Arkistot kuukauden mukaan: elokuu 2013

Sm-kisoissa taas – nyt Raahessa

Tämän viikonlopun kisapaikkana on Raahe ja kyseessä on 22-vuotiaiden Sm-kisat. Kisaamassa täällä ovat Maarit ja Heidi.

Maarit juoksi tänään 100 metriä. Juoksijoita oli ilmoittautunut 16 ja paikalle tuli 14 nuorta naista. Tämän vuoden tilastojen perusteella Maarit oli 12. Maarit juoksi omassa alkuerässään pieneen myötätuuleen ajan 13,04 ja oli erän kuudes. Kokonaiskilpailussa aika riitti 10. sijaan. Loppukilpailuun olisi vaadittu 12,83 eli oma ennätys olisi pitänyt juosta mutta ei kuitenkaan mahdottoman kovaa.

Huomenna kisat jatkuvat Maaritin osalta 200 metrillä klo 12.15 ja Heidi hyppää korkeutta 13.45.

Lopuksi vielä yksi erikoinen huomio tämän päivän kisoista: useassa lajissa osallistujia oli vähän mutta 22-vuotiaiden miesten korkeus lienee ollut kaikkien aikojen nopein korkeuden Sm-kisa. Ainakaan hyppyjä ei taatusti ole kovin monessa Sm-kisassa ollut näin vähää. Mukana oli nimittäin vain kolme hyppääjää ja he kävivät vauhtiradan päässä yhteensä 12 kertaa. Kaikki hyppääjät saivat vielä tuloksenkin. Tuollaisessa kisassa ei montaa minuuttia mennyt.

Lieksassa kaupunginmestaruusmittelöt

Lieksassa oli tänään yhdet kauden pääkisoista, nimittäin kaupunginmestaruuskisat. Sarjat näissä kisoissa menevät niin, että kaikki yli 15-vuotiaat kuuluvat yleiseen sarjaan. Taso kisoissa ei aina päätä huimaa, mutta osallistujia on kuitenkin yleisissä sarjoissa enemmän kuin muissa kisoissa. Miehillä lajeina tänään (kuten varmaankin yhtä poikkeusta lukuunottamatta aina viimeisen 15 vuoden aikana) oli 100 metriä ja kuula.

Itse osallistuin kuulantyöntöön eli tämäkään kesä ei jäänyt ihan kokonaan ilman kisailuja. Korkeuskisa tosin näyttää jäävän hyppäämättä. Ja mestaruushan tänään kuulasta tuli. Tulos oli 9,78 eli kova harjoittelu takasi sen etten jäänyt ennätyksestä 20 senttiäkään. Mutta 10 metriä ei vieläkään mennyt. Kolmanneksi kisassa tuli paluun kilpakentille tehnyt Åken Joona (8,40) ja Atso oli neljäs 7,86:llaan.

Miesten satasella mestariksi pinkoi lähes puolimatkasta asti tuuletellut Oinosen Sami (12,27). Joona pinkoi toiseksi (12,53), Atso kolmanneksi (13,37) ja Kimmo kuudenneksi (14,31).

Kimmolla kuulanheittoja ja nopeusjuttuja

Kimmon treeni tänään Lieksassa oli myös poikkeuksellinen. Alkuun ei nimittäin hölkätty olleskaan vaan treeni alotettiin penkille nousuilla (10xnormisti ja 10+10 yhdellä jalalla) ja penkkihyppelyillä (10x). Menninkäisiä tehtiin 12 ja sivuttaiskyykkyjä myös 12, mittarimatoja puolestaan vain kolme. Koordinaatioita tehtiin verryttelyn omaisesti 9×10-20 metriä (sivuttaislaukat, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, lantionpyöritysjuoksut, polvennostokävely kädellä auttaen, pakarakävely kädellä auttaen, jalan heilautukset kävellen). Lisäksi tehtiin vielä lihaskuntoa 12×10-15-toistoa.

Harjoituksen ensimmäinen pääosio oli kuulanheittoja. Pään alta eteen (siis alhaalta eteen) heittoja heitettiin reilut kymmenen kertaa nelosella (pisin noin 13,80) ja pään yli taakse noin kymmenen kertaa (pisin ensimmäisellä noin 15,30).

Toinen pääosio oli sitten juoksemista. Tikapuilla nopeita rytmijuttuja tehtiin ensin kymmenkunta kertaa. Piikkareissa juostiin 50+40+30+30 metriä, viimeiset noista täysillä (30m 4,49).

Treeni kesti tunnin ja 45 minuuttia.

Hertan treeni kuntosalilla

Hertan kanssa käytiin tänään tekemässä kuntosalilla treeniä. Yleensä aina puntilla tehdään ”oikeita” treenejä mutta tänään (kuten nyt syksyllä jatkossakin) tehtiin enemmänkin kuntopiirityyppisesti. Crosstrainerillä alkuverryttelyjuoksu kesti muutamia minuutteja ja sen jälkeen tehtiin vähän lihaskuntoa laitteissa ja venyteltiin. Voimaliikkeinä tehtiin tempausvalaa kepillä kaksi kuuden sarjaa ja yhdellä jalalla kahdesti neljän sarjat. Ylöstyöntöä tehtiin 6x20kg sekä 2x10x20kg ja rinnallevetoa 8x30kg + 6x40kg. Prässiä tehtiin 10x50kg ja yhdellä jalalla 2×5+5x25kg. Pohkeita tehtiin yhteensä 5×10-toistoa laitteissa. Penkkiä 10x30kg + 2x8x35kg ja lähentäjiä sekä loitontajia 2×10-toistoa molempia. Loppuun tehtiin vielä lihaskuntoa voimistelupallon päällä 7×10-15-toistoa.

Treeniin meni vajaat kaksi tuntia.

Petroskoissa kisaamassa

Marianne, Jutta, Sanna ja Niina olivat tänään Petroskoissa kisaamassa alueottelussa. Alueottelussa Itä-Suomen joukkue kisaa Pietarin sekä Karjalan tasavallan joukkueita vastaan 17- ja 19-vuotiaiden sarjoissa. Kaikilla sarjoilla on noin 7-8 lajia ja kaksihenkiset joukkueet. Minun urheilijoita mukaan pääsi tällä kertaa siis neljä. Itse en jaksanut nyt lähteä valmentajana mukaan. Kilpailu on erinomainen kosketus kansainväliseen kilpailutoimintaan. Kaikki jutut eivät tälläisellä kisamatkalla aina mene niinkuin koti-Suomessa on totuttu. Esimerkiksi ruuat eivät välttämättä ole aina samaa tasoa kuin kotona. Mutta hyvin nämä ulkomaan kisareissutkin ovat aina silti menneet ja urheilijat ovat hyviä tuloksia tehneet. Tulokset olivat tälläisiä:

Marianne oli hypännyt 19-vuotiaiden korkeudessa voittajaksi 169:llä. 173:een voimat eivät tänään enää riittäneet.

Niina hyppäsi 19-vuotiaiden pituudessa 536 ja sijoittui kolmanneksi. Tulos oli hyvä mutta hyppy ei teknisesti ollut lähelläkään parasta Niinaa.

Sanna juoksi 17-sarjan 100 metrillä ajan 12,80 reippaaseen vastatuuleen. Hyvin oli siis neiti palautunut sunnuntain tiukasta rypistyksestä kahden matkustuspäivän aikana. hopealle juosseessa itä-Suomen joukkuessa 200 metrin osuuden.

Jutta heitti keihästä 40,06 ja juoksi 800 metriä aikaan 2.35,83. Kumpikaan laji ei mennyt ihan nappiin mutta hyvää valmistautumista tämä oli Sm-otteluja varten.

Heidin juoksutreeni

Heidin treeni illalla alkoi melkolailla samalla tavalla kuin Maaritilla aiemmin iltapäivällä. Eli pari höntsäilykierrosta + venyttelyt ja sen jälkeen tehtiin koordinaatioita noin 10 x 20 metriä (lantion pyöritysjuoksut, polvennostokävely kädellä auttaen, korkea polvennostojuoksu, jalan heilautukset kävellen ja hypähdellen, pikkuvuorohyppely, isovuorohyppely ja nopea polvennostojuoksu).

Päivän nopeusosiossa juostiin yksi 60 metrin avausveto, 2×60 metriä vähän normaalia pidemmällä askeleella (30 askelta), yhdesti 60 metriä kovasti (8,21) ja yhdesti 60 metrinen kiihdyttäen. Lisäksi juostiin 30 metriä kolmesti täysillä (4,38).

Juoksujen jälkeen heiteltiin vielä kuulaa. Noin kymmenen heittoa AE:ta ja saman verran PYT:tiä.

Treeni kesti vähän alle 2 tuntia.