Aihearkisto: Sofia

Tuuli ja Sofia Hannes Junior Gameseissa

Tuuli ja Sofia olivat eilen ja tänään Kuopiossa kisatuissa Hannes Junior Gameseissa. Tuuli kisaili eilen kuulassa ja korkeudessa, Sofia eilen 100 metrillä ja pituudessa sekä tänään 80 metrin aidoissa.

Tuuli työnsi kuulassa kauden parhaansa 10,99 ja sivusi korkeudessa ennätystään 135. Molemmissa olisi ollut varaa hieman parempiinkin tuloksiin, mutta etenkin kuulatuloksen palaaminen ”normaalille” tasolle oli hyvä juttu.

Sofia juoksi eilen 100 metriä pienessä vastatuulessa aikaan 13,60 ja pituudessa jalat alkoivat vähän temppuilemaan ja tulokseksi tuli 473. Tänään sitten aidat olivat selkeästi viikonlopun parasta antia ja pienestä vastatuulesta huolimatta syntyi oma ennätys 12,25.

Moniottelut Kiihtelysvaarassa

Tiistai-iltana Kiihtelysvaarassa kisattiin moniottelujen piirinmestaruuksista. Mukana meidän ryhmästä olivat 15-sarjassa Peppi-Rosa ja Elina sekä 14-sarjassa Sofia. Aitajuoksussa 14- ja 15-vuotiaat juoksivat eri erissä, mutta muuten sarjat tekivät lajit samaan aikaan.

80 metrin aidoissa Sofia juoksi oman ennätyksensä 12,42 eli paransi viime viikkoisesta 7 sadasosaa. Juoksu on tällä hetkellä sellaista perusnättiä, josta varmasti muutamalla kisastartilla ja sopivalla vastuksella tulee tippumaan vielä aika paljonkin. Korkeutta Sofia ei tänä kesänä ole kovinkaan monesti hypännyt ja siten 145:n tulos on tällä hetkellä aikalailla perustulos. Talvikaudella meni kuitenkin 158 joten potentiaalia on paljon parempaankin. Pituudessa syntyi niinikään perustulos 482. Keihäässä puolestaan oma ennätys kohentui hieman, nyt meni 32,72. 800 metriä taittui ajassa 3.03,17. Yhteispisteitä kertyi 2109.

Peppi-Rosa teki itselleen hyvät perustulokset aidoissa (13,03), korkeudessa (120), keihäässä (18,38) ja 800 metrillä (2.55,82). Pituudessa tuli päivän paras onnistuminen kun pisin mitattu hyppy oli 461. Elinalla aitajuoksussa tuli pieni uskonpuute heti ensimmäisellä aitavälillä ja kaikki välit menivät sitten 5 askeleella (aika 15,26). Korkeudessa Elina ylitti Pepin tavoin 120 ja pituutta meni 442. Keihään tuloksen varmistusheitto kantoi 8,85 ja päätöslaji 800 metriä meni aikaan 3.13,71.

 

Maanantain ottelutreeni ja uusi tulokas

Tänään ryhmän treeneihin saatiin uusi tulokas kun Savonlinnasta Joensuuhun muuttanut 14-sarjalainen Siiri oli harjoituksissa ensimmäistä kertaa. Lisäksi mukana olivat Tuuli, Emilia, Peppi-Rosa, Elina ja Sofia.

Huomenna Peppi, Elina ja Sofia kisaavat piirinmestaruusmonittelujen 5-ottelussa, joten tämän päivän treeni oli tälläinen viime hetken hätäinen lajitreeni sitä varten. Yleensä pyrin vetämään yhteistreenit mahdollisimman kontrolloidusti ja niin, ettei kovin moni tekisi eri asioita. Tämän kertainen treeni oli kuitenkin yksi vaikeimmista ”sillisalaateista” kun tarve oli aitajuoksun, korkeushypyn ja pituushypyn harjoituksille. Kaikkien kolmen lajin jonkinlainen läpikäynti vaati myös hieman poikkeusjärjestelyjä.

Ensimmäinen poikkeus oli, että verryttely kutistettiin lähes minimiin. Aluksi hölkkäiltiin yksi kierros ja sen jälkeen toistettiin noin 7 kertaa yhdistelmä 20 metriä verryttelykoordinaatioita ja muutama voimisteluliike paluumatkalla joko korkeuspatjalla tai maassa. Näiden jälkeen venyttelyyn käytettiin puolitoista minuuttia ja 10 minuutin tehoverryttely oli valmis.

Korkeushyppyverryttelynä hypittiin saksihyppyjä 5 kertaa. Tämän jälkeen Peppi ja Elina hyppäsivät reilut puolenkymmentä normihyppyä (noin 120 korkeimmillaan) ja Siiri saman verran lisää saksihyppyjä (130). Emilia puolestaan hyppi normihyppyjä reilut kymmenen kertaa (143). Tuuli (133) ja Sofia (140) hyppivät ainoina piikkareissa ja heillä hyppyjä tuli vielä reilut puolenkymmentä.

Toisena osiona kaikilla oli sitten aitarytmiharjoitteet kaarteessa, joita tehtiin viiden pikkuaidan yli. Peppi, Elina ja Siiri juoksivat 30 senttisten aitojen yli 3 askeleen nopearytmisiä juoksuja 5 kertaa noin 5 metrin väleillä ja kun toiset liittyivät heidän mukaansa niin noin 6 metrisillä väleillä juostiin suunnilleen 4 lisäkierrosta. 60 senttisten aitojen (noin 7 metrisillä väleillä) yli juostiin vielä noin 5 kertaa.

Näiden jälkeen siirryttiin etusuoralle, jossa kaikki juoksivat piikkareissa yhden avausvedon. Emilia, Elina ja Siiri juoksivat telinelähtöjä 2-3 aidalla. Emilia juoksi reilut kymmenen lähtöä (76cm, alkusileä 12,7m, väli 8,5m) ja näistä puolenkymmentä oli sellaisia, joilla kisassakin voisi juosta kovia aikoja. Kuitenkin vielä alkusileään pitäisi löytää tälle vauhdille hieman lisä askelpituutta. Elinan en ole antanut viime kesän jälkeen juurikaan aitoja juosta. Nyt kuitenkin telinelähdöllä kisa-aidat (76cm, alku 12m, väli 8m) meni muutaman kerran ihan hyvällä kolmen askeleen rytmillä. Huomenna pitäisi kisassa vaan päästä noin matkaan. Siiri kisaa huomenna Savonlinnassa ja kun Siirin harjoituksia en koskaan ennen ole nähnyt niin juurikaan teknisiin juttuihin en vielä halunnut puuttua. Kuitenkin harjoituksen edetessä ensimmäiselle aidalle hyökkäystä saatiin vähän parannettua, välit (76cm, 12m alku ja 8m väli) Siiri juokseekin jo nyt hyvin 14-sarjalaiseksi.

Peppi, Tuuli ja Sofia hyppivät pituutta toisten aitoessa. Tytöt hyppäsivät ensin noin 5 ponnistusta 10 metrin vauhdilla. Näissä kaikki saivat hyviä ponnistuksia, samanlaisia pitäisi vain saada kovempivauhtisiin suorituksiinkin. Kisavauhdilla juostiin askelmerkkijuoksuja noin 4 kertaa ja kokovauhtisia hyppyjä hypittiin muutamia, ja jotkut vähän useampia. Kun näitä ei kovinkaan paljoa olla harjoiteltu, on niissä luonnollisesti myös vielä parannettavaa. Mutta kyllä näillä kisoihin voi lähteä.

Kun nämä lajit oli tehty, Siiri ja Tuuli tekivät normaalia loppuverryttelyhölkkäilyä. Peppi ja Sofia juoksivat muutamia aitajuoksuja 2 aidalla. Ja Elina puolestaan hyppäsi pari pituushyppyä täydellä vauhdilla.

Emilian, Pepin, Elinan ja Sofian kanssa pelailtiin loppuverryttelyksi noin 15 minuuttia käsipalloa. Heillä treeni kesti tasan puolitoista tuntia, Tuulilla ja Siirillä noin tunnin ja 45 minuuttia.

Vaikka treeni oli hyvin erilainen kuin yleensä ja mukana oli ihan uusi tulokaskin, selviydyttiin treenistä hyvin. Ja monia juttuja saatiin varmistettua tulevia kisoja varten.

Sunnuntaina keihästreeni

Huomenna kisataan Kiihtelysvaarassa pm-moniottelut ja jottei lajien treenaaminen jäisi kokonaan viime tippaan, käytiin jo eilen viskomassa keihästreeniä Peppi-Rosan, Elinan ja Sofian kanssa. Kentälle kuitenkaan ei päästy, joten treeni tehtiin pääasiassa viereisellä hiekkakentällä.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät vähän, juoksivat/hyppivät katsomon pikkuportaissa noin 15 kierrosta ja tekivät katsomon portaissa vähän voimaliikkeitä jaloille ja ylävartalolle. Lisäksi venyteltiin ja tehtiin verryttely-/koordinaatioliikkeitä noin 10×20 metriä (lantionpyöritysjuoksu, vuorohyppely käsiä pyörittäen, ristiaskelhypähdykset, pakarajuoksu, kuopaisuhyppely ja suorinjaloin juoksu).

Keihäänheittoja heiteltiin noin 10 kertaa vauhditta ja suunnilleen saman verran yhdestä hypähdyksestä. Kahdesta hypähdyksestä heitettiin muutamia heittoja ja samoin kevyellä koko vauhdilla. Treenin loppuun mentiin vielä vähäksi aikaa kentän takasuoran vallin taakse heittämään, jossa vauhti saatiin kunnon alustalta. Siellä heittoja tuli kaikille 5-10.

Treeni kesti jälleen puolitoista tuntia.

Torstain voimatreeni

Eilen käytiin tekemässä voimatreeni ja mukana olivat tällä kertaa Tuuli, Emilia, Venla, Peppi-Rosa, Elina ja Sofia. Verryttelyksi hölkkäiltiin kentällä kaksi kierrosta ja juostiin/hypittiin katsomon portaissa 8 x noin 20/40 porrasta ja lisäksi yksittäiselle portaalle 8×10-hyppyä.

Verryttelyjen jälkeen siirryttiin jäähallille, jossa ensin venyteltiin ja sitten tehtiin lihaskuntoa noin seitsemää keskivartaloliikettä ja yksi 75 sekunnin lankkupito. Rinnallevetoa+ylöstyöntöä tehtiin 3x6x15/20 kilon tangolla, kyykkyä jalat peräkkäin 4x6x noin 40 kilolla, pikajuoksun käsiliikettä 3×20 sekuntia 1,25 kilon painoilla, penkkiä 3x6x20-35 kilolla ja hauista 3x10x noin 6 kilon käsipainoilla. Tuuli ja Venla tekivät rinnallevedon+ylöstyönnön toisten kanssa ja sen jälkeen yhden jalan maastavetoa tasapainotyynyn päällä 2 sarjaa molemmille jaloilla 12 kilon kahvakuulalla, penkkiä 5×6 toistoa (Tuuli 25-35 kilolla ja Venla 30-40 kilolla ja 45 kilolla ei enää mennyt kuin 2-4 toistoa).

Loppuverryttelyksi pelailtiin norsupalloa. Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Joensuu Junior Games

Keskiviikkona ennen Motonet GP:tä kisattiin nuorten kisat, Joensuu Junior Gamesit. Meidän ryhmäläisillä oli kisoissa hyvä osanotto kun kaikki kilpailukuntoiset kisasivat omissa lajeissaan.

15-sarjan tyttöjen aitajuoksussa Sofia juoksi ensimmäisen 80 metrin aitakisansa ja Peppi-Rosalle kisa oli tämän kesän ensimmäinen. Kisoissa sattui sellainen erikoisuus, että keli oli lämmin ja pikajuoksut saatiin silti juosta etusuoralla myötätuuleen. Tytöillä tosin vain 0,2 m/s mutta kuitenkin. Tytöt juoksivatkin hyvin, kaikki neljä kisaan osallistunutta juoksivat omat ennätyksensä. Sofia voitti juoksun ajalla 12,49 ja Peppi-Rosa oli kolmas 12,74:llä. Sofialla ensimmäiset viisi aitaa tulivat todella hyvin, sitten matka rupesi hieman painamaan ja seitsemänteen aitaan tuli pieni kosketus joka jätti vähän parannettavaa seuravalle kerralle. Pepillä juoksu oli tällä kertaa hyvin tasapainoinen koko matkan ajan ja etenkin lähtö ja kiihdytys olivat parempia kuin kisoissa normaalisti. Tyttöjen väliin juoksi Sofian tavoin 14-sarjalainen Savonlinnan Riennon Siiri Nyyssönen ajalla 12,70. Siiri on juuri muuttanut Joensuuhun ja tulee maanantaina ensimmäistä kertaa meidän treeneihin.

17-sarjan 100 metrillä meidän ryhmäläisistä olivat Emilia, Elina ja Sofia. Emilia juoksi kolmanneksi ennätyksellään 13,09, Sofia oli viides 13,50:llä ja Elina kuudes ajalla 13,64. Emilialla juoksu ei ollut ihan niin hyvää mitä se harjoitellessa parhaimmillaan on. Pientä kisapuristamista oli havaittavissa mutta se häviää vain kisoja juoksemalla. Sofialla painoi kymmenkunta minuuttia aiemmin juostu aitakisa vielä jaloissa, eikä aika ollut sen takia tuon parempi. Elina jäi viime kesän ennätyksestään 7 sadasosaa mutta paransi avauskisastaan 38 sadasosaa, eli juoksu on menossa selkeästi parempaan suuntaan. Juoksussa myötätuulta oli 0,9 m/s.

15-sarjan kolmiloikassa Oona hyppäsi neljänneksi tuloksella 9,90. Viime viikolla treenissä saatiin jo tehtyä hyviä hyppyjä, mutta nyt kisassa ensimmäiset kolme kierrosta olivat vielä teknisesti melko kaukana niistä hypyistä. Neljännellä tuli jo kohtalaisen hyviä loikkia, viides kierros hieman epäonnistui ja kuudennella tuli varmaankin kesän parhaat hypyt mutta yliastuttuna. Tulokseksi jäi siis 9,90. Mutta jo keväällä mietittiin niin, että ennen Sm-kisoja täytyy saada enemmän kuin 1-2 kisaa hypättyä, jotta kisaankin saadaan onnistuneita hyppyjä aikaiseksi. Tämänkertainen tulos on kuitenkin 27 enemmän kuin edellisessä kisassa, mutta ei siis todellakaan vielä sellainen kuin pitäisi/voisi olla. Kisan voittoon hyppäsi muuten Savonlinnan Siiri tuloksella 10,83.