Aihearkisto: Siiri

Maanantain juoksuharjoitus

Eilisillan tyttöjen treenissä mukana olivat tällä kertaa vain Nea ja Siiri. Verryttelyksi alkuun tytöt hölkkäilivät kolme kierrosta ja heittelivät frisbeetä. Lisäksi juostiin/hypittiin katsomon portaissa noin 7×30-60 porrasta sekä vähän venyteltiin.

Juoksukoordinaatioita juostiin noin 4×20 metriä (pakara-/polvennostojuoksut, kuopaisuhyppelyt ja suorin jaloin juoksut). Viestivaihtoja juostiin noin 4 kertaa niin, että molemmille tuli 40-50 metriä juoksemista. Näiden jälkeen Nea juoksi yhdesti kovan 150 metrisen (noin 20,3) ja Siiri muutaman noin 60 metrin juoksun telinelähdöllä. Treenin loppua tästä eteenpäin en ehtinyt seuraamaan kun siirryin vetämään aikuisten yleisurheilukoulua kesän ensimmäistä kertaa.

Treeni kesti vajaat kaksi tuntia.

Lauantain aitatreeni

Eilinen tyttöjen treeni oli oikeastaan ensimmäinen tälle vuodelle, joka tuntui aivan kesäharjoitukselta. Lämpötila oli parinkymmenen asteen luokkaa ja lisäksi kentällä puhalteli vielä poikkeuksellinen etusuoran myötätuuli. Treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät pari kierrosta, jonka jälkeen pelailtiin jalka- ja käsipalloa reilut kymmenen minuuttia. Liikkuvuus- ja venyttelyliikkeitä tehtiin tärkeimmille lihaksille sekä erityisesti takareisien alueelle. Juoksukoordinaatioita juostiin/hypähdeltiin noin 7×20 metriä

Aitakävelyitä käveltiin noin 5×8-aitaa. Yksittäisen aidan yli pyörityksiä ja liu’utuksia seinää vasten tehtiin noin 8×10-toistoa. Aitadrillejä juostiin noin 7×5-aitaa. Näiden jälkeen juostiin piikkareissa yksi noin 40 metrin avausveto.

Varsinaisen aitatreenin alkuun juostiin 3 aitaa (kisavälit ja -korkeus) pari kertaa viiden askeleen rytmillä. Kolme aitaa (Siiri 76cm, 8m väli, toisilla 76cm, 8-8,2m väli) juostiin noin 6 kertaa kolmen askeleen rytmillä. Siiri juoksi lähes kaikki juoksut telinelähdöllä, Peppi muutaman kerran telineistä ja muut juoksut kaikilla pystylähdöillä. Emilia juoksi pari kertaa aitoja ja teki sen jälkeen lopputreenin huoltojuttuja.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Perjantain huoltava ja sivulajien treeni

Eilisessä tyttöjen treenissä teemana oli huoltavien ja monipuolistavien juttujen tekeminen. Mukana olivat tällä kertaa Nea, Peppi-Rosa ja Siiri. Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät pari kierrosta ja jalka-/käsipalloa pelailtiin reilut kymmenen minuuttia.

Kuminauhakävelyitä käveltiin 8×10 metriä ja kuminauhojen kanssa paikallaan tehtiin neljää liikettä 10-15 toistoa per liike.

Näiden verryttelyjuttujen jälkeen siirryttiin tekemään korkeushyppyjä sekä keihään- ja kiekonheittoja. Siiri hyppi korkeutta saksihyppyinä noin 15 hyppyä ja heitteli kiekkoa ja keihästä kymmenkunta heittoa. Peppi-Rosa puolestaan heitteli keihästä reilut parikymmentä heittoa. Ja Nea keihästä parikymmentä heittoa ja kiekkoa kymmenkunta kertaa.

Harjoitus kesti jälleen puolitoista tuntia.

Perjantain treeni

Perjantain treenissä mukana oli nelikko Nea, Siiri, Emilia ja Tuuli. Verryttelyhölkkäilyn jälkeen käveltiin aitoja noin 18×5-aitaa ja vähän venyteltiinkin.

Tämän jälkeen ryhmä jakaantui kahteen osaan. Emilia ja Tuuli heittelivät kuntopalloa pariliikkeinä. Toistoja tuli ehkä noin 20×10 heittoa 3 kilon pallolla. ”Kovia” isoja liikkeitä ei kovin montaa tehty vaan pääpaino oli helpommissa ja keskivartalon liikkeissä.

Siiri ja Nea tekivät kimmoisuus-/ponnistustreeniä. Isovuorohyppelyä hypittiin 3×30 metriä ja pituusponnistuksia 3 askeleen rytmillä noin 3×30 metriä. 5-loikkaa ilman vauhtia tai parin askeleen helpolla vauhdilla hypittiin noin 4-5 kertaa. Pituuskasaan 8-10 askeleen vauhdilla pituusponnistuksia tehtiin noin kymmenkunta kertaa.

Loppuun asti treeniä en ehtinyt seuraamaan mutta noin puolentoista tunnin kohdalla oli nuo tehty. Tämän jälkeen treeni jatkui vielä jonkin aikaa omatoimisella osuudella.

Torstain juoksuharjoitus

Torstaina tyttöjen harjoituksessa mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri. Verryttelyksi hölkkäiltiin pari kierrosta ja pelaitiin käsi- ja jalkapalloa kymmenisen minuuttia. Verryttely- ja juoksukoordinaatioliikkeitä tehtiin noin 9×20 metriä ja katsomon pikkuportaita juostiin/hypittiin noin 15 kertaa. Verryttelyn loppuun tehtiin vielä vähän venyttelyjä ja liikkuvuutta. Peppi-Rosalla allergiaoireet oli sen verran voimakkaat, että Peppi ei treenissä enää näiden jälkeen muuta tehnytkään.

Toiset juoksivat avausvedon, 2×20 metriä + 1×40 metriä kiihdytyksiä, 3×60 metriä ins-outseja ja 1×80 metriä vauhtia kiihdyttäen.

Loppuverryttelyjen kanssa treeni kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.

Viikonloppuna leireiltiin

Harjoituskauden viimeinen alueleiri oli viikonloppuna Tanhuvaarassa. Leirillä mukana olivat Peppi-Rosa aitaryhmässä, Siiri hiekkakasahyppyjen ryhmässä ja Tuuli kuularyhmässä.

Leirillä tuttuun tapaan harjoiteltiin paljon ja näin kesän lähestyessä pääpaino kaikilla lajeilla oli lajijutuissa. Varsinaisia lajitreenejä jokainen laji teki vähintään kahdesti ja parissa muussakin tehtiin lajinomaisia juttuja. Yhteensä viikonlopun aikana harjoituksia oli kaikilla ryhmillä 7, eli tekemistä tosiaan riitti. Osa harjoituksista oli kuitenkin hieman keveämpiä ja yksi jopa ihan huoltavakin. Harjoitusten kokonaisrasittavuus ainakin valmentajan silmiin näytti nyt kaikilla lajeilla järkevän oloiselta. Joskushan näillä leireillä on tapana harjoitella ylikovaa ja turhan paljon. Mutta nyt siis pysyttiin järkevissä määrissä.

Itse olen leirin annista sen takia erityisen mielissäni, että kaikille urheilijoille tuli lajijutuissa selkeitä ohjeita siihen, mitä nyt loppukeväällä ja alkukesällä pitää saada parannettua.