Aihearkisto: Peppi-Rosa

Tiistain voimatreeni

Pitkästä aikaa tämä viikko näyttäisi olevan täysin normaali treeniviikko kun harjoituspaikat ovat normaalisti käytössä, eikä kisoja tai muutakaan normaalista poikkeavaa ole näköpiirissä. Normiviikolla tytöillä tiistain treeni on yleensä aina voimatreeni. Itseasiassa koko harjoitusviikko on yleensä aina minun valmentamilla juoksu-/hyppytyypeillä hyvin vakio. Viikko alkaa yleensä aina maanantain nopeustreenillä ja jatkuu tälleen tiistaina voimalla. Torstai ja lauantai ovat sitten taas juoksu- tai tekniikkapäiviä ja perjantai siinä välissä yleensä sisältää ainakin jotain huoltavaa.

Mutta tänään siis oli voimapäivä ja treenaamassa olivat Peppi-Rosa, Oona, Elina ja Nea. Verryttely aloitettiin kahdella hölkkäkierroksella ja jatkettiin 15 minuutin jalkapalloilulla. Meillä nämä jalkapalloilut pelaillaan yleensä korkeupäädyssä, maaleina on 76 sentin aidat ja pallona pehmopallo. Pelien jälkeen vähän venyteltiin.

Voimaosion alkuun tehtiin neljä neljän liikkeen kuntopiirikierrosta 30 sekunnin työosuuksin ja huilitaukoa oli vain seuraavaan liikkeeseen siirtymisen ajan. Kahdella ensimmäisellä kierroksella liikkeinä olivat vatsaliike 5 kilon painolla, selkäliike voimistelukeppiä napaa kohden vetäen, kurkiliike+ylösnosto tasapainolaudalla 2 kilon kuntopallolla ja kuminauhakävely sivuttain (1. kierros) ja eteen/taakse (2. kierros). Toiset kaksi kierrosta tehtiin vatsakiertoa 10 kilon painolla, selkäliike voimistelukepin kanssa käsiä suoristaen, kurkiliike+ylösnosto ekan kierroksen tapaan ja kuminauhakävely viivaa pitkin eteen/taakse jalkaa sivusta kiertäen.

”Oikeina” voimaliikkeinä tehtiin rinnallevetoa 3x8x15-25 kilolla, kyykkyä 3x8x20-35 kilolla, penkkiä 3x8x20-30 kilolla, schelliä 10+10+5+5xnoin 35 kilolla, kirppuhyppyjä 2×4+4 hyppyä ja ylöstyöntöä 2x8x20 kilolla. Lisäksi tehtiin 2×30 metriä vuorohyppelyä 15 kilon tangolla.

Loppuverryttelyksi jokainen sai valita yhden omatoimisen voimaliikkeen ja se vaihtelikin sitten leuanvedon, kuntopallon ja hauis-liikkeen välillä.

Varsinainen treeni kesti puolitoista tuntia, osalla omatoiminen tekeminen jatkui vielä sen jälkeenkin.

Tyttöjen nopeustreeni

Tyttöjen treenissä tänään mukana oli kolmikko Nea – Peppi-Rosa – Elina. Verryttelyn alkuun hölkkäiltiin kilometri ja lisäksi tehtiin 5 kierrosta yksinkertaista rataa (siksak-juoksut 10x, askelkyykyt/mittarimadot/sivulaukat/lantionpyöritysjuoksu ja neljän aidan yli tai ali). Lisäksi lihaskuntoa tehtiin 9×15-toistoa ja venyteltiin vähän.

Nopeusosion alkuun tehtiin liikkuvuuskoordinaatioita 4×10-20 metriä ja juoksukoordinaatioita 6×20-30 metriä. 60 metrin vetoja juostiin noin 7 (Elina tosin vain noin 5), niin että suurin osa vedoista oli lähes täysillä. Kun viime aikoina tärkeimpänä teemana on ollut lähdöt ja kiihdyttäminen, pyrittiin tänäänkin keskittymään noihin erityisen hyvin vaikkei lähtötelineitä käytettykään.

Juoksujen jälkeen Elina teki hieman huoltavaa harjoittelua ja kaikki jonkin verran voimisteluja seiväspatjalla. Varsinainen treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Lauantain aitajuoksuharjoitus

Tänään tyttöjen treenissä mukana olivat Tuuli, Nea ja Peppi-Rosa. Harjoitus aloitettiin parilla hölkkäilykierroksella ja noin 15 minuutin jalkapallo-/käsipallopelailulla. Verryttelyä jatkettiin muutamilla liikkuvuuskoordinaatioilla sekä aitakävelyillä, joita tehtiin noin 13×6-aitaa (väliaskeleella, taemman jalan venytyksellä, hypähdellen ja saksauksilla). Verryttelyn loppuun tehtiin vielä normivenyttelyt.

Tuuli ei oikein voinut tehdä suunniteltua aitatreeniä, joten hän viskoi kuntopalloa. Heittoja tuli ehkä noin 10×10. Tänään heitoissa keskityttiin eritoten tehokkaisiin, täysillä heitettyihin heittoihin. Tuulilla treeni kesti loppuverryttelyn kanssa reilut puolitoista tuntia.

Nea ja Peppi-Rosa juoksivat yhdet avausvedot ilman aitoja sekä 2-3 kertaa 3-aitaa (76cm, 8m) viidellä askeleella. Tämän päivän teemana oli kuitenkin telinelähdöt ja 3-aitaa (76cm, 7,7m) juostiinkin noin 7 kertaa. Molemmilla tytöillä oli nimenomaan lähdöissä selkeät jutut joihin pyrittiin keskittymään. Ja vaikkei kaikki juoksut ihan täydellisesti onnistunutkaan, molemmat saivat tehtyä myös parempia juoksuja kuin mitä kisoissa ovat esittäneet. Treenin loppuun tytöt juoksivat vielä 2×150 metriä 300 metrin aitojen alkupätkää mukaellen. Nea juoksi juoksut noin 23 sekuntiin ja Peppi-Rosa hieman yli 24:ään.

Loppuverryttelyksi Peppi hyppi taas seivästä ja Nea teki mm. muutamia juoksuja pikkuaitojen kanssa. Tytöillä aikaa treeniin meni noin kaksi tuntia.

 

Perjantain juoksutreeni

Eilen tehtiin treeni kokonaan ulkona Areenassa olleiden Vanhojen tanssien takia. Reilun tunnin mittaisessa treenissä mukana olivat vain Nea ja Peppi-Rosa. Verryttelyksi hölkkäiltiin vähän, tehtiin muutama verryttelykoordinaatio ja venyteltiin hyvin pikaisesti.

Itse treeni oli hyvin yksinkertainen, eikä oikeastaan ollut varsinaisesti niinkään kehittävä, vaan enemmänkin huoltava ja melkein kestävyystyyppinen. Juoksimme nimittäin 3x3x22-27 sekunnin helppoja vetoja. Palautukset vedoissa olivat reiluja kävelypalautuksia. Mitään muuta treeniin ei sitten sisältynytkään.

Torstain voimaharjoitus

Tällä viikolla Joensuussa Areena on taas kaksi päivää muussa käytössä, joten treenit tehdään muualla. Käytännössä meillä näinä poikkeusviikkoina treenit suunnitellaan niin, että Areena päivinä tehdään pääasiassa laji- sekä nopeustreenejä ja evakkopäivinä sitten voimaillaan jäähallilla ja mahdollisesti tehdään kestävyys- tai huoltavaa treeniä.

Eilen tyttöjen voimatreenissä jäähallilla olivat mukana Tuuli, Oona, Nea, Peppi-Rosa ja Elina. Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät noin kahdeksan minuuttia ja tekivät muutaman verryttelyliikkeen, juoksivat/hyppivät pikkuportaita 10 kertaa ja venyttelivät nopeasti tärkeimmät lihakset.

Voimaosio aloitettiin kahdella pienellä kuntopiirillä. Molemmissa kuntopiireissä oli viisi liikettä ja yhtä liikettä tehtiin reilut puoli minuuttia ja viiden liikkeen sarja tehtiin kahdesti. Ensimmäinen viiden liikkeen sarja oli vatsakierto 10 kilon painolla, selkäliike, kurki-liike + ylös-nosto 4 kilon käsipainolla, tasapainotyynyn päällä tasapainoilu yhdellä jalalla ja kuminauhakävely eteen-taaksepäin. Toinen sarja sisälsi vatsaliikkeen 5 kilon painolla, lantion nosto -kylkiliikkeen jalat korokkeella, yhden jalan syväkyykky korokkeella, tasapainotyynyllä tasapainoilu yhdellä jalalla ja kuminauhakävelyn sivuttain.

Kuntopiireilyjen jälkeen siirryttiin varsinaiselle punttisalille. Rinnallevetoa vedettiin 3x8x20-30 kilolla, kyykkyä tehtiin samoin 3x8x20-30 kilolla, ylöstyöntöä terävästi 2x8x20 kilolla, yhden jalan kyykkyä taempi jalka korokkeella 2×5+5×20 kilolla, pohjenousua 2x10x20 kilolla ja hauista 2-3x10x6 kilon käsipainoilla.

Loppuverryttelyksi juostiin kolme kevyttä noin 40 metrin vetoa. Treeni kesti puolitoista tuntia.

Tiistain treeni

Tiistain tyttöjen treeni oli vaihteeksi taas teemalla ”vähän kaikkea, muttei mitään kunnolla”. Tämä teema tuli tällaisenaan käyttöön jo pari sukupolvea sitten eli vajaat kymmenen vuotta sitten. Tällaisessa treenissä ei ole mitään selkeää yksittäistä teemaa vaan tehdään monia eri osioita, kaikkia melko nopeasti. ”..muttei mitään kunnolla”, ei siis millään tapaa tarkoita sitä, että jotkin osat tehtäisiin ”vain sinnepäin” vaan enemmänkin kysymys on siitä, että tehdään useita eri osioita jotka voivat olla hyvinkin eri tyyppisiä.

Alkuverryttelyn aluksi pelailtiin noin 15 minuuttia käsi- ja jalkapallon yhdistelmäpeliä toisen tyttöryhmän kanssa. Lisäksi tehtiin korkeuspatjalla muutamia voimisteluliikkeitä sekä vähän venyteltiin.

Askelrytmijuttuja tehtiin tikapuilla noin 15 kierrosta ja lisäksi juostiin yksi 40 metrin avausveto. Kuulanheittoja heiteltiin alhaalta eteen vajaat kymmenen heittoa ja pään yli taakse noin 7 kertaa. Seuraavana osiona tehtiin 30-60 sentin muoviaidoilla askelrytmijuoksuja aitajuoksun tyyliin. Näitä tehtiin noin 8×6-aitaa eli suunnilleen 40 metrin matkoja.

Treenin loppuun tehtiin vielä lihaskuntoa noin 20×10-toistoa.

Treeni oli normaali noin puolitoistatuntinen, paitsi Peppi-Rosalla, joka hyppi taas seivästä ylimääräisen puolituntisen. Mukana olivat myös Tuuli, Oona, Nea ja Elina.