuli ja Peppi-Rosa. Parin verryttelyhölkkäkierroksen jälkeen pelailtiin jalkapalloa noin 15 minuuttia ja venyteltiin.

Voimaverryttelynä tehtiin kuminauhakävelyitä 15 metriä etuperin ja takaperin sekä 10+10 metriä sivuttain, selkäpenkkiä rintarangan aukaisulla 2x10x1,25 kilon painoilla ja 10+15 x vatsaliikettä 5 kilon painolla.

Pääliikkeinä tehtiin 8×30/40/45/45 kilolla, ylöstyöntöä saksauksella 3x8x25 kilolla ja lantionnostoa 2x10x25 kilolla. Lisäksi tehtiin yhden jalan syväkyykkä 2×5+5-toistoa, vatsarullailua 2×5-toistoa ja hauista 3x10x6-8 kilolla.

Peppi-Rosa ja Tuuli juoksivat treenin loppuun 3×80 metrin rentoja vetoja. Nea puolestaan jatkoi voimailuja vielä tekemällä ojentajia 4x12x6 kilon kahvakuulalla ja vatsaliikkeitä kolme sarjaa samalla kahvakuulalla (1×20-kiertoa ja 2×10-vatsaliikettä). Lisäksi Nea teki pari sarjaa puolapuilla ”vatsakiertoja” ja juoksi pari helppoa vetoa.

Tuulilla ja Peppi-Rosalla treeni kesti puolitoista tuntia, Nealla noin kaksi tuntia.

Oonan loikkatreeni

Eilen oli kolme reeniä peräkkäin, jossa jokaisessa oli yksi urheilija kun illalla vielä oli suunnitellusti ohjelmassa Oonan kolmiloikkatreeni. Tämä viikko on taas vähän haastava lajiharjoitusten suhteen, joten tälläinen järjestely on ehkä paras, jos halutaan, että jokainen pääsee mahdollisimman hyvin tekemään oman lajin tekniikkatreenejäkin.

Oona tuli tekemään oman treeninsä verryttelyä samaan aikaan kun Peppi-Rosalla oli treeni loppupuolella. Oona aloitteli harjoituksensa pienellä hölkkäilyllä sekä muutamilla verryttelykoordinaatioilla, venyttelyillä sekä muutamilla lihaskuntoliikkeillä.

Hyppelyosion alkuun pompittiin isovuorohyppelyä 4×30 metriä, laukkaponnistuksia eteenpäin 5×30 metriä ja 5-loikkaa kolmen askeleen vauhdilla noin 6 kertaa. Varsinaisia kolmiloikkia hypittiin 5 askeleen vauhdilla noin 10 kertaa, 7 askeleella noin 6 kertaa ja 9 askeleen vauhdilla noin 6 kertaa. Taas kävi vähän samalla tavalla kuin monesti aiemminkin, eli hypyt paranivat selkeästi kun vauhtia sai lisää. Lyhytvauhtisilla hypyillä jostain syystä kolmiloikkatekniikan saaminen oikeanlaiseksi tuottaa yllättävän paljon haasteita. Pidemmällä vauhdilla loikat suuntautuvat paremmin eteenpäin ja välillä loikkakontaktit lisäksi pitävätkin hyvän oloisesti. Eiliseen treeniin sattui yksi hyvin onnistunut loikkasuoritus ja muutamia melko hyviä.

Loppuverryttelyksi hypittiin muutamia polvenhallintahyppyjä korkeuspatjalle ja -patjalla. Tämäkin treeni kesti puolitoista tuntia.

Peppi-Rosalla aita- ja juoksutekniikkaa

Normaalissa ”tyttöjen treenissä” oli eilen tällä kertaa paikalla vain Peppi-Rosa. Treeni alkoi muutamalla hölkkäkierroksella, sekä melko reippaalla määrällä tikapuujuttuja ja venyttelyillä.

Juoksukoordinaatioita tehtiin noin 9×30 metriä (2xpakarajuoksu, 2xkuopaisuhyppely, 1xjalan suoritus/koukistus-hyppely, 2xpolvennostojuoksu, 2xtrippling). Pikkuaitojen (9-10kpl, 30cm) yli tehdyt erilaiset juoksukoordinaatiot ja aitadrillailut olivat päivän harjoituksen pääteemana. Noita liikkeitä tehtiinkin yhteensä ehkä noin 18 kierrosta (5xpolvennostojuoksulla yhdellä väliaskeleella, 5xaitajuoksun edumman jalan liikkeenä, 5xaitajuoksun taemman jalan liikkeenä, 3xkeskeltä aitajuoksuna yhdellä väliaskeleella).

Treenin loppuverryttelynä oli vähän kuntopallon heittoja (10xvatsat, 30x vatsakierrot, 15xpään päältä heitot vatsaliikkeenä, 10xselkäliike, 10+10 reisipotkua eteenpäin liikkuen).

Treenin kesto oli normaali puolitoista tuntia.

Tuulin heittotreeni

Viikon ensimmäinen harjoitus oli Tuulin eilinen heittotreeni. Verryttelynä oli tällä kertaa kolme hölkkäkierrosta, voimistelupallolla temppuiluja ja lihaskuntoa sekä muutamia normaaleja verryttelyliikkeitä (askelkyykyt, mittarimadot ja spidermanit) ja venyttelyt.

Kuntopallonheittoja heitettiin noin 6×10-15-heittoa (vatsa, vatsakierrot, rinnalta eteen, pään yli eteen, pään yli eteen polviltaan. Lisäksi heitettiin kuulanheittoja noin 10 x pään yli taakse ja 10 x pään yli eteen.

Pitkästä aikaa työnnettiin myös kuulaa. Ilman vauhtia työntöjä tuli ehkä noin 10 ja suunnilleen saman verran myös vauhdilla. Vaikkakin etenkin alussa työnnöt olivat enemmän tai vähemmän tuntuman hakemista, tuli loppuun muutama todella hyväkin työntö.

Loppuverryttelynä oli mm. vielä muutamia kuntopallon heittoja (reisipotkut, alaspäin heitot ja ylöspäin heitot) ja vähän hölkkäilyä. Treeni kesti puolisentoista tuntia.