Aihearkisto: Multimedia

Sm-viesteissä viides sija ja piirinennätys

Viikonloppuna käytiin Ylivieskassa juoksemassa Sm-viesteissä. Siiri, Emilia, Peppi-Rosa ja Nea juoksivat lauantaina 17-sarjan 4×100 metrin viestin ja sunnuntaina 4×100 metrin aitaviestin. Lisäksi Emilia juoksi 4×300 metrin viestissä sunnuntaina ennen aitaviestiä.

4×100 metrin viestissä tytöt olivat tilastoissa kahdeksansia ja lopulta finaaliin olisi riittänyt parikymmenystä (50,44) tyttöjen kesäkuussa juoksemaa tilastoaikaa (50,27) heikompi aika. Tytöillä kuitenkin toinen vaihto epäonnistui ja kapula tippui. Kapulan noston jälkeen ajaksi tuli lopulta 54,46. Jos vaihdot olisi onnistuneet, olisi todennäköisesti finaalipaikkakin tullut. Loppukilpailussa sitten mitaleille olisi riittänyt 50,00. Eli ihan hyvin olisi juoksunopeuden puolesta kisassa voitu pärjätäkin. Mutta turha tätä on sen enempää jossitella kun epäonnistuneita vaihtoja oli monella muullakin.

Sunnuntaina ensimmäisenä juoksuna oli tyttöjen 4×300 metrin viesti. Emilialle tähän ohjeena oli juosta rennon helpohko juoksu, jotta voimia jäisi mahdollisimman paljon myöhemmin juostavaan aitaviestiin. Emilia juoksi viestin toisen osuuden ja juoksikin hyvän osuuden. Helppo tasaisen vauhdin ”rullailu” ilman pahoja happoja toi osuusajan 41,8. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä millainen osuusaika olisi tosissaan juostuna tullut, todennäköisesti ei olisi paljoa yli 40 sekuntia mennyt. Nyt kuitenkin tärkeämpi viesti oli vielä tulossa pari tuntia myöhemmin.

Kisojen tärkein kisa oli sunnuntai-iltapäivän 4×100 metrin aitaviesti. Joskus talvella (vai oisko ollut jo syksyllä) aloin tytöille puhumaan, että tuossa viestissä voisi olla mahdollisuuksia mitalitaisteluun asti. Kesän alussa kaikki näytti vielä olevan hyvin aikataulussa ja hyvässä kunnossa. Kahden viimeisen kuukauden aikana on kuitenkin vastaan tullut kaikenlaisia isompia ja pienempiä haasteita. Emilia oli loppukesällä ollut ainoa, jolla aitakisat olivat menneet hyvin. Kuitenkin ainakin itselläni oli täysi luotto siihen, että koko joukkue selviytyy kisasta hyvin jos jokainen luottaa kisassa itseensä riittävästi. Tytöt juoksivatkin lopulta hyvän kisan ja saivat hyvän ajan 59,93, joka on vähän kovempi kuin tyttöjen henkilökohtaisten ennätysten yhteisaika. Aika riitti kokonaiskisassa viidenteen sijaan, mitali jäi vajaan sekunnin päähän ja samalla parantui yli kaksi sekuntia entinen Pohjois-Karjalan piirinennätyskin.

Kuten Somessa jo kirjoitin, oli tämä tyttöjen onnistuminen tässä aitakisassa henkilökohtaisen valmentajaurani tärkein yksittäinen onnistuminen. Monet voisivat kuvitella, että Suomen mestaruudet tai Sm-mitalit olisivat valmentajille tärkeimpiä onnistumisen mittareita. Mutta ainakin omasta mielestäni tämän kertainen itsensä voittaminen useammankin urheilijan toimesta oli tärkeämpi juttu kuin yksittäisen mitalin voittaminen. Tällaisten taistelujen jälkeen tulee itsellenikin jo sellainen olo, että on urheilijoiden kanssa saanut jotain arvokasta aikaiseksi. Olen oikeasti ylpeä tyttöjen kisatekemisestä ja tyytyväinen heidän kaikkien juoksuihinsa. Tälläisten urheilijoiden kanssa on mukavaa tehdä yhteistyötä. Mitalia ei siis tullut mutta tulevina vuosina ollaan taas sellaisessa kunnossa, että sitä voidaan realistisesti joukkueena taas tavoitella.

Viestit olivat kesän kisakauden päätöskilpailut ja eilisestä alkoi kolmiviikkoinen ylimenokausi ja sen jälkeen lähdetään taas kohti uusia tavoitteita.

Viikonloppuna käytiin Sm-moniotteluissa

Viime viikonloppu meni Sm-moniotteluissa Lapualla ja Kauhavalla. Emilia kisasi 17-vuotiaiden ottelussa Kauhavalla ja Lumi 19-vuotiaissa Lapualla. Välimatkaa kisapaikoilla oli vain noin 15 minuutin automatkan verran joten itse ajelin paikkojen välillä niin, että ehdin näkemään Emilialta kaikki lajit ja Lumiltakin aitajuoksua ja kuulaa lukuunottamatta muut.

Emilialla ottelu oli lähes täydellinen tämän hetken tasoon. Ottelu alkoi 2,6 sekuntimetrin myötäiseen juostulla 100 metrin aitakisalla. Juoksu oli tosi hyvä, aika peräti 13,95. Aamulla kymmeneltä juostuna tuo oli oikeastaan jopa todella kova. Iltapäivällä lämpimämmässä kelissä juostuna tuosta olisi varmasti vielä pari kymmenystä voinut tippua. Korkeushyppy oli pienoinen arvoitus kun ottelua varten tehty ainut treeni ei kovin hyvin mennyt. Kesän ainoa korkeuskisa oli tuonut tuloksen 149. Nyt kisassa hyppy oli kuitenkin todella hyvällä mallilla ja Emilia hyppäsikin 4 senttiä viime vuotista ennätystään ylemmäksi ylittämällä 159. Kuulassakin Emilia työnsi reilun metrin pidemmälle kuin aiemmin kesällä työntämässään ensimmäisessä kuulakisassaan. Nyt pisin työntö oli 9,50. Aivan työnnöt eivät olleen niin hyviä kuin harjoituksissa mutta kisatyönnöksi tämäkin oli hyvä. 200 metrillä oli odotettavissakin reilu ennätysparannut. Kun kisan aikaan puhalteli vielä 2,5 metrin myötätuuli oli mahdollista juostakin kovaa. Tosin juuri juoksijoiden mennessä telineisiin alkoi melko reipas vesisade mutta se ei varmaankaan kovin paljoa tulosta heikentänyt. Emilialla juoksu oli hyvä, aloitus reipas ja juoksu kulki myös loppuun asti. Myötätuuliajallaan 25,47 Emilia alitti entisen ennätyksensä reilulla sekunnilla. Ensimmäinen päivä meni siis kokonaisuudessaan todella hyvin.

Lumi aloitti oman urakkansa juoksemalla 100 metrin aidat 2,1 metrin myötätuulessa aikaan 17,25. Aika on 67 sadasosaa nopeampi kuin edellisessä (ja uran ekassa) ottelussa. Hyvä avaus siis Lumiltakin. Korkeudessa Lumi hyppäsi 141 ja 144 oli hyvin lähellä ylittyä. Korkeudessa olisi ollut hyvin mahdollisuuksia vielä pariin ylitykseen mutta tällä kertaa tulos oli tuo 141 joka kuitenkin on sentin enemmän kuin edellisessä ottelussa. Kuulan tulokseksi jäi 8,94. Se jäi vähän normituloksesta mutta oli kuitenkin ottelutulokseksi siedettävä. Ihan hyvin tulos olisi voinut olla kuitenkin puolimetriäkin parempi. Avauspäivän päätöslaji 200 metriä kulki aikaan 29,51. Se on tasan sekunnin edellisottelua parempi. Juoksu oli ensimmäisen 150 metrin osalta hyvää juoksemista, mutta ihan loppuun asti juoksu ei kuitenkaan tullut niin hyvin. Ensimmäinen päivä kokonaisuudessaan oli selkeästi entistä ennätyssarjaa parempi.

Emilialla toinen päivä oli etukäteen hyvin suuri kysymysmerkki kun pituudesta uralla oli yksi kisa takana ja keihäästä sekä 800 metriltä ei yhtään. Pituudessa Emilia hyppäsi kolme hyvää hyppyä ja tulokseksi tuli myötätuulitulos 518. Ihan ennätystä tässä ei tullut, mutta lähelle kuitenkin päästiin. Keihäs oli jo etukäteen ottelun heikon laji, mutta Emilia sai kuitenkin heitettyä parhaallaan 20,62. Päätöslajissa 800 metrillä tarkoituksena oli lähteä mahdollisimman tasaista noin 2.35:n vauhtia ja jos voimia on jäljellä niin lopussa kiristää. Emilia juoksikin hyvän kisan ja vaikka vauhti vähän välillä 200-600 metriä hieman tippuikin tuli loppu taas sen verran hyvin, että aika oli 2.35,95. Kokonaispisteiksi loistavaksi menneestä ottelusta muodostui 4579. Pisteet riittivät todella hyvä tasoisessa ottelussa kymmenenteen sijaan. Aivan täydellisillä lajionnistumisilla pisteitä olisi ollut mahdollista saada ehkä 100 lisää, mutta todellisuudessa jo nämä pisteet olivat enemmän kuin etukäteen olin laskemissanakaan miettinyt.

Lumilla ottelun kakkospäivä oli ennakolta huomattavasti varmemmalla pohjalla kuin Emilialla. Tosin jo ensimmäisenä päivänä pahasti kipeänä ollut jalka sekä koko vuoden kipeänä ollut kyynärpää toivat omat mausteensa kisapäivään. Pituudessa Lumi hyppäsi kolme tasaista hyppyä, joista pisin 458 oli pari senttiä edellistä ottelua parempi. Keihäs on perinteisesti Lumin vahvin laji ja niin oli nytkin. Kaksi ensimmäistä heittoa olivat hyviä, 35 ja 36 metrisiä, mutta niissä vastatuuli kuitenkin kippautti keihään maahan ilman mitään loppuliitoa. Viimeisessä heitossa sitten eri keihäällä ja hieman paremmalla heitolla keihäs lensi ennätyslukemiin 40,51. 800 metrillä tarkoitus oli juosta tasaista noin 2.40 vauhtia. Suunnitelma menikin melko hyvin 600 metriin asti, mutta vielä juoksu ei kantanut loppuun asti. Loppuaika 2.48,41 oli kuitenkin viitisen sekuntia aiempaa ennätyssarjaa parempi. Loppupisteiksi Lumi kokosi 3674 eli noin 300 pistettä enemmän kuin aiempi ennätys. Sijoitukseksi kisassa tuli seitsemäs. Nykykunnossa hyvillä onnistumisilla pisteitä olisi voinut tulla kokonaisuudessaan ehkä reilut 3800 pistettä. Mutta nämäkin pisteet olivat kyllä hyvät ottaen huomioon lähtötilanne ja kisan aikaiset jalan kipuilut.

Kokonaisuudessaan ottelut menivät siis tytöillä hyvin, yhteensä viikonlopun ajalta kerättiin 11 omaa ennätystä. Alla videot niistä lajeista, jotka kameralle sain. Lumin aitajuoksu sekä kuula puuttuvat ja molempien 800 metriset. Lisäksi Lumin pisintä keihäänheittoa en nauhalle saanut.

Ottelun toinen päivä

Moniottelun toisena päivänä Lumilla edessä oli vielä pituus, keihäs ja 800 metriä. Pituudessa ensimmäinen hyppy oli hyvä avaushypyksi (456). Tämän jälkeen kaksi muuta ei enää olleetkaan noin hyviä, joten ensimmäinen jäi myös parhaaksi tulokseksi.

Keihäänheitto oli etukäteen melko jännittävä laji. Taas ensimmäisellä tuli avausheitoksi riittävä 35,45. Kahdella muulla ei sitten kovemmasta yrityksestä huolimatta tulos parantanut. Positiivista keihäskisassa oli se, ettei käsi ilmeisesti/toivottavasti hajonnut aiempaa enempää.

800 metriä on ottelussa aina haastava laji. Nyt ensimmäinen kierros tuli vielä suunnittelusti noin 1.21:een. Toinen kierros oli kuitenkin tähän kisaan vielä liian pitkä. Loppuaika oli 2.53,14.

Kokonaispisteiksi muodostui 3376. Seuraavissa otteluissa pitäisi petrata tasaisesti kaikissa lajeissa ja saada pisteet sitäkautta lähemmäksi 4000 pistettä.

Moniottelujen avauspäivä

Tiistaina Outokummussa alkoivat moniottelujen piirin- ja aluemestaruuskilpailut. Lumilla tarkoitus oli otella koko 7-ottelu, Emilialla 7-ottelun avauspäivä ja Nealla sekä Peppi-Rosalla oli tarkoitus juosta vain avauslaji aitajuoksu.

Aitajuoksussa Emilia sai tällä kertaa sellaisen perussuorituksen ajan ollessa 14,37. Lumilla aika naisten aidoilla oli 17,92. Pepillä matka tyssäsi viime viikon tapaan yhdeksänteen aitaan. Nealla oli jo verryttelyssä haasteita ensimmäiselle aidalle tulon kanssa, eikä hän sitten kisassakaan sille asti päässyt.

Aitakisan aikana alkoi kisapaikalla satamaan vettä ja sadetta jatkui lähes koko kisapäivän ajan. Kostea keli ei yleensä paranna korkeustuloksia. Emilia hyppäsi tuloksen 149 ja Lumi 140.

Kuulantyönnössä Lumi työnsi 9,01 ja Emilia 8,24.


200 metriä juostiin nollatuuliin. Emilian aika siinä oli 26,91 ja Lumin 30,51. Ensimmäisen päivän yhteispisteet Emilialla oli 2671 ja Lumilla 1921.

Melkoiset karnevaalitkisat

Yleisurheilun lajikarnevaaleja järjestätään tänä viikonloppuna ympäri Suomea. Itse olin Siirin, Emilian ja Peppi-Rosan kanssa Jämsässä ja Jämsänkoskella eilen kisoissa. Tuuli puolestaan on Lohjalla kuulakarnevaaleilla. Tuulin eilinen kisa toi kauden parhaan kisatuloksen 11,13 mutta edelleen tuloksessa toista metriä ”helposti” parannettavaa jemmassa.

Siirin kisapäivä alkoi Jämsässä kolmiloikkakisalla. Kisa sujui aiempien kisojen tapaan tuloksen ollessa 11,25. Tuloksella irtosi karnevaalivoitto, mikä on aina kova juttu 15-vuotiaissa kisailtaessa. Tällä kertaa loikat olivat hieman tasapainoisempia kuin normaaleissa kisahypyissä. Nyt kolmiloikkakisoissa todennäköisesti pidetään nelisen viikkoa taukoa, jona aikana keskitytään enemmän muihin lajeihin. Ja sitten loppukaudella viritellään kolmiloikkakunto ennätysiskuun Sm-kisoja varten.

Siirin kolmiloikkakisan jälkeen siirryttiin Jämsänkoskelle aitakisoihin. Aitakisat olivat sitten ”kerran elämässä”-kokemus. Yksikään kolmikosta ei nimittäin päässyt maaliin asti. Siiri otti ensin varaslähdön omassa juoksussaan, Emilialla oli teknisiä ongelmia ja matka tyssäsi jo ennen ensimmäistä aikaa ja Peppi-Rosan matka tyssäsi yhdeksännelle aidalle. Ainoa positiivinen asia aitakisoissa oli se, ettei kenenkään tarvinnut yksin murehtia omaa suoritustaan jälkikäteen.