Aihearkisto: Multimedia

Jyväskylästä ennätyksiä

Tänään käytiin jatkamassa kisakautta Jyväskylän Harju Cupissa. Alunperin kisa ei kuulunut meidän kisakalenteriin, mutta kun ensiviikolta jäi Outokummun moniottelut isommilta pois ja parin viikon päästä Kuopion kisoista ”Korona” poisti aitajuoksut ja kuulantyönnön, jouduttiin omaakin kisakalenteria hieman muuttamaan. Ja kyllä Jyväskylään kannattikin ajella. Kisaamassa olivat Tuuli kuulassa ja Siiri aidoissa. Molemmat tekivät kisoissa ennätyksensä. Kisan jälkeen Tuuli jatkaa 18-vuotiaiden kuulan tilastokakkosena ja Siiri pomppasi 16-vuotiaiden aitatilaston kakkoseksi kolmiloikan ykköspaikan lisäksi.

Tuulilla oli torstaina Outokummussa hieman tahmea kuulakisa, työnnöt eivät oikein millään meinanneet silloin pysyä ringissä. Nyt kisassa oli ihan eri meininki kun neljä työntöä pysyi jopa hallitusti ringissä. Tällä kertaa poikkeuksellisesti pisin työntö tuli heti ensimmäisellä, kun kuula kaartoi lukemiin 11,14. Muutama sentti siis ennätykseen lisää, mutta tärkeintä oli siis kuitenkin työntöjen jälkeen ringissä pysyminen. Pisin työntö ei tällä kertaa ollut kaikkein tehokkain, joten lisäsenttejä tulee jatkossa vielä rutkasti

Siiri juoksi Jyväskylässä ensimmäisen kisansa 100 metrin aidoissa. Kisassa oli mukana myös kaksi sopivan tasoista jyväskyläläistä kisaajaa ja kun myötätuultakin oli pikkuisen takana, oli kisaolosuhteet jälleen loistavat. Juoksu oli Siiriltä kokonaisuudessaan hyvä, parasta aitomista mitä Siiri on koskaan juossut. Kuitenkin etenkin juoksun kahdelle ensimmäiselle aidalle jäi vielä parannettavaa, jonka ansiosta myös loppujuoksu tulee tulevaisuudessa paremmin. Aitajuoksu on myös lajina sellainen, että kun kisastartteja saa lisää, lähtee ajastakin helposti paljon pois. Joten aikaa lähdetään sitten tiputtamaan tulevissa kisoissa kohti 15 sekuntia ja allekin.

Kisakausi kunnolla alkuun Outokummussa

Eilen oli meidän ryhmällä kesän ensimmäiset ”oikeat” kisat Outokummussa. Toissa viikolla Tuuli ehti jo kautensa avaamaan Pyhäselässä, mutta nyt Emilia, Siiri ja Peppi-Rosa olivat ensimmäistä kertaa tälle kesälle kisaamassa. Kauden ensimmäiset kisat jännittävät aina, koska kisatilanne on aina erilainen kuin harjoituksissa. Kisatilanteessa on mahdollista saada itsestään paljonkin enemmän irti kuin harjoituksissa, toisaalta esim. juoksuissa ei ole uusintamahdollisuutta vaan jo ensimmäisellä yrityksellä on onnistuttava.

Eilisen kisan avasivat Siiri ja Peppi 100 metrillä. Ihan kevään ja alkukesän nopeustreenit eivät ole menneet niin hyvin kuin olisi haluttu, joten kisakauden avaus oli pienoinen kysymerkki. Molemmat juoksivat kuitenkin kaikkien aikojen toiseksi kovimmat aikansa: Siiri 13,34 ja Peppi 13,64. Nyt kun saadaan kovia juoksuja juostua niin ajatkin kesän mittaan kohentuvat toivottavasti useampaankin kertaan.

Emilia oli ainoa 19-sarjalainen sadan metrin juoksija ja juoksi kisansa 15-vuotiaiden kanssa. Emilian kanssa on harjoituskaudella saatu maksimijuoksuja juostua todella vähän. Lähtöjä on parissa treenissä saatu tehtyä hyvinkin mutta varsinaista maksiminopeutta ei ole juoksemalla pystytty oikein tekemään. Nytkin kisassa lähtö oli hyvä, mutta kovemman juoksemisen vaihe ei vielä toiminut totuttuun tapaan. Ajasta 13,02 lähdetään tulevissa kisoissa tiputtelemaan melko isojakin harppauksia alaspäin.

Päivän parasta antia eilen oli Siirin kolmiloikkaaminen. Jo verryttelysuorituksissa oli näkyvissä, että kisasta voi olla tulossa hyväkin tulos. Heti ekalla kierroksella Siiri hyppäsikin ehjän suorituksen ja ennätyksensä 11,47. Neljä muutakin hyppyä kantoi yli 11,10:n, joten varmuuttakin hyppäämisessä oli paremmin kuin koskaan aiemmin. Ja on tulos myös selkeästi 16-sarjalaisten tilastokärki Suomessa tässä vaiheessa kautta. Pitkästä aikaa Siiri pystyi hyppäämään kaikki kuusi kierrosta ja vieläpä ilman isompia kipuja missään. Kun hyppääminen näytti jo nyt näin hyvältä, niin kauden edetessä tähänkin tulokseen lähdetään hakemaan vielä selkeää parannusta.

Tuulin kuulakisa ei ollut aivan yhtä hyvä kuin kauden avaus. Nyt ringissä pysymisen kanssa oli selkeästi enemmän haasteita kuin viimeksi. Ainoastaan kisan viides työntö oli mitattu vaikka työnnöt olivat muutenkin pääasiassa ehkä hieman varovaisempia kuin avauskisassa. Ainoa mitattu lensi tällä kertaa lukemiin 10,77.

Tuuli avasi kisakauden ennätyksellään 11,08

Tuulilla on takana periaatteessa hyvä kevätharjoittelujakso. Kaksi-kolme voimaharjoitusta, noin kaksi lajiharjoitusta, yksi kuntopalloharjoitus ja useampana päivänä viikossa huoltavaa/palauttavaa harjoittelua. Harjoituskauden aikana on myös kuulantekniikkaa saatu vietyä haluttuun suuntaan, ja pidemmän aikaa jo pääpaino harjoittelussa on ollut nimenomaan voimaharjoittelussa. Juuri nyt vielä näyttää, että harjoittelua hieman haitannut ”alaraajavamma” alkaa olla vaihteeksi paranemaan ja se mahdollistaisi vielä paremman fysiikkaharjoittelun.

Tuuli oli myös ensimmäinen meidän ryhmän tytöistä, joka ehti kisaamaan kun tänään kisattiin Pyhäselässä kesän ensimmäiset kisat. Ensimmäiseen kisaan ainoana tavoitteena oli saada jonkinlainen tulos, itse työnnön pituudella ei niin paljoa väliä vielä ollut. Nelikiloista kuulaa Tuuli ei viime kesänä vielä työntänyt yhtään ja talvella kokeiltiin yhdessä kisassa, jossa tuloksena oli pelkkiä yliastumisia. Ja nytkin reeneissä suurin osa, oikeastaan lähes kaikki, työnnöistä on ollut yliastuttuja.

Tänään kisassa kuitenkin työnnöt olivat helpon ja hyvän oloisia, mikä on kuulassa hyvin erikoista. Tulos tuli heti toisella kierroksella ja sen jälkeen tuli pari yliastuttua. Toinen noista yliastutuista oli osui vain hieman reunalistalle ja olisi ollut noin 11,60:n luokkaa. Viides työntö oli vähän varman päälle otettu, jotta saataisiin toinenkin hyväksytty kisaan, mutta se oli kuitenkin pidempi kuin toisen kierroksen työntö. Viimeisellä kierroksella Tuuli sai sitten vielä hyvän onnistumisen hyväksyttynäkin. Tuo viimeinen lensi 11,08 ja siihen voi tässä tilanteessa kyllä olla tyytyväinen. Tällä hetkellä ollaan puolisen metriä viime vuotta edellä vaikka kuula painaa kilon viimevuotista enemmän. Tämän päiväisen perusteella näyttäisi, että jos seuraava reilu kuukausi saadaan treenattua hyvin niin jopa 12 metrin työntö kesän kisoissa ei kovin yllättävältä enää vaikuttaisi.

Peppi 9,49 Kuopion aitakisassa

Tänään käytiin Peppi-Rosan kanssa Kuopiossa avoimissa pm-halleissa. Alunperin tarkoitus oli käydä kisoissa jo eilenkin, mutta kun Siiri ei pystynyt lähtemään kisaamaan niin Peppikin jätti eilisen välistä ja osallistui vain tämän päiväiseen 17-sarjan 60 metrin aitakisaan.

Joensuussa, tai yleensä Pohjois-Karjalassa kisattaessa itselläni on yleensä aina niin paljon kaikkea toimitsija- ja järjestelytehtäviä, etten kovin hyvin ehdi omien urheilijoiden tekemisiä seurata. Tälläiset kisat, kuten nyt Kuopiossakin, ovat itselleni lähes luxus-tapahtumia, kun saan kaikessa rauhassa seurailla kisoja sekä omia ja muitakin urheilijoita. Ja kun kisat menevät näin kuin nytkin, eli oma urheilija tekee hyvän suorituksen ja on itsekin tyytyväinen tekemisiinsä, saa valmentajakin hyvin tyytyväisenä aikaansa hallilla viettää hienojen urheilijanuorukaisten kanssa. Tälläiset päivät ovat kyllä valmentajan parhaita päiviä.

Peppi juoksi kisassa ennätyksensä 9,49, eli viime viikonlopun Joensuun kisassa juostu edellinen ennätys kohentui 9 sadasosaa. Pikku hiljaa, kisa kisalta, ennätys hilaantuu siis alaspäin. Todennäköisesti tälle hallikaudelle on vielä kaksi aitakisaa jäljellä, joten jonkin verran tuosta pitäisi vielä tippua. Kisajuokseminen alkaa jo sen verran tasavahvaa olla, että jatkossa juoksuun pitää vaan pyrkiä lisää tehoa saamaan.

Tästä kautta jatketaan kisaamalla aina viikonloppuisin ja treenailemalla viikot. Seuraavana kisana vuorossa on ensi lauantain Jyväskylän kisat. Siellä toivottavasti on kisaamassa myös sopivan tasoisia uusia, sopivan tasoisia, kisakumppaneita.

Kisakausi aloitettiin pm-halleissa

Viikonloppuna avattiin varsinainen hallikisakausi Joensuussa avoimissa pm-halleissa. Kisaamassa olivat Siiri neljässä, Peppi-Rosa kahdessa ja Tuuli yhdessä lajissa.

Lauantaina Siiri ja Peppi-Rosa juoksivat 17-sarjan 60 metrin kisassa. Molemmat juoksivat omat ennätyksensä. Peppi paransi alkuerissä ennätystään 6 sadasosaa aikaan 8,43 ja pääsi mukaan loppukilpailuun. Siirin aika 8,50, jolla ennätys parantui 9 sadasosaa, ei riittänyt loppukilpailuun. Pepin aika loppukilpailussa oli 8,49.

Siiri hyppäsi lauantaina myös pituuskisan. Askelmerkin kanssa kisassa oli hieman haasteita ja kun hypytkään eivät olleet ihan parasta Siiriä tuli tulokseksi 504.

Sunnuntaina Siiri ja Peppi juoksivat 60 metrin aitakisan kahdestaan. Siiri otti kisassa niukan lajivoiton ajalla 9,52 kuusi sadasosaa Pepin edellä. Siirillä reilun viikon takainen ennätys parantui 6 sadasosaa. Pepillä kuukausikisojen aika kohentui 20 sadasosaa ja viime vuoden ennätys 10 sadasosaa.

Kolmiloikassa Siiri hyppäsi halliennätyksensä 11,16. Loikkaaminen oli selkeästi parempaa kuin lauantain pituus, mutta paljon jäi vielä parannettevaakin myöhempiin koitoksiin.

Tuulikin kävi availemassa kisakauttaan sunnuntain kuulakisassa. Etukäteen oli jo tiedossa, ettei kisasta tulisi kovin helppoa ja tarkoitus olikin saada pääasiassa samalla kuulan lajiharjoitus. Nyt pöytäkirjaan tulikin vain kuusi ruksia, kaikki työnnöt yliastuttuja.

Alla videot tyttöjen ennätysjuoksuista sekä Siirin kolmiloikan paras hyppy:

Kisakauden avaus sekä voimatreeniä

Eilen kuukausikisoissa Siiri ja Peppi-Rosa avasivat oman kisakautensa aitakisalla. Aitajuoksu on lajina sellainen, jossa hyvin usein ensimmäiset kisat eivät ole kauden parhaita vaan parhaan tuloksen tekeminen vaatii alle muutaman kisastartin. Siksi tytöt avasivat kisakautensa nyt tälläisissä pienissä kisoissa, jotta sitten isommissa kisoissa on paremmat mahdollisuudet juosta kovempaa.

Tyttöjen aitakisa menikin hyvin. Siirin voittoaika oli 9,58 ja Peppi-Rosan aika 9,78. Siirille kyseessä oli ensimmäinen 17-sarjan aidoilla juostu henkilökohtainen kisa ja tälle kisalle tärkeintä oli saada ehjä juoksu, jossa aitavälien kanssa ei ollut ongelmia. Pepillä avausaika oli 45 sadasosaa viime vuoden vastaavaa parempi. Molemmilla tästä on tarkoitus jatkaa kisaamalla noin kerran viikossa, joten eiköhän nämäkin ajat parane vielä reilustikin.

Kisojen aikaan Nea, Emilia ja Lumi olivat tekemässä omaa voimatreeniään. Emilialla treeni oli enemmän nopeusvoimatyyppinen kun Nea ja Lumi tekivät ihan perusvoimatreenin. Voimatreenejä en kisojen järjestelyhommien takia ehtinyt juurikaan seuraamaan.