Aihearkisto: Elina

Sm-kisoihin viimeistelytreeni

Torstai-iltana treenailtiin Joensuussa. Siirillä ja Oonalla treeni oli Sm-kisojen viimeisteletreeni, Elinalla kevyehkö nopeustreeni ja Nea sekä Venla tekivät vähän voimaa. Siiri, Oona ja Elina hölkkäilivät pari kierrosta kentällä, jonka jälkeen juostiin ja hypittiin pikkuportaita noin 15 kertaa ja venyteltiin. Koordinaatioita tehtiin noin 6×20 metriä ja hyppelyitä (isovuoro ja laukkaponnistuseteenpäin ja kinkka-loikka-yhdistelmiä (Elinalla tämän tilalla juoksuloikkaa)) suunnilleen 8×20 metriä.

Oona hyppi noiden jälkeen vuoroloikkaa vauhditta ja parin askeleen vauhdilla ja Siiri pituusponnistuksia kolmen askeleen rytmillä, molemmilla noita tuli noin 6×15-30 metriä. Lisäksi Siiri hyppi pituusponnistuksia ja -hyppyjä yhteensä noin 10 kertaa ja Oona kolmiloikkaa noin 10 metrin vauhdilla suunnilleen yhtä monesti.

Elina juoksi nurmella 4+5x noin 40 metriä rennon kovasti.

Nea ja Venla tekivät sisällä omatoimisesti voimatreeniä, lähinnä ylävartalolle ja keskivartalolle.

Treenit kestivät noin puolitoista tuntia.

Maanantain palauttava treeni

Illan treenissä mukana olivat Emilia, Sofia, Elina ja Venla. Tämä treeni oli sovittu olevan hieman normaalia kevyempi, mitään maksimaalisen kovia suorituksia ei ollut tarkoitus tehdä.

Verryttely alkoi kahdella hölkkäkierroksella sekä nurmikolla tehdyillä verryttelyliikkeillä, joita tehtiin hieman normaalia enemmän. Liikkuvuusliikkeitä tehtiin myös ”koko setti” ja niiden jälkeen lihaskuntoa noin 300 toistoa.

Emilia, Sofia ja Venla tekivät juoksukoordinaatiota noin 10×20 metriä. Emilialla treenin pääosiona oli sitten nurmella avojaloin juostut 2x4x100 metriset. Sofia puolestaan juoksi 4×100 metriä ja heitteli vähän kuntopalloa. Venla hyppi seivästä noin 20 hyppyä. Elina ei juoksujuttuja tehnyt ollenkaan vaan heitteli kuntopalloa noin 20×10-heittoa.

Treeni oli taas suunnilleen puolitoista tuntinen. 

Lähtötreeni maanantaille

Jotta maanantaille saatiin perinteinen nopeustreeni, oli toisen treenin teemana telinelähdöt, aidoilla tai ilman. Mukana olivat Tuuli, Elina ja Emilia. Tämä porukka aloitteli omaa treeniään samaan aikaan kuin edelliset olivat lopettelemassa omaansa. Tytöt hölkkäilivät alkuun kaksi kierrosta, kävelivät aitakävelyitä 10×5-aitaa, tekivät verryttelykoordinaatioita noin 5×20 metriä, venyttelivät vähän ja tekivät keskivartaloa 6×10-toistoa.

Nopeampia juoksukoordinaatioita tehtiin noin 5×20 metriä (pakarajuoksut, polvennostojuoksu, yhden jalan pyöräytysjuoksut ja lyhyen askeleen suorin jaloin juoksu) ja lisäksi juostiin yksi 40 metrin avausveto.

Tuulilla päivän treeninä oli vain helppo verryttelytreeni, joten näiden jälkeen hän teki nilkkakävelyitä ja liikkuvuus-/hallintaliikkeitä.

Elina puolestaan juoksi telinelähtöjä noin 10×20-10 metriä ja teki niiden jälkeen keskivartaloa jonkin verran.

Emilialla puolestaan on keskiviikkona tulossa ensimmäinen 100 metrin aitakisa, ja sitä varten vielä tänään hiottiin telinelähtöä ensimmäiselle aidalla (76cm, 13m) ja ensimmäistä aitaväliä (76cm, 8,5m). Lähtöjä tuli yhteensä ehkä 20. Alussa ponnistukset meinasivat jäädä vähän kauas, joten välillä jouduttiin jo ottamaan telineetkin pois ja juoksemaan muutama kerta pystylähdöllä ja vähän lyhyellä alkusileällä. Näiden jälkeen palattiin asteittain oikeaan alkusileään ja loppuun saatiinkin onnistumisia, jollaisia toivottavasti tulee myös keskiviikon kisaan. Juoksujen jälkeen Emilia teki vielä vähän loppuverryttelyä.

Treeni kesti kokonaisuudessaan hieman reilut puolitoista tuntia.

Moniottelut Kiihtelysvaarassa

Tiistai-iltana Kiihtelysvaarassa kisattiin moniottelujen piirinmestaruuksista. Mukana meidän ryhmästä olivat 15-sarjassa Peppi-Rosa ja Elina sekä 14-sarjassa Sofia. Aitajuoksussa 14- ja 15-vuotiaat juoksivat eri erissä, mutta muuten sarjat tekivät lajit samaan aikaan.

80 metrin aidoissa Sofia juoksi oman ennätyksensä 12,42 eli paransi viime viikkoisesta 7 sadasosaa. Juoksu on tällä hetkellä sellaista perusnättiä, josta varmasti muutamalla kisastartilla ja sopivalla vastuksella tulee tippumaan vielä aika paljonkin. Korkeutta Sofia ei tänä kesänä ole kovinkaan monesti hypännyt ja siten 145:n tulos on tällä hetkellä aikalailla perustulos. Talvikaudella meni kuitenkin 158 joten potentiaalia on paljon parempaankin. Pituudessa syntyi niinikään perustulos 482. Keihäässä puolestaan oma ennätys kohentui hieman, nyt meni 32,72. 800 metriä taittui ajassa 3.03,17. Yhteispisteitä kertyi 2109.

Peppi-Rosa teki itselleen hyvät perustulokset aidoissa (13,03), korkeudessa (120), keihäässä (18,38) ja 800 metrillä (2.55,82). Pituudessa tuli päivän paras onnistuminen kun pisin mitattu hyppy oli 461. Elinalla aitajuoksussa tuli pieni uskonpuute heti ensimmäisellä aitavälillä ja kaikki välit menivät sitten 5 askeleella (aika 15,26). Korkeudessa Elina ylitti Pepin tavoin 120 ja pituutta meni 442. Keihään tuloksen varmistusheitto kantoi 8,85 ja päätöslaji 800 metriä meni aikaan 3.13,71.

 

Maanantain ottelutreeni ja uusi tulokas

Tänään ryhmän treeneihin saatiin uusi tulokas kun Savonlinnasta Joensuuhun muuttanut 14-sarjalainen Siiri oli harjoituksissa ensimmäistä kertaa. Lisäksi mukana olivat Tuuli, Emilia, Peppi-Rosa, Elina ja Sofia.

Huomenna Peppi, Elina ja Sofia kisaavat piirinmestaruusmonittelujen 5-ottelussa, joten tämän päivän treeni oli tälläinen viime hetken hätäinen lajitreeni sitä varten. Yleensä pyrin vetämään yhteistreenit mahdollisimman kontrolloidusti ja niin, ettei kovin moni tekisi eri asioita. Tämän kertainen treeni oli kuitenkin yksi vaikeimmista ”sillisalaateista” kun tarve oli aitajuoksun, korkeushypyn ja pituushypyn harjoituksille. Kaikkien kolmen lajin jonkinlainen läpikäynti vaati myös hieman poikkeusjärjestelyjä.

Ensimmäinen poikkeus oli, että verryttely kutistettiin lähes minimiin. Aluksi hölkkäiltiin yksi kierros ja sen jälkeen toistettiin noin 7 kertaa yhdistelmä 20 metriä verryttelykoordinaatioita ja muutama voimisteluliike paluumatkalla joko korkeuspatjalla tai maassa. Näiden jälkeen venyttelyyn käytettiin puolitoista minuuttia ja 10 minuutin tehoverryttely oli valmis.

Korkeushyppyverryttelynä hypittiin saksihyppyjä 5 kertaa. Tämän jälkeen Peppi ja Elina hyppäsivät reilut puolenkymmentä normihyppyä (noin 120 korkeimmillaan) ja Siiri saman verran lisää saksihyppyjä (130). Emilia puolestaan hyppi normihyppyjä reilut kymmenen kertaa (143). Tuuli (133) ja Sofia (140) hyppivät ainoina piikkareissa ja heillä hyppyjä tuli vielä reilut puolenkymmentä.

Toisena osiona kaikilla oli sitten aitarytmiharjoitteet kaarteessa, joita tehtiin viiden pikkuaidan yli. Peppi, Elina ja Siiri juoksivat 30 senttisten aitojen yli 3 askeleen nopearytmisiä juoksuja 5 kertaa noin 5 metrin väleillä ja kun toiset liittyivät heidän mukaansa niin noin 6 metrisillä väleillä juostiin suunnilleen 4 lisäkierrosta. 60 senttisten aitojen (noin 7 metrisillä väleillä) yli juostiin vielä noin 5 kertaa.

Näiden jälkeen siirryttiin etusuoralle, jossa kaikki juoksivat piikkareissa yhden avausvedon. Emilia, Elina ja Siiri juoksivat telinelähtöjä 2-3 aidalla. Emilia juoksi reilut kymmenen lähtöä (76cm, alkusileä 12,7m, väli 8,5m) ja näistä puolenkymmentä oli sellaisia, joilla kisassakin voisi juosta kovia aikoja. Kuitenkin vielä alkusileään pitäisi löytää tälle vauhdille hieman lisä askelpituutta. Elinan en ole antanut viime kesän jälkeen juurikaan aitoja juosta. Nyt kuitenkin telinelähdöllä kisa-aidat (76cm, alku 12m, väli 8m) meni muutaman kerran ihan hyvällä kolmen askeleen rytmillä. Huomenna pitäisi kisassa vaan päästä noin matkaan. Siiri kisaa huomenna Savonlinnassa ja kun Siirin harjoituksia en koskaan ennen ole nähnyt niin juurikaan teknisiin juttuihin en vielä halunnut puuttua. Kuitenkin harjoituksen edetessä ensimmäiselle aidalle hyökkäystä saatiin vähän parannettua, välit (76cm, 12m alku ja 8m väli) Siiri juokseekin jo nyt hyvin 14-sarjalaiseksi.

Peppi, Tuuli ja Sofia hyppivät pituutta toisten aitoessa. Tytöt hyppäsivät ensin noin 5 ponnistusta 10 metrin vauhdilla. Näissä kaikki saivat hyviä ponnistuksia, samanlaisia pitäisi vain saada kovempivauhtisiin suorituksiinkin. Kisavauhdilla juostiin askelmerkkijuoksuja noin 4 kertaa ja kokovauhtisia hyppyjä hypittiin muutamia, ja jotkut vähän useampia. Kun näitä ei kovinkaan paljoa olla harjoiteltu, on niissä luonnollisesti myös vielä parannettavaa. Mutta kyllä näillä kisoihin voi lähteä.

Kun nämä lajit oli tehty, Siiri ja Tuuli tekivät normaalia loppuverryttelyhölkkäilyä. Peppi ja Sofia juoksivat muutamia aitajuoksuja 2 aidalla. Ja Elina puolestaan hyppäsi pari pituushyppyä täydellä vauhdilla.

Emilian, Pepin, Elinan ja Sofian kanssa pelailtiin loppuverryttelyksi noin 15 minuuttia käsipalloa. Heillä treeni kesti tasan puolitoista tuntia, Tuulilla ja Siirillä noin tunnin ja 45 minuuttia.

Vaikka treeni oli hyvin erilainen kuin yleensä ja mukana oli ihan uusi tulokaskin, selviydyttiin treenistä hyvin. Ja monia juttuja saatiin varmistettua tulevia kisoja varten.

Sunnuntaina keihästreeni

Huomenna kisataan Kiihtelysvaarassa pm-moniottelut ja jottei lajien treenaaminen jäisi kokonaan viime tippaan, käytiin jo eilen viskomassa keihästreeniä Peppi-Rosan, Elinan ja Sofian kanssa. Kentälle kuitenkaan ei päästy, joten treeni tehtiin pääasiassa viereisellä hiekkakentällä.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät vähän, juoksivat/hyppivät katsomon pikkuportaissa noin 15 kierrosta ja tekivät katsomon portaissa vähän voimaliikkeitä jaloille ja ylävartalolle. Lisäksi venyteltiin ja tehtiin verryttely-/koordinaatioliikkeitä noin 10×20 metriä (lantionpyöritysjuoksu, vuorohyppely käsiä pyörittäen, ristiaskelhypähdykset, pakarajuoksu, kuopaisuhyppely ja suorinjaloin juoksu).

Keihäänheittoja heiteltiin noin 10 kertaa vauhditta ja suunnilleen saman verran yhdestä hypähdyksestä. Kahdesta hypähdyksestä heitettiin muutamia heittoja ja samoin kevyellä koko vauhdilla. Treenin loppuun mentiin vielä vähäksi aikaa kentän takasuoran vallin taakse heittämään, jossa vauhti saatiin kunnon alustalta. Siellä heittoja tuli kaikille 5-10.

Treeni kesti jälleen puolitoista tuntia.