Aihearkisto: Tuuli

Seuracup Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa Seuracupin 1. osakilpailu. Mukana minun urheilijoista Peppi-Rosa T15 seipäässä, Oona N17 3-loikassa, Elina T15 kuulassa, Nea ja Sofia T15 100 metrillä, Tuuli N17 kuulassa, Emilia N17 200 metrillä ja Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Sofia T15 pikaviestissä. Lisäksi lieksalaisista Eero kilpaili P13 60 metrillä ja P15 seipäässä sekä Aino T15 seipäässä.

Heti kisojen alussa liikkelle lähti kolme meikäläisten lajia. Peppi-Rosa hyppäsi seipäässä perustuloksensa 210. Pepin hypyt oikeastaan vaan odottavat sitä, milloin ennätys kerralla kohentuu reilusti, varaa kyllä olisi vaikka kuinka. Oonalla 3-loikkakisa ei oikein sujunut suunnitellusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja ja kahdessa viimeisessäkään ei askel ihan kohdilleen. Ja kun hypytkään eivät sitten ihan täydellisiä olleet, jäi tulokseksi 9,63 pieneen vastatuuleen hypättynä. Elina oli itselleen hyvin epätyypillisessä kuulassa ja siinä tulokseksi tuli 5,76.

Sadalla metrillä Nea ja Sofia juoksivat tiukan kisan, Nealla aika 13,29 ja Sofialla 13,33. Juoksussa oli pientä vastatuulta. Ainakin Nealla olisi normaalilla hyvällä juoksulla ollut mahdollista selkeästi kovempaan aikaan, mutta nyt ei sattunut hyvä päivä kohdalle. Tuulilla kuulakisa oli samantyyppinen kuin perjantaina Espoossa ja tiistaina harjoituksissa. Kuulavire ja -tekniikka ei siis ole ihan sillä tasolla kuin vielä loppukeväällä oli. Tulokseksi jäi 10,43.

Päivän selkeä onnistuja tytöistä oli Emilia. 200 metriä saatiin juosta myötäiseen koko matkan osalta. Emilia lähti räväkästi liikkeelle ja juoksu pysyi hyvänä loppuun asti. Aika 26,63 oli aikalailla lähellä Emilian optimia tällä hetkellä.

4×100 metrin viestissä Elinan, Peppi-Rosan ja Nean joukkueessa aloittaja juoksi tällä kertaa Häkkisen Venla. Ensimmäinen ja viimeinen vaihto otettiin vähän varmemmin kuin viime viikon pm-viesteissä ja keskimmäisessä vaihdossa pidettiin sama ennakkomerkki. Nyt sitten kävi niin, että juurikin tuo keskimmäinen vaihto meni vähän plörinäksi kahden muun onnistuessa riittävän hyvin. Ajaksi tuli 53,10 eli vähän viime viikkoista parempi.

Lieksalaisetkin olivat siis kisaamassa. Lieksalaisille olen talven aikana pitänyt juoksutreenejä, mutta seiväsharjoituksiin en muuten ole ollenkaan osallistunut. Eero tykitti nyt 13-sarjan 60 metrillä hyvä ajan 7,90. Samalla syntyi uusi piirinennätys tuohon sarjaan. Eero teki piirinennätyksen myös seipäässä ylittämällä 340. Aino puolestaan hyppäsi seivästä ennätystään sivuten 250.

Tuulin heittotreeni

Tänään aamupäivällä Tuulilla oli ohjelmassa heittotreeni. Yhden verryttelyhölkkäkierroksen jälkeen tehtiin korkeuspatjalla voimistelujuttuja ja venyttelyt, joiden jälkeen siirryttiinkin jo kuulapaikalle.

Kuulapaikalla heitettiin kuulaa alhaalta eteen ja pään yli taakse, kumpaakin noin 6 heittoa. Kuula työnnettiin paikaltaan ja vauhdilla yhteensä reilut 15 työntöä. Tänään ei työnnöt kyllä olleet ihan niin hyviä kuin harjoitellessa yleensä. Jotenkin etenkin jalat olivat vähän tahmeita.

Toisena lajina heiteltiin keihästä. Ilman vauhtia ja hyvin lyhyellä vauhdilla heittoja tuli yhteensä reilut kaksikymmentä. Nämäkin jatkuivat kuulan tapaan ”ei niin hyvinä” heittoina. Etenkin keihäskontrollin kanssa oli tekemistä.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Maanantain juoksutreeni

Viikko aloitettiin taas juoksutreenillä, jossa mukana oli tällä kertaa kuusikko Nea, Peppi-Rosa, Elina, Emilia, Tuuli ja Sofia. Iltapäivän ajan Joensuussa satoi vettä ja ukostikin melko kovasti mutta sopivasti noin 10 minuuttia ennen treeniä sade kuitenkin loppui. Etukäteen oli siis pelko siitä, ettei treeniä oikein saataisi edes tehtyä mutta lopulta päästiinkin treenaamaan jopa kuuman kosteaan ja aurinkoiseen keliin.

Verryttelyksi hölkkäiltiin 2-3 kierrosta ja tehtiin verryttelykoordinaatioita 10×10-20 metriä (sivulaukat, lantionpyöritysjuoksut, vuorohyppelyt käsiä pyörittäen, jalanheilautuskävelyt, etureisivenytykset + ylöskurkotukset, nokkimiset, askelkyykkykävelyt), vähän tasapainoilua kentän aidalla ja venyttelyt.

Aitakävelyitä käveltiin noin 14×7-aitaa (suoraan, takaperin, sivuttain, jaana-liikkeellä, hypähdellen, väliaskeleella) ja nopeampia juoksukoordinaatiota 6×20 metriä. Verryttelyosion loppuun juostiin vielä yksi 60 metrin avausveto.

Nea ja Peppi-Rosa juoksivat aitatreeniä. 4-aitaa (76cm, 8m) juostiin pari kertaa viiden askeleen rytmillä ja noin 6 kertaa 3 askeleen rytmillä. Molemmilla välijuoksut olivat tällä kertaa selkeästi edellisiä aitatreenejä parempia, eikä välit tuottaneet nyt mitään ongelmia. Molemmilla juoksut olivatkin selkeästi tämän kesäkauden parhaita.

Toiset juoksivat normaalia nopeustreeniä. Emilia otti telinelähtöjä noin 4×10 metriä, 3×20 metriä ja 2×40 metriä. Toiset puolestaan juoksivat 3×40 metriä kiihdytysjuoksuja, 2×60 metriä kiihdytysjuoksuja ja 2×40 metriä täysillä.

Loppuverryttelyn jokainen teki vähän eritavalla. Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Tuuli YAG:ssä kisaamassa

Perjantain ja lauantain olin seuraamassa Espoossa Youth Athletics Gameseja. Kisat ovat kesän suurimmat yleisurheilukilpailut ja nytkin kisaamassa oli lähes 1700 lasta ja nuorta ikähaarukasta 9-17-vuotta. Tällä kertaa kilpailemassa minun urheilijoista oli vain Tuuli. Perjantaina Tuuli juoksi 100 metrillä ennätyksensä 14,38 ja työnsi kuulaa 10,42. Lauantaina vuorossa oli korkeus, jossa meni 135.

Lajivalikoima, ei nyt ollut Tuulille ihan paras mahdollinen mutta kolmen lajin kisa saatiin kuitenkin aikaiseksi. Sadan metrin ennätys on aina hyvä juttu, ja ennen kaikkea se, että kisan pystyi juoksemaan ilman sen suurempia ongelmia. Nopeus kyllä kesän aikana kehittyy kun hyviä treenejä saadaan tehtyä.

Kuulakisoissa on yleensä paljonkin vaihtelua ja niin nytkin. Oikein hyviä työntöjä ei näihin kolmeen työntöön nyt sattunut ja tulos jäi siten alle 10,50:een.

Korkeus oli etukäteen melko jännittävä kisa kun ennen kisaa ennätys oli 135 ja korotukset menivät melko reippaasti 125-135-145. Kisan tavoitteena oli hypätä kaksi ensimmäistä korkeutta yli helpohkosti ja 145:stä piti saada rohkeita ja hyviä hyppyjä. Tavoite onnistuikin ja eikä 145:kään lopulta kovin kaukana ollut. Kesälle se voikin olla ihan sopiva tavoite.

 

Tuulin lajiharjoitus

Tuulin päivän harjoitus alkoi parilla hölkkäkierroksella sekä korkeuspaikalla tehdyillä perusvoimisteluilla ja venyttelyillä. Ennen korkeushyppyjen aloitusta tehtiin myös muutamia hyppelykoordinaatioita ja ponnistustapailuja.

Korkeuspatjalle hypittiin saksihyppyjä noin 8 kertaa ja normihyppyjä ehkä noin 10-15 kertaa. Hypyn perustasoja on saatu kevään aikana nostettua hieman ja nyt tavoitteena olisi saada oikeaan suuntaan lähteviä hyppyjä silloin kun rima on korkeimmillaan. Välillä hieman matalempaa hypyt jo lähtevät kunnolla ylöspäin, mutta riman noustessa hypyt hieman kaatuvat läpi.

Hyppyjen jälkeen siirryttiin kuulapaikalle. Vauhdittomia työntöjä työnnettiin hieman vajaat kymmenen kertaa ja vauhdillisia hieman reilut kymmenen. Ihan työnnöt ei olleet niin hyviä kuin parhaissa treeneissä, mutta kisassa voi tulla silti hyviäkin työntöjä. Nyt kuitenkin on olemassa ajatus siitä millaisia työntöjä haluttaisiin ja osioita siitä tuleekin vuoronperään työntöihin.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Perjantain juoksutreeni

Eilen käytiin treenaamassa Nean, Peppi-Rosan, Tuulin ja Emilian kanssa. Harjoitus aloitettiin jälleen kahdella hölkkäkierroksella ja 15 minuutin jalkapalloilulla. Lisäksi lämmittelyosioon kuului yhdet sarjat askelkyykkyjä sekä mittarimatoja ja venyttelyt.

Liikkuvuuskoordinaatioita tehtiin 4×20 metriä ja aitajuoksumaisia koordinaatioliikkeitä noin 7×20 metriä. Aitakävelyitä ja -drillejä tehtiin noin 15 x 6-aitaa (väliaskeleella, taempi jalka, etumpi jalka).

Näiden jälkeen sitten muut Nea, Peppi-Rosa ja Emilia juoksivat aitoja. 15-sarjalaiset juoksivat 76senttisiä ja 7,5-8 metrisiä aitoja ja Emilia 76 senttisiä ja 8-8,5 metrisiä, molemmilla oli 3-4 aitaa. Ensin juostiin 5-askeleella muutamia kertoja ja sitten noin 7 kertaa 3-askeleen rytmillä. Kokonaisuutena voisi taas sanoa, että saatiin aikaiseksi harjoituskauden paras aitatreeni. Tälläisiä kun saadaan kesän mittaan lisää niin hyvä tulee.

Tuuli juoksi ilman aitoja. 4×60 metriä + 2×150 metriä. 60 metriset olivat reippaan kovia ja 150 metrisistä ensimmäinen rauhallisempi ja toinen reippaampi. Nyt oli pitkästä aikaa tälläinen juoksutreeni, jonka Tuuli pystyi tekemään alusta loppuun suunnitellusti. Loppuverryttelyssä Tuuli juoksi vielä yhden 200 metrisen suunnilleen 800 metrin kisavauhtia.

Loppuhöntsäilyjen kanssa treeni kesti reilut puolitoista tuntia.