Aihearkisto: Tuuli

Tuulin kuulatreeni

Eilen aamulla käytiin Tuulin kanssa tekemässä kuulatreeni Karhumäen koulun kentällä. Tällä hetkellä Joensuussa ei keskustan alueella ole yhtään oikeaa kuularinkiä ulkokentillä. Lähimmäinen työntöpaikka on tuolla Karhumäessä, jossa parin vuoden ikäisen tekonurmikentän nurkassa on hyvä työntöpaikka ja hyvin vähällä käytöllä. Samassa paikassa on myös pituuspaikka tekonurmivauhtiradalla ja neljä 60 metrin juoksurataa tekonurmialustalla.

Tuulin treeni alkoi polkupyöräverryttelyllä, normiverryttelyliikkeillä sekä venyttely-/liikkuvuusjutuilla. Kuulanheittoja heiteltiin reilut kymmenen heittoa.

Työntöjä työnnettiin ilman vauhtia noin kymmenen kertaa ja vauhdilla reilut parikymmentä työntöä. Ihan paras työntöpäivä ei tällä kertaa ollut, mutta jälleen tuli todettua se, että tekniikassa mennään koko ajan eteenpäin. Tekniset asiat alkavat olla sillä tasolla, että kun yhteen tai kahteen asiaan halutaan erityisesti keskittyä, saadaan ne työnnöissä yleensä myös toimimaan. Mutta edelleen, kuten varmasti myös aina tulevaisuudessakin, kaikkien palasten toimiminen samassa suorituksessa tulee olemaan haastavaa. Mutta pikku hiljaa koko ajan eteenpäin edetään.

Aikaa treeniin meni vajaat kaksi tuntia.

Tiistain kuntopallo-/voimatreeni

Eilinen tyttöjen treenikin meni voimateeman alle. Mukana olivat tällä kertaa Emilia, Tuuli, Siiri ja Peppi-Rosa. Perusverryttely tapahtui tällä kertaa pelailemalla ”poikien peliä” reilut kymmenen minuuttia sekä vähän venyttelemällä ja keskivartaloa aktivoimalla.

Emilia ja Tuuli tekivät pari sarjaa leuanvetoja ja heittelivät sen jälkeen kuulaa pään yli taakse ja alhaalta eteen, noin 8 kertaa molempia. Emilia jatkoi punttitreenillä, joka sisälsi 2×10-askelta askelkyykkykävelyä 30 kilon painolla, tempausta noin 5x4x25 kilolla, nopeaa kyykkyä 5x6x 50-60 kilolla, lantion nostoja 4x6x70-110 kilolla sekä muutamia omatoimisia ”pumppailuliikkeitä”. Tuuli puolestaan heitteli kuntopalloa noin 22×10-heittoa niin, että liikkeitä tuli koko vartalolle.

Pepillä treeni alkoi aitakävelyosiolla, jossa ylityksiä tuli noin 16×6-aitaa. Aitakävelyiden jälkeen Peppi teki vielä voimajuttuja, jossa liikkeinä oli mm. rinnallevetoa, penkkiä, ylätaljaa, hauista, muita ylävartalon liikkeitä sekä keskivartaloa.

Siiri puolestaan teki muutamia juoksukoordinaatioita sekä ponnistussarjoja pituushyppyä varten. Pituuttakin hypättiin muutama hyppy. Näiden jälkeen Siiri teki vielä rinnallevetoa noin 5x4x noin 40 kilolla ja muutamia muita voimaliikkeitä. Treenin loppuosioksi tuli vielä ”kevyt” 15,5 minuutin ja 325 metrin renkaanpyöritys-/nostelu.

Treeniin aikaa meni hieman vajaat kaksi tuntia.

Maanantain voimatreeni

Tällä kertaa treeniviikko alkoi eilen poikkeuksellisesti voimatreenillä. Mukana harjoituksessa olivat Siiri, Peppi, Tuuli ja Lumi.

Siirillä treeni oli käytännössä lähes pelkkää lihashuoltoa ja palauttelua eri tavoin. Oikeastaan ainoana kehittävänä osiona tehtiin pari sarjaa juoksukoordinaatioita ja noin 5×5-10 penkille nousua / ponnistustapailua kuminauhavastuksella.

Toisilla ohjelmassa oli siis voimatreeni, joka sisälsi perusverryttelyn jälkeen voimaverryttelyinä: pari sarjaa leuanvetoja, kuminauhakävelyitä ja kuminauhaliikkeitä yhteensä 10 sarjaa ja lihaskuntoa 10-10-10 setit. Peppi teki lisäksi askelkyykkykävelyjä 2×10 metriä 20 kilon tangolla. Ylöstyöntöä tehtiin 4x noin 6-toistoa (Peppi pelkkänä pystypunnerruksena 20 kilon tangolla ja toiset terävästi saksaten noin 30-35 kilolla). Pääliikkeenä jaloille Peppi teki yhden jalan kyykkyä 3×4+4×30 kilolla, Lumi takakyykkyä 4x6x40-50 kilolla ja Tuuli trap-tangolla maastavetoja 4x6x70-75 kilolla. Lantion nostoja tehtiin myös 4×6-toistoa, Peppi 70 kilolla, Lumi 70-90 kilolla ja Tuuli 70-110 kilolla. Näiden lisäksi tehtiin vielä vähän urheilijasta riippuen ylätaljaa, schnelliä, pohkeitä, lähentäjiä ja loitontajia 2-3×10-toistoa per liike.

Aikaa treeniin meni reilut puolitoista tuntia.

Jyväskylästä ennätyksiä

Tänään käytiin jatkamassa kisakautta Jyväskylän Harju Cupissa. Alunperin kisa ei kuulunut meidän kisakalenteriin, mutta kun ensiviikolta jäi Outokummun moniottelut isommilta pois ja parin viikon päästä Kuopion kisoista ”Korona” poisti aitajuoksut ja kuulantyönnön, jouduttiin omaakin kisakalenteria hieman muuttamaan. Ja kyllä Jyväskylään kannattikin ajella. Kisaamassa olivat Tuuli kuulassa ja Siiri aidoissa. Molemmat tekivät kisoissa ennätyksensä. Kisan jälkeen Tuuli jatkaa 18-vuotiaiden kuulan tilastokakkosena ja Siiri pomppasi 16-vuotiaiden aitatilaston kakkoseksi kolmiloikan ykköspaikan lisäksi.

Tuulilla oli torstaina Outokummussa hieman tahmea kuulakisa, työnnöt eivät oikein millään meinanneet silloin pysyä ringissä. Nyt kisassa oli ihan eri meininki kun neljä työntöä pysyi jopa hallitusti ringissä. Tällä kertaa poikkeuksellisesti pisin työntö tuli heti ensimmäisellä, kun kuula kaartoi lukemiin 11,14. Muutama sentti siis ennätykseen lisää, mutta tärkeintä oli siis kuitenkin työntöjen jälkeen ringissä pysyminen. Pisin työntö ei tällä kertaa ollut kaikkein tehokkain, joten lisäsenttejä tulee jatkossa vielä rutkasti

Siiri juoksi Jyväskylässä ensimmäisen kisansa 100 metrin aidoissa. Kisassa oli mukana myös kaksi sopivan tasoista jyväskyläläistä kisaajaa ja kun myötätuultakin oli pikkuisen takana, oli kisaolosuhteet jälleen loistavat. Juoksu oli Siiriltä kokonaisuudessaan hyvä, parasta aitomista mitä Siiri on koskaan juossut. Kuitenkin etenkin juoksun kahdelle ensimmäiselle aidalle jäi vielä parannettavaa, jonka ansiosta myös loppujuoksu tulee tulevaisuudessa paremmin. Aitajuoksu on myös lajina sellainen, että kun kisastartteja saa lisää, lähtee ajastakin helposti paljon pois. Joten aikaa lähdetään sitten tiputtamaan tulevissa kisoissa kohti 15 sekuntia ja allekin.

Keskivartaloa ja aitajuoksua

Viikon viimeinen treeni käytiin tänään päivällä tekemässä koko viisikolla Siiri, Peppi, Tuuli, Lumi ja Emilia. Perusverryttely oli kaikilla erilainen: osalla pyöräilyä, osalla kuntopyöräilyä, osalla kävelyä ja osalla vähän hölkkäilyäkin. Lisäksi muut tekivät perusliikkuvuusliikkeet ja Siiri perusverryttelyliikkeet ja liikkuvuuskoordinaatiot.

Siirillä tämä treeni oli valmistava treeni sunnuntain aitakisaan, joten verryttelyn jälkeen aitadrilleinä tehtiin taemman jalan aitakävelyitä, taemman jalan aitalaukkaa, etumman jalan aitalaukkaa ja keskeltä aitalaukkaa. Kaikkia noita liikkeitä tehtiin 3-4×5-aitaa. Näiden jälkeen juostiin yhdesti 4 aitaa 5 askeleella, kerran 4 aitaa (kisa-asetuksilla) pystylähdöllä, kerran 4 kisa-aitaa telineistä ja kerran 7 kisa-aitaa telinelähdöllä. Näiden juoksujen perusteella Siiri on kyllä hyvinkin valmis aitakisakauden avaukseen. Noiden jälkeen Siiri teki vielä keskivartalotreeniä puolisen tuntia.

Emilia tarkoitus oli tehdä aitakävelyitä jonkin verran ja sen päälle reilusti keskivartaloa. Aitakävelyissä tulleen (toivottavasti) pienen alavartalovamman takia treeni sisälsi lopulta vain vähän aitakävelyitä sekä parikymmentä minuuttia keskivartaloa.

Peppi, Tuuli ja Lumi tekivät puolestaan paljon keskivartaloa. Kaikkia liikkeitä tehtiin 2-3 sarjaa, tarvittaessa molemmille puolille erikseen, ja noin 10 toistoa per sarja. Liikkeinä olivat mm. vatsavedot leuanvetotangossa, vatsat painon kanssa, ylöskurkotus vatsa painon kanssa, vatsarutistus painon kanssa jalat korokkeella, selkäpenkki, kiertoliike penkillä takanojassa tai juoksukädet penkillä takanojassa, kylkiliike lantion ja jalan nostolla, taljavatsa ja farmarikävely yhdellä kädellä. Keskivartalolle tehtiin myös pari kuntopallon kanssa tehtyä liikettä sekä yksi hallintaliike. Lisäksi tehtiin penkkiä noin 4×4-toistoa ja muutamia vapaavalintaisia liikkeitä.

Aikaa treeniin meni vajaat kaksi tuntia.

Kisakausi kunnolla alkuun Outokummussa

Eilen oli meidän ryhmällä kesän ensimmäiset ”oikeat” kisat Outokummussa. Toissa viikolla Tuuli ehti jo kautensa avaamaan Pyhäselässä, mutta nyt Emilia, Siiri ja Peppi-Rosa olivat ensimmäistä kertaa tälle kesälle kisaamassa. Kauden ensimmäiset kisat jännittävät aina, koska kisatilanne on aina erilainen kuin harjoituksissa. Kisatilanteessa on mahdollista saada itsestään paljonkin enemmän irti kuin harjoituksissa, toisaalta esim. juoksuissa ei ole uusintamahdollisuutta vaan jo ensimmäisellä yrityksellä on onnistuttava.

Eilisen kisan avasivat Siiri ja Peppi 100 metrillä. Ihan kevään ja alkukesän nopeustreenit eivät ole menneet niin hyvin kuin olisi haluttu, joten kisakauden avaus oli pienoinen kysymerkki. Molemmat juoksivat kuitenkin kaikkien aikojen toiseksi kovimmat aikansa: Siiri 13,34 ja Peppi 13,64. Nyt kun saadaan kovia juoksuja juostua niin ajatkin kesän mittaan kohentuvat toivottavasti useampaankin kertaan.

Emilia oli ainoa 19-sarjalainen sadan metrin juoksija ja juoksi kisansa 15-vuotiaiden kanssa. Emilian kanssa on harjoituskaudella saatu maksimijuoksuja juostua todella vähän. Lähtöjä on parissa treenissä saatu tehtyä hyvinkin mutta varsinaista maksiminopeutta ei ole juoksemalla pystytty oikein tekemään. Nytkin kisassa lähtö oli hyvä, mutta kovemman juoksemisen vaihe ei vielä toiminut totuttuun tapaan. Ajasta 13,02 lähdetään tulevissa kisoissa tiputtelemaan melko isojakin harppauksia alaspäin.

Päivän parasta antia eilen oli Siirin kolmiloikkaaminen. Jo verryttelysuorituksissa oli näkyvissä, että kisasta voi olla tulossa hyväkin tulos. Heti ekalla kierroksella Siiri hyppäsikin ehjän suorituksen ja ennätyksensä 11,47. Neljä muutakin hyppyä kantoi yli 11,10:n, joten varmuuttakin hyppäämisessä oli paremmin kuin koskaan aiemmin. Ja on tulos myös selkeästi 16-sarjalaisten tilastokärki Suomessa tässä vaiheessa kautta. Pitkästä aikaa Siiri pystyi hyppäämään kaikki kuusi kierrosta ja vieläpä ilman isompia kipuja missään. Kun hyppääminen näytti jo nyt näin hyvältä, niin kauden edetessä tähänkin tulokseen lähdetään hakemaan vielä selkeää parannusta.

Tuulin kuulakisa ei ollut aivan yhtä hyvä kuin kauden avaus. Nyt ringissä pysymisen kanssa oli selkeästi enemmän haasteita kuin viimeksi. Ainoastaan kisan viides työntö oli mitattu vaikka työnnöt olivat muutenkin pääasiassa ehkä hieman varovaisempia kuin avauskisassa. Ainoa mitattu lensi tällä kertaa lukemiin 10,77.