Aihearkisto: Tuuli

Tuulin ja Lumin maanantaitreeni

Tänään aamupäivällä käytiin Tuulin ja Lumin kanssa treenaamassa lajitreenejä. Tuulilla ohjelmassa oli kuulan lajitreeni ja Lumilla pituushyppyjä ja vähän pidempiä vetoja.

Verryttelyksi hölkkäiltiin sekä tehtiin melko huolellisesti liikkuvuusjuttuja sekä vähän keskivartaloa. Lisäksi juoksukoordinaatioita juostiin 4×20 metriä ja vauhditonta pituutta hypättiin 6 hyppyä.

Tämän jälkeen Tuulin lopputreeni olikin kuulantyöntöjä. Vauhditta työntöjä tuli kymmenkunta, joista osa nelikiloisella. Ja vauhdillisia ehkä kymmenkunta. Ensimmäinen kunnollinen vauhdillinen meni hieman yliastuttuna noin 12,30:een eli suunnilleen metrin ennätystä pidemmälle. Muut työnnöt ei ihan noin pitkiä olleet ja kovin moni hyvä työntö ei vieläkään ringissä pysynyt. Mutta eteenpäin on taas menty ja karnevaaleilla torstaina toivottavasti ennätyslukemat virallisestikin muuttuvat uusille lukemille.

Lumi hyppi ensin nurmella muutamia ponnistuksia sekä loikkia. Sitten pituuskasassa lyhytvauhtisia hyppyjä vajaat kymmenen kertaa ja pidemmällä vauhdilla myös vajaat kymmenen hyppyä. Hyppyjen jälkeen Lumi vielä juoksi 1×60 metriä + 2×150 metriä kovasti noin 10 minuutin palautuksella. Nyt Lumin kanssa on saatu kaikki 7-ottelun lajit käytyä jollain tavalla läpi. Ensi viikolla on tarkoitus otella sitten ottelu läpi ja ennen sitä vielä yritetään kuntoa ja lajitekniikoita viimeistellä kisakuntoon, jotta ottelusta riittävän ehjästi läpi päästään.

Treeni kesti Tuulilla puolisentoista tuntia ja Lumilla noin kaksi.

Korkeutta ja aitoja Lumin treenissä

Lumin kanssa käytiin tänään päivällä tekemässä taas lajitreeniä, tällä kertaa korkeutta ja aitajuoksua. Verryttelyksi hölkkäiltiin vähän, , juoksenneltiin/hypittiin katsomon pikkuportaita noin 15 kertaa sekä tehtiin venyttely-/liikkuvuusjutut.

Hyppelykoordinaatioita tehtiin noin 8×20 metriä, joiden jälkeen alettiin hyppiä korkeutta. Hyppyjä tuli yhteensä noin 15 ja viimeiset hypyistä näyttivät jo hyviltä. Vajaan parin viikon päästä on tarkoitus avata ottelukausi ja tämän treenin perusteella korkeuskin saadaan tuohon kisaan mennessä riittävään kisakuntoon.

Aitajuoksuosion alkuun tehtiin seinää vasten muutamia pyörittelyjä sekä juostiin muutaman kerran 4 aitaa 5 askeleen rytmillä. 4 aitaa (84cm, väli 8m-8,3m) juostiin kolmen askeleen rytmillä noin 6 kertaa. Nyt kun muutamia aitoja päästiin jo näillä väleillä, saadaan aitajuoksukin toivottavasti kisakuntoon ensi viikon aikana yhdellä-kahdella lajitreenillä.

Loppuverryttelyjen kanssa treeniin aikaa meni hieman reilut kaksi tuntia.

Seuracupissa omia ennätyksiä

Eilen Joensuussa kisattiin Seuracupin piirikisa. Perinteisesti omat urheilijani ovat näissä kisoissa hoitaneet omat osuutensa niin hyvin, ettei seuran finaaliin pääsy jää kiinni ainakaan meistä. Nytkin kisaamassa olivat 17-sarjassa Nea 200 metrillä ja Tuuli kuulassa sekä 15-sarjassa Siiri 100 metrillä ja pikaviestissä. Lisäksi Lumi työnsi yli-ikäisenä kilpailun ulkopuolisena kuulaa.

Joensuun kisat ovat itselleni aina sillä tavalla haastavia, etten yleensä ehdi urheilijoiden suorituksia seuraamaan. Tämä siitä syystä, että Katajan kilpailupäällikön ominaisuudessa tärkein työtehtäväni on etsiä näihin kisoihin toimitsijat ja olla muutenkin järjestämässä kisoja. Joten yleensä aina kisan aikana hoidan paljon kaikenlaisia toimitsija-/järjestelyhommia.

Urheilijoilla kisat menivät pääasiassa hyvin, ennätyksiä tuli melkein kaikille. Puoli tuntia ennen kisan alkua vettä satoi vielä todella kovaa ja jouduttiin jopa harkitsemaan kisojen alun siirtämistä. Keli kuitenkin selkeentyi ja lopulta kisakeli oli loistava: aurinkoinen, lämmin ja pikajuoksuissa oli myötätuulta sopivasti.

Siiri juoksi 100 metrillä ennätyksensä 13,25. Juoksun alku ei ollut ihan parasta mahdollista mutta loppu kulki kuitenkin sen verran hyvin, että ennätys parantui 11 sadasosalla.

Nea puolestaan juoksi 200 metriä. Kaarreosuus kulki hyvin, mutta loppumatkalla tuli vähän vaikeuksia jotka veivät ajasta jonkin verran. Loppuaika oli kuitenkin 26,91 ja oma ennätys parantui 32 sadasosaa. Kesän mittaan tuosta saadaan kyllä tiputettua melko paljonkin vielä pois.

Tuulin ja Lumin kuulakisaa en ehtinyt näkemään yhtään. Tuulin ainoa mitattu kisatyöntö oli 10,50 ja Lumi työnsi ensimmäisessä nelikiloisen kisassaan 9,45. Lumilla tulos oli aikalailla sitä mitä treenien perusteella on tällä hetkellä ollut odotettavissakin. Tuulin tekniikkahaasteet puolestaan siis jatkuivat kun vain yksi kisatyöntö oli hyväksytty. Positiivista oli kuitenkin kisan jälkeen työnnettyjen treenityöntöjen pituudet, siellä kuula oli ilmeisesti lentänyt pari metriä pidemmälle.

Maanantain huoltava treeni

Maanantaina käytiin Tuulin ja Peppi-Rosan kanssa tekemässä huoltava treeni. Perusverryttelyn jälkeen tehtiin nurmella mm. nilkan/jalkaterän/jalan hallintajuttuja, liikkuvuutta ja tehtiin vähän lihaskuntoa. Lisäksi käveltiin vähän aitoja.

Treenin toisena osiona heiteltiin kuntopalloa reilut 10×10-heittoa.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

YAG Lahdessa

Lauantaina ja sunnuntaina oli Lahdessa seuraamassa Youth Athletics Gameseja. Joensuulaisista valmennettavistani mukana olivat Siiri, Peppi-Rosa ja Tuuli.

Siiri hyppäsi lauantaina kolmiloikkakisan. Kisaan lähdettiin melko luottavaisin mielin hyvän loikkatreenin pohjilta. Taktiikka kisaan oli hyvin yksinkertainen: ensimmäisellä kierroksella niin pitkä hyppy, ettei kovin montaa kierrosta sen jälkeen tarvitsisi hypätä. Taktiikka melkein onnistuikin kun ensimmäisellä kierroksella tuli sallittujen tuuliolosuhteiden oma ennätys 11,28. Kuitenkaan tuo ei lopulta ihan voittoon riittänyt kun voittaja hyppäsi 8 senttiä pidemmälle ja kakkonenkin 2 senttiä. Mutta kolmas sija kaikkien parhaiden oman sarjan hyppääjien joukossa on hyvä suoritus sekin.

Sunnuntaina Siiri juoksi 80 metrin aitakisassa. Alkueräjuoksu ei ollut oikein parasta Siiriä, mutta aika 12,47 riitti kuitenkin finaaliin. Loppukilpailussa sitten panostettiin erityisesti ensimmäiselle aidalle tuloon ja sitä kautta juoksu sitten muutenkin meni paljon paremmin. Finaalissa ennätys kohentui omaan ennätysaikaan 12,10. Ja sijoitukseksi tuli todella kovatasoisessa kisassa viides.

Peppi-Rosa juoksi sunnuntaina ensimmäisen 100 metrin aitakisansa. Etukäteen oli jonkin verran jännitystä olemassa. Lähinnä jännitys kohdistui siihen, kuinka vauhti pysyy koko matkan ajan riittävänä. Peppi sai juoksuun hyvän lähdön ja ensimmäiset noin 6-7 aitaa menivätkin hyvin. Sitten tuli pieni askeleen pettäminen ja vauhti pääsi vähän hidastumaan. Loppuun asti kuitenkin rytmi pysyi kolmen askeleeen rytminä, joten siinä mielessä voidaan olla hyvinkin tyytyväisiä. Loppuaika oli 16,06. Tuosta lähdetään sitten kesän mittaan parantamaan ja tavoitellaan 15 sekunnin alitusta jossain vaiheessa.

Tuulin sunnuntainen kuulakisa ei mennyt ihan suunnitellusti. Etukäteen oli jo tiedossa, ettei työnnöt välttämättä pysy ringissä kovin hyvin. Nyt tulikin kolme rastia ruutuun, tulosta ei siis tullut. Uusi yritys on huomenna seuracupissa.

Lieksalaisille olen parin vuoden ajan vetänyt pikajuoksutreenejä. Mauron Eero juoksi 14-sarjan 100 ja 300 metrin kisat Lahdessa. Molemmat juoksut menivätkin todella hyvin. 100 metrin ajalla 11,82 ja 300 metrin ajalla 38,67 tuli molemmilla pronssia. Ja ajat olivat myös omia ennätyksiä. Todella hyvä kisarupeama siis Eeroltakin.

Kuulaa ja aitoja

Eilen aamupäivällä käytiin treenaamassa Tuulin ja Lumin kanssa. Verryttelyhölkkäilyn jälkeen käveltiin aitakävelyitä ja tehtiin seinää vasten aitapyörittelyjä. Lisäksi tehtiin normaaliin tapaan pikaiset venyttelyt. Verryttelyn loppuun juostiin vielä tikapuita.

Verryttelyjen jälkeen jakaannuttiin taas kahteen ryhmään kun molemmat teki erityyppistä treeniä.

Tuuli työnsi kuulatreenin. Ilman vauhtia työntöjä työnnettiin vajaat kymmenen kertaa ja vasemmalla kädellä myös joitain työntöjä. Vauhdillisia työntöjä tuli ehkä noin 15. Nyt työntöihin saatiin taas muutamia selkeästi edellisiä treenejä pidempiä kaaria. Sunnuntaina kun kisakausi alkaa Lahdessa, suurimpana haasteena tulee varmaankin olemaan ringissä pysyminen ja hyvän työnnön yhdistyminen siihen. Jos nämä molemmat jollain tapaa onnistuvat, on varmasti tuloskin sitten hyvä. Loppuverryttelyksi Tuuli heitteli kuulaa eri tyyleillä kymmenkunta heittoa.

Lumi juoksi ensin aitatreeniä. Lyhyellä välillä ja matalalla aidalla verryteltiin muutamalla neljän aidan juoksulla. Päivän tavoitteena oli saada askelpituutta välijuoksuun sen verran lisää, että päästäisiin mahdollisimman pitkällä aitavälillä tehtyä juoksuja. Tästä syystä tällä kertaa juostiin pelkästään 76 senttisillä aidoilla. Juoksuvetoja tuli yhteensä suunnilleen kymmenen neljällä aidalla ja pisimmillään aitaväli oli noin 8,15 senttiä.

Aitajuoksujen jälkeen Lumi työnsi vielä kuulaa. Ilman vauhtia työntöjä työnnettiin reilut puolenkymmentä ja vauhdilla kymmenkunta. Tällä kertaa työnnöt eivät olleet ihan niin pitkiä kuin edellisessä treenissä. Mutta työntötekniikkaa saatiin kuitenkin vietyä eteenpäin.

Treeni kesti molemmilla noin Tuulilla 100 minuuttia.