Aihearkisto: Lumi

Pm-hallien avauspäivänä hyviä onnistumisia

Joensuussa pm-hallit kisataan aina tämänvuotiseen tapaan heti tammikuun puolivälin jälkeen. Todellisen kisakauden starttina Joensuun kisa antaa sopivasti suuntaviivoja siitä, mihin suuntaan neljän kuukauden harjoittelulla on päästy etenemään. Kuitenkin harjoituskausi edelleen on enemmänkin kilpailuun valmistavaa kautta kuin varsinaista kilpailukautta. Kovinkaan paljoa ei siis vielä ole kova tehoisia maksimisuorituksia harjoituksissa tehty. Seuraavien vajaan kahden kuukauden aikana kisavalmiutta ja samalla tietysti myös kuntoa yleisesti on tarkoitus kohottaa vielä muutama pykälä ylöspäin.

Pm-hallien avauspäivänä kisaamassa olivat Lumi, Peppi-Rosa, Siiri ja Sofia.

Lumilla kisapäivä alkoi keihäskisalla. Ensimmäinen 600 grammaisella keihäällä heitetty kisa toi tuloksen 36,77. Ihan mallikas kisakauden avaus siis. Korkeudessa Lumi paransi kisaennätystään 6 senttiä tulokseen 145. Keihäästä en nähnyt yhtään heittoa, mutta korkeudesta ehdin pari hyppyä nähdä, mm. tuon ennätyshypyn. Korkeudessa vauhti ja hyppäämisen perustekniikka ovat sellaisella mallilla, että tulos voi tuosta vielä ”helposti” parantuakin.

Peppi-Rosalla oli tänään ohjelmassa 60 metrin kisa. Alkuerissä Peppi paransi sadasosalla ennätystään lukemiin 8,58 ja selviytyi finaaliin. Finaalissa sitten aika heikkeni pari sadasosaa aikaan 8,62. Video alkueräjuoksusta:

Siiri ja Sofia juoksivat 60 metriä ja Siiri hyppäsi alkuerän ja loppukilpailun välissä kolmiloikkakisan. Siirillä juoksu on muuttumassa parempaan suuntaan ja alkuerässä ennätys kohentui 5 sadasosaa aikaan 8,59. Sofia puolestaan juoksi nyt ensimmäisen kerran kunnolla syksyn kisojen jälkeen ja selviytyi hänkin alkueristä finaaliin ajalla 8,97.

Alkueräjuoksun jälkeen Siirillä oli vuorossa kolmiloikkakisa. Jo toaitajuoksuillarstain treenissä oli viitteitä siitä, että hyppääminen on hyvin hallussa ja tämän päivän tulos olikin todella hyvä 11,11. Eteenpäin menoa viime talven parhaaseen tulokseen on jo puoli metriä. Videolla Siirin kolmas kisahyppy:

60 metrin loppukilpailussa Siiri juoksi ajan 8,62 ja Sofia petrasi odotetusti aikaan 8,80. Sofialla viikonlopun kisat ovat enemmänkin kovempaan juoksuun totuttelemista, vielä tässä vaiheessa kun yhtään kovempaa treeniä ei ole alla, ei myöskään oikein kunnon tuloksia pysty odottamaan.

Huomenna kisat jatkuvat Peppi-Rosan ja Siirin, Peppi-Rosan ja mahdollisesti Sofian 200 metrisilä ja Siirin pituudella.

Tyttöjen huoltava treeni

Huomenna osa porukasta kisailee talven ensimmäisissä oikeissa kisoissa. Joensuussa nimittäin kisataan avoimet pm-hallit ja mukaan on ilmoittautunut yhteensä reilut 370 kilpailijaa. Tänään tehtiin viimeistelyharjoitteluna hyvin normaali perjantain huoltava treeni. Mukana olivat Peppi-Rosa, Tuuli, Emilia ja Lumi.

Verryttelyksi tytöt pelailivat vajaat puoli tuntia ”poikien peliä”. Pelin jälkeen tehtiin liikkuvuusosiona ”kaikki” liikkuvuusliikkeet ja keskivartalo-osiona 16×10-toistoa erilaisia liikkeitä sekä muutama mittarimato mahalleen tiputtautuen. Lisäksi tehtiin vielä muutamia parivoimaliikkeitä.

Treenin loppuun juostiin hyvin lyhyitä reaktiolähtöjä noin 15 kertaa.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Torstain aamutreeni

Eilen aamulla oli taas urheiluakatemian aamutreenit, joissa kävin vetämässä tytöille treeniä. Tuulilla koko treeni oli huoltavien treenien sekä polven ja kyynärpään hallintaa kehittävien lihasten vahvistavien liikkeiden tekemistä mm. kuminauhojen kanssa.

Emilia ja Lumi verryttelivät normaalisti (hölkkäilyt + venyttelyt yms.), tekivät muutamia kuminauhakävelyitä sekä juoksukoordinaatioita. Emilialla treenin kehittävä osio sisälsi muutaman valmistavan kuntopallon heiton (noin 3×10 heittoa) ja teräviä kuntopallon heittoja noin 5×10-heittoa (mm. eteenpäin reisipotkut ja borzovit). Lopputreeniajan Emilia teki taito-ominaisuuksia kehittävänä jonglöörausta palloilla. Lumi juoksi 5×60 metriä juoksuvetoja reippaalla vauhdilla ja hyppi korkeutta noin 15-20 hyppyä.

Treeni kesti noin puolitoista tuntia.

Lumin aamupäivän treeni

Lumin kanssa käytiin aamupäivällä treenaamassa kun koulussa oli sopivasti noin kolmen tunnin ajan vapaata. Parinkymmenen minuutin verryttelyn Lumi teki omatoimisesti. Sen jälkeen viskottiin kuntopallolla noin 16×10 heittoa (erilaisia vatsoja, kiertovatsoja, työntöjä, selkäliikkeitä, kiertoliikkeitä, pään yli eteen heittoja ja muutamia muita heittoja).

Tässä vaiheessa sitten suunnitelmia vaihdettiinkin lennosta. Areenalla koko tekonurmi oli vapaana, joten tilanne päätettiin käyttää hyödyksi ja lopputreenin ajan heiteltiinkin keihästä tekonurmelle. Paikaltaan heittoja tuli kymmenkunta, yhdestä hypähdyksestä puolenkymmentä, kahdesta hypähdyksestä noin kymmenkunta heittoa ja pari heittoa vähän pidemmälläkin vauhdilla.

Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Lauantain treeni

Eilisessä treenissä mukana olivat Emilia ja Lumi.  Verryttelyä tytöt tekivät tekonurmella. Emilia on ollut pikkaisen kipeänä viime päivät, joten hänellä koko treeni oli erilaisia hallinta- ja tasapainoliikkeitä, suuri osa tasapainotyynyn päällä. Lumi puolestaan teki tekonurmella hyppelyitä ja loikkia. Noin 4×25 metrin liikesarjoina olivat isovuorohyppely, pituushypyn laukkaponnistukset, pituusponnistukset 3 askeleen rytmillä, vuoroloikka ja kinkat. Yhteensä loikkia/ponnistuksia tuli siis noin 500 metriä. Näiden jälkeen Lumi juoksi vielä 2x4x150 metriä noin 75% vauhdeilla.

Aikaa treeniin meni noin kaksi tuntia.

Lumin perjantain keihästreeni

Perjantaina iltapäivällä käytiin Lumin kanssa tekemässä treeni, joka sisälsi mm. keihäänheittoa. Verryttelyhölkkäilyn jälkeen tehtiin keihään kanssa liikkuvuusjuttuja paikallaan ja liikkuen, verryttelykoordinaatioita noin 8×20 metriä ja lihaskuntoa noin 10×10-toistoa. Näiden tehtiin normaalit liikkuvuusliikkeet.

Keihästä heiteltiin ilman vauhtia, yhdestä-kahdesta hypähdyksestä sekä pikkuvauhdista yhteensä noin 35 heittoa. Lumi osaa heittää keihästä todella hyvin, ja heittäminen on luonnollista. Kuitenkin heittoja on viimeisen reilun vuoden aikana tullut niin vähän, että teknisiä parannettavia juttujakin on riittävästi. Ja kroppaa pitää pikku hiljaa totuttaa kovempiin ja kovempiin heittoihin.

Heittojen jälkeen juostiin 5×60 metriä kiihtyvillä vauhdeilla. Kyseessä oli oikeastaan ensimmäiset oikeat 60 metriset tälle harjoituskaudelle, ainakaan minun vetämänä. Eli ollaan normaalia harjoitusrytmiä pari kuukautta myöhemmässä. Vauhdit noissa juoksuissa kasvoiva juoksu juoksulta noin 75 prosentista reiluun 90 prosenttiin.

Loppuverryttelyn alkuosana oli vielä korkeushyppyä noin 15 hyppyä, jonka jälkeen tuli vielä normiverryttelyä.

Treeniin aikaan meni reilut kaksi tuntia.