Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2018

Viikonloppuna leireiltiin Tanhuvaarassa

Viikonloppu meni Tanhuvaarassa itäisen alueen Alueleirillä Nean, Peppi-Rosan ja Elinan kanssa. Koko kolmikko on leirityksessä aitaryhmässä. Perjantain iltaharjoituksessa tärkeimpänä osiona oli lentävien 20 metristen testit. Nealla aika oli 2,38, Elinalla 2,52 ja Peppi-Rosalla taisi olla 2,58. Lisäksi treenissä oli muutama 60 metrin juoksu, vähän loikkia, lihaskuntojumppailua sekä leuanvetotesti.

Lauantain aamureippailu oli normaali aamuherättely tulevia treenejä varten. Aamupäivän harjoituksem alussa oli erilaisia aitadrillejä sekä pääteemana oli aitalähdöt sekä muutama 60 metrin aitajuoksuveto. Nea ei noita 60 metrisiä juossut vaan niiden tilalla muutamia 80 metrin vetoja 300 metrin aitojen kahdella ekalla aidalla. Ja Elina juoksi aitojen tilalla sileän lähtöjä ja sileitä 60 metrisiä.

Lauantain toinen treeni oli sitten voimapainotteinen, jossa tehtiin rinnallevetoja ja kolmasosakyykkyjä melko isoilla painoilla ja vain lyhyehköillä sarjoilla. Lisäksi tehtiin vähän kuntopallojuttuja. Treeni jatkui 45 minutin astangajooga-sessiolla sekä osa tytöistä kävi vielä palauttelemassa uimahallissa.

Sunnuntain aamu alkoi lyhyehköllä herättelyharjoituksella, joka sisälsi aitakävelyjuttuja ja kuntopallon heittoja.

Sunnuntain päätreenin alussa oli taas aitadrillailuja. Ja harjoituksen pääosiona tytöt juoksivat 2x3x100 metriä noin 90% vauhdeilla. Vauhdit karkasivat hieman reippaiksi, Nealla viimeinen oli melko tarkkaan 13,0 ja pääosa juoksuista 13,8-14,5. Toiset juoksivat normaalit vedot 14,2-14,5:n vauhteja ja viimeisen jonkin verran kovempaa. Treenin loppuosiona oli reilut puolituntia lumikenkäilyä.

Tuulin voimaharjoitus

Torstaina käytiin Tuulin kanssa tekemässä voimaharjoitus taas vaihteeksi jäähallilla. Muutaman minuutin verryttelyhölkän jälkeen punttisalilla jatkettiin voimaverryttelyllä. Liikkeinä tehtiin pääasiassa keski- ja ylävartaloon käyviä, lähinnä heittäjien käyttämiä, erikois-/lajivoimaoimaliikkeitä. Yhteensä noita tehtiin noin 7x2x10-20-toistoa. Lisäksi tehtiin 2×5+5 yhden jalan syväkyykkyä. Pääliikkeistä tehtiin rinnallevetoa 4x6x35 kilolla ja lisäksi 1×40/42,5/45 kilolla. Ylöstyöntöä tehtiin 3x10x20 kilolla.

Treenin loppuun tehtiin vielä muutama sarja porrasjuoksuja. Loppuhölkkäilyjen kanssa treeni oli taas puolitoistatuntinen.

 

Keskiviikon juoksuharjoitus Lieksassa

Keskiviikkona oltiin taas reenaamassa lieksalaisten kanssa Kuhmonkadun koululla. Kun koulun 70 metrisellä käytävällä verrytelellään niin ”kolmen kierroksen” verryttely tarkoitti nyt siis noin 400 metriä. Varsinainen aktiivinen verryttely tehtiin koulun salissa, jossa sivulaukkoja, lantionpyöritysjuoksuja ja vuorohyppelyjä tehtiin yhteensä 5×20 metriä ja lisäksi askelkyykkykävelyitä 9 metriä ja mittarimatoja 6 metriä. 8 pikkuaidan yli juoksukoordinaatiojuttuja tehtiin noin 10 kertaa. Verryttelyn loppuun tehtiin normaalitapaan vielä yhden jalan kyykyt, muutama lihaskuntoliike ja venyttelyt.

Juoksukoordinaatioita juostiin 2×20+20 metriä. Varsinainen juoksutreeni oli 2x5x60 metriä reipasta vauhtia ja lisäksi 1×60 metriä kovasti. Tällä kertaa siis ei niinkään oltu kehittämässä maksiminopeutta vaan juoksutekniikkaa ja helppoa juoksemista.

Loppuun tehtiin vielä vähän nilkkakävelyitä sekä muutamia vartalon hallintaliikkeitä.

Treeni kesti tasan tunnin.

Peruskuntokauden treeniä

Viikonloppuun loppui periaatteessa talven kilpailukausi. Tai itseasiassa vielä ensi viikolla on yhdet kisat, mutta harjoittelussa siirryttiin tästä viikosta lähtien talven peruskuntokaudelle myös niiden osalta, jotka viikonloppuna kisasivat. Treenissä oli nyt mukana nelikko, Elina, Nea, Peppi-Rosa ja Tuuli.

Eilinen treeni aloitettiin kilometrin hölkkäilyllä ja 10 minuutin jalka-/käsipallopelailuilla ja hyvin nopeilla venyttelyillä. Harjoituksen teemana oli muilla juoksijan kuntopiirin -tyylinen treeni, mutta Tuulilla tämä oli samalla viikon ainoa oikea juoksuharjoitus. Minun pareissa juoksijan kuntopiiri -harjoitus tehdään niin, että alku- ja loppupisteillä tehdään lihaskuntoliikettä tietty toistomäärä ja pisteiden välinen matka edetään koordinaatioliikkeillä tai hölkkäämällä. Tällä kertaa tuo välimatka oli reilut 30 metriä ja aina toiseen suuntaan liikkuessa mentiin koordinaatioliikkeillä ja toiseen suuntaan hölkkäämällä.

Ensimmäiset kymmenen liikettä Tuulikin oli tässä mukana, lihaskuntoliikkeinä oli erilaisia normaaleja vatsa- ja selkäliikkeitä ja koordinaatioina liikkuvuuskoordinaatioita.

Tämän jälkeen Tuuli vaihtoi määräintervallijuoksutreeniin. Siinä juoksuja tuli 4×200 metriä ja 6×100 metriä. Vauhdit pidemmissä noin 60-65% luokkaa ja lyhemmissä jonkin verran kovempia, palautukset molemmissa noin kävelypalautuksia.

Toiset jatkoivat kuntopiiriä. Toiset kymmenen liikettä olivat vatsa- ja selkäliikkeitä sekä kylkiliikkeitä ja koordinaatiot perusjuoksukoordinaatioita. Kolmas kymmenen kierroksen setti sisälsi voimaliikkeinä jalka-, käsi- ja pitoliikkeitä ja koordinaatiot olivat pääasiassa hyppelyliikkeitä.

Treenin loppuun tehtiin vielä vähän ”oikeaa” voimaa. Elina ja Peppi-Rosa tekivät penkkiä 2x10x25-27,5 kilolla ja 2×10-toistoa hauista sekä lähentäjälaitetta. Tuuli puolestaan teki muutamia sarjoja keskivartaloa lisäpainolla, selkäpenkkiä sekä schnelliä 2×10-toistoa molemmille jaloille. Nea teki rinnalleveto 2x8x30 kilolla sekä hauista 2x10x8 kilolla.

Treeni kesti hieman reilut puolitoista tuntia.

Oonan pituustreeni

Maanantaina tyttöjen treenin jälkeen myöskin Oona oli tekemässä omaa treeniään. Pituuspaikka on usein Katajan normivuorojen aikaan jonkin ryhmän käytössä, joten pituuskasalle tehtävät hyppytreenit pyritään yleensä ajoittamaan niin, että junnuryhmät ehtivät lopettamaan oman treeninsä ennen kuin me sinne menemme. Siksi Oona tuli nytkin verryttelemään toisten lopetellessa omaa treeniään.

Verryttelyhölkkäilyn, venyttelyjen ja muutamien keskivartaloliikkeiden jälkeen tehtiin koordinaatoita je verryttelyponnistuksia tekonurmella. Liikkeitä tuli ehkä noin 12×20-40 metriä. Lisäksi juostiin yksi avausveto.

Varsinainen hyppytreeni alkoi 10 metrin vauhdilla tehdyillä pituusponnistuksilla hiekkakasaan. Ajatuksena näissä oli saada ponnistus riittävän loppuun asti ja hyppy riittävän kevyesti tarpeeksi korkealle ilman että lantio tippuu alas. Jotta ponnistukset saatiin paremmin loppuun asti, hypättiin osa hypyistä telemark-hyppyinä.

Toisena teemana treenissä oli lankulle osuminen. Tämä osio aloitettiin ”kävelemällä” lankun yli niin, että jalan piti osua kohdilleen katsomatta lankkua. Näitä toistettiin reilut kymmenen kertaa. Lisäksi hypättiin kymmenkunta hyppyä noin 8 metrin vauhdilla niin, ettei varsinaista lähtömerkkiä ollut mutta ponnistus piti saada osumaan lankulle ilman venytyksiä/sipsutuksia ja ilman alaspäin katsomisia. Käytännössä siis etäisyys lankulle piti hahmottaa jo hyvissä ajoin ennen ponnistusta. Kun nämä parin hypyn jälkeen onnistuivat hyvin, lähettiin suoritukseen lisäämään samanlainen ponnistus kuin mitä ensimmäisissä pituuskasaan tehdyissä ponnistuksissa opittiin. Yhteensä näitä hyppyjä tuli ehkä hieman vajaat kymmenkunta.

Kun ”perusasiat” oli pääpiirteittään kunnossa, lisättiin vauhtia noin 15 metriin ja kokonaisia hyppyjä hypättiin reilut puolenkymmentä. Ja tämän jälkeen vielä täydellä vauhdilla hypättiin muutama hyppy. Hypyt olivat parhaita, joita minä olen Oonan koskaan nähnyt hyppäävän. Näissä täysivauhtisissa vauhti tuli hybin lankulle asti ja ponnistus pari kertaa kimmahti niinkuin oli tarkoituskin. Tästä on hyvä jatkaa treenejä ensi kerralla.

Harjoituksen loppuverryttelyksi tehtiin vajaat kymmenen minuutti nilkkakävelyitä hiekalla.

Myös tämä treeni kesti puolitoista tuntia.

Maanantain huoltava harjoitus

Kun viikonloppu oli tuollainen rankahko kisaviikonloppu ja paluu reissulta meni aamuyön tunneille, oli kisanneella porukalla maanantaille luvattu lepopäivä tai hyvin helppo palauttavatreeni.

Ennen tyttöjen normitreeniä Tuuli oli heittämässä moukaritreeniä toisten heittäjien kanssa. Itse en sitä treeniä ollut vetämässä, mutta vähän heittoja kävin kuitenkin seurailemassa. Nyt kun Areenassa on uusi moukarinheittoonkin soveltuva paikka niin tämä oli Tuulillakin vasta talven ensimmäinen heittotreeni. Heitot näyttivät ensimmäisiksi heitoiksi yllättävän hyviltä.

Tyttöjen varsinaisessa treenissä mukana olivat Elina, Nea ja Peppi-Rosa. Verryttely aloitettiin kilometrin hölkkäilyllä, josta jatkettiin venyttelyjen kautta kevyeen kuuden/kahdentoista liikkeen kuminauhajumppailuun. Lisäksi tehtiin muutamia keskivartaloliikkeitä ja vartalonhallintaliikkeitä. Treenin loppuu heitettiin vielä keihästä, kun sitäkään ei talvikaudella kovin montaa kertaa ole heittetty. Heittoja tuli ehkä noin 15 kaikille.

Treeni oli jälleen normaaliin tapaan puolitoista tuntinen.