Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2013

Kimmon puuhastelutreeni

Kimmolla suurin osa kesän treeneistä on moukarinheittoa mutta pari kertaa viikossa yritetään tehdä vähän muutakin. Tänäänkin alla oli jo moukaritreeni, huomenna ja perjantaina on sitten kisat. Joten kovin rankkaa treeniä ei tänään ollut tarkoituksena tehdä, enemmänkin puuhastelua.

Verryttelyksi käveltiin aitoja 5x4x5-aitaa eri tyyleillä. Lihaskunto-osiossa tehtiin pääasiassa pitoliikkeitä, kuutta eri liikettä muutama pito kaikkia. Lihaskuntoilun jälkeen Kimmo hyppi kymmenkunta hyppyä pituutta.

Treenin loppuun tehtiin vielä kevyt voimaosio kiertoliikkeinä. Liikeinä olivat normaali vatsakierto 10 kilon painolla, penkillä takalankussa kierto 5 kilolla ja aurinkoliike 10 kilolla. Kaikki liikkeitä tehtiin kaksi sarjaa, toistoja oli 15 + 15 + 6+6. Noiden jälkeen juostiin vielä 2×40 metriä kovasti.

Treeni kesti reilun tunnin.

Lähtöjä ja pituutta tyttöjen maanantaitreenissä

Sanna, Niina ja Iida olivat myös treenaamassa eilen. Alkuverryttelyksi työnnettiin kuulaa, paikaltaan noin 5 kertaa ja vauhdilla vähän alle 10 kertaa. Sannalla pisimmät työnnöt olivat reilusti yli 11 metrisiä, Iidalla melkein 10,50 ja Niinallakin päälle 10 metriä. Treeniä jatkettiin tuosta sitten koroke-/rotkohyppysarjoilla. Matalien korokkeiden (reilut 30cm palkintopalli) yli välikosketuksella hypittiin reilut 10 kahden rotkon sarjaa. Venyttelyjen jälkeen tehtiin tikapuujuttuja reilut 10 kierrosta. Omatoimisia koordinaatioita tytöt tekivät jonkin verran ja lisäksi juoksivat pari avausvetoa.

Niina ja Iida jatkoivat tuosta telinelähtötreeniin. 20-30 metrin lähtöjä pääasiassa lähetyksestä otettiin noin 6 kertaa. Niina juoksi lisäksi pari vähän pidempää juoksua.

Sanna hyppi pituustreeniä. Jatkuvana sarjana pituusponnistuksia 4 askeleen rytmillä Sanna hyppäsi 2×40 metriä. 10 metrin vauhdilla ponnistuksia hypättiin muutamia, samoin noin 16 metrin vauhdilla. Nämä näyttivät hyviltä ja tehokkailta ponnistuksilta. Täydellä vauhdilla yrityksiä tuli sitten vajaat 10, joista vain muutama päättyi ponnistukseen. Lankulle tulot eivät meinanneet onnistua millään ja siksi hypytkin jäivät yleensä hyppäämättä. Reiluja 5 metrisiä kaikki onnistuneet kuitenkin olivat.

Treeni kesti noin 2 tuntia.

Mariannen maanantaitreeni

Eilen Mariannen kanssa käytiin tekemässä loikatreeniä. Ajatuksena oli tehdä melko vähän, mutta kovatehoisia, loikkia. Verryttelyhölkän jälkeen tehtiin nurmella koordinaatioita noin 10×15 metriä, ensimmäiset noista olivat samalla myös tasapainoa kehittäviä. Tikapuilla tehtiin nopean rytmin liikkeitä reilut 10 kierrosta. Lisäksi verryttelyyn tehtiin vielä lihaskuntoa pitoliikkeinä.

Loikkaosion alkuun hypittiin rotkohyppyjä matalilla korokkeilla (reilut 30cm) suunnilleen 12 hyppyä ja tasajalkaa korokkeelle ponnistuksia päkiähyppyinä noin 10 kertaa. Normiloikkia hypittiin 4×8-9-loikkaa, 5×5-loikkaa 2 askeleella ja saman verran 4 askeleella. Lisäksi 3-kinkkaa 2-4 askeleen vauhdilla hypättiin 6 kertaa. Loppuverryttelyssä Marianne teki nilkkakävelyitä.

Treeni kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.

PKO Junior Gamesit

Eilen yöllä vähän vaille kaksi palailtiin Sannan kanssa Kalevan Kisoista Joensuuhun ja tänään olin katsomassa Joensuussa PKO Junior Gameseja. Eilen alkaneet kisat kokosivat Joensuuhun reilut 200 nuorta yleisurheilijaa kilpailemaan loisto-olosuhteissa. Ainoastaan vastatuuleen hypätty isompien pituus lauantaina kärsi hieman keleistä. Muuten kaikissa lajeissa lämpötila ja tuulet olivat loistavasti siivittämässä tuloksia.

Lauantaina 17-vuotiaiden 100 metrillä Niina otti voiton ajalla 12,99 ja Iida oli toinen 13,32:llään. Juoksussa oli vähän liikaa myötätuulta, että aikoja voitaisiin tilastoida. Niinalta uitenkin taas 13:n sekunnin alitus kehnosta lähdöstä huolimatta. Ja Iida otti vihdoinkin odotetun ennätysparannuksen myös juoksussa, aika on 69 sadasosaa ennätys parempi.

Pituushypyssä järjestys ja sijat olivat samat: Niina 511 ja Iida 493. 19-vuotiaiden kisassa Jutta hyppäsi 518 ja  Heidi ulkopuolisena 511. Kaikki nuo siis vastatuuleen. Toiseen suuntaan hypätessä tuloksiin olisi voinut lisätä parikymmentä senttiä. Mutta tulipahan välillä hypittyä tälleen vastaiseenkin.

Kuulassa Jutta työnsi 11,48 ja Iida 10,29. Jutalta siis juuri samanlainen kaari kuin viimeistelyharjoituksessa. Iidaltakin ihan hyvä tulos. Lisää kisoja niin tulokset paranee vielä, näin uskon.

Tänään Heidi hyppäsi korkeudessa 160. Tällä hetkellä hypyissä on vauhtia niin paljon, että ponnistukset menevät hieman läpi sekä eteen- että sivulle päin. Kun ponnistukseen saadaan hieman enemmän pitoja niin hyppy nousee taas selkeästi korkeammalle.

Keihäässä Jutta heitti tuloksen 39,91. Heitot eivät olleet teknisesti yhtä hyviä kuin harjoituksissa. Mutta niinhän hyvin usein käykin, että kisatilanteessa tekniikka ei pysy niin helposti kasassa. Kokonaisuutena Jutalta kuitenkin riittävän hyvä kauden avaus. Kun viimeisen reilun viikon aikana Jutan kanssa on ottelujen tuloksia sekä nuorten Em-kisoista että aikuisten Kalevan Kisoista katseltu niin molemmat ollaan tultu samaan johtopäätökseen. Nimittäin siihen, että oman ikäluokan Euroopan kärki on aivan lähettyvillä ja Suomessa ei taida olla tällä hetkellä ketään kuka olisi selkeästi Jutan tasoa edellä.

Sanna 15,08 ja Marianne 166 Vaasassa

Tämän vuotiset Kalevan Kisat saatiin Sannan ja Mariannen osalta kisailtua perjantaina. Sannan kanssa toivottiin, että samaan erään sattuisi sopivan tasoisia juoksijoita jotka menisivät vähän Sannan etupuolella. Tuo toive mureni jo ennen juoksua kun eräjaot tulivat näkyviin. 15:stä ilmoittautuneesta osanoton varmisti 12 juoksijaa ja ”sopivan tasoisia” juoksijoita jäi pois. Alkueräjuoksua ei yhtään helpottanut sekään, että viereiselle radalle sattui Nooralotta Neziri. Kisajuoksussa Sannalla oli hieman ongelmia lähdön kanssa. Tahti kuitenkin parani taas juoksun edetessä ja loppuajaksi saatiin 15,08. Oma ennätys parani siis 16 sadasosaa. Oma ennätys Kalevan Kisoissa tarkoittaa sitä, että suoritukseen saa ja pitää olla tyytyväinen.

Mariannen korkeuskisa ei mennyt yhtä hyvin. Kisan aloituskorkeus 162 meni yli ekalla ja hyppykin oli ilmava. 166:sta Marianne sitten tarvitsi kaksi hyppyä. 170:sta toinen yritys oli lähellä onnistua. Mutta se kuten muutkaan eivät onnistuneet. Tulokseksi jäi 166 mikä ei 9 senttiä korkeammalta hypännyttä Mariannea ymmärrettävästi tyydyttänyt ollenkaan. Sellainen vaikutelma kisasta jäi, että hyppy ei toimi täydellä vauhdilla hypättäessä. Kisan eka hyppy oli vielä hyvä mutta kun rima nousi ja yritys kasvoi niin hypyt eivät enää nousseetkaan samaan malliin. Kahden seuraavan viikon aikana yritetään jostain etsiä kadonnutta hyppyä ja kuntoa.

Sekä aitajuoksussa että korkeudessa taso oli tänään karsinnoissa kova. Aitajuoksussa finaaliin vaadittiin aika 13,90 ja korkeudessa peräti 13 hyppääjää ylitti karsintarajan 175. Molemmissa lajeissa karsinnat saattoivat olla jopa kaikkien aikojen kovimpia.