Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2015

Iida kävi Lieksassa loikkaamassa 10,67

Iidan kanssa käytiin tänään Lieksan luokittelukisoissa hyppäämässä 3-loikkaa. Keli oli ollut koko päivän sateinen mutta onneksi kisojen ajan oli kuitenkin satamatta mutta heti kisan loputtua alkoi taas satamaan. Lämmintä oli kisan aikaan noin 15 astetta ja loikkakisa hypättiin pieneen sivuvastaiseen tuuleen. Mutta olosuhteista ei tänään hyvät tulokset jääneet kiinni.

Jo kisaan lähtiessä oli selvää, ettei tämän päivän vire ole ihan paras mahdollinen mutta Iida sai kuitenkin hypätty parhaallaan 10,67. Eli ennätykseen jäi vain 22 senttiä. Paremmilla jalkatuntemuksilla ja paremmissa olosuhteissa ennätys olisi todennäköisesti paukkunut roimastikin. Tämän päivän positiivisia juttuja olivat myös verryttelyn lyhytvauhtiset suoritukset jotka olivat ehkä Iidan parhaita loikkasuorituksia koskaan.

Tästä jatketaan kisakautta näillä näkymin ensi viikolla kaksilla kisoilla.

Heidin voimatreeni

Tänään tehtiin Heidin kanssa viimeinen treeni ennen perjantain Kalevan Kisoja. Verryttelyn Heidi teki omatoimisesti kentällä, josta siirryttiin sitten jäähallin punttisalille. Punttiverryttelynä tehtiin hieman keskivartaloa sekä tyhjällä tangolla yhdet sarjat yleisliikettä, yhden jalan maastavetoa ja yhden jalan rinnallevetoa. Normaalia rinnallevetoa vedettiin 4x40kg + 4x50kg + 3x60kg. Päivän toisena pääliikkeenä tehtiin penkkikyykkyä yksittäisinä nostoina 4×60/80/100/120 kilolla. Noiden jälkeen hypittiin kyykkyhyppyjä 2×4 hyppyä. Lopuksi tehtiin vielä korkeushypyn vapari+kädet ylös liikettä 2x6x noin 4 kilon käsipainoilla sekä polvennostosaksauksia kädet ylhäällä 3x10x5 kilolla.

Kentällä vielä loppuverryttelyksi juostiin pari 60 metrin rentoa juoksua. Treeni kesti hieman reilut puolitoista tuntia.

Iidan Eliittikisojen hyppy

Viime viikolla jäi lisäämättä video Iidan Eliittikisasuorituksista. Iidallahan tälläinen poikkeuksellisen iso kisa ei hyppäämistä muuttanut suuntaan eikä toiseen. Kisan pisin hyppy nimittäin lensi 510 eli ihan hyvään mittaan muttei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisen pitkälle. Kisan pisimmän hypyn video löytyy alta.

Joensuun Eliittikisat onnistuivat tänäkin vuonna loistavasti. Keli oli hyvin normaali kesäinen (muttei tosin helteisen lämmin) ja vettäkään ei satanut. Tuulta oli etusuoran vastaisesti pari metriä sekunnissa mikä tarkoitti sitä että juoksut juostiin takasuoralla lähes optimioloissa. Pituus, korkeus ja keihäs suoritettiin loistaviin myötätuuliin ja kiekossa oli hieman vastatuulta. Keli oli siis hyvä ja yleisöähän oli paikalla yli 3800. Ja tunnelmaa olivat luomassa Suomen kaksi parasta yleisurheilukisojen kuuluttajaa.

Urheilijat kiittivätkin upeista olosuhteista tekemällä kovia tuloksia. Kovinkaan tavallista Suomessa järjestetyiksi kisoiksi ei ole että 100 metrin voittoaika on 9,98 (edellisen kerran 10 vuotta sitten MM-kisoissa?) ja että suomalainen juoksee 10,33. Tai että suomalainen naisaituri juoksee 100 metrin aidat aikaan 12,94 (itse asiassa tämähän on kaikkien aikojen kovin suomalaisen naisen juoksema tulos?). Tai että naiskeihäänheittäjä jää toiseksi parhaaksi suomalaiseksi tuloksella 59,86 (ja kolmaskin heittää vielä 58,81). Ja lisäksi kuulaa työnnettiin 20 metriä ja kaksi parasta keihäsmiestä heitti yli 84 metriä (jolla usein otetaan arvokisamitaleita). Ja olihan siellä vielä paljon muitakin hyviä tuloksia.

Jos itse olisin vähintään kansallisen tason urheilija ja jos minulle olisi Eliiteissä ollut oma laji enkä kisoihin olisi tullut (vaikkapa pitkän välimatkan takia) niin nyt minua kyllä harmittaisi. Eihän tuollaisia olosuhteita ja tuollaista yleisöä kovin monesti kesässä pääse kokemaan. Nämä ovat juuri niitä harvoja kisoja/päiviä jolloin oman suoritustason harppaus uudelle tasolle on todennäköisempää kuin normaalina päivänä. Esimerkiksi pituudessa hyppyjä tuli yhteensä 52, joista 30:ssa myötuulta oli 1,0-2,0 m/s. Kahdessa oli alle 1,0, 18:ssa 2,1-3,0 ja kahdessa yli 3,0.

Tietysti Kalevan Kisoissa menestystä hamuava urheilija voi valita lähellä kotipaikkakuntaa olevat piirikunnalliset tai piirinmestaruuskisat tälläistenkin Eliittikisojen sijaan. Eliittikisoissa osa lajeistahan on A-kategorian ja osa B-kategorian lajeja. A-lajeissa voittaja saa 600 euroa kakkonen 400 ja kolmonen 200 euroa ja B-kategorian lajeista maksetaan puolet vähemmän. Nyt esimerkiksi naisten 100 metrillä (joka oli A-kategoriassa) ei ollut yhtään naisten maajoukkuetason juoksijaa paikalla. Joten unelmaolosuhteissa juostussa kisassa 600 euroa meni ajan 12,05 juosseelle juoksijalle. Eihän tuollaisia rahasummia kovin monesti vuodessa ole naispikajuoksijoille tarjolla mutta mukana nyt oli silti vain yksi kuudesta tuon ajan alle tänä vuonna juosseesta suomalaisesta (kisan voittaja oli juossut aiemmin ennätyksekseen 12,01). Siis ensin murmatetaan ettei urheilijat saa rahaa/tukea mistään ja sitten kun sitä on tarjolla niin ei tulla edes kilpailemaan. Mutta elämähän on täynnä valintoja, joskus ne tehdään fiksusti ja joskus ei.

Heidin nopeus- ja loikkatreeni

Viime aikoina ei kovinkaan monesti ole nopeus- ja loikkatreeniä yhdistetty samaan treeniin mutta tänään niin tehtiin Heidin kanssa. Perusverryttelyn jälkeen nopeusosiona juostiin yksi 60 metrin avausveto, 2×60 metriä kiihdytysjuoksuja ja 3×20 metriä kovasti. Loikkaosiona puolestaan tehtiin muutamia kertoja 5-loikkaa ilman vauhtia, noin 6×5-loikka 2 askeleen vauhdilla ja noin 4×5-loikka 4 askeleen vauhdilla. Pisimmät 4 askeleen hypyt kantoivat hieman alle 16 metriä, joten ihan hyvällä mallilla näyttää loikatkin olevan. Loppuhöntsäilyjen kanssa treeni kesti noin puolitoista tuntia.

Tyttöjen treeni

Iida, Niina ja Sanna treenasivat tänään peräkkäin niin, että osa treenistä osui samaan aikaan mutta kaikki tekivät eri juttuja.

Iidan treenin verryttel sisälsi hölkkäilyn lisäksi aitakävelyitä, vähän liikkuvuutta ja venyttelyjä sekä muutamia koordinaatiojuttuja. Verryttelyn jälkeen tehtiin hyppelytyyppisiä koordinaatioita noin 9×20-30 metriä (isovuoro-, kuopaisu ja pohjehyppelyt) ja juostiin pari avausveota. Loikkaosiossa hypittiin 3×10-vuoroloikkaa, 6×5-vuoroloikkaa 2 askeleen vauhdilla, 6xkinkka-loikkayhdistelmää parin askeleen vauhdilla ja 3×3-kinkkaa heikommalla jalalla. Iidan treeni kesti vajaat puolitoista tuntia.

Niinalla oli tarkoitus tehdä juoksutreeni mutta jalat tuntuivat tänään olevan sellaisessa kunnossa ettei ollut järkeä juosta. Joten treeni sisälsi pääasiassa vain kuntopiireilyä reilun puolen tunnin ajan.

Sanna puolestaan teki normaalia verryttelyä, jota jatkettiin muutamilla aitadrilleillä (noin 9×5-aitaa) sekä normaaleilla juoksukoordinaatioilla. Päivän treeninä oli 2x4x100 metriä kävelypalautuksilla noin 80% vauhdeilla. Ensimmäisen sarjan kaksi viimeistä ja toisen kaksi ensimmäistä juostiin aitojen (68cm, 19,3m) yli. Vauhdit juoksuissa olivat, ainakin aitojen yli juostessa, selkeästi yli tuon 80 prosentin. Treenin loppuun tehtiin vielä katsomon pikkuportaissa 10 kertaa juoksuja. Sannalla treeni kesti reilun tunnin.

Heidin korkeustreeni

Eilen käytiin Heidin kanssa tekemässä viimeinen korkeustreeni ennen ensi viikon perjantain Kalevan Kisoja. Viimeisen viikon aikana on pikkuisen ollut ongelmia jalkojen kanssa joten tässä treenissä oli tarkoitus saada tehtyä sellaisia hyppyjä jotta kisaan voidaan lähteä luottavaisin mielin.

Verryttely oli normaali hyppytreeniin verryttely ja korkeuspaikalla ponnisteltiin pari verryttelyponnistusta sekä muutama saksihyppy. Normaaleita 6 askeleen hyppyjä hypittiin ehkä hieman reilut kymmenen joista näki heti, että edistystä jalkojen suhteen oli tapahtunut huomattavasti parissa päivässä. Nyt hypyt alkoivat olla jo hyvin lähellä normaalia ja treenin viimeisellä hypyllä tullut ylitys 160:sta kertoi sen, että ihan hyvällä tasolla taas mennään.

Nyt viimeiset päivät valmistaudutaan kisaan parilla terävällä treenillä, yhdellä hieronnalla ja parilla lepopäivällä. Perjantaina Porissa lähdetään sitten tavoittelemaan kesän parhaita hyppyjä.