Aihearkisto: Elina

Seuracup Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa Seuracupin 1. osakilpailu. Mukana minun urheilijoista Peppi-Rosa T15 seipäässä, Oona N17 3-loikassa, Elina T15 kuulassa, Nea ja Sofia T15 100 metrillä, Tuuli N17 kuulassa, Emilia N17 200 metrillä ja Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Sofia T15 pikaviestissä. Lisäksi lieksalaisista Eero kilpaili P13 60 metrillä ja P15 seipäässä sekä Aino T15 seipäässä.

Heti kisojen alussa liikkelle lähti kolme meikäläisten lajia. Peppi-Rosa hyppäsi seipäässä perustuloksensa 210. Pepin hypyt oikeastaan vaan odottavat sitä, milloin ennätys kerralla kohentuu reilusti, varaa kyllä olisi vaikka kuinka. Oonalla 3-loikkakisa ei oikein sujunut suunnitellusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja ja kahdessa viimeisessäkään ei askel ihan kohdilleen. Ja kun hypytkään eivät sitten ihan täydellisiä olleet, jäi tulokseksi 9,63 pieneen vastatuuleen hypättynä. Elina oli itselleen hyvin epätyypillisessä kuulassa ja siinä tulokseksi tuli 5,76.

Sadalla metrillä Nea ja Sofia juoksivat tiukan kisan, Nealla aika 13,29 ja Sofialla 13,33. Juoksussa oli pientä vastatuulta. Ainakin Nealla olisi normaalilla hyvällä juoksulla ollut mahdollista selkeästi kovempaan aikaan, mutta nyt ei sattunut hyvä päivä kohdalle. Tuulilla kuulakisa oli samantyyppinen kuin perjantaina Espoossa ja tiistaina harjoituksissa. Kuulavire ja -tekniikka ei siis ole ihan sillä tasolla kuin vielä loppukeväällä oli. Tulokseksi jäi 10,43.

Päivän selkeä onnistuja tytöistä oli Emilia. 200 metriä saatiin juosta myötäiseen koko matkan osalta. Emilia lähti räväkästi liikkeelle ja juoksu pysyi hyvänä loppuun asti. Aika 26,63 oli aikalailla lähellä Emilian optimia tällä hetkellä.

4×100 metrin viestissä Elinan, Peppi-Rosan ja Nean joukkueessa aloittaja juoksi tällä kertaa Häkkisen Venla. Ensimmäinen ja viimeinen vaihto otettiin vähän varmemmin kuin viime viikon pm-viesteissä ja keskimmäisessä vaihdossa pidettiin sama ennakkomerkki. Nyt sitten kävi niin, että juurikin tuo keskimmäinen vaihto meni vähän plörinäksi kahden muun onnistuessa riittävän hyvin. Ajaksi tuli 53,10 eli vähän viime viikkoista parempi.

Lieksalaisetkin olivat siis kisaamassa. Lieksalaisille olen talven aikana pitänyt juoksutreenejä, mutta seiväsharjoituksiin en muuten ole ollenkaan osallistunut. Eero tykitti nyt 13-sarjan 60 metrillä hyvä ajan 7,90. Samalla syntyi uusi piirinennätys tuohon sarjaan. Eero teki piirinennätyksen myös seipäässä ylittämällä 340. Aino puolestaan hyppäsi seivästä ennätystään sivuten 250.

Tytöillä kisaan valmistautumista

Tyttöjen treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Elina ja Oona. Alkuun hölkkäiltiin yksi kierros, jonka jälkeen pelattiin jalkapalloa parikymmentä minuuttia. Verryttelyn loppuun vähän venyteltiin. Näiden jälkeen porukka jakaantui useaan eri ryhmään.

Peppi-Rosa hyppi seivästä noin 15 hyppyä. Näiden perusteella huomenna voi kyllä tulla hyvinkin ennätyshyppyjä. Nea ja Elina tekivät muutaman juoksukoordinaation sekä ottivat telinelähtöjä noin 4×20 metriä. Emilia ja Oona puolestaan tekivät pikkuaitojen yli ponnistuksia nurmella noin 9×6-aitaa. Emilia jatkoi noiden jälkeen vielä samojen aitojen yli tehdyillä lyhyen välin aitarytmiharjoittelilla, joita tuli ehkä noin 8×5-aitaa. Oona puolestaan otti kolmiloikan askelmerkkiä ja hyppi muutamia kolmiloikkia.

Loppuun tehtiin vielä muutamia keskivartalon voima-/hallintaliikkeitä. Treeni kesti puolisentoista tuntia.

Maanantain juoksutreeni

Viikko aloitettiin taas juoksutreenillä, jossa mukana oli tällä kertaa kuusikko Nea, Peppi-Rosa, Elina, Emilia, Tuuli ja Sofia. Iltapäivän ajan Joensuussa satoi vettä ja ukostikin melko kovasti mutta sopivasti noin 10 minuuttia ennen treeniä sade kuitenkin loppui. Etukäteen oli siis pelko siitä, ettei treeniä oikein saataisi edes tehtyä mutta lopulta päästiinkin treenaamaan jopa kuuman kosteaan ja aurinkoiseen keliin.

Verryttelyksi hölkkäiltiin 2-3 kierrosta ja tehtiin verryttelykoordinaatioita 10×10-20 metriä (sivulaukat, lantionpyöritysjuoksut, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, jalanheilautuskävelyt, etureisivenytykset + ylöskurkotukset, nokkimiset, askelkyykkykävelyt), vähän tasapainoilua kentän aidalla ja venyttelyt.

Aitakävelyitä käveltiin noin 14×7-aitaa (suoraan, takaperin, sivuttain, jaana-liikkeellä, hypähdellen, väliaskeleella) ja nopeampia juoksukoordinaatiota 6×20 metriä. Verryttelyosion loppuun juostiin vielä yksi 60 metrin avausveto.

Nea ja Peppi-Rosa juoksivat aitatreeniä. 4-aitaa (76cm, 8m) juostiin pari kertaa viiden askeleen rytmillä ja noin 6 kertaa 3 askeleen rytmillä. Molemmilla välijuoksut olivat tällä kertaa selkeästi edellisiä aitatreenejä parempia, eikä välit tuottaneet nyt mitään ongelmia. Molemmilla juoksut olivatkin selkeästi tämän kesäkauden parhaita.

Toiset juoksivat normaalia nopeustreeniä. Emilia otti telinelähtöjä noin 4×10 metriä, 3×20 metriä ja 2×40 metriä. Toiset puolestaan juoksivat 3×40 metriä kiihdytysjuoksuja, 2×60 metriä kiihdytysjuoksuja ja 2×40 metriä täysillä.

Loppuverryttelyn jokainen teki vähän eritavalla. Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Kuukausikisoissa 100 metriä

Tämä viikko on tiivistä kisaamista kun kisapäiviä tulee viikon ajalle yhteensä viisi. Tänään vuorossa olivat kesän ensimmäiset kuukausikisat Joensuussa. Lajeista sopivin oli tällä kertaa 100 metriä ja mukana oli kolmikko Nea, Peppi-Rosa ja Elina, kaikilla kyseessä oli kesän ensimmäinen henkilökohtainen kisajuoksu. Tällä kertaa juoksua ei viitsitty siirtää takasuoralle vaan kaikki juoksut juostiin etusuoralla vastatuuleen. Tälleen kesän ensimmäisessä kisoissa tuulioloilla ei niin kauheaa väliä olekaan, vaan tärkeintä on saada kisastartteja alle.

Tuulilukema juoksussa oli -0,9. Nean aika oli silti 13,18 eli vain sadasosan heikompi kuin viime kesäinen ennätys. Peppi-Rosalla ja Elinalla ajat olivat 13,77 ja 14,02. Pepillä viime vuonna kauden avaus oli yli 14 sekuntia (ennätys 13,49) ja Elinalla hyvään myötäiseen 13,72 (ennätys 13,57). Kaikilla siis viime vuoden kisa-avauksiin verrattuna vähintäänkin yhtä hyvät ensimmäiset juoksut. Ensi viikolla Joensuussa kisataan Seuracupin piirikisa ja silloin luvassa todennäköisesti on 100 metrillä myötätuulijuoksu. Silloin ajoista voidaan odotella tippuvan ainakin pari kymmenystä kaikilla, joten toivottavasti silloin jo nähdään useampia ennätyksiä kerralla.

Pm-viestit juostiin eilen

Pm-viestit ovat perinteisesti kisat, joissa juostaan kaikkia niitä matkoja, joihin juoksijoita tarvitaan. Nyt mukana kisaamassa olivat Nea, Peppi-Rosa ja Elina. Elina juoksi aita- ja pikaviestissä, toiset lisäksi myös 800 metrin viestissä.

Koko kolmikolle viestit olivat tämän kesän ensimmäiset kisastartit, joten pientä jännitystä oli ilmassa. Hieman viileähkö keli, ykkös- ja kolmososuuden vastatuuli sekä aitaviestin ainoana tyttöjoukkueena mukana oleminen eivät varsinaisesti helpottaneet juoksuvauhtia.

Aitaviesti meni kuitenkin pääpiirteittäin hyvin, Aada aloitti normaaliin vahvaan tapaansa, Elinan ei alunperin ollut tarkoitus aitaviestiin osallistua mutta nyt pikakomennuksella mukaan tulleena välit menivät varman päälle viidellä askeleella sipsutellen, Peppi-Rosa juoksi oman osuutensa vastatuulessakin hyvin ja Nea ankkuroi omalla hyvällä tasollaan. Aika 53,72 ei vielä mikään mahdottoman kova ollut, mutta kunhan pari kisaa saadaan alle ja Elina juoksee omalla tasollaan niin aika tipahtaa ”helposti” alle 51 sekuntiin.

Pikaviestissä sama nelikko samassa järjestyksessä juoksi ajan 53,46. Juoksuvauhdit näyttivät ihan normaaleilta ja kaksi ekaa vaihtoa peruskisavaihdoilta, viimeisessä vaihdossa Nea meinasi päästä karkuun ja joutui sitten jarruttelemaan melkoisesti. Tästäkin viestistä tiputellaan aikaa melkoisesti pois jo heti ensi viikon Seuracupissa.

Illan päätteeksi Peppi-Rosa ja Nea juoksivat myös 4×800 metrin viestissä. Molemmat juoksivat osuutensa hieman alle kolmeen minuuttiin ja nappasivat näin illan kolmannet viestimestaruutensa.

Tyttöjen vaihto- ja seivästreeni

Tyttöjen treenissä olivat mukana Nea, Peppi-Rosa, Elina ja 45 minuuttia toisten jälkeen mukaan liittynyt Venla.

Verryttelyksi hölkkäiltiin noin 800 metriä ja pelattiin jalkapalloa parikymmentä minuuttia. Verryttely päätettiin normitapaan pikaisiin venyttelyihin.

Juoksukoordinaatiota tehtiin 4×20 metriä (pakarajuoksut, kuopaisuhyppely ja suorinjaloin juoksu). Reaktiolähtöjä otettiin noin 8×10 metriä ja lähdöt olivat pääasiassa pikaviestin lähtötyylillä. Näiden jälkeen juostiin pikaviestin vaihtoja huomisia kisoja varten niin, että Elina, Peppi ja Nea saivat juosta neljä juoksua. Venla ei näitä juossut vaan teki koordinaatioita ja muutaman oman juoksuvetonsa.

Juoksujen jälkeen Peppi ja Venla hyppäsivät seivästä noin 35 minuuttia ja Nea jumppaili jalkaansa jonkin aikaa.

Treeni kesti Pepillä kaksi tuntia, Nealla vähän vähemmän, Elinalla puolitoista tuntia ja Venlalla noin tunnin ja vartin.