Aihearkisto: Oona

Maanantain juoksutreeni

Eilen virallisesti alkoi talven peruskuntokauden treenit. Osa porukasta on tosin jo viikon ajan tehnyt peruskuntotreeniä mutta viime viikonloppuna lopuillakin loppui talven kilpailukausi ja nyt sitten palaillaan perusasioiden äärelle muidenkin kanssa. Eilisessä treenissä mukana oli viisikko Peppi-Rosa, Emilia, Tuuli, Oona ja Lumi.

Verryttelyn alkuun tytöt hölkkäilivät kilometrin ja käsipalloa pelailtiin noin 15 minuuttia. Hyppynaruhyppyjä/-juoksuja tehtiin 5×50 metriä sekä paikallaan jonkin verran tuplapyörityksiä. Näiden jälkeen venytelriin omatoimisesti.

Juoksukoordinaatioita tehtiin noin 5×50 metriä. Näiden jälkeen porukka jakaantui tekemään vähän eri juttuja.

Tuuli heitteli möykkyä seinään keihäänheittotyylillä noin 50 kertaa ja ajoi kuntopyörällä 8×90 sekunnin vetoja 30 sekunnin palautuksilla. Emilia ja Lumi puolestaan juoksivat määräintervallitreeninä 2x(300m noin 65 sekuntiin, 200 metriä 40 sekuntiin ja 150 metriä 30 sekuntiin). Vauhdit olivat hieman suunniteltua reippaampia mutta tuollaisilla vauhdeilla juoksu pysyi paremman näköisenä kuin mitä olisi ollut pykälää rauhallisemmalla vauhdilla.

Oona puolestaan hyppi 3×50 metriä pituusponnistuksia laukkarytmillä, 3×35 metriä vaihtokinkkoja, 4×15-vuoroloikkaa ja 2×5-kinkkaa parin askeleen vauhdilla. Näiden jälkeen Oona juoksi vielä 200 metriä 40 sekuntiin ja 150 metriä 30 sekuntiin, 100 metriä 16,5 sekuntiin ja 60 metriä 9,5 sekuntiin.

Peppi-Rosa ei juoksuja tehnyt ollenkaan, vaan teki reilusti venyttely-/liikkuvuusjuttuja sekä nilkkakävelyitä ja erilaisia pito-/hallintaliikkeitä.

Oonan tiistain loikkatreeni

Tiistaina päivällä käytiin Oonan kanssa tekemässä kolmiloikkatreeni. Verryttely tehtiin normaaliin tapaan (hölkkäily, verryttelykoordinaatiot, venyttelyt). Näiden jälkeen ponnisteltiin pituusponnistuksia laukka- ja kolmen askeleen rytmillä sekä tehtiin kinkkoja neljän askeleen rytmillä. 10-vuoroloikka hypättiin muutaman kerran ilman vauhtia ja parin askeleen vauhdilla.

Kolmiloikkasuorituksia hypittiin 6-, 8- ja 10-askeleen vauhdeilla yhteensä reilut 20 kertaa. Harjoituksen edetessä loikat jälleen paranivat ja viimeisillä kierroksilla tuli taas hyvän näköisiä ja tuntuisia suorituksia.

Loppuverryttelyn kanssa treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Tiistain voimatreeni

Tämä viikko on ollut ja tulee loppua kohden olemaan vieläkin kiireisempi. Viikonloppuna Joensuussa järjestetään 17-22-vuotiaiden halli-Sm-kisat ja itselläni on melko paljon järjestelyvastuuta noihin kisoihin. Treenejä ehdin iltaisin kyllä vetämään mutta muuten kaikki muu aika meneekin sitten kisojen valmisteluihin. Niin paljon on kaikkea tekemistä ollut, etten treenejäkään oikein ole ehtinyt tänne kirjoittelemaan.

Eilisessä voimatreenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Tuuli, Emilia, Siiri ja Oona. Verryttelyksi hölkkäiltiin noin kolme kierrosta ja tehtiin tekonurmella normaaleja verryttelyliikkeitä noin 6×20 metriä. Lisäksi tehtiin ”uusia” liikkumisliikkeitä noin kymmenkunta sarjaa. Näitä uusia liikkeitä olivat mm. rapukävely ja karhukäynti sekä sivuttain ja eteen/taaksepäin tehdyt selällään ”möngerrykset”. Lisäksi kaikki tekivät hyppelyliikkeitä noin 10×6-10 ponnistusta liikkeiden ollessa pysäytysloikkia (tasajalkaa ja loikkana), vuoroloikkaa ja kinkkaa.

Näiden jälkeen Oona ja Siiri hyppivät vielä 3-4 x 20-30 metriä nopeaa vuoroloikkaa ja pituusponnistuksia laukkarytmillä. Oona hyppi lisäksi samanlaisia sarjoja pituusponnistuksia 3 askeleen rytmillä ja kinkkoja välijuoksemisilla.

Toiset tekivät voimatreeniä. Tuulilla ja Emilialla pääliikkeinä oli rinnallevetoa noin 5×4-toistoa 40-45 kilolla ja maastavetoa noin 4×6-toistoa. Nea ja Peppi-Rosa tekivät mm. vaakaprässiä ja lähentäjiä sekä loitontajia. Siiri ja Oona tekivät mm. schnelliä. Lisäksi kaikki tekivät muutamia muitakin liikkeitä, osa veti leukoja, osa teki penkkiä, osa hauista, osa lihaskuntoa ja osa jotain muutakin.

Treeni kesti parin tunnin luokkaa.

Tiistain voimatreeni

Tänään tyttöjen treeneissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Tuuli, Emilia, Siiri, Oona ja Venla. Kahden verryttelyhölkkäkierroksen jälkeen pelailtiin käsipalloa kymmenisen minuuttia ja venyteltiin vähän. Tässä vaiheessa osalle tytöistä tuli 15-30 minuutin välitauko kun Katajan seura-asusteet olivat juuri tulleet ja tänään ensimmäistä kertaa jaossa.

Treenin seuraavana osiona oli 8 askelkyykkyä eteen ja taaksepäin, 5 mittarimatoa, pakarajuoksua 20 metriä, takaperin polvennostojuoksua 20 metriä ja kuopaisuhyppelyä 20 metriä.

Seuraavana osiona oli kimmoisuus-/loikkaosio. Siinä hypättiin 3×3-tasaloikkaa, 3×5-vuoroloikkaa, 4×11 metriä nopeaa kinkkaa parin askeleen vauhdilla ja 3×10-pohjehyppyä käsillä puolapuista hyppyä keventäen/auttaen. Osa teki tästä osiosta vain osan ja osa jätti kokonaan väliin. Jos loikkaosio jäi pois, tilalle tuli lihaskuntoa 3×10-toistoa lisäpainolla, kahvakuulalla 2×10-etuheilautusta ja 2×4+4 turkkilaista kynttilää.

Punttisalilla ensimmäisenä liikkeenä tehtiin yleisliikettä 2×4+4×15-20 kilon tangolla. Tempausta tehtiin 5x4x15-25 kilolla. Tämän jälkeen lantionnostoliikettä tehtiin 4x6x60-100 kilolla. Viimeisenä liikkeenä oli ylävartalon voimaliikkeenä penkkiä tai hauista, toisto- ja kilomäärät vaihtelivat urheilijoittain. Siiri teki tempauksen jälkeen terävää penkille nousua 3x8x20 kilolla.

Oona teki voimaosioiden tilalle nopeustreeniä. Juoksuina oli 3×60 metriä reippaan kovaa juoksua, piikkareissa 3×30 metriä täysillä ja 3×80 metriä vauhtia koko ajan kiihdyttäen.

Loppuverryttelyjen kanssa treeni kesti urheilijasta riippuen jotain puolentoista ja kahden tunnin väliltä.

Kuopion kisat

Eilen käytiin Kuopiossa kisaamassa Peppi-Rosan, Siirin ja Oonan kanssa. Talvikaudella tarkoituksena on kisailla suunnilleen joka viikonloppu, ainoastaan näillä näkymin yksi viikonloppu jää kokonaan ilman kisoja viime viikonlopusta maaliskuun puoliväliin asti.

Eilen ensimmäisenä kisaamaan pääsi Siiri 15-vuotiaiden tyttöjen aitajuoksussa. Siirin aika 9,57 on sama kuin viime viikonloppuna, nyt kuitenkin alku oli vähän heikompi mutta vastaavasti loppu tuli paremmin kuin viimeksi. Ensi kerralla sitten yhdistetään viime kerran alku ja tämän kerran loppu, jolloin ajasta lähtee taas jonkin verran pois.

Peppi-Rosallakin alku oli vähän varovainen. Juoksu ei muutenkaan ollut ihan niin hyvä kuin viikon takainen Joensuussa. Selkeästi parempaa tämä kuitenkin oli kuin kaksi viikkoa sitten. Aika 9,92 on kuitenkin ihan kohtalainen, ei varsinainen hyvä onnistuminen muttei missään nimessä huonokaan juoksu.

Oona oli mukana naisten kolmiloikassa. Tämä kisa otettiin ohjelmaan melko nopealla päätöksellä kun nyt oli oikeastaan ainoa mahdollisuus hypätä loikkakisa ennen nuorten Sm-halleja. Kahdessa edellisessä treenissä loikkaaminen on näyttänyt sopivan kimmoisalta. Nyt kisassa ainoaksi mitatuksi jäi ensimmäisen kierroksen 10,12, mitä paremmin on harjoituksissakin nyt hypitty. Ja yleensä kisassa pitäisi pystyä hyppäämään selkeästi harjoituksia pidemmälle, nyt ei vaan niin käynyt.

Siirin pituuskisa oli pykälää parempaa tekemistä kuin viikko sitten Joensuussa. Nyt kahdesti meni yli viisi metriä pisimmän ollessa 506. Vauhti jatkuu hypyssä ihan kivasti, mutta pientä teknistä säätöä pitää vielä tehdä, jotta hypyt saadaan kimmahtamaan selkeästi paremmin korkeammalle.

Oonan kolmiloikka- ja juoksutreeni

Eilen tyttöjen treenin loppupuolella verryttelemään tuli myös Oona. Oona teki perusverryttelyn (hölkkäily, verryttelyliikkeet, liikkuvuus ja muutamia keskivartalojuttuja), joiden päälle ponnisteltiin verryttelyponnistukset (mm. pituuden laukkaponnistukset ja kinkat neljän väliaskeleen rytmillä).

Pituuskasalla hypittiin 5-vuoroloikkaa ilman vauhtia ja parin askeleen vauhdilla, molempia neljä kertaa. 3-loikkaa hypättiin noin 7 askeleen vauhdilla ja 11 askeleen vauhdilla, yhteensä ehkä noin 14 kertaa. Hyppäämisessä on tällä hetkellä paljon hyvältä näyttäviä asioita, kokonaisuudessaan ainakin paljon paremmalta kuin kesällä. Nyt hyppääminen yleisesti ottaen näyttää sopivan kimmoisalta ja kovahkollakin vauhdilla hyppääminen pysyi riittävän hyvin kasassa. Kun hypyt menivät näinkin hyvin, on lauantaina tarkoitus aloittaa Kuopiossa kisakausi. Saattaa olla, että kisakausi Oonalla kestää vain tämän yhden kisan. Tai jos hyvin menee niin mahdollisesti seuraava kisa olisi sitten ehkä nuorten Sm-hallit Joensuussa kuukauden päästä.

Loikkien jälkeen juostiin vielä muutamia juoksuvetoja lenkkareissa. 40 metriä juostiin ensin pari kertaa, sitten 30 metriä paikaltaan täysillä kolmesti (4,22) ja lopuksi vielä yksi 60 metrinen kovasti (8,34). Juoksuvedot olivat siinä mielessä erikoisia, että 60 metrisen aika oli suunnilleen sama kuin paikaltaan 30 metriä x2. Eihän sen oikeasti noin pitäisi olla vaan selkeästi kovempi, mutta ilmeisesti Oonalla tuo kiihdytyskyky on nyt vaan hyvällä tasolla.

Treeni kesti reilut kaksi tuntia.