Arkistot kuukauden mukaan: helmikuu 2012

Tiistain harjoitukset

Eilisen päivän treenailut alkoivat aamulla Akatemian treeneillä. Treenit pidettiin jäähallilla kun Areena on lauantaihin asti kiinni Nightwishin konsertin takia. Paikalla reenissä oli Marianne ja kolme muuta urheilijaa. Alkuverryttelynä oli kolme kierrosta hölkkää hallin ympäri ja lisäksi hieman terävämpää juoksua pikkuportaissa 5 kertaa ylös-alas. Koordinaatioliikkeitä tärkeimpiä juoksulihaksia lämmittämään ja verryttämään tehtiin noin 20 x 20 metriä. Katsomon portaita juostiin ja hypittiin ylös suurin piirtein 20 kertaa eri tyyleillä. Tikapuujuttuja tehtiin viisi kierrosta jonka jälkeen lihaskuntoilua harrastettiin vielä noin kymmenen minuuttia. Loppuverryttelynä oli vielä pari kierrosta hallin ympäri.

Ekassa tennishallin treenissä Lieksassa Kimmon kanssa tehtiin melko normaali tiistaitreeni. Alkuun sulkapalloilua 15 minuuttia jonka päälle venyttelyt ja liikkuvuusliikkeitä. Verryttelyn jälkeen tehtiin aitakävelyitä 20×6-aitaa (suoraan, jalan heilautuksilla kolmella eri tyylillä, sivuttain ja pyörien). Loikkaosiossa hypittiin hokiloikkia, vuoroloikkia pysäyttäen, normaalia vuoroloikkaa, tasaloikkaa etuviistoon ja tasaloikkaa pysäyttäen. Yhteensä loikkia tuli reilut 10 x 8-loikkaa. Lisäksi hypittiin korokkeelle ponnistuksia 2×12-hyppyä. Harjoituksen loppuun tehtiin vielä lihaskunto-osio joka sisälsi 18 eri liikettä, 15 toistoa per liike.

Toisessa tennishallitreenissä mukana olivat Atso ja Hertta. Hertta juoksenteli taas verryttelyksi hallille (noin 3,5 kilometriä), Atso verrytteli vähän hallilla. Koordinaatioita tehtiin noin 3x2x25 metriä (korkea polvennostojuoksu, yhden jalan heilautushyppely, yhden jalan pyöräytysjuoksu) lisäksi hyppelyliikkeinä tehtiin 2×25 metriä isovuorohyppelyä ja 3×25 metriä laukkaponnistusta. Loppuaika hypittiin korkeutta. Aluksi muutamia hyppyjä vauhditonta korkeutta ja tiikerihyppyjä joiden jälkeen noin 15 hyppyä normaaleja floppauksia.

Treeneissä kuntoilua

Tämän päivän treeneissä tehtiin lähinnä kuntoiluosioita. Kauden pääkisat ovat nyt takanapäin ja harjoittelussa melkolailla kaikilla on menossa (tai ainakin ihan kohta siirrytään) peruskuntokauden harjoittelua. Osa nuoremmista tosin kilpailee vielä yhdet/kahdet kisat ennen varsinaista siirtymistä pk-kaudelle.

Atso ja Juho tekivät omassa treenissään hieman omatoimista verryttelyä jonka jälkeen tehtiin porrasjuoksuja 10 kierrosta (normaalia juoksua sekä sivuttain juoksuja kahdella eri tavalla). Harjoitusta jatkettiin aitäkävelyillä/-koordinaatioilla. Yhteensä ylityksiä tuli noin 5x5x6-aitaa (suoraan, kahdella erilaisella jalan heilautushyppelyllä, takaperin ja sivuttain). Vetokelkalla tehtiin menninkäisiä 3x10x10kg, vuoroloikkaa 5x10x10kg ja juoksuloikkaa 4x10x5kg. Harjoituksen loppuun juostiin rentoja vetoja 5×100 metriä.

Tyttöjen harjoituksessa mukana tällä kertaa olivat Iida, Maari, Oona ja Niina. Pienen alkuhölkkäilyn jälkeen tehtiin noin 20 kertaa suunnilleen 17 metriä koordinaatioita ja saman matkan hölkkäilyä takaisin päin. Liikkeinä tässä osiossa olivat sivuttaislaukat, lantionpyöritykset, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, polvennostokävely kädellä auttaen, korkea polvennostojuoksu, pakarajuoksu, yhden jalan jalan heilautushyppelyt, yhden jalan kuopaisuhyppelyt, isovuorohyppely, pohjehyppely ja polvennostojuoksu.
Lihaskunto-osiossa tehtiin puolapuuvatsoja ja -selkiä sekä normaaleina lihaskuntoliikkeinä noin viittä erilaista vatsaliikettä, saman verran selkäliikkeitä, neljää kylkiliikettä sekä punnerruksia. Kaikkia liikkeitä tehtiin noin 20 toistoa joten yhteensä toistoja tuli kolmisen sataa. Lihaskuntoilun jälkeen hypittiin helppoja rotkohyppyjen tapaisia ponnistuksia palkintopalleilta toisille. Yhteensä ponnistuksia tuli suurinpiirtein 12×4 ponnistusta.
Harjoituksen loppuun Iida työnsi vielä kuulaa noin 20 työntöä ja muut hyppivät parikymmentä hyppyä korkeutta.

Nuorten Sm-hallit kisaltu

Kuortaneen kisaviikonloppu on nyt takanapäin. Kolmen päivän reissu meidän urheilijoilta niin matkojen, kisasuoritusten kuin vapaa-ajan osaltakin meni hyvin. Kisoissa halliennätyksiinsä ylsivät Sanna 60 metrin aidoissa ja Niina kolmiloikassa. Atso sivusi halliennätystään korkeudessa ja Iida 60 metrin aidoissa. Laji lajilta kisat menivät meidän porukalta näin:

Lauantai:

Sannan 60 metriä:
Alkueräjuoksussa Sannalla tuli kiihdytysvaiheessa vähän ylimääräistä horjumista. Loppujuoksu meni vähän väkinäiseksi ja ajaksi tuli 8,15 joka on ihan hyvä tuolleen aamun alkueräjuoksuksi. Jatkoon pääsyä saatiin kuitenkin jännittää pitkän aikaa katsomossa ja lopulta aika riitti aikavertailusta viimeisenä jatkoon eli 18 parhaan joukkoon. Marginaalia 19:nneksi sijoittuneeseen tuli muutama sekunnin tuhannesosa.
Myös välieräjuoksussa tuli hyvän reagoinnin jälkeen hieman epäonnistunut kiihdytysvaihde mistä syystä juoksusta katosi tarvittava helppous. Aika parantui kuitenkin kolme sadasosaa 8,12:een. Lopullinen sijoitus oli 16. Hieman jäi hampaankoloon kun tiedetään että mahdollisuuksia olisi ollut selkeästi parempaankin. Finaaliin olisi kuitenkin pitänyt juosta 7,92 tai paremmin joten sinne asti rahkeet eivät oikein mitenkään olisi vielä riittäneet. Ihan kohtalaisen hyvä kisojen avaus kuitenkin.

Niinan 3-loikka:
Tyttöjen kolmiloikkakisa oli todella hyvätasoinen kuten etukäteen tiedossa olikin. Kahdeksan parhaan joukkoon vaadittiin 11,41 ja 14 tyttöä hyppäsi yli 11 metrin. Niinan ensimmäisen kierroksen hyppy oli yliastuttu. Toisella kierroksella syntyi sitten kisan paras 11,13 ja kolmannella vielä 11,03. Lopullinen sijoitus oli 12. Viime kesänä Sm-kisoissa syntynyt ulkorataennätys jäi vain 4 sentin päähän. Kisan hypyt kuitenkin osoittivat että mahdollisuuksia on selkeästi pidempiinkin hyppyihin. Ja jälleen syntyi ennätys kovassa kilpailussa mikä sekin on hyvä merkki tulevaisuutta ajatellen. Tärkeintä on saada jatkettua harjoittelua terveenä ilman häiritseviä loukkaantumisia niin kehitystä varmasti tulee jatkossakin.

Atson korkeus:
Hallikauden tärkeimmästä kisasta muodostui melko samantyyppinen kuin yleensäkin Atson sarjan halli Sm-kisoista. Yksi tai kaksi hyppääjää hyppäävät selkeästi paremmin kuin muut ja Atso on siinä porukassa joka taistelee himmeämmistä mitaleista. Tällä kertaa aloituskorkeus 180 ylittyi toisella yrityksellä ja 185 ekalla. 190 ei sitten enää mennytkään. 185 sivuaa omaa halliennätystä joten siinä mielessä kisa meni hyvin. 190:n ylitys ekalla tai tokalla kierroksella olisi tuonut Sm-pronssia. Ihan nappionnistumisella mitaliin olisi ollut siis mahdollisuus, nyt sijoitukseksi tuli kuudes.

Sunnuntai:

Sannan ja Iidan 60 metrin aidat:
Iida sivusi ennätystään ajalla 9,66 ja oli 18:s. Lähtö ja kiihdytys olivat hyviä. Aidan ylitykset ja alastulot eivät kuitenkaan olleet ihan parasta Iidaa, silti siis ennätystä sivuava aika. Nappijuoksulla mahdollisuuksia olisi varmaankin pari kymmenystä parempaankin. Välieriin pääsyyn olisi vaadittu 9,40.
Sanna juoksi alkuerässään toiseksi ennätyksellään 9,15 ja selviytyi välieriin. Juoksu oli ehjä ja onnistunut. Kuitenkin jäi sellainen vaikutelma että etenkin juoksun loppupuoliskolla on vielä varaa petrata.
Välierässä juoksu ei ollut aivan yhtä hyvää kuin alkuerässä. Tiukassa juoksussa muutama vähän heikompi aitaväli ja ylimääräinen puristus heikensivät aikaa 9,32:een. Loppusijoitus oli 9:s ja finaaliin olisi tarvittu 9,19. Mahdollisuudet siihen aamun alkuerän perusteella olisivat siis olleet hyvät. Kokonaisuudessaan yhdeksäs sijakin 2 vuotta vanhempien sarjassa on kyllä tosi hyvä.

Iidan pituus:
Aitajuoksukisa alkoi vain kymmenen minuuttia ennen pituutta joten keskittyminen tähän lajiin ei ollut mitenkään täydellinen. Ensimmäinen hyppy mitattiin 463:ksi, toinen oli 470 ja kolmas yliastuttu. Loppusijoituksei tuli 21. Aitajuoksun läheisyys, hyppyjen pitkä väli, aikainen aamu tai jokin muu syy teki vauhdin viimeisistä askeleistä turhan flegmaattisia. Kunnon ryntääminen lankulle puuttui ja siitä syystä hypyistä jäi paras terä uupumaan. Kykyjä kuitenkin olisi ollut ainakin 30 senttiä pidempiin hyppyihin.

Mariannen korkeus:
160, 163, 166 ja 169 yli ensimmäisillä ja helpon oloisesti. 172 ei sitten enää mennytkään. Loppusijoitukseksi tuli hyvätasoisessa kisassa viides. Kisa oli ylivoimaisesti paras Sm-kisa minkä Marianne on koskaan hypännyt ja paras kisa jonka minä olen paikan päältä Mariannelta nähnyt. Tällä kertaa 172:een ei ihan huippuhyppyjä vain sattunut mikä tietysti jäi hieman harmittamaan. Päivän kunto ja vireystila olivat kuitenkin sellaisia, että mahdollisuuksia siihenkin oli olemassa. Tämä kisa ja hallikausi muutenkin ovat olleet sellaisia että tästä voidaan todella hyvillä mielin jatkaa kohti kesän tärkeämpiä koitoksia.

Sm-hallit viikonloppuna

Nuorten Sm-hallit kisaillaan viikonloppuna Kuortaneen urheiluopistolla. Meidän tiimistä kilpailemaan lähtevät tällä kertaa Atso, Marianne, Niina, Iida ja Sanna. Kisojen live-tulospalvelua voi lauantaina ja sunnuntaina seurata täältä: Nuorten Sm-hallien tulospalvelu

Viikonlopun aikataulu näyttää tältä:

Lauantai:

10:00 N17 60m alkuerät, Sanna
Kisaan on ilmoittautunut 57 juoksijaa, joista ilmeisesti 18 pääsee välieriin. Tilastoaikojen perusteella Sanna on kymmenenneksi nopein, joten normijuoksulla on hyvät mahdollisuudet jatkoon. Juoksukunnon pitäisi olla ihan hyvällä mallilla joten luottavaisin mielin voidaan kisaan lähteä, kovin rennosti alkuerää ei kuitenkaan missään tapauksessa voi ottaa.

11:40 N17 3-loikka, Niina
Ilmoittautuneita on 20 ja kisasta tulee varmaankin vuoden kovatasoisin 17-vuotiaiden loikkakisa. Kahdeksan parhaan joukkoon todennäköisesti vaaditaan Niinalta omaa ennätystä. Mahdollisuuksia siihen on mutta se vaatiin todella onnistuneita loikkia.

13:40 N17 60m välierät, Sanna
Mikäli paikka tänne on auennut niin nyt vaaditaan nappionnistumista jotta vielä finaaliinkin päästäisiin. Todennäköisesti vähintään muutaman sadasosan ennätysparannus pitäisi jostain kaivaa. Mutta koska mitään hävittävää ei ole niin ainoa mahdollisuus on juosta yksinkertaisesti vain täysillä.

16:45 M22 korkeus, Atso
Kymmenen ilmoittautunutta. Aloituskorkeus 180 tekee kisasta nopeatempoisen. Kolme ylitystä ja samalla ennätys on Atson selkeänä tavoitteena ja sijoitukseksi tulee sitten mitä tulee.

17:45 N17 60m loppukilpailu, Sanna
Jos täällä pääsee juoksemaan niin sitten eka päivä on mennyt todella nappiin. Finaalissa voi sitten tapahtua mitä tahansa.

Sunnuntai:

9:00 N17 60m aidat alkuerät, Iida ja Sanna
26 ilmoittautunutta. Sanna on ennätysvertailun kuudes ja Iida 19:s. Aikainen aamu saattaa joillekin juoksijoille tuottaa lisähaasteita ja siitä syystä ajat alkuerissä eivät välttämättä tule olemaan mahdottoman kovia. Todennäköisesti jatkoon pääsee 12 juoksijaa joten Sannalla pitäisi olla jatkoon hyvän mahdollisuudet ja Iidalta vaaditaan normaalia sähäkämpää juoksua ja jo omaa ennätystä.

9:10 N17 pituus, Iida
33 ilmoittautunutta. Tässäkin lajissa tulee olemaan tiukka kamppailu mutta aikainen ajankohta sekä suuresta hyppääjien määrästä johtuvat pitkät hyppyjen välit tekevät kisasta kaikille todella haastavan. Ekat kolme kierrosta eivät tule olemaan kenellekään helppoja. Kahdeksan parhaan joukkoon Iidan pitäisi jokatapauksessa venyä ennätystasolleen mahdollista se toki kyllä on.

9:15 N19 korkeus, Marianne
Kymmenen ilmoittautunutta ja Marianne on tilastosijalla 5. Edelleen samat sanat kuin kahteen aiempaankin kisaan: aikainen ajankohta saattaa ainakin ekoissa hypyissä tuottaa yllätyksiä joillekin, tosin mukana on paljon hyppääjiä jotka ovat koulujensa kautta tottuneet aamutreeneihin, Mariannella ajankohdan ei pitäisi millään tavalla vaikuttaa. Jos Marianne pystyy ennätystasolleen niin sijoitus on taatusti hyvä.

11:25 N17 60m aidat välierät, Iida ja Sanna
Iidalle tänne pääsy olisi ollut nappisuoritus, Sannalla puolestaan on vielä eteenpäinkin mahdollisuus rohkealla nappijuoksulla.

16:00 N17 60m aidat loppukilpailu, Iida ja Sanna
Jos loppukilpailuun jompikumpi pääsee niin kovasti ovat saaneet jo kertaalleen juosta, Sannalla tänne pitäisi kuitenkin on melko hyvät mahdollisuudet. Loppukilpailussa mukana on enää kuusi tyttöä, joten hyville sijoille kaikki pääsevät eikä finaalissa voi miettiä muuta kuin että täysillä ja röyhkeäsi on mentävä alusta alkaen.

Viimeistelyjä Sm-halleihin

Tämän päivän treenit alkoivat jo aamukahdeksalta kun Mariannen kanssa käytiin tekemässä viimeinen treeni ennen sunnuntain nuorten Sm-halleja. Parin hölkkäkierroksen päälle tehtiin vähän voimistelua seiväspatjalla: muutama mahaplätsky sekä pari kertaa avustettuna takaperin voltti, flikki sekä arabialainen + flikki-yhdistelmä. Näiden jälkeen oli venyttelyhetki. Aitakävelyitä tehtiin 4×5-aitaa väliaskeleella, 4×5-aitaa hypähdellen ja 4×5-aitaa polvi ylhäällä hypähdellen.
Verryttelyosion jälkeen siirryttiin kimmoisuus-/voimaosioon jossa aluksi 7,5 kilon vetokelkalla tehtiin 2×20 metrin juoksu ja 3×10-vuoroloikkaa. Normaaleja loikkia hypittiin suunnilleen 7×5-vuoroa (noin 11,30), 4×5-vuoroa 2 askeleen vauhdilla (noin 13,50) ja 4×5-vuoroa 4-askeleen vauhdilla (14,38). Kaikki tulokset ovat vissiinkin parhaita mitä Marianne on koskaan hypännyt, joten kunto on siis kisoja varten ihan hyvällä mallilla. Eikä sunnuntain kisan aikainen ajankohtakaan pitäisi näköjään mitään ongelmia tuottaa.

Ellan, Niinan, Sannan ja Iidan reenissä tytöt hölkäilivät ensin yhden kierroksen, jonka jälkeen verryttelyliikkeinä tehtiin vuorohyppelyä käsiä pyörittäen, sivuttaislaukkaa käsiä pyörittäen ja menninkäisiä. Tämän jälkeen kevyenä voimaosiona tytöt kantoivat toisiaan muutamilla eri tyyleillä. Korokkeelle hyppyjä tehtiin kymmenen tasajalkaa ja 6+6 yhdellä jalalla. Tämän jälkeen venyteltiin.
Juoksun voimaliikkeinä tehtiin vetokelkalla juoksuja ja loikkia. Painoa kelkalla oli 5-10 kiloa ja juoksuja tehtiin 3×20 metriä sekä juoksuloikan tapaista liikettä saman verran. Kelkkailun jälkeen kaikki ottivat yhden avausvedon piikkareissa. Ella, Iida ja Sanna juoksivat telinelähtöjä noin 6×20 metriä täysillä. Niinan kanssa puolestaan yritettiin löytää 3-loikkaan täyden vauhdin askelmerkki ja hyppäsipä Niina sillä muutaman loikkasuorituksenkin. Yksi niistä oli muuten talven paras harjoitushyppy joten tästä on hyvä lähteä kisoja kohti.
Harjoituksen loppuun Niina, Iida ja Ella hyppivät vielä nopeita loikkia (tasaloikkia ja kinkkoja) pikkuaitojen yli, yhteensä hyppyjä tuli suunnilleen 8×8-aitaa. Loppuverryttelynä tehtiin vielä vähän hölkkää ja venyttelyt.

Juhon reenailussa on menossa jo peruskuntokausi, joten harjoituksissa toistoja on hieman reilummin. Omatoimisen verryttelyn jälkeen otettiin yksi 60 metrin avausveto, jonka jälkeen juostiin 4×200 metriä kävelypalautuksella noin 70-75 prosentin tehoilla (ajat 33,17-33,47). Juoksujen jälkeen pompittiin määräloikkaharjoitus jossa ponnistuksia tuli noin 250 (4x20xpikkuvuorohyppely, 4×12-vuoroloikkaa, 6×14-kinkka nopealla rytmillä, 4x6xkakkosia, 3x10xvuoroloikka pysäyttäen ja 15x yksittäinen tasajalkahyppy seiväspatjalle). Harjoituksen loppuun juostiin 2x200m samanlaisia kuin alussa (34,02 ja 34,23) sekä yksi 60 metrinen kovempaa (8,18).