Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2018

24 tunnin pääsiäishiihto

Meillä on sukulaisten kanssa ollut tapana pitää Mummolassa, Lieksan Ruunaassa, pääsiäisenä pääsiäishiihto. Yleensä suurin osa hiihtoajasta on pitkänäperjantaina, tänä vuonna hiihto alkoi poikkeuksellisesti jo kiirastorstaina klo 15. Hiihtoaika on vaihdellut 24 tunnin ja 12 tunnin välillä. Tänä vuonna lumitilanne oli niin hyvä, että vaihteeksi hiihtoaika oli taas 24 tuntia. Mummolaan kokoontuu sukulaisia aina jonkin verran ja ne niistä, ketkä haluavat, käyvät hiihtämässä itselleen sopivan määrän hiihtokilometrejä. Jotkut hiihtävät pari kilometriä ja jotkut paljon enemmän.

Hiihtoladut eivät mummolassa ole aina välttämättä maailman parhaat. Virallinen lenkki, jota suurin osa yleensä hiihtää on tasan kilometrin mittainen ja tänä vuonna lenkki oli parina edellispäivänä hiihtämällä tehty ja tampattu. Ensimmäinen noin 500 metriä lenkistä on alamäkeä ja toinen puolikas vastaavasti ylämäkeä. Itse en tuota lenkkiä hiihtänyt kuin yhden kierroksen, toki lenkkiä olisin voinut hiihtää enemmänkin mutta kun tavoitteena oli hiihtää matkaa reilusti oli ylämäkipätkä hieman turhan hidasta kun lähes jokaisella työnnöllä sauva upposi enemmmän tai vähemmän normaalia enemmän lumeen.

Itse hiihdin siis valtaosan kilometreistäni mummolaan johtavalla tiellä, joka oli kyllä aurattu tällä kertaa hyvin tasaiseksi. Tämä lenkki oli edestakainen lenkki, jossa kääntöpaikka oli noin 830 metrin päässä. Kääntöpaikalle asti lenkki oli ylämäkivoittoista ja vastaavasti takaisin tullessa sai suurimmaksi osaksi lasketella välillä melko reippaallakin vauhdilla. Yhteensä lenkin pituus oli siis noin 1,66 kilometriä.

Kun itse olin vielä torstai-iltana Joensuussa vetämässä treeniä, ajelin Ruunaaseen vasta torstai-iltana ja aloitin oman hiihtourakkani torstaina noin 20.45. Ensin hiihtelin noin 14 kilometriä perinteisellä tyylillä. Noin klo 22 olin saanut tuon pätkän hiihdettyä ja pienen tauon jälkeen noin 22.30 kävin vielä nopeasti hiihtämässä noin 7 kilometriä (37 minuuttia) eli torstain saldoksi kertyi 21 kilometriä ja aikaa meni tunti ja 48 minuuttia.

Yön nukuin mummolassa ja aamulla noin 7.45 lähdin taas hiihtelemään. Päivän taktiikaksi valitsin sellaisen, että hiihdän kolme settiä, jokaisessa 26,4 kilometriä, eli yhteensä vuorokauteen tulisi tasan 100 kilometriä. Hiihtokeli oli ollut torstaina erinomainen ja perjantaiksi oli luvassa samanlaista muutaman asteen pakkasta ja auringonpaistetta. Ensimmäisen session hiihdin vielä perinteisellä tyylillä ja aikaa siihen meni 2 tuntia ja 10 minuuttia. Tämä sessio tuli vielä kokonaisuutena melko helposti ja vauhti pysyi aika vakiona koko matkan ajan. Lenkin jälkeen pidin ruokatauon ja huilailin jonkin aikaa muutenkin.

Toiselle setille lähdin sitten 11.45 ja tyylin vaihdoin vapaaseen. Tässä ensimmäiset noin neljä 1,66 kilometrin lenkkiä hiihdin vähän turhan kovaa keskiarvon ollessa vain hieman reilut 7 minuuttia per lenkki. Kahdeksan kierroksen jälkeen pidin sitten parin minuutin tauon ja tauolta palatessa ensimmäiset pari kierrosta olivat päivän vaikeimpia ja hitaampia. Onneksi matkalla muut hiihtäjät tulivat aina vastaan molempiin suuntiin mennessä ja heidän vauhtinsa pakotti minutkin pitämään riittävää vauhtia, etteivät he saavuttaisi. Kokonaisaika 26,6 hiihtokilometrille oli 2.01. Lenkin jälkeen oli sitten taas vuorossa reilu tankkaus (tällä kertaa palautusjuomia, suklaata, mehua ja pannukakkua sekä energiajuomia) sekä pari tuntia muuten vaan huilailua.

Toisilla hiihtäjillä 24 tunnin hiihto loppui kolmelta mutta kun itse olin aloittanut hiihtämisen vasta illalla vaille yhdeksän niin jatkoin vielä omaa urakkaani. Lähdin hiihtämään viimeistä 26,7 kilometrin lenkkiä klo 15.45. Ajatuksena oli pitää vauhti niin hyvänä kuin mahdollista. Alkukierrokset olivatkin taas helpon oloisia ja myöhemminkään ei varsinaisia ongelmia tullut, joten sain hiihdettyä lenkit noin 7.30 minuutin keskimääräisissä vauhdeissa ja toiseksi viimeisen kiristin päivän kovimpaan aikaani (noin 6.30) ja viimeisenkin vielä seitsemään minuuttiin. Kokonaisaika viimeisellä setillä oli 2.00. Eli yhteensä matkaa kertyi viidessä sessiossa tasan 100 kilometriä ja aikaa suksimiseen meni tasan kahdeksan tuntia eli keskinopeus oli tasan 12,5 kilometriä tunnissa.

Näin täyttyi useamman vuoden ajan tavoitteena ollut 100 kilometrin hiihto vuorokaudessa. Tämän urakan jälkeen kasassa on 921 kilometriä tältä talvelta.

Torstain ulkotreeni

Torstaina Areena oli Joensuussa jo pääsiäislomalla, joten treeni pidettiin Nean, Peppi-Rosan, Elinan ja Venlan kanssa ulkona. Alkuun hölkkäiltiin 2,5 kilometriä, jonka aikana nostettiin voimailutelineillä 2×10 ylöstyöntöä. Lenkin jälkeen tehtiin kentän katsomossa porrasjuttuja: noin 54 porrasta juostiin 4 kertaa, noin 25 porrasta hypittiin tasajalkaa noin 3 kertaa ja käveltiin etuperin ja sivuttain noin 3 kertaa. Loppuun juostiin vielä kahdesti noin 54 porrasta.

Treeni kesti melko tarkkaan tunnin.

Keskiviikon juoksutreeni Lieksassa

Keskiviikon LU:laisten juoksutreenissä olivat tällä kertaa mukana vain Milla ja Eero. Hyvin lyhyen verryttelyjuoksun jälkeen verryttelyä jatkettiin salissa koripallotyyppisellä verryttelyllä. Koreja piti käydä viskomassa vuorotellen erikoreihin ja nopeammin kuusi koria tehnyt voitti. Tälläinen kisa otettiin kahdesti. Lisäksi kahdesti otettiin kisa, jossa vuoron perään piti tehdä kori vastakkaisiin koreihin ja yhteensä koreja piti saada kuusi. Näiden jälkeen verryttelyä jatkettiin aitakävelyillä (noin 12×5-aitaa), 5+5 syvällä yhden jalan kyykyllä sekä venyttelyillä.

Nopeita juoksukoordinaatioita tehtiin vielä ennen juoksuja noin 7×20 metriä. Juoksuosio alkoi 5×60 metrin reippaalla vedolla, joissa palautuksena oli äärimmäisen kevyt hölkkä takaisin. Lisäksi juostiin 5×60 metriä kävelypalautuksilla. Treenin loppuun otettiin vielä 3 reaktiolähtöä noin 6 metrin kiihdytyksellä sekä normaalit nilkkakävelyt.

Tiistain voimatreeni

Tiistainen voimaharjoitus aloitettiin kilometrin hölkkäilyllä sekä muutamilla verryttelyliikkeillä (liikkuvuuskoordinaatioita ja aitakävelyitä). Lisäksi tehtiin 4-10 kilon painojen kanssa erilaisia vatsaliikkeitä 6×10-15-toistoa ja ilman painoa muutamia selkäliikkeitä.

Voimaverryttelyinä tehtiin askelkyykkykävelyä 3×15 askelta 10 kilon painolla, 2×8 valakyykkyä 8 kilon tangolla, 2x8xvatsarullaus 10 kilon tangolla ja 2×15 kädet ylös-hyppelyä 8 kilon tangolla.

Rinnallevetoa vedettiin 3x8x20-25 kilolla, penkkiä tehtiin 3x10x20-25-kilolla, kurkiliikettä ylösnostolla 2×5+5×5 kilolla, schnelliä 2×10+10x noin 35 kilolla ja penkille nousua 2x10x20 kilolla. Lisäksi tehtiin lähentäjiä ja loitontajia 2×10 toistoa.

Treenin loppuun Elina juoksi vielä 4×80 metriä rentoja juoksuja.

30 kilometrin hiihtolenkki

Tänään kävin tämän viikon ensimmäisen hiihtolenkin. Keli on ilmeisesti koko viikon ihan täydellinen hiihtämiseen kun pakkasta on joitain asteita ja aurinkokin paistaa. Nyt kun luntakin on reilusti, ja viikonloppuna tuli sitäkin lisää, on ladut myös pääpiirteissään puhtaita.

Tänään hiihdin vaihteeksi taas perinteistä ja kävin normaalin 30 kilometrin lenkin, eli Joensuussa kirkolta Lykynlammelle ja takaisin. Aikaa meni noin 2.25 eli vähän alle 5 minuutin kilometrejä keskimäärin.

Tämän päiväisen lenkin jälkeen kasassa on 816 kilometriä. Tämän viikon aikana pitäisi kilometriä määrää pompsauttaa mahdollisimman lähelle 1000 kilometriä, jotta ensi viikon jälkeen ei enää olisi pakkoa suksille lähteä.

Määräjuoksemisella paluu peruskuntokaudelle

Eilisessä treenissä palattiin sitten oikein kunnolla peruskuntoharjoittelun pariin. Lauantaina vielä oltiin täydessä kisaiskussa mutta nyt sitten kerralla pakotettiin kroppa kevään määrällisesti runsaampaan treeniin. Treenissä olivat mukana Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Venla, sekä vierailijana Joensuussa lomaileva Sanna.

Treeni aloitettiin kilometrin hölkkäilyllä ja 15 minuutin jalka-/käsipalloillulla sekä nopeilla venytyksillä. Varsinainen treeni osio oli tällä kertaa äärimmäisen yksinkertainen: 200 metrisiä noin 70% vauhdeilla ja 130 metrin rauhallisilla kävelypalautuksilla niin paljon kuin treenin aikana vain ehditään, kuitenkin 5 juoksun välein pidettiin noin 5 minuutin palautus.

Peppi-Rosa, Venla ja Sanna juoksivat 5+5+2 x 200 metriä noin 40-43 sekuntiin, Elina noin 5+2 x 200 metriä ja välissä yhden 80 metrisen ja teki jonkin verran liikkuvuusjuttuja. Nea puolestaan juoksi 5+4+5 x 200 metriä noin 37-40 sekuntiin.

Treeni kesti siis melkolailla tasan puolitoista tuntia, paitsi Nealla vähän pidempään.