Aihearkisto: Oona

Oonan torstain loikkatreeni

Eilen illalla kävin vielä Oonalle vetämässä loikkatreenin kentällä. Verryttelynä hölkkäiltiin/pompittiin katsomon penkkirivejä pitkin noin 800 metriä ja vähän välissä portaissa spurttailtiinkin ja tehtiin muutamia tasapainoliikkeitä. Lisäksi verryttelyyn sisältyi aitakävelyitä noin 12×6-aitaa ja normiliikkuvuusliikkeet.

Juoksukoordinaatioita tehtiin noin 4×20 metriä hyppelykoordinaatioita sekä muutamia muita ponnistuksia tehtiin noin 7×30 metriä. 5-vuoroloikkaa hypättiin 4 kertaa, 2 askeleen vauhdilla 5-loikkaa noin 5 kertaa ja 4 askeleen vauhdilla suunnilleen saman verran.

3-loikkaa 7- ja 9 askeleen vauhdeilla hypittiin ehkä noin 20 kertaa. Pääpaino oli loppujuoksun rytmissä sekä sopivasti eteenpäin menevässä ensimmäisessä loikassa, lisäksi yritettiin vähän muuttaa ensimmäistä loikkaa. Ihan ei tämänkertaiseen treeniin mitään mahtihyppyjä osunut, mutta nyt kun näyttää siltä, että kisakauden ensimmäiseen loikkakisaan on puolitoista kuukautta aikaa, niin loikat ehditään kyllä saada vielä vaikka millaiseen kuntoon.

Loppuverryttelynä Oona juoksi 4×40 metrin kevyttä spurttia. Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Oonalla kolmiloikkatreeni

Eilen oli vaihteeksi kolme harjoitusta peräkkäin. Viimeisenä treenaamaan tuli Oona, joka aloitti verryttelyn parilla hölkkäkierroksella, 5×10 metrin viivan yli hyppelyillä, muutamilla askelkyykyillä ja mittarimadoilla sekä venyttelyillä.

Koordinaatio-osiossa tehtiin 20-30 metrin matkat isovuorohyppelyä (x2), kuopaisuhyppelyä (x2), yhden jalan pyörätysjuoksua (x2), suorinjaloin juoksua nopealla rytmillä ja polvennostojuoksua. Näiden jälkeen juostiin piikkareissa 3×60 metriä kovasti. Oonan kanssa meidän treeneissä ei varsinaisia juoksuvetoja ole juurikaan tämän vuoden puolella juostu, mutta silti juoksu näytti nyt kulkevan jopa aiempaa paremmin.

Juoksujen jälkeen siirryttiin pituuspaikalle. Siellä ensin hypättiin muutamia kertoja 5-loikkaa vauhditta, 2 askeleen vauhdilla ja 4 askeleen vauhdilla. Näiden jälkeen hypittiin 3-loikkaa 5-, 7-, ja 9-askeleen vauhdeilla, yhteensä ehkä 15-20 kertaa. Se, mikä loikkaamisessa on huomattavaa, on se, että loikkasuoritus muuttuu paremmaksi mitä pidemmän vauhdin saa. Tällä kertaa pääpaino oli yrityksessä saada loppuvauhti hyväksi ja ensimmäinen loikka tarpeeksi hyvin eteenpäin suuntautuvaksi. Loikkakontaktit, etenkin toinen alastulo, jätettiin tällä kertaa vähän vähemmälle ajatukselle. Väliin mahtui taas hyviä suorituksia ja osa ei ollut ihan niin hyviä. Mutta ajatus siitä, millainen on hyvä suoritus toivottavasti taas vankistui.

Loppuverryttelyksi tehtiin nilkkajumppailua hiekkakasassa ja Oona hölkkäili yhden kierroksen. Treeni oli puolitoistatuntinen.

Oonan loikkatreeni

Eilen oli kolme reeniä peräkkäin, jossa jokaisessa oli yksi urheilija kun illalla vielä oli suunnitellusti ohjelmassa Oonan kolmiloikkatreeni. Tämä viikko on taas vähän haastava lajiharjoitusten suhteen, joten tälläinen järjestely on ehkä paras, jos halutaan, että jokainen pääsee mahdollisimman hyvin tekemään oman lajin tekniikkatreenejäkin.

Oona tuli tekemään oman treeninsä verryttelyä samaan aikaan kun Peppi-Rosalla oli treeni loppupuolella. Oona aloitteli harjoituksensa pienellä hölkkäilyllä sekä muutamilla verryttelykoordinaatioilla, venyttelyillä sekä muutamilla lihaskuntoliikkeillä.

Hyppelyosion alkuun pompittiin isovuorohyppelyä 4×30 metriä, laukkaponnistuksia eteenpäin 5×30 metriä ja 5-loikkaa kolmen askeleen vauhdilla noin 6 kertaa. Varsinaisia kolmiloikkia hypittiin 5 askeleen vauhdilla noin 10 kertaa, 7 askeleella noin 6 kertaa ja 9 askeleen vauhdilla noin 6 kertaa. Taas kävi vähän samalla tavalla kuin monesti aiemminkin, eli hypyt paranivat selkeästi kun vauhtia sai lisää. Lyhytvauhtisilla hypyillä jostain syystä kolmiloikkatekniikan saaminen oikeanlaiseksi tuottaa yllättävän paljon haasteita. Pidemmällä vauhdilla loikat suuntautuvat paremmin eteenpäin ja välillä loikkakontaktit lisäksi pitävätkin hyvän oloisesti. Eiliseen treeniin sattui yksi hyvin onnistunut loikkasuoritus ja muutamia melko hyviä.

Loppuverryttelyksi hypittiin muutamia polvenhallintahyppyjä korkeuspatjalle ja -patjalla. Tämäkin treeni kesti puolitoista tuntia.

Oonan kimmoisuustreeni

Tiistain ensimmäisenä treeninä oli Oonan kimmoisuustreeni. Verryttelyhölkkäilyn ja muutaman verryttelyliikkeen jälkeen tehtiin lähes tunnin ajan pelkästään erilaisia hyppely-/loikkaharjoitteita, joista valtaosa tekonurmella.

Sivuttaislaukkaa hypittiin 4×30 metriä, polvennostohyppelyä saksauksella 4×20 metriä, kuopaisuhyppelyä 4×30 metriä ja pohjehyppelyä 4×15 metriä. Isovuorohyppelyä hypittiin 4×30 metriä ja vuoroloikkaa 4×10-loikkaa. Näiden jälkeen käytiin hyppäämässä pituuskasaan muutama kerta 5-loikkaa, joista pisin lensi 10,80.

Laukkaponnistuksia hypittiin 4×30 metriä ja ”kakkosia” (eli vaihtokinkkaa) 4×30 metriä. Lisäksi kinkka-loikka-loikka-yhdistelmää (onkohan tämä sitten vaihtoloikka?) 4×30 metriä ja muutaman kerran kokeiltiin ”kolmosia” (kinkka-kinkka-loikka-kinkka-kinkka-loikka-yhdistelmää).

Treenin loppuu Oona oli pelailemassa toisten tyttöjen alkuverryttelyn yhteydessä kymmenisen minuuttia ja teki vähän lihaskuntoa. Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Hallikisakausi päätökseen

Eilen Joensuussa kisattiin hallikauden viimeiset kisat, Mehtimäki Junior Indoor Gamesit. Vaikka kisat ovatkin jo tälleen melko myöhäisenä ajankohtana, on minun urheilijoilla tapana kisata näissäkin. Periaatteessa muutamia peruskuntokauden treenejä on jo viimeisen parin viikon aikana tehty, mutta silti ajatuksena on ollut treenata niin, että näissäkin vielä oltaisiin kisakunnossa. Lajit ”sattuivat” olemaan melko hyvät kun tarjolla tytöille oli pika-aitoja, 150 metriä sekä pituushyppyä.

Aidoissa Nea juoksi ennätyksensä 8,87 ja Peppi-Rosa 10,21. Nealla Tampereen parin viikon takaisessa juoksussa tuli yksi kova kolahdus aitaan ja yksi pienempi, mutta nyt ei osumia tullut yhtään ja ennätyskin parani siten kerralla 16 sadasosaa. Hallikaudelle tuli haastavan syyskauden jälkeen pika-aisoissa kuusi kisastarttia ja jokaisessa startissa ennätys parani, yhteensä 40 sadasosaa ensimmäisestä kisasta ja 59 viime talven ennätyksestä. Peppi-Rosan kohdalla valmentajana on enemmän mietittävä sitä, millaisia muutoksia harjoitteluun on tehtävä. Peppi tekee treeneissä harjoitteet hyvin ja on taitava oikeastaan kaikissa harjoitteissa, mutta jostain syystä kisakaudella ajat eivät vain parane vaikka mitä tehtäisiin. Harjoitusten sisältöön täytyy siis jotain uutta keksiä kesäkauteen valmistautuessa.

Oona hyppäsi pituuskisassa tuloksen 467 eli saman kuin kaksi kuukautta sitten pm-halleissa. Oonalla treeneissä on jo saatu hyppyä kehitettyä selkeästi paremmaksi, mutta kilpailussa hyppääminen ei vielä ihan toimi niinkuin harjoituksissa. Kisahyppäämisessä haastetta tuo vielä vauhtijuoksun/askelmerkin saaminen sellaiseksi, että juoksemisen sijaan päästäisiin keskittymään enemmän itse hyppäämiseen. Itse ainakin uskon, että tulos voi ihan hyvinkin pyörähtää vaikka heti kesän ensimmäisissä kisoissa uudelle metriluvulle, jos vain täysvauhtinen hyppääminen saadaan vakioitua sille tasolle millä se yksittäisissä suorituksissa jo nyt on.

150 metrin kisassa 15-sarjan tytöissä oli mukavasti kolmen erän verran juoksijoita. Kakkoserässä Peppi-Rosa ja Elina kävivät tiukan otatuksen keskenään. Elina juoksi kaarteen selkeästi Peppiä kovempaa ja Peppi vastaavasti sitten lopussa tuli Elinan ohi. Pepillä aika 21,17 ja Elinalla 21,34. Nea puolestaan juoksi kolmannessa erässä. Lähtökiihdytys ei Nealla ollut ihan täydellinen, mutta maksiminopeus ja nopeuskestävyys ovat tällä hetkellä niin hyvällä tasolla, että aika oli erinomainen 19,50.

Oonan pituustreeni

Oonan kanssa tehtiin taas maanantai-illan hyppytreeni, joka tälläkin kerralla oli pituustreeni. Harjoituksen alku noudatteli täysin peruskaavaa: kilometri hölkkäilyä, verryttelykoordinaatioita 3x2x30 metriä, venyttelyt ja muutamat lihaskunnot. Nopeampia koordinaatioita (pakarajuoksu, polvennostojuoksu ja suorin jaloin juoksu) tehtiin 6×30 metriä. Verryttely hyppelyitä puolestaan 7×30 metriä liikkeiden ollessa isovuorohyppely ja laukkaponnistukset pituushypyn tapaan. Lisäksi verryttelyyn juostiin yksi avausveto.

Pituuskasalla ensin hypittiin pikkuaitojen yli kolmen askeleen rytmillä noin 6×4-ponnistusta. 12 metrin vauhdilla pituusponnistuksia kasaan hypättiin noin 8 kertaa ja hieman lyhemmällä vauhdilla lankulle osumista mallaillen noin 5 kertaa. Näissä ponnistukset lähtivät hyvän kimmoisasti.

Pidemmällä vauhdilla (noin 15 metriä) kokonaisia hyppyjä hypättiin noin 5 ja 25 metrin, eli täydellä, vauhdilla noin 10 hyppyä. Näissä oli etenkin alussa jostain syystä vauhtijuoksu hyvin epämääräistä kun askelta ei meinattu saada lankulle millään. Lopulta sopiva merkki ja juoksutyyli kuitenkin löytyi ja kokonaisia suorituksiakin saatiin aikaiseksi.

Harjoituksen loppuun tehtiin vielä muutamia jalkojen hallintahyppyjä korkeuspatjalle sekä nilkkajumppahyppelyitä viivan yli ja 180-360 asteen käännöksillä.

Treeni kesti puolitoista tuntia.