Aihearkisto: Oona

Oonan ja Siirin kolmiloikkatreeni

Helteet jatkuu ja samalla se vähän muokkaa meidän treenejäkin. Lähinnä vain niin, ettei enää normaaliin tapaan hankkiuduta aurinkoon treenaamaan vaan pyritään pysymään varjossa mahdollisimman paljon. Ja perusverryttelyjen määrää vähän on pienennetty.

Tämän päivän ekassa treenissä tehtiin kolmiloikkatreeni Oonan ja Siirin kanssa. Oona on saanut käytännössä kaikki hyppytreeninsä viimeisen vuoden aikana tehdä yksin, mutta nyt kun Siiri tuli mukaan ryhmään, saadaan näitäkin tehdä edes välillä pienessä ryhmässäkin.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät yhden kierroksen, jonka jälkeen juostiin kolmen askeleen rytmillä ja ponnisteltiin laukkarytmillä sekä vaihtokinkoilla yhteensä noin 10×4-5-aitaa. Pikkuhyppelyitä verryttelyyn tehtiin viivan yli pomppimalla 3×20 metriä, tekemällä 8 askelkyykkykävelyaskelta ja 5 mittarimatoa. Verryttelyosio lopetettiin liikkuvuusliikkeisiin ja muutamaan keskivartaloliikkeeseen.

Loikkaamista valmistavina osioina tehtiin juoksukoordinaatioita 3×20 metriä (pakarajuoksut ja kuopaisuhyppely) ja verryttelyponnistuksia/loikkia noin 7×20 metriä. Näiden jälkeen laitettiin piikkarit jalkaa ja aloitettiin kolmiloikkaamaan. 5-6-askeleen vauhdilla hypittiin puolenkymmentä kertaa, 2 askelta pidemmällä vauhdilla suunnilleen yhtä monesti ja 9-10 askeleen vauhdilla muutamia onnistuneita suorituksia. Oonalla haasteita oli tällä kertaa loppuvauhdin juoksemisessa ja siitä aiheutui sitten usein vähän heikkoja loikkia. Mukaan mahtui kuitenkin myös kisakelposia suorituksia. Siirille tämä oli ensimmäinen kerta kun näin hänen loikkatreeniään. Eniten tällä perusteella tekemistä on ensimmäisenä loikan suuntaamisessa oikeaan suuntaan ja sitä kautta vauhdin jatkumisessa koko loikkasuorituksen ajan.

Loppuverryttelyksi tytöt hölkkäilivät yhden nurmikierroksen ja tekivät nilkkajumppailua hiekalla.

Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Joensuu Junior Games

Keskiviikkona ennen Motonet GP:tä kisattiin nuorten kisat, Joensuu Junior Gamesit. Meidän ryhmäläisillä oli kisoissa hyvä osanotto kun kaikki kilpailukuntoiset kisasivat omissa lajeissaan.

15-sarjan tyttöjen aitajuoksussa Sofia juoksi ensimmäisen 80 metrin aitakisansa ja Peppi-Rosalle kisa oli tämän kesän ensimmäinen. Kisoissa sattui sellainen erikoisuus, että keli oli lämmin ja pikajuoksut saatiin silti juosta etusuoralla myötätuuleen. Tytöillä tosin vain 0,2 m/s mutta kuitenkin. Tytöt juoksivatkin hyvin, kaikki neljä kisaan osallistunutta juoksivat omat ennätyksensä. Sofia voitti juoksun ajalla 12,49 ja Peppi-Rosa oli kolmas 12,74:llä. Sofialla ensimmäiset viisi aitaa tulivat todella hyvin, sitten matka rupesi hieman painamaan ja seitsemänteen aitaan tuli pieni kosketus joka jätti vähän parannettavaa seuravalle kerralle. Pepillä juoksu oli tällä kertaa hyvin tasapainoinen koko matkan ajan ja etenkin lähtö ja kiihdytys olivat parempia kuin kisoissa normaalisti. Tyttöjen väliin juoksi Sofian tavoin 14-sarjalainen Savonlinnan Riennon Siiri Nyyssönen ajalla 12,70. Siiri on juuri muuttanut Joensuuhun ja tulee maanantaina ensimmäistä kertaa meidän treeneihin.

17-sarjan 100 metrillä meidän ryhmäläisistä olivat Emilia, Elina ja Sofia. Emilia juoksi kolmanneksi ennätyksellään 13,09, Sofia oli viides 13,50:llä ja Elina kuudes ajalla 13,64. Emilialla juoksu ei ollut ihan niin hyvää mitä se harjoitellessa parhaimmillaan on. Pientä kisapuristamista oli havaittavissa mutta se häviää vain kisoja juoksemalla. Sofialla painoi kymmenkunta minuuttia aiemmin juostu aitakisa vielä jaloissa, eikä aika ollut sen takia tuon parempi. Elina jäi viime kesän ennätyksestään 7 sadasosaa mutta paransi avauskisastaan 38 sadasosaa, eli juoksu on menossa selkeästi parempaan suuntaan. Juoksussa myötätuulta oli 0,9 m/s.

15-sarjan kolmiloikassa Oona hyppäsi neljänneksi tuloksella 9,90. Viime viikolla treenissä saatiin jo tehtyä hyviä hyppyjä, mutta nyt kisassa ensimmäiset kolme kierrosta olivat vielä teknisesti melko kaukana niistä hypyistä. Neljännellä tuli jo kohtalaisen hyviä loikkia, viides kierros hieman epäonnistui ja kuudennella tuli varmaankin kesän parhaat hypyt mutta yliastuttuna. Tulokseksi jäi siis 9,90. Mutta jo keväällä mietittiin niin, että ennen Sm-kisoja täytyy saada enemmän kuin 1-2 kisaa hypättyä, jotta kisaankin saadaan onnistuneita hyppyjä aikaiseksi. Tämänkertainen tulos on kuitenkin 27 enemmän kuin edellisessä kisassa, mutta ei siis todellakaan vielä sellainen kuin pitäisi/voisi olla. Kisan voittoon hyppäsi muuten Savonlinnan Siiri tuloksella 10,83.

Oonan loikkatreeni

Eilen käytiin Oonan kanssa taas treenaamassa loikkaamista. Verryttely oli hyvinkin normaali (vähän hölkkää, noin 12×20-10 metriä verryttely-/liikkuvuuskoordinaatioliikkeet nurmikolla, venyttelyt ja juoksukoordinaatiot 7x20m). Lisäksi juostiin muutama 40 metrin juoksuveto.

Isovuorohyppelyä ja pituusponnistuksia laukkarytmillä hypittiin noin 3×20 metriä molempia. Hieman kovempana ponnisteluna loikittiin 5-loikkaa kahden askeleen vauhdilla puolenkymmentä kertaa. Normaalia kolmiloikkaa hypittiin 7 ja 9 askeleen vauhdilla puolenkymmentä kertaa molemmilla. Aivan hypyt eivät olleet niin hyviä kuin lauantaina, mutta näissä kyllä oli sopivasti eteenpäin menevää energiaa. Lisäksi täyden vauhdin askelmerkkijuoksuja juostiin noin 6 kertaa.

Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Lauantain tehotreeni

Lauantaina käytiin reenaamassa viiden urheilijan voimin ja suurimmalla osalla ohjelmassa oli ”pitkiä” kovia vetoja. Näitä treenejä, missä juostaan 150-200 metrin vetoja hapottavilla vauhdeilla, tehdään melko säästeliäästi, mutta lauantaina oli siis niiden vuoro. Mukana treenissä olivat Peppi-Rosa, Sofia, Emilia, Elina ja Oona.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät pari kierrosta ja sen jälkeen pelattiin käsi-/jalkapalloa viitisentoista minuuttia, käveltiin vähän aitoja ja tehtiin normivenyttelyt. Nopeita juoksukoordinaatioita tehtiin 5×20 metriä (suorinjaloin juoksu, pakarajuoksu, kuopaisuhyppely, polvennostojuoksu ja lyhyellä askeleella suorin jaloin juoksu) sekä 1×20+20 metriä (yhden jalan pyöräytysjuoksu).

Peppi ja Sofia juoksivat omat vetonsa 300 metrin aitaväleillä olevien aitojen yli. Heillä juoksuja tuli 100m+150m+200m+150m+100m. Kaksi ensimmäistä vetoa olivat melko rauhallisia, kaksi seuraavaa lähes tulkoon täysillä ja viimeinen melko kovaa. 200 metriset menivät noin 34 sekuntiin, 150 metriset 23-24 sekuntiin ja Sofialla viimeinen 100 metrinen noin 14,20 sekuntiin.

Emilia ja Elina puolestaan juoksivat ilman aitoja. Emilia 100m+150m+200m+250m+200m+150m + rento noin 100 metrinen. Näistä neljä ensimmäistä olivat rennon reippaita (250 metrinen noin 43,4 sekuntia) ja kaksi seuraavaa täysillä (200m 27,61 ja 150m 20,01) . Elina puolestaan juoksi 100m+150m+200m+150m + kaksi rennompaa rullailua. Näistä kolme ensimmäistä olivat reipasvauhtisia ja neljä käytännössä täysillä (yhdessä Emilian 200 metrisen kanssa).

Oona teki alkukoordinaatioiden jälkeen ihan eri juttuja kuin toiset. 60 metrisiä juostiin 4 kertaa (noin 8,60-8,80). Hyppelyjuttuja puolestaan hypittiin noin 8×20 metriä (isovuorohyppelyt ja laukkaponnistukset). 5-vuoroloikkaa hypättiin noin 5 kertaa ja parin askeleen vauhdilla 5-loikkaa noin 8 kertaa. 3-loikkaa hypittiin 5-9 askeleen vauhdeilla, yhteensä ehkä noin 13 kertaa. Tällä kertaa ei ihan maksimihyppyjä hypitty vaan yritettiin saada kaikki loikat hyviksi hypyiksi. Tässä treenissä hypyt olivatkin parhaita mitä nyt noin viimeisen viiden kuukauden aikana on hypittykään. Itse asiassa hypyt näyttivät jopa hyviltä ja jos samantyyppisiä saadaan kovemmilla vauhdeilla hypittyä niin tuloksetkin ovat kyllä hyviä.

Treenit kestivät kaikilla noin tunnin ja 45 minuuttia.

Seuracup Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa Seuracupin 1. osakilpailu. Mukana minun urheilijoista Peppi-Rosa T15 seipäässä, Oona N17 3-loikassa, Elina T15 kuulassa, Nea ja Sofia T15 100 metrillä, Tuuli N17 kuulassa, Emilia N17 200 metrillä ja Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Sofia T15 pikaviestissä. Lisäksi lieksalaisista Eero kilpaili P13 60 metrillä ja P15 seipäässä sekä Aino T15 seipäässä.

Heti kisojen alussa liikkelle lähti kolme meikäläisten lajia. Peppi-Rosa hyppäsi seipäässä perustuloksensa 210. Pepin hypyt oikeastaan vaan odottavat sitä, milloin ennätys kerralla kohentuu reilusti, varaa kyllä olisi vaikka kuinka. Oonalla 3-loikkakisa ei oikein sujunut suunnitellusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja ja kahdessa viimeisessäkään ei askel ihan kohdilleen. Ja kun hypytkään eivät sitten ihan täydellisiä olleet, jäi tulokseksi 9,63 pieneen vastatuuleen hypättynä. Elina oli itselleen hyvin epätyypillisessä kuulassa ja siinä tulokseksi tuli 5,76.

Sadalla metrillä Nea ja Sofia juoksivat tiukan kisan, Nealla aika 13,29 ja Sofialla 13,33. Juoksussa oli pientä vastatuulta. Ainakin Nealla olisi normaalilla hyvällä juoksulla ollut mahdollista selkeästi kovempaan aikaan, mutta nyt ei sattunut hyvä päivä kohdalle. Tuulilla kuulakisa oli samantyyppinen kuin perjantaina Espoossa ja tiistaina harjoituksissa. Kuulavire ja -tekniikka ei siis ole ihan sillä tasolla kuin vielä loppukeväällä oli. Tulokseksi jäi 10,43.

Päivän selkeä onnistuja tytöistä oli Emilia. 200 metriä saatiin juosta myötäiseen koko matkan osalta. Emilia lähti räväkästi liikkeelle ja juoksu pysyi hyvänä loppuun asti. Aika 26,82 oli aikalailla lähellä Emilian optimia tällä hetkellä.

4×100 metrin viestissä Elinan, Peppi-Rosan ja Nean joukkueessa aloittaja juoksi tällä kertaa Häkkisen Venla. Ensimmäinen ja viimeinen vaihto otettiin vähän varmemmin kuin viime viikon pm-viesteissä ja keskimmäisessä vaihdossa pidettiin sama ennakkomerkki. Nyt sitten kävi niin, että juurikin tuo keskimmäinen vaihto meni vähän plörinäksi kahden muun onnistuessa riittävän hyvin. Ajaksi tuli 53,10 eli vähän viime viikkoista parempi.

Lieksalaisetkin olivat siis kisaamassa. Lieksalaisille olen talven aikana pitänyt juoksutreenejä, mutta seiväsharjoituksiin en muuten ole ollenkaan osallistunut. Eero tykitti nyt 13-sarjan 60 metrillä hyvä ajan 7,90. Samalla syntyi uusi piirinennätys tuohon sarjaan. Eero teki piirinennätyksen myös seipäässä ylittämällä 340. Aino puolestaan hyppäsi seivästä ennätystään sivuten 250.

Tytöillä kisaan valmistautumista

Tyttöjen treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Elina ja Oona. Alkuun hölkkäiltiin yksi kierros, jonka jälkeen pelattiin jalkapalloa parikymmentä minuuttia. Verryttelyn loppuun vähän venyteltiin. Näiden jälkeen porukka jakaantui useaan eri ryhmään.

Peppi-Rosa hyppi seivästä noin 15 hyppyä. Näiden perusteella huomenna voi kyllä tulla hyvinkin ennätyshyppyjä. Nea ja Elina tekivät muutaman juoksukoordinaation sekä ottivat telinelähtöjä noin 4×20 metriä. Emilia ja Oona puolestaan tekivät pikkuaitojen yli ponnistuksia nurmella noin 9×6-aitaa. Emilia jatkoi noiden jälkeen vielä samojen aitojen yli tehdyillä lyhyen välin aitarytmiharjoittelilla, joita tuli ehkä noin 8×5-aitaa. Oona puolestaan otti kolmiloikan askelmerkkiä ja hyppi muutamia kolmiloikkia.

Loppuun tehtiin vielä muutamia keskivartalon voima-/hallintaliikkeitä. Treeni kesti puolisentoista tuntia.