Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2015

Iidalle kaksi ennätystä Kuopion kisojen avauspäivänä

Viikonloppuna kisaillaan Kuopion avoimet pm-hallit. Tänään ainoana minun urheilijoista kisaamassa oli Iida. Ensin ohjelmassa oli 60 metrin kisa ja muutama tunti myöhemmin 3-loikka. 60 metrinen meni melkolailla ennakko-odotusten mukaan. Iida juoksi nimittäin ennätyksensä 8,38 parantaen entistä ennätystään 2 sadasosaa. Jos (ja toivottavasti kun) kisastartteja pikamatkoille tulee enemmän kuin yksi vuodessa, on ajasta mahdollista lohkaista vielä jonkin verran pois. Kisajuokseminen on kuitenkin hieman erilaista kuin harjoituksissa.

Päivän tärkeämpi laji oli kuitenkin 3-loikka, jossa oli niinikään tavoitteena parannella ennätystä. Hyppääminen olikin heti alusta alkaen paremman näköistä kuin viime viikolla. Vauhti jatkui huomattavasti avauskisaa paremmin ja parilla kierroksella jalat jopa kestivät loikkaamista lähes tulkoon riittävän hyvin. Kisan paras hyppy tuli viimeisellä kierroksella, jossa tulokseksi mitattiin 10,97. Tuossa kuitenkin viimeinen kontakti ”töksähti” niin pahasti, että tulos heikkeni varmaan pari kymmentä senttiä. 11 metrin ylitys jäi kuitenkin vielä odottelemaan seuraa kertaa.

Huomenna Iida jatkaa kisailuja pituudella ja myös Heidillä on kisapäivä, korkeudessa.

Niinalla voimatreeni, Heidillä lajijuttuja

Niina teki punttitreeniin omatoimisesti verryttelyn (kuntopyörää, lihaskuntoa, askelkyykkyjä) sekä pari sarjaa rinnallevetoa (4×40/50 kilolla). Tässä vaiheessa ehdin sitten mukaan seuraamaan treeniä. Rinnallevetoa jatkettiin vielä vetämällä 3×57,5 kilolla ja 3-x62,5 kilolla. Kyykkyä jalat peräkkäin tehtiin 4x6x50 kilolla kellolla ajat mitaten. Lonkankoukistaja(/pakara-)liikettä smithissä tehtiin 3×5+5×30 kilolla. Treenin loppuun Niina hyppi vielä pari hyppyä korkeuspatjalle sekä teki käsinseisontoja. Loppuverryttelyksi tehtiin lihaskuntoa noin 16×10-15-toistoa.

Heidikin oli treenaamassa ja teki omatoimisen verryttelyn sekä vähän koordinaatioita. Korkeusponnistuksen mallailuja kävellen tehtiin noin 3×25 metriä ja korkeusponnistuksia hypähtely ja 2 askeleen rytmillä molempia muutamia kertoja samainen 25 metriä. Ponnistuksia 30 sentin arkulle hypittiin myös muutamia sarjoja. Ja 50 senttisten aitojen yli kimmoisia pituusponnistusmaisia ponnistuksia noin 5×4-aitaa. Lopuksi Heidikin teki Niinan kanssa samat lihaskunnot. Lisäksi Heidi vielä kuntopyöräili.

Treeni kesti molemmilla pari tuntia.

Sannalla voimailutreeni

Sannalla oli tänään ohjelmassa viikon toinen treeni. Tälläkin kertaa treeni pyrittiin tekemään niin, että kaikkea hengästymistä yritettiin välttää mahdollisimman paljon.

Verryttelyssä tehtin pääasiassa vain 10×6-aitaa aitakävelyitä (väliaskeleella ja vain taempi jalka), aitaliu’utuksia seinää vasten 3×10 kertaa ja liikkuvuutta. Voimatreeninä tehtiin syväkyykkyä 4x6x40 kilolla, maastavetoa 4x6x40-50 kilolla, 7-10 sekunnin pohjepitoja vaakaprässissä 4x5x150 kilolla, hauista muutama sarja ja lihaskuntoa jonkin verran.

Treeni kesti vajaat kaksi tuntia.

Iida tuli tekemään viimeistelytreeniä viikonlopun kisoja varten Sannan treenin loppupuolella. Itse en treeniä juurikaan ehtinyt seuraamaan kun siirryin suoraan vetämään nuorempien ryhmän treeniä. Iida teki treenissään kuitenkin verryttelyn, muutamia koordinaatiota, pari juoksuvetoa, kymmenkunta ponnistusta ja lihaskuntoa.

Niinalla voimatreeni

Tänään pistäydyin hallilla vain nopeasti katsomassa osan Niina voimatreenistä. Verryttelyksi Niina polki kuntopyörää noin 10 minuuttia. Kuulaa viskottiin noin 10 kertaa pään yli taakse. Korkeuspatjalle selälleen heittäytyen pisimmät heitot lensivät 3 kiloisella noin 15 metriä. Samaista 3 kilon kuulaa Niina työnsi noin 8 työntöä, pisin työntö lensi jalkamitalla hieman alle 11 metriä.

Ensimmäisenä voimaliikkeenä tehtiin konsetrista takareisiliikettä 2×6+6-toistoa niin, että minä vastustin jalasta. Lantion nostoliikettä hartiat korokkeella tehtiin 4x10x40 kilolla. Näiden jälkeen treeniin (varmaankin) kuului vielä ainakin yhden jalan maastavetoa noin 3×5+5-toistoa, schenelliä noin 3×10+10-toistoa ja lihaskuntoa reilusti.

Talven ensimmäinen hiihtolenkki

Tänään sain avattua tämän vuoden hiihtokauden. Pari kuukautta on ollut omien urheiluiden kanssa melko hiljaista mutta nyt toivottavasti tapahtuu tälläkin saralla jonkinlaista ryhdistäytymistä. Viime vuosina lähes kaikki hiihtolenkit olen hiihtänyt perinteisellä tyylillä mutta nyt keli oli sellainen, että päätin lähteä vapaan välineille liikenteeseen. Tavoitteena oli hiihdellä noin 20 kilometriä.

Kun ikää on tullut lisää niin olen hoksannut ettei lenkkejä tarvitse hiihtää täysillä. Nytkin hiihtelin rauhallista vauhtia ja tavoitteena oli loppumatkalla sitten hieman kiristää jos voimia olisi jäljellä. 8 kilometrin kohdalla mietin kääntyisinkö takaisin päin ja tyytyisin noin 16 kilometrin lenkkiin vai kiertäisinkö kerralla 24 kilometriä. Päädyin lopulta pidempään. Ehkä ei kuitenkaan olisi kannattanut. 13 kilometrin kääntöpaikalla matkan rasitus tuntui nimittäin jo ihan reippaasti. Kun kuitenkin oli pakko päästä takaisin lähtöpaikalle niin hiihtelin sitten rauhassa takaisin vielä 11 kilometriä. Vauhti ei kyllä suunnitelmien mukaan yhtään kiihtynyt, päin vastoin. Viimeiset 4 kilometriä olivat etenkin ylämäkien osalta melkein kävelyä. Mutta maaliin kuitenkin pääsin. Muutaman kerran kun tuon lenkin nyt lähiviikkoina saan käytyä hiihtämässä, niin eiköhän voimat sitten jo riitä koko lenkin hiihtämiseen.

Hyppyjä ja kaikkea muutakin

Eilen illalla tehtiin treeni, jossa yhdisteltiin vaihteeksi monia erilaisia osioita. Heidin treeni sisälsi korkeutta ja nopeutta, Maijulla korkeutta ja loikkia, Maaritilla voimaa ja Sannalla liikuvuutta.

Heidi, Maiju ja Maarit tekivät noin puolen tunnin perushyvän verryttelyn. Heidin ja Maijun treeni jatkui muutamalla korkeushypyllä. Verryttelyhyppyjä ei juurikaan hypätty vaan suoraan siirryttiin täyteen vauhtiin ja hyppyjä hypättiin noin 6-8. Heidillä korkein ylitys tuli taas 160:sta ja Maijulla kuminauharimalla hieman reilusti 155:stä. Hyppyjen jälkeen Heidi juoksi 4×30 metriä piikkareilla täysilla. Nopein käsiaika juoksuista oli 4,19. Maiju puolestaan loikki 6-loikkaa noin 5 kertaa ja 5-loikkaa parin askeleen vauhdilla suunnilleen yhtä monesti.  Loppuverryttelyssä Heidi teki polven hallintaliikkeitä kuminauhalla ja hölkkäili vähän. Maijun loppuverryttely koostui nilkkakävelyistä ja kuntopyöräilystä.

Maaritilla ohjelmassa oli alkuverryttelyn jälkeen voimatreeniä. Menninkäisiä tehtiin 2×8 askelta, borzoveja suunnilleen saman verran, lihaskuntoa lisäpainoilla/laitteissa noin 7 sarjaa, ylöstyöntöä 3x6x30 kilolla, yhden jalan maastavetoa 3×5+5-toistoa, pohjeliikettä 3×10 -toistoa ja aina välissä 3×10 pohjehyppyä ja ylävartalon pumppailuja 6 sarjaa. Loppuverryttelyssä Maarit kuntopyöräili.

Sannalla treeni alkoi pienellä hölkkäilyllä. Varsinaisena treeninä oli sitten liikkuvuutta noin puolen tunnin ajan. Ja käsinseisontoja kokeiltiin useilla eri tyyleillä (myös muut tytöt muuten kokeilivat noita). Aitakävelyitä Sanna teki noin 15×6-aitaa.

Heidillä treeni kesti hieman vajaat kaksi tuntia, Maijulla ja Maaritilla reilut puolitoista tuntia ja Sannalla hieman vajaat puolitoista tuntia.