Arkistot kuukauden mukaan: toukokuu 2011

Hertta ja Jutta kaksoisvoittoon maaottelukatsastuksessa

Hertta ja Jutta ottelivat vakuuttavat sarjat myös ottelujensa toisena päivänä. Toisen päivän avanneessa pituushypyssä molemmat pamauttivat selkeästi entisten ennätystensä yli. Hertan pisin 541 ja Jutan 536. Tulokset olivat jotain sellaista mitä valmentajana pystyin toivomaankin hallikisojen askelmerkkisähläilyjen jälkeen. Keihäässä sitten Hertta jatkoi edelleen hyvää sarjaansa heittämällä 33,62. Jutta puolestaan ei saanut parastaan irti ja tulokseksi jäi 32,52. Ennen 800 metriä oli tyttöjen kaksoisvoitto jo melkolailla selviö, enää oli kyse siitä pystyykö Jutta ottamaan Hertan piste-eron kiinni. Jutta otti lajivoiton ajalla 2.36,15 ja Herttakin sinnitteli kolmanneksi ajallaan 2.41,13. Kokonaisuudessaan molemmilta aivan tosi hienot ottelusarjat.

Hertan ensimmäinen 7-ottelu toi yhteispisteet 4701 ja Jutan pisteet olivat 4676. Kolmanneksi ottelussa tuli Tampereen Pyrinnön Miia Sillman (4461) ja neljänneksi Pargas IF:n Ida Otstavael (4431). Tytöt siis ottivat kisassa selkeän kaksoisvoiton ja molemmat ylittivät Jutan viime vuonna tekemän piirinennätyksen 4506 reippaasti. Viikonloppuna käyty otteluhan oli samalla katsastuskisa kolmen viikon päästä Sipoossa käytäviin Pohjoismaiden mestaruusotteluihin jonne Suomesta valitaan kaksi ottelijaa myös 17-vuotiaden naisten sarjaan. Yleensä katsastuskisan kaksi parasta ovat tulleet valituksi, joten tämän kertaisia valintoja odotellaan mielenkiinnolla.

Kimmo moukaroi 44,58

Kimmokin aukaisi kisakautensa sunnuntaina kun Pyhäselässä heitettiin moukaria Sepon moukariskisassa. Ainoana osallistujana 15-vuotiaissa pojissa heittänyt Kimmo nakkasi parhaallaan tuloksen 44,58. Nelikoinen moukari lensi siis heti avauskisassa lähes yhtäpitkälle kuin kolmikiloinen parhaimmillaan viime vuonna. Tästä on hyvä jatkaa kautta eteenpäin.

Kausi komeasti alkuun

Nyt on sitten niin kovin odotettu kauden avaus suoritettu usean urheilijan voimin. Täytyy kyllä todeta että onpahan sen verran hyvä päivä kokonaisuudessan ollut että näitä saapi tulla lisää. Mutta onneksi tämä ei jää vielä tähän vaan kesän mittaan kaikki vielä pääsevät tämän päivän tuloksiaan petraamaan useaan kertaan.

Hertan ja Jutan avauspäivä

Tytöt siis ovat ottelemassa Uudessakaupungissa. 17-vuotiaiden ottelun aloitti kymmenen ottelijaa ja ensimmäisen päivän jälkeen Hertta ja Jutta ovat kaksoisjohdossa. Hertalla on avauspäivän jälkeen kasassa 2922 ja Jutalla 2874 pistettä. Molemmat ovat selkeästi edellä Jutan viime vuonna ottelemaa piirinennätyssarjaa. Silloin ekan päivän jälkeen kasassa oli 2713 pistettä.

Hertta juoksi 100 metrin aidat aikaan 15,17, joka on oma ennätys kun aiempaa tilastoaikaa ei ole. Korkeutta meni 156 mutta varaa rahkeissa kuulemma oli enempäänkin. Kuulassa syntyi ulkorataennätys 12,60 ja 200 metrillä tuli vastatuulesta huolimatta oma ennätys 26,98. Jutta puolestaan juoksi aidat ennätykseensä 15,36, hyppäsi korkeudessa 162, työnsi kuulaa ulkorataennätyksen 11,44 ja juoksi kakkosella myös ennätyksen 27,19 vastatuuleen. Huomenna on vielä edessä pituus, keihäs ja 800 metriä. Huomisen jälkeen myös pohjoismaiden mestaruusotteluihin valittaneen sarjan kaksi parasta ottelijaa joten jännitettävää riittää vielä melkoisesti.

Joensuussa kisailtiin kovassa tuulessa

Kataja-Gameseissa kisailtiin kovassa tuulessa, joka siivittikin useissa lajeissa koviin tuloksiin. Itse hyppäsin korkeutta 184, joka on 7 senttiä enemmän kuin viime vuonna vastaavissa kauden avauskisoissa. Nyt tosin satoi hieman vähemmän kuin silloin. Valmennettavieni suoritukset ikäjärjestyksessä olivat seuraavanlaisia:

Atso:

Korkeudessa 181. Kuusi senttiä parempi avaus kuin viime vuonna. Parasta päivässä oli yksi todella hyvä hyppy, joka nyt sattui tuohon 181:seen. Kesällä kuitenkin kisoissakin tullaan näkemään vielä aikalailla eri kaliiberin hyppyjä kuin tämän päiväiset.

Maarit:

Pituudessa 485 kovaan myötäiseen (+5,1) ja 200 metriä juuri samalla tavalla puhaltaneeseen vastaiseen aikaan 28,48. Keihästä 200 metrisen jälkeen vielä 25,43. Pituudessa hyvä tulos mutta tekniikassa tuli esiin muutamia selkeitä kehitysjuttuja. 200 metrillä hyvin lähelle ennätystä tuulesta huolimatta. Myötäisessä ajasta olisi lähtenyt varmaankin puolitoista sekunttia. Keihäs melkomoista hakemista, osaltaan varmasti juoksu painoi ja sotki melkoisesti.

Marianne:

Korkeutta 164, eikä 168 kaukana ollut sekään. Yhdeksän senttiä viime vuotta parempi kauden avaus. Tärkeintä kuitenkin oli että kisaan tuli useita hyviä hyppyjä. Tästä on tosi hyvä lähteä eteenpäin. Fiilikset kisan jälkeen olivat hyvin positiivisia.

Joona:

100 metrinen 11,59 (tuulta +3,2) ja 200 metriä 24,01 (-3,2). Satasella melko huono lähtö mutta muuten ihan hyvä juoksu. Loppuaika oli 3 sadasosaa ennätyksen alle. 200 metrisellä hyvä puristus vastatuulesta huolimatta ja ennen kaikkea tiukka kisa. Sopivassa myötäisessä ennätys 23,47 olisi alittunut reilusti. Paljon parempaa pitäisi siis kuitenkin vielä molemmilla matkoilla tulollaan kunhan kesä etenee ja kisoja tulee lisää.

Niina:

Pituutta 503 (+4,7) ja 3-loikka 10,85 (+2,9). Pituudessa parhaimmaksi jäi ensimmäinen hyppy, joka oli vauhdiltaan ja ponnistukseltaan tosi hyvä, normaalilla ilmalennolla tulos olisi ollut varmaankin paljon parempi. 3-loikassa ongelmia oli askelmerkin kanssa mutta tulos silti hyvä. Molempien lajien tulokset ovat hieman viime kesän ennätyksiä parempia. Tulevissa kisoissa kuitenkin on vielä varaa parantaa molempia tuloksia rutkasti.

Iida:

Pituutta 524 (+3,9) ja kolmiloikkaa 10,60 (+3,1). Pituudessa tosi hyvää hyppäämistä ja useita onnistuneita suorituksia. Kolmiloikkaa en nähnyt ollenkaan mutta lienee ollut sekin ihan hyvää. Molemmissa lajeissa selkeästi paremmat tulokset kuin viime kesänä kertaakaan.

Sanna:

100 metriä 13,00 (+4,2), pituutta 554 (+3,3) ja 200 metriä 28,96 (-5,1). Satasella hyvä aika kehnosta lähdöstä huolimatta. Päivän kolmas laji 200 metrinen ei lähtenyt kulkemaan oikein missään vaiheessa. Pituus siinä juoksujen välissä puolestaan oli taas ihan käsittämättömän hyvää tekemistä. Heti ensimmäinen hyppy taisi olla tuo pisin ja senkin jälkeen tuli vielä hyviä ponkaisuja. Kyllä se hyppääminen vaan on helppoa ja upeaa kun kaikki loksahtelee paikoilleen. Eipä paljoa tästä enempää voi vaatia 14-vuotiaalta tytöltä.

Kisakausi alkaa viikonloppuna

Tuleva viikonloppu on yksi tulevan kesän mielenkiintoisimmista. Melkeinpä kaikki valmennettavani aloittavat kisakautensa ja itsekin olen ajatellut hyppääväni. Melkein kahdeksan kuukautta on treenattu kesää varten ja nyt sitten päästään avaamaan kisakautta. Vielä tässä vaiheessa ollaan siinä mielessä hyvässä tahdissa, että tärkeimmät ominaisuudet ovat kaikilla kehittyneet ja tekniikatkin ovat ihan hyvällä mallilla. Ja mikä tärkeintä niin kenelläkään ei ole tällä hetkellä pahoja loukkaantumisia vaan paria poikkeusta lukuunottamatta kaikki pääsevät aloittamaan kautensa terveenä ja suunnitellusti.

Jutta ja Hertta Uudessakaupungissa

Hertta ja Jutta lähtevät viikonlopuksi kilpailemaan Uuteenkaupunkiin moniottelujen avoimiin piirinmestaruuskisoihin. Kisat ovat samalla katsastus Pohjoismaiden mestaruusotteluihin, jonne sarjan kaksi parasta tyttöä valittaneen. Tytöt ovat molemmat hyvässä kunnossa ja heillä on harjoitusten perusteella hyvät mahdollisuudet useisiin lajiennätyksiinsä. Ainakin etukäteen kaikki lajit tuntuvat olevat melko vakaalla pohjalla siinnäkin mielessä kisaan on hyvä lähteä. Kunhan tytöt saavat tehtyä ehyet sarjat niin varmasti sijoituksetkin tulevat olemaan hyviä vaikkakin paikalla ovat käytännössä sarjan kaikki parhaat ottelijat.

Joensuussa melkein kaikki muut

Kataja-Gameseissa näillä näkymin kilpailevat itseni lisäksi Atso, Juho, Maarit, Marianne, Joona, Iida, Niina, Ella ja Sanna. Atson kanssa meillä saattaapi tulla mielenkiintoinen kisa korkeuspaikalla kunhan olosuhteet vaan ovat siedettävät. Itselläni on tarkoitus hypätä paljon parempi avaus kuin viime vuonna. Ja Atsohan on siis selkeästi talvea paremmassa kunnossa. Mariannekin avaa korkeuskautensa, ja eväät ovat ainakin selkeästi kaikkien aikojen parhaaseen kauden avaukseen.

Joonalla juoksu on treeneissä kulkenut hyvin ja ennätyksiä voitaneen odotella heti avauksessa jos tuulet vaan ovat suotuisat. Juhon kauden avaus on vielä melkoinen kysymysmerkki. Ominaisuudet ja lyhyt vauhtiset loikat ovat kyllä selkeästi ennätyskuntoa mutta miten sitten täydellä vauhdilla kulkee niin se selviää vasta kisoissa. Maarit kisailee varmaankin 200 metrillä, pituudessa ja keihäässä. Kaikissa pitäisi olla eväät hyvään kauden avaukseen.

Junioriosastosta kisailevat näillä näkymin Iida, Niina, Ella ja Sanna. Tytöt ilmeisesti kaikki osallistuvat kahteen lajiin, lajien vaihdellessa 100 metrin, 200 metrin, pituuden sekä kolmiloikan välillä. Kaikilla pitäisi olla eväät ainakin yhdessä lajissa ennätykseen mutta kisassahan saattaa tapahtua vaikka mitä, toivottavasti myös selkeitä ennätysparannuksia.

Kimmo moukaroi Pyhäselässä

Kimmolla on tarkoitus avata moukarikausi sunnuntaina Pyhäselässä. Viimeisellä piirileirillä pyörähtänyt nilkka on vieläkin kipeänä mutta toivottavasti sillä kuitenkin pystyy sunnuntaina heittämään. Harjoituksissa moukari on välillä lentänyt ihan mallikkaastikin mutta kisatilanteessa heittojen pituudet saattavat vaihdella ainakin näin alkukaudesta useita metrejä suuntaan jos toiseenkin.

Viimeistelytreenejä ennen kisakauden avausta

Melkolailla kaikkien urheilijoiden kanssa ollaan viimeisten päivien aikana pyritty tekemään hyviä ja kovatehoisia harjoituksia. Suurimmalla osalla urheilijoista kisakausi alkaa viikonloppuna ja nyt lämpimissä keleissä on pystytty tekemään tärkeitä viimeistelytreenejä.

Sunnuntaina Atso hyppäsi hyvän korkeustreenin, jossa kauden harjoitusennätys parani taas hieman. Treeniin mahtui paljon hyviä hyppyjä, joka kyllä lupailee mielenkiintoista kisaa heti lauantaille. Hertta ja Maarit puolestaan juoksivat aitoja ja heittivät keihästä. Aidat meni molemmilla paremmin kuin talvikaudella ja keihäässäkin tuli ainakin kohtalaisen hyviä heittoja. Siirikin heitteli keihästä ja kaikki edes kohtalaisesti onnistuneet heitot lensivät viime kesän ennätyslukemille, pisimmät heitot taisivat kaartaa ihan uudelle kymmenmetriluvullekin.

Maanantaina tyttöjen kanssa tehtiin Joensuussa ensimmäinen telinelähtöharjoitus ulkona tälle keväälle. Lähdöt näyttivät varmemmilta kuin viime kesänä. Reenissä oli seitsemän tyttöä ja hyvin tasaisesti melkeinpä kaikki juoksivat. Tasaisuutta tärkeämpää oli kuitenkin se, että vauhtiakin oli varsin mukavasti. Vauhtia tulee kuitenkin vielä lisää kunhan päästään asettumaan kisan starttiviivalle.

Marianne, Juho ja Joona kävivät myös tekemässä omat treeninsä maanantaina. Juho juoksi 60 ja 30 metrisiä täysillä omasta pystylähdöstä. Molemmissa taisi tulla omat maailman ennätykset, kuuskymppisellä käsiaika jäi vain pari sadasosaa maagisesta 7 sekunnista. Joona puolestaan tykitti kaksi 150 metristä. Juoksu liikkui sellaisella vauhdilla ettei ennen ole tainnut samanlaista olla. Käsiaika 17,01 mukavaan myötäiseen lupailee hyvää sekä 100 että 200 metriselle. Marianne hyppäsi parin viikon tauon jälkeen tekniikkatreenin. Hyppytreenin viimeinen ilmava 158 ylitys oli hyppynä sellainen joita saan toivottavasti nähdä vielä paljon lisää. Fiilikset hypyn jälkeen olivat Mariannellakin sen verran hyvät että on kyllä mukava  lähteä kohti kisoja.

Tänään Lieksassa Maarit ja Jutta juoksivat aitoja ja Hertta hyppi korkeutta. Jutan juoksu näytti kyllä sen verran hyvältä ettei ollut tietoakaan viikonlopun pienestä sairastelusta. Maarit puolestaan testaili uutta lähtötelineiden asentoa. Korkeuspaikalla Hertta sai melko samanlaisia onnistumisfiiliksiä kuin Marianne edellisiltana. Tytöt työnsivät harjoituksen loppuun vielä kuulaa. Työnnöt tuntuivat olevan hieman hakusessa mutta kaikki saivat kuitenkin myös hyviä onnistumisia. Hertalla pisin taisi kantaa noin 12,30, Jutalla suunnilleen 11,50 ja Maaritillakin pidemmälle kuin nelonen koskaan kisassa, lähes 9 metriä.

Atsolla oli ohjelmassa rentoja vetoja ja suunnilleen 100 loikkaa, ihan ei vire ollut parhaimmillaan mutta nyt onkin kaikki katseet suunnattu jo kisaan lauantaille. Siiri ja Kimmo puolestaan työnsivät kuulaa ja hieman voimailivat lisäpainojen kanssa ja ilman. Voimaa on kyllä tullut molemmille lisää vaikkei kovin montaa voimapainotteista treeniä alla olekaan.

Ensimmäinen hyppyharjoitus ulkona

Tänään kävin ensimmäistä kertaa tänä vuonna tekemässä hyppyharjoituksen ulkona. Suunnilleen kuukauden mittainen hyppäämättömyys näkyi (tai ainakin tuntui) kyllä selvästi. Hieman normaalia rauhallisemmalla vauhdilla hypyt vielä tuntuivat melko normaalilta mutta kun vauhtia tuli pikkaisen lisää niin hypyt eivät enää nousseetkaan yhtään korkeammalle.

Treeni meni suunnilleen näin:

2 kierrosta kävelyä/hölkkäilyä/hyppelyä kentän ympäri

Vähän venyttelyjä

Muutamia koordinaatiotapailuja

Vauhditonta korkeutta noin 12x (lopulta meni noin 150, joka pitää aina mennäkin ennen kuin voi siirtyä vauhdillisiin)

Noin 8 helpon tuntuista verryttelyhyppyä epämääräisellä vauhdilla riman ollessa 150-175.

Tämän jälkeen mittasin kisamerkin (5 askelta lentävällä lähdöllä) ja nostin riman 182 senttiin ja yhtäkkiä kaikki helppous katosikin. Tarkoitus oli hypätä enää yksi ylitys mutta se ei tullutkaan ihan niin helposti kuin olin ajatellut. Hyppyjä kertyi varmaan melkein 30 ja aikaakin meni suunnilleen tunti. Mutta ylitys kuitenkin lopulta tuli ja sain harjoituksen päätökseen.

Ensi viikon lauantaina olisi tarkoitus hypätä Joensuussa kauden avauskis joten tässä on viikko aikaa palautua reenistä. Kisasta on varmasti tulossa mielenkiintoinen koska koskaan aiemmin Atso ei ole treeneissä hypännyt näin lähelle samoja tuloksia kuin mie. Tämän päiväisen ylitykseni ansiosta Atso on toistaiseksi kuitenkin 1,2 senttiä perässä. Atsolla on kuitenkin sunnuntaina ohjelmassa hyppytreeni ja sen jälkeen saattaapi tilanne olla taas toinen. Ikinähän en vielä ole Atsolle kisassakaan hävinnyt ja kovasti on tarkoitus vastaan pistää tänäkin kesänä kaikissa kisoissa. Pääkisahan minulla tulee olemaan piirinmestaruuskisat Lieksassa heinäkuun loppupuolella. Siellä Vänskä-brothers lähtee taas taistelemaan kaksoisvoitosta ja mielellään vielä kesän parhailla tuloksilla kuten viime vuonnakin.

Iltapäivällä vedin vielä Juholle 3-loikkatreenin ja illalla melkein neljä tuntia meni ohjaajakurssia pitäessä. Huomenna sitten ohjaajakurssi jatkuu vielä melkein 7 tunnin tiukalla setillä.

Tälleen urheilullisissa merkeissä meni siis tämäkin syntymäpäivä.

Torstai 19.5.

Ei oikein kelit olleet tänään ihan parhaita tehokkaille ulkotreeneille. Keskuskentän mittari näytti Joensuussa suunnilleen yhdeksää astetta, välillä satoi pikkuisen vettä ja tuulikin puhalteli. Mutta kun ei noihin keleihin itse kovin paljoa pystytä vaikuttamaan niin näillä edelleen mennään. Hieman harjoitusten sisältöjä muokkailttiin treenin aikana ja ne tehollisesti kovimmat harjoitukset jätetään sitten parempiin olosuhteisiin. Mariannen kanssa esimerkiksi oli haaveissa päästä ehkä jopa hyppäämään tekniikkatreeniäkin. Mutta eipä ole mitään syytä kuitenkaan lähteä väkipakolla tekemään huonoon keliin huonoa harjoitusta ja sotkemaan hyvällä mallilla olevaa tekniikkaa.

Päivän treenit olivat seuraavanlaisia:

Tytöt:
Paikalla: Iida, Niina, Sanna, Oona, Henrietta, Emilia ja Maari

1 kierros, menninkäiset 3 x 8 x kierrolla
Aitakävelyt: 4 x 6-aitaa väliaskeleella, 4 x 6-aitaa hypähdellen, 4 x 6-aitaa sivuttain, 4 x 6-aitaa sivulle heilauttaen, (10+10) x yhdellä aidalla eteen/taakse, (10+10) x yhdellä jalalla pyöritys, 10 x yhdellä aidalla sivuttain edes-takaisin
Venyttelyt

Koordinaatiot: 2 x 20m pakarajuoksu polvi ylhäällä, 2 x 20m tonttuhyppely (saattaapi tulevaisuudessa olla nimeltään ranskalainen polvennostohyppely), 2 x 20m kuopaisuhyppely, 2 x 20m kuopaisu taaksepäin, 2 x 20m polvennostohyppely välillä 3 nopeaa polvennostojuoksuaskelta

4 x 100m rennon kovaa hyvällä ja nätillä tekniikalla

Loikat: 5 x noin 7-vuoroloikkaa parin askeleen vauhdilla, 4 x 5-kinkka parin askeleen vauhdilla, 4 x 5-tasaloikkaa

Katsomon portaissa: 1 x tasajalkaa joka toiselle hypäten, 4 x juosten

Loppuun noin 800 metriä hölkkäilyä ja venyttelyt päälle

Marianne ja Juho:

Hölkkäilyä ja venyttelyt
Koordinaatiot: 1 x 20m pakarajuoksu, 2 x 20m sivuttaislaukka, 3 x 20m pakara/polvennostojuoksu, 2 x 20m polvennostohyppely välillä 3 nopeaa polvennostojuoksuaskelta, 2 x 20m isovuorohyppely, 2 x 30m laukkaponnistusta eteenpäin

Marianne: noin 13 x 4-aitaa korkeusponnistuksia 4-askeleen rytmillä pikkuaitojen yli piikkareissa
Juho: noin 4 x 5-vuoroloikkaa 2 askeleen vauhdilla, noin 4 x 10-vuoro, 4 x 5-kinkka parin askeleen vauhdilla, 2 x 60m rennon kovaa

Puntti:
Marianne: puolikyykky terävästi 4 x 40/50/60/60kg, pudotuskyykky 3 x 4 x ilman painoja, vatsa laitteessa 3x10x15kg, taljan veto eteen/taakse 3 x 10 x 25kg
Juho: puolikyykky terävästi 4 x 80/90/100kg, kyykkyhyppy 3 x 4 x 20kg, vatsa laitteessa 3x10x30kg, taljan veto taakse 3 x 10 x 50kg