Aihearkisto: Peppi-Rosa

Maanantaina testejä ja aitajuttuja

Maanantaina käytiin päivällä tekemässä treeni Siirin ja Pepin kanssa. Siirillä kyseessä oli testipäivä, joka sisälsi paikaltaan 30 metriä, lentävän 20 metriä, staattinen kyykkyhyppy, esikevennyshyppy, 5 pohjehyppyä ja leuanveto. Näistä saatiin lähtötasot tälle harjoituskaudelle kun alla ei ole oikeastaan mitään kovin tehokasta urheilua kahteen kuukauteen.

Peppi puolestaan teki muutamia juoksukoordinaatioita ja normiaitakävelyitä. Kuminauhavastuksella tehtiin aitakävelyitä sekä aidan ylityksen lajivoimaa muutamilla uusilla liikkeillä. Lisäksi tehtiin taas muutamaa (noin kolmea) hermottavaa liikkeitä suunnilleen 3×6 sekuntia per liike.

Tähänkin treeniin meni normaali noin puolituntinen.

Lauantaina voimaa ja nopeutta

Lauantai-iltana Siiri teki nopeustreeniä ja Peppi voimaharjoituksen. Kuntopyöräilyverryttelyn ja liikkuvuusjuttujen jälkeen Siiri teki omat fyssariliikkeensä, kuminauhavastusteiset juoksukoordinaatiot ja muutamia nopeita tikapuujuttuja. Nopeustreeninä Siiri juoksi noin kahdeksan kertaa tikapuut nopeasti ja aina pienen tauon jälkeen noin 60 metrin juoksuvedon pääasiassa tötsien yli juosten.

Peppi puolestaan teki voimatreeninä mm. rinnallevetoa 10x4x 25-30 kilolla minuutin palautuksilla, 3×6+6 yhden jalan maastavetoa noin 25 kilolla, syväkyykkyjä 4x6x noin 35 kilolla ja alataljaa noin 3×10-toistoa.

Loppuverryttelyjen kanssa aikaa treeniin meni reilut puolitoista tuntia.

Kauden toisena treeninä voimailua

Kauden toinen treeni oli viime viikon keskiviikkona tehty voimatreeni Pepin ja Lumin kanssa. Perusverryttelyjen jälkeen tehtiin polvennostokävelyä 5 kilon painon kanssa 3×15 metriä, askelkyykky kävelyä 10 kilon paino suorilla käsillä ylhäällä 3×15 metriä, vatsakiertoa 3×20 toistoa 10 kilon painolla ja takareisivetoa 3×10-toistoa 2,5 kilon painoilla. Verryttelyyn kuului vielä vatsarullailua 3×8-toistoa 20 kilon tangolla ja nordic hamstringia 3×6-toistoa (Peppi teki selkäpenkkiä 3 sarjaa).

Yleisliikettä tehtiin 3x6x20 kilon tangolla, pohkeita 3×8+8 x noin 50 kilolla, ylätaljaa 3×10-toistoa, takareisipenkkiä 3×6+6-toistoa ja penkkiä 3×10-toistoa.

Loppuverryttelyjen kanssa aikaa treeniin meni puolisentoista tuntia.

Kauden ensimmäinen

Kauden 2020-2021 treenikausi aloitettiin virallisesti viime viikolla. Ensimmäinen treeni oli tällä kertaa Pepin määräintervallitreeni kuntopyörällä. Treeni oli hyvin yksinkertainen, noin 3x4x noin 45 sekuntia reilun minuutin kevyemmillä pyöräilyillä. Ja lisäksi tehtiin vielä muutamia nopeita hermottavia liikkeitä sekä vähän lihaskuntoa ja muutamia kuntopallon heittoja.

Siiri loikki Suomen mestariksi

16-17-vuotiaiden Sm-kisat kisailtiin viikonloppuna Pedersöressä. Myöhemmin lisäilen lisäjutun kisoista, mutta tässä lyhyempi versio kisoista. Kisoihin oli ilmoitettu Siiri 16-vuotiaiden 100 metrin aitoihin ja kolmiloikkaan sekä Peppi-Rosa 17-sarjan 100 metrille ilman aitoja ja aitojen kanssa.

Siirillä oli selässä melko paljon tuntemuksia, joten se tuli vaikuttamaan melko paljon hänen tekemisiinsä. Lauantai-aamun kolmiloikkakarsintaan Siiri teki ”täydellisen” valmistautumisen ja hyppäsi karsintarajan ensimmäisellä 11,19 metrisellä hypyllään. Etukäteen oli päätetty, että Siiri osallistuisi aitajuoksun alkueriin jos loikkakarsinnan jälkeen osallistuminen tuntuisi järkevältä. No eipä tuntunut, joten aitajuoksu jätettiin kokonaan väliin ja kaikki keskittyminen siirrettiin sunnuntaiaamun loikkafinaaliin.

Finaalin verryttely muutettiin selkätuntemusten takia niin kevyeksi kuin mahdollista, jotta kisassa voitaisiin saada jonkinlaisia onnistumisia. No, kisa lähti sitten hyvin liikenteeseen tuloksilla 11,38, 11,40 ja 11,48 mutta sijoitus oli tiukassa kisassa kuitenkin tuossa vaiheessa vastaneljäs. Kuitenkin koko ajan oli tuntemus siitä, etteivät loikat onnistuneet aivan niin hyvin kuin ainoat verryttelyloikat olivat menneet. Neljännellä kierroksella Siiri sai sitten parannettua 11,65:een ja nostettua itsensä kakkoseksi, tässä vaiheessa alkoi näyttämään siltä, että kisasta olisi jo tuolla tuloksella mahdollisesti tulossa mitali. Viidennellä meni 11,58 ja sijoitus ennen viimeisiä hyppyjä oli edelleen toinen. Viimeisellään, kisan neljänneksi viimeisenä hyppääjänä, Siiri sai sitten päivän parhaan onnistumisensa ja loikki ennätyksensä 11,78 nousten kisan kärkeen. Kaksi jäljellä olleista kilpailijoista hyppäsi vielä Siirin jälkeen elämänsä pisimmät hyppynsä, mutta niin vain Siirin kärkitulos pysyi voimassa loppuun asti 5 sentin marginaalilla.

Siiri voitti siis uransa ensimmäisen Suomen mestaruuden. Ei tämä mestaruus todellakaan helpolla tullut. Tämän kisan jälkeen on nyt lopullisesti selvää, että Siirillä pää kestää tiukkoja tilanteita ja häneltä tulee niin loistavaa analysointia ja ajatuksia urheiluun ja kaikkeen muuhunkin liittyen, että olen todellakin etuoikeutettu kun hänen kaltaisten urheilijoiden kanssa saan urheilua olla tekemässä.

Pepillä kisat eivät menneet niin hyvin. 100 metrillä syntyi perjantaina aika 13,75 ja aitajuoksukisa keskeytyi toiselle aidalle.

Tiistain voimatreeni

Tänään käytiin Siirin ja Pepin kanssa tekemässä viimeinen treeni ennen viikonlopun Sm-kisoja ja ohjelmassa oli perustiistaiseen tapaan voimatreeni. Perusverryttelyn jälkeen tytöt tekivät lihaskuntoa noin 17×10-toistoa ja heittelivät vähän kuntopalloa.

Penkille nousuja tehtiin 2x10x20 kilolla ja teräviä kolmasosakyykkyjä noin 3×6 toistoa. Peppi teki ennen kyykkyjä rinnallevetoa 4x4x40 kilolla. Ja lisäksi Peppi teki penkkiä noin 4x4x40 kilolla. Siiri puolestaan teki lisäksi liikkuvuusjuttuja ja vähän lisää kuntopalloa.

Aikaa treeniin meni vajaat puolitoista tuntia.