Arkistot kuukauden mukaan: huhtikuu 2011

Lieksassakin kenttäkausi avattu

Tänään tehtiin Lieksassakin ensimmäiset kunnon treenit tälle keväälle kentällä. Molempien ryhmien reenit saatiin viedä läpi melko lämpimässä kelissä ja tuulikin puhalteli juoksijoille mukavia myötätuulia. Reenit menivät suunnilleen seuraavasti:

14-15-vuotiaiden harjoitus:
Paikalla Siiri, Kimmo ja Valtteri.

Verryttelynä käytiin lenkkeilemässä suunnilleen 20 minuuttia jonka päälle tehtiin sitten hiukan venyttelyjä. Koordinaatioina tehtiin aitakävelyt ilman aitoja 10 eteen- ja 10 taaksepäin, pakara-/polvennostojuoksua 2x20m, isovuorohyppelyä 2x30m ja polvennostojuoksua 2x20m. Koordien jälkeen hypittiin vauhditonta pituutta suunnilleen 8 hyppyä hiekkakasaan.

Päivän pääteemana oli kenttäkauteen siirtymisen lisäksi kuulanheitot – ja työnnöt. Alhaalta eteen heitettiin neljät heitot ja saman verran pään yli taakse. Alhaalta eteen heitoissa saatiin hyvän tasainen kisa kun Kimmo heitteli nelosella ja muut kolmosella. Taaksepäin heitoissa Kimmo sitten heitti selkeästi toisia pidemmälle.

Kuulaa myös työnnettiin. Aluksi paikaltaan noin viisi työntöä ja sen päälle vauhdilla ehkä noin seitsemän työntöä kaikille. Kimmo on kehittynyt viime kevääseen verrattuna varmaan pari metriä vaikka tänään ei sinuiksi ringin kanssa päässytkään. Siirikin on parantanut huomattavasti aikaisemmasta, tänään lensi kolmonen pidemmälle kuin viime kesänä 2,5 kiloinen parhaimmillaankaan. Valtterilla työnnöt olivat enemmänkin vaan erilaisten tekniikoiden kokeilua.

Loppuun vielä tehtiin lihaskuntoa yhteensä noin 100 toistoa (vatsa, lantion nostot toinen jalka suorana, selkä, nykytysselkä kahdelle ja yhdelle jalalle, punnerrus, etunojassa jalan tiputukset).

Vanhempien treeni:
Paikalla: Atso, Maarit, Joona, Hertta

Alkuun hölkkäilyä kaksi kierrosta ja venyttelyt. Menninkäiset 3×8, haaraperushyppelyt eteen- ja taaksepäin 10+10m ja lantion pyöritysjuoksut 2x30m. Koordinaatioita kolme vapaavalintaista liikettä 2xnoin 20m/liike (jalanheilautukset/kuopaisuhyppely, pohjehyppely/kuopaisuhyppely, polvennostojuoksu/tikutus).

Päivän teemana oli pitkät ja melko kovat vedot kuitenkin väljällä askeleella. Joona juoksi toisesta 200 metrisestä lähtien piikkareissa, muut koko ajan lenkkareissa. Kokonaisuudessaan juoksut näyttivät (myös kellosta katsottuna) lupaavilta. Ajat olivat juoksujen tuntemuksiin ja ulospäin näkyviin tehoihin verrattuina jopa huomattavan kovia, positiivista oli myös tekniikoiden pääasiallinen kehittyminen harjoituksen edetessä. Reeni oli seuraavanlainen:

Atso, Maarit ja Joona: 60m avausveto, 100m, 150m, 200m, 200m, 150m ja 100m. Palautukset noin 1,5′; 2′; 3′; 7′; 5′; 4′. Vetojen ajat olivat suunnilleen: Atso 100m 14,20, 150m 22,62 ja 200m 33,72; Maarit 14,20 / 23,20 / 33,72, Joona 12,50? / 18,82 / 27,30.
Hertta: 60m avausveto, 150m, 100m, 100m, 100m, 100m, 100m nurmikolla. Palautukset noin 4-3 min. 150 metrinen noin 23 sekuntia ja 100 metriset 13,80 – 14,28.

Lopuksi Maarit ja Hertta heittelivät vielä keihästä nurmikolla paikaltaan ja pikkuvauhdista. Yhteensä heittoja tuli noin 15-25 ja tehot oli melko hallittuja.

Ensi viikolla sitten mikäli kelit ovat tarpeeksi lämpimiä niin suurimman osan kanssa kokeillaan kunnollisia tekniikkatreenejä myös ulkona.

Lentävien testailua

Viime viikko oli melkolailla peruskuntovoittoinen harjoitusviikko. Yhteensä vedin 13 treeniä, joista 8 tehtiin ulkona. Joensuussa päästiin jo kentälle juoksemaan ja Lieksassakin kenttä on jo sen verran sula että tällä viikolla varmaan ainakin kerran siellä vieraillaan reenaamassakin. Mutta eipä sen enempää viime viikosta.

Tänään juostiin Joensuussa sisällä Areenassa lentävien testejä molemmissa harjoituksissa. Yhteensä varsinaisen testin juoksi 8 urheilijaa, joista neljä juoksi ennätyksen, kaksi jäi yhden sadasosan ennätyksestä ja loput kaksikin vain 4 ja 5 sadasosaa. Kokonaisuutena siis jälleen urheilijat ovat hyvin menneet eteenpäin.

Tytöt:

Tyttöjen treenissä paikalla olivat Iida, Niina, Oona, Sanna, Henrietta, Ella ja Emilia. Harjoitus eteni seuraavasti:

Alkuun pari kierrosta hölkkäilyä/kävelyä rauhalliseen tahtiin. Lihaskuntoa 8×15-toistoa (nykytysvatsa, lantion nosto vatsa, tuulilasin pyyhkijät, selkä, selkäliike jalkoja levittäen, nykytysselkä, kyljet jalkoja nostellen), 15 x etunojassa jalkojen vaihtoja, 15 x takareisipumppailua ja noin (10 + 10) x pakarapumppailua, lisäksi vielä omat venyttelyt.
Koordinaatiot: 2x20m pakarajuoksu, 15m pohjehyppely, 15m pikkuvuorohyppely, 30m saksijuoksu, 20m polvennostojuoksu

Nopeusosa: 60m avausveto lenkkareissa ja samanlainen piikkareissa.
6x60m kovasti/täysillä käsiajalla omasta lähdöstä (lisäksi kennot välillä 30-50m). Parhaat ajat olivat (lentävä 20m / 60m käsiaika):
Iida 2,48 / 8,10; Niina 2,55 / 8,23; Sanna 2,37 / 7,87; Henrietta 2,55 / 8,34; Ella 2,44 / 8,10; Emilia 2,52 / 8,20.

Iida ja Ella paransivat ennätyksiään 4-5 sadasosalla,  Emiliakin todennäköisesti jonkin verran. Sanna, Niina ja Henrietta eivät tänään saaneet itsestään ihan parastaan irti mutta eivät kuitenkaan kovin paljon jääneet ennätyksistäänkään.
Oona juoksi muutaman avausvetona juostun 60 metrisen päälle neljä rentoa kierroksen (325m) vetoa muutaman minuutin palautuksella. Ajat melko tasan 1.10.

Puhtaan nopeuden lisäksi juostiin vielä yksi 150 metrinen rennon kovaa jossa ajat vaihtelivat suunnilleen 21,50 ja 26,70 välillä. Juoksujen jälkeen tehtiin vielä korkeuspatjalla voimaosiona: 10 x tasajalkaa patjalle, patjalla 10 x polvilleen ja ylös, 10 x istumaan ja ylös sekä polvennostojuoksusta polvilleen/istumaan 2 x noin 10 sekuntia.

 

Joona, Juho ja Marianne:

Joonalla, Juholla ja Mariannella oli ohjelmassa melkolailla sama reeni kuin tytöillä ennen heitä. Siis:

Alkuun omaa verryttelyä reilut 10 minuuttia, jonka päälle venyttelyt. Lihaskuntoa 8×15-toistoa (nykytysvatsa, lantion nosto vatsa, tuulilasin pyyhkijät, selkä, selkäliike jalkoja levittäen, nykytysselkä, kyljet jalkoja nostellen), 15 x etunojassa jalkojen vaihtoja, lisäksi omat venyttelyt ja Joonalla mustekalat.
Koordinaatiot: 2x20m pakarajuoksu, 15m pohjehyppely, 15m pikkuvuorohyppely, 20m jalan heilautuksia, 30m saksijuoksu

2x60m avausveto piikkareissa. Tämän jälkeen alettiin ottamaan aikoja (60m käsiaika omasta lähdöstä jossa kennot siis välillä 30-50m):
Joona: 4x60m täysillä (parhaat: 2.11 ja 6,83)
Juho: 2x60m täysillä ja 2xpelkkä lentävä 20m (parhaat 7,23 ja 2.18)
Marianne: 5x60m melko kovaa, ei kuiteskaan oikeana testinä

Lentävien jälkeen pojat halusivat käydä kokeilemassa maanantaiseen tapaan penkkimaksimeita, joten Joonalle siellä noin 4 ja Juholle 2 nostoa. Tiukan voimatreenin jälkeen heiteltiin vielä kuntopalloa 55 heittoa (ylöspäin, askelkyykky eteenpäin, pään yli eteen (Mariannella kuulantyöntö jalat vierekkäin), nilkkavippi ja alhaalta eteen). Loppuun vielä hieman hölkkäilyä.

Ensi viikolla olisi tarkoitus kokeilla lentäviä uudestaan hieman uudella taktiikalla, saas nähdä onko sillä miten positiivinen vaikutus aikoihin.

Valmentajapersoonia lisätty

Lisäsin listan valmentajista, jotka ovat olleet jollain tapaa vaikuttamassa siihen millainen valmentaja tällä hetkelle olen ja miten treenejä vedän. Listaan varmasti tulee lisää nimiä pikku hiljaa, mutta tällä hetkellä sieltä löytyy jo kymmenen nimeä. Osa valmentajista on päässyt listalle sen takia, että olen päässyt tekemään heidän kanssaan yhteistyötä mutta osa on vaikuttanut pelkästään kirjojensa ja mediassa muodostuneen kuvansa kautta.

Listaus löytyy täältä: Valmentajia

Viikkoyhteenveto

Viime viikko oli pitkästä aikaa täysin kokonainen harjoitusviikko. Treenaamista (ja valmentamista) eivät häirinneet leirit eikä kisat. Ainoa hieman normaalista poikkeavuutta aiheutti lukiolaisten koeviikko joka sekään ei kyllä paljoa mihinkään vaikuttanut. Viikko sisälsi yhteensä 16 vedettyä harjoitusta ja itsekin urheiluksi luokiteltavaa liikuntaa harrastin kahdesti.

Maanantai:

Kaksi puhdasta nopeustreeniä Joensuussa. Normaalin verryttelyn lisäksi juostiin 60 metrisiä täysillä. Kello näytti harjoittelun purreen suurimpaan osaan loistavasti, sen verran upeita ennätysparannuksia taas oli tapahtunut. Itse asiassa Joonan ja Sannan ajat olivat niin kovia, että enpä ole ennen kenenkään urheilijani nähnyt noin kovaa juoksevan. Juoksujen jälkeen tehtiin vielä vähän kuntoilua (kuntopiiriä/kuntopalloilua).

Tiistai:

Kaksi normaalia tennishallitreeniä. Ensin Kimmon kanssa tehtiin kimmoisuus/ketteryysosa, jonka päälle hieman pyöriteltiin moukaria. Toisessa treenissä Lieksan vanhempi kaarti teki aitareenin, tosin Atso hieman mallailia korkeushyppyä.

Aamulla kävin itse hyppäämässä Joensuussa. Ei mitään huippuhyppyjä, mutta hieman petrausta viime viikkoisesta. Illalla kävin vielä pelailemassa sählyä.

Keskiviikko:

Nopeustreeni koululla. Tässäkin treenissä omat harkkaennätykset parantuivat muutamilla, joten näyttää nopeus kehittyvän Lieksankin reeniympäristöissä. Loppuun vielä puolen tunnin kunnollinen kuntopiiri.

Torstai:

Neljän harjoituksen päivä Joensuussa. Ensiksi Atsolla tekniikkatreeni, joka oli melkoista taistelua itseään vastaan. Lopulta tuli kuitenkin se kaivattu riman ylityskin kun tarpeeksi pitkään jaksoi hyppyä jauhaa. Atson jälkeen Juhokin teki oman tekniikkatreeninsä. Melkolailla Atson reenin kaltainen harjoitus vaikka laji olikin eri. Lopulta siis hyviäkin suorituksia.

Tyttöjen kanssa tehtiin kimmoisuus-/tekniikkatreeni. Ponnistus- ja loikkatekniikoita saatiin mukavasti vietyä monen kanssa eteenpäin. Pituushypyn ja kolmiloikan suoritukset olivat perustekemistä, ei mitään varsinaisia huippuhyppyjä mutta hyvää perustekemistä kuitenkin. Joonan ja Mariannen iltatreeni oli sitten taas aivan oma lukunsa. Joonalla pääpaino oli telinelähdöissä ja Mariannella loikkaamisessa. Joona sai muutamia hyviä ja tasapainoisia lähtöjä. Marianne puolestaan petrasi reenin aikana loikkaamistaan tosi paljon, oli kuulemma jokin ahaa-elämys tullut.

Perjantai:

Kolmen treenin päivä. Juholla pitkät vedot kulkivat tosi hyvin, ja etenkin ensimmäiset vedot näyttivät mukavan väljiltä ja helpoilta. Marianne hyppäsi tekniikkaharjoituksen, jossa taas tapahtui harjoituksen aikana tosi paljon petrausta. Jo toisessa Mariannen reenissä peräkkäin melko tärkeä ahaa-elämys.

Tyttöjen kanssa tehtiin aitaharjoitus, jossa siinäkin tekeminen parantui koko ajan.

Lauantai:

Kaksi treeniä. Kimmon kanssa ensin loikkia ja sen päälle voimaa. Tekemisen taso syksyyn ja viime vuoteen verrattuna on kyllä parantunut ihan mahdottomasti.

Vanhempien urheilijoiden kanssa käytiin tekemässä ulkona pitkiä vetoja. Vauhdit tuntuivat olevan aika hyviä, paikoitellen ehkä jopa liiankin kovia. Mutta onpahan nyt Lieksassakin ulkoreenikausi avattu. Loppuun tehtiin koululla vielä kuntopiireilyä.

Sunnuntai:

Urheilukoulussa vedin korkeutta. Ja täytyy kyllä taas sanoa, että ei Lieksassa lahjakkaat korkeushyppääjät tulevaisuudessakaan lopu kunhan urheilukoululaiset jaksavat muutaman vuoden lisää vielä hyppiä. Lahjakkuutta siis on kunhan lapsille vaan annetaan mahdollisuus hyppiä tarpeeksi usein.

Atso ja Jutta olivat iltatreeneissä. Alkuun tehtiin vähän kovempaa loikkaamista. Loikkiminenkin oli minun muistin mukaan nyt parempaa kuin koskaan ennen, joten suunta on tässäkin oikeaan. Loppuun sitten vielä voimailtiin puolisen tuntia.

Kuvia ja videoita lisätty

Lisäilin muutamia kuvia talven ja viime kesän kisoista sekä viime vuoden harjoituksista. Kuvia tulee vielä lähiaikoina varmaankin muutamia lisää.

Videoita puolestaan lisäsin huomattavasti enemmän,  reilut 70 kappaletta. Videoissa on nähtävissä urheilijoideni parhaat suoritukset viime vuoden Sm-kisoista. Lisäksi joitain ennätyssuorituksia ja muita videoita on myös muista kisoista.

Kuvat löytyvät täältä: kuvagalleria ja videot täältä: videogalleria

Sivut avattu

Nyt on pikkuhiljaa edennyt projekti siinä vaiheessa että sain vihdoin ja viimein sivut julkaisukuntoon ja vielä esillekin. Jo viime keväänä oli äärimmäisen lähellä, että olisin sivut julkaissut mutta keväällä ja kesällä tulikin sitten niin paljon kaikenlaisia yleisurheiluhommia tehtyä ettei sivujen viimeistelyyn jäänyt kunnolla aikaa. Mutta nyt siis vihdoin ja viimein sain nämä valmiiksi.

Näiden sivujen suurimpana johtoajatuksena on valmennettavieni yleisurheilijoiden kehittymisestä kertominen kaikille kiinnostuneille. Ainakin kisatulokset ja -kuulumiset pyrin säännöllisesti päivittämään ja lisäksi myös harjoittelusta olisi tarkoitus jonkinlaisia esimerkkejä tuoda esille. Täydellistä harjoituspäiväkirjaa en kuitenkaan ainakaan tässä vaiheessa ajatellut tänne kirjoitella koska noin 15 harjoituksen päivittäminen joka viikko vaatisi melkolailla lisäponnisteluja.

Sivuilla tuon myös esille omia ajatuksiani valmentamisesta. Jos yritän tiivistää valmennusfilosofiaani kahteen asiaan niin ehkä parhaiten sitä kuvaisivat termit ”laadukas perustekeminen” ja ”hyvän harjoituksen tavoittelu”. Hieman tarkemmin nämä ja moni muukin valmennuksen johtoajatus on kerrottu Harjoittelu-välilehden alta löytyvästä Valmennusfilosofia-kohdasta.

Sivuille on tarkoitus lisätä jonkinverran myös kuvia ja videoita valmennettavieni suorituksista. Kun videokamera kuitenkin kiertää mukana käytännössä kaikissa kisoissa ja nauhalle tarttuu melkein kaikki kisasuoritukset niin ehkä niistä jotkut päätyvät näkyviin sitten tännekin.

Sivut ovat siis vielä hieman keskeneräiset mutta viimeistelen näitä pikku hiljaa. Ja jos jotain kehitysehdotuksia jollakulla on niin niitä kyllä otetaan vastaan.Palautetta voipi lähetellä vaikka palaute-lomakkeen kautta.