Arkistot kuukauden mukaan: kesäkuu 2013

Hertta joutui keskeyttämään Eurooppa-cupissa

Hertta oli tänä viikonloppuna Sveitsissä aikuisten Eurooppa-cupissa yhtenä Suomen neljästä naisottelijasta. Kisa on kovin jossa Hertta on koskaan ollut ja tuo varmasti paljon lisäkokemusta nuorelle naiselle.

Lähtökohdat kisareissulle olivat hyvin epävarmat. Viimeisissä treeneissä jalka oli oireillut häiritsevästi ja lisäksi viimeisessä Lieksassa tehdyssä treenissä tuli lisäksi vähän muutakin hämminkiä. Hertta kuitenkin lähti kisailemaan kun oli olemassa jonkinlainen mahdollisuus siihen, että ottelu menisi hyvin. Kunto nimittäin on kaikissa lajeissa riittävän kova, jotta 19-vuotiaiden Em-raja 5100 voisi ylittyä. Viimeiset viestit ennen ottelua eivät kuitenkaan lupailleet kovin hyvää.

Tänään ottelu sitten alkoi 100 metrin aidoilla. Hertta juoksi kipulääkkeiden voimalla ajan 14,85. Hertta oli lajissa toiseksi paras suomalaisnelikosta. Korkeudessa tulokseksi jäi 157 ja kuulassa 10,19. Tässä vaiheessa Hertta sitten päätti keskeyttää ottelun kun paikat eivät kestäneet niin, että jatkaminen olisi ollut mitenkään järkevä vaihtoehto.

Ottelu jäi siis kesken mutta kokemusta tuli (ja tulee) reissulta taas paljon. Nyt vamman takia tulee jonkinlainen kevyempi jakso harjoitteluun ja katseet suunnataan seuraaviin tärkeisiin koitoksiin. Mahdollisesti Kalevan Kisoihin kuukauden päästä.

Jutalla kuula- ja juoksutreeni

Jutta teki tänään omatoimisen perusverryttelyn jonka loppuun tehtiin muutamia koordinaatioliikkeitä ja pari kyykkyhyppyä. Noiden jälkeen siirryttiin sitten kuulapaikalle. Paikaltaan työnnettiin noin 6 työntöä ja vauhdilla parikymmentä. Työnnöt näyttivät periaatteessa hyviltä mutta lensivät ”vain” 10-10,70. Positiivista oli kuitenkin siis se, että selkeitä isoja tekniikkavirheitä ei näkynyt ja toisaalta mihinkään ei taas koskenut. Ainoastaan tehot ylävartalosta olivat kateissa. Mutta nekin varmasti tässä lähiaikoina alkavat löytymään.

Kuulantyönnön jälkeen juostiin vielä juoksutreeniä. 2×200 + 1×150 metriä rennon kovaa ja pidemmän palautuksen jälkeen 2×150 metriä vähän kovempaa. 200 metriset olivat noin 37 sekuntiin ja 150 metriset 24 sekuntiin. Viime aikoina ei olla saatu kovin paljon Jutan kanssa juostua minkäänlaista nopeuteen viittaavaa treeniä joten tänään tehtiin tälläinen vähän pidempien vetojen treeni.

Treeni kesti vajaat puolitoista tuntia.

Aitajuoksua Joensuussa

Niinan, Iidan ja Sannan kanssa oltiin tänään taas treenaamassa Joensuussa. Keli oli taas kuuma, varjossakin lähes 30 astetta koko treenin ajan. Verryttelyssä hölkättiin yksi kierros, tehtiin liikkuvuusliikkeet maassa sekä aitakäveltiin noin 14×7-aitaa, lähinnä aitajuoksuun suuntaavilla tyyleillä. Lisäksi tehtiin normaaleita koordinaatioita piikkarit jalassa noin 6×20 metriä.

Itse aitajuoksuja juostiin verryttelyksi pari kertaa 5 aitaa (8,5m, 76cm) ja sitten samoja aitoja täysillä noin 7 kertaa.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Viestijuoksentelun videot

Tytöt olivat siis tiistaina juoksemassa viestejä Aluemestaruusviesteissä. Sekä sileältä 4×100 metriltä että aitaviestistä tuli hyvät ajat. Ja ehdin jopa kuvaamaan molemmat juoksut. Videot juoksuista löytyy TÄÄLTÄ.

Pituutta ja nopeustreeniä

Tänään Joensuussa tyttöjen treenissä oli nelikko Iida, Sanna, Niina ja Oona. Oonakin siis pitkästä aikaa pääsi reeneihin mukaan.

Alkuverryttelyksi tytöt hölkkäisivät yhden kierroksen sekä tekivät penkille nousuja ja penkkihyppelyitä 5×6+6 toistoa, lisäksi tehtiin lihaskuntoa noin 10×15-toistoa, venyttelyjä sekä tikapuujuttuja noin 15 kierrosta.

Niina ja Iida tekivät koordinaatioita 4×25 metriä, juoksivat yhden avausvedon ja hyppivät 5-vuoroloikkaa noin 10 kertaa (Iida ennätyksen 12,55 ja Niina noin 13 metriä). Pituusponnistuksia 10 metrin vauhdilla hypättiin puolenkymmentä kertaa ja oikeita pituushyppyjä melko pitkällä / täyspitkällä vauhdilla hypättiin reilut kymmenen kertaa. Molemmat hyppivät kaikilla onnistuneilla hypyillä yli viittä metriä, pisimpien ollessa ehkä luokkaa 520. Hyviä hyppyjä siis.

Sanna teki lähtöharjoitusta. Ennen lähtöjä kuitenkin koordinaatioita 4×20 metriä. Ilman telineitä lähtöjä lenkkareissa otettiin noin 5 kertaa ja piikkareilla telineistä myös noin 5 kertaa. Jalat toimivat lähdöissä kyllä terävästi ja eteenpäin. Mutta askelpituuksissa jäi tältä päivältä vielä kehitettävää.

Oona teki koordinaatioita noin 10 x 20 metriä ja juoksi muutamia rentoja 50-100 metrin juoksuja nurmella. Oona teki myös vähän toisia enemmän lihaskuntoa. Takana on kuitenkin noin kuukauden tauko urheiluista, joten kovin kovaa treeniä ei tänään vielä tehty.

Harjoitus kesti tänään urheilijasta riippuen reilusta tunnista noin kahteen tuntiin.

Karnevaaleilla kisailua

Meikäläisistä lajikarnevaaleille osallistuvat tänä vuonna Kimmo ja Marianne sekä Heidi. Karnevaalien ensimmäinen päivä (siis tälleen torstai) on perinteisesti heti kisapäivä ja myöhemmät päivät ovat sitten tiukkaa treeniä.

Kimmo heitti Kaustisten moukarikarnevaaleilla 16-vuotiaiden kisassa ennätyksensä 51,15. Entinen ennätys kohentui kerralla peräti 2 senttiä. Tätä tahtia 52 metrin raja (joka tänään oli Kimmolla tavoitteena) ylittyy jo 43 kilpailun kuluttua. Toivottavasti siihen ei kuitenkaan menisi noin kauaa vaan pamahtaisi heti sunnuntain kisassa.

Korkeuskarnevaaleilla Pajulahdessa Marianne ja Heidi hyppäsivät 19-vuotiaiden kisassa, Heidi yli-ikäisenä kilpailun ulkopuolisena. Marianne hyppäsi 168 ja Heidi 158. Molemmat tytöt valittelivat pieniä (toivottavasti) tekniikkaongelmia. Karnevaalikouluttajien toimesta ongelmat toivottavasti saadaan paikallistettua ja jopa korjattuakin.

Itse en siis tänä vuonna ole millään karnevaaleilla kouluttajana enkä valmentajanakaan. Sen verran kiireistä on juuri nyt muutenkin, ettei tuonne millään ehtinyt vaikka hinku kova olisi ollutkin. Ensi vuonna sitten taas varmaankin olen jossain päin.