Aihearkisto: Multimedia

Kuukausikisoissa tytöillä kova aitakisa

Joensuussa kuukausikisoja järjestetään kesällä pari kertaa kuukaudessa. Kun kuukausikisojen lisäksi joka kuukausi on jotkut selkeästi isommatkin kisat, on kuukausikisoissa viime aikoina kisattu vain yksittäisissä lajeissa. Tällä kertaa vuorossa oli aitajuoksu. Silloin kun kuukausikisoissa lajit osuvat suunnilleen kohdilleen, omat urheilijani kilpailevat niissä. Eihän nämä sellaisia ”ennätyskisoja” ole, mutta toisaalta meillä Joensuussa olosuhteet saadaan niin hyviksi urheilijoille kuin mahdollista, joten ennätyksiäkin voi tehdä. Mutta ennenkaikkea kisastartteja saadaan helposti ilman turhaa matkustamista.

Tänään aitakisassa juoksemassa olivat Nea, Peppi-Rosa ja Emilia. Tämä oli valmentajana todella mielenkiintoinen, ehkä jopa hieman jännittävä, kisapäivä. Yleensä valmentajana olen pystynyt melko hyvin aavistelemaan urheilijoiden kunnon, mutta nyt ilmassa oli normaalia enemmän kysymyksiä.

Poikkeuksellisesti ensin kerron tulokset ja näytän juoksun videon. Sen jälkeen vähän enemmän taustaa.

Tulokset

Tyttöjen kanssa samassa startissa juoksi Heikkisen Hertta. Juoksussa tuulilukemaksi mitattiin 2,6 sekunttimetriä, joten tilastoihin tulokset eivät päädy. Mutta todella arvokas kisastartti kuitenkin saatiin. Kisassa Hertta juoksi voittoon ajalla 14,03. Mutta aivan Hertan perässä maaliin tuli Emilia ajalla 14,07. Nea juoksi myös hyvin 14,63 ja Peppi-Rosakin selkeästi ennätyksensä alle ajalla 15,80.

Emilian aika olisi 17-vuotiaiden piirinennätys (Noora Hämäläisellä 14,10), mutta tuulta oli siis vähän liikaa. Nea puolestaan jäi 16-vuotiaiden piirinennätyksestä (Noora Hämäläisen 14,50) 13 sadasosan päähän. Peppi-Rosa juoksi nyt 26 sadasosaa kovempaa kuin Lahdessa reilu viikko sitten. Joten todella kovasti tytöt juoksivat. Ja Aitajuoksu on nimenomaan sellainen laji, jossa kesän mittaan hyvien kisastarttien (ja hyvien harjoitusten) avulla ajasta voi ”helposti” tiputtaa useita kymmenuksia.

Emilialla juoksu on nyt niin hyvällä mallilla, että tekniikkaan lähdetään ainakaan lähiaikoina vain ihan pieniä parannuksia tekemään. Nea puolestaan tulee tällä hetkellä ehkä noin viikon lajijutuissa Emiliaa perässä. Pari hyvää treeniä kun saadaan tehtyä niin veikkaisin Nean juoksevan suunnilleen samaa vauhtia kuin Emilia nyt. Peppi-Rosalla välijuoksu ja aitominen on paljon parempaa kuin talvella. Nyt seuraavaksi päästään sitten välijuoksuun hakemaan lisärytmiä.

Taustaa

Peppi-Rosa juoksi reilut viikko sitten Lahdessa ensimmäisen 100 metrin aitakisansa, ja tiedossa oli, että Peppi pystyisi siitä juoksusta parantamaan. Tämän päiväinen kisa oli kuitenkin kisaan valmistautumisen osalta vähän haastava. Jo etukäteen aikataulua tehdessä oli tiedossa, että Pepin koko verryttely tulee jäämään 20 minuutin mittaiseksi, mutta se oli maksimiaika, joka tähän kisaan oli ylipäätään mahdollista saada. Mutta kun Pepillä koko ajan juokseminen ja aitominen on parantunut, oli jo etukäteen melko varmaa, että juoksu tulee normaalin tapaan hyvin todennäköisesti menemään. Tämän päivän aika oli aikalailla odotetunlainen, hieman kokonaisemmalla verryttelyllä ja valmistautumisella ajasta olisi saatu jonkinverran vielä pois.

Emilia ei talvikaudella, keväällä tai nyt alkukesällä ole pystynyt kovinkaan montaa hyvää kokonaista aitatreeniä (tai edes nopeustreeniä) juoksemaan erilaisten, lähinnä, alaraajavammojen takia. Mutta hyviä treenejä korvaavina ja muutenkin on todella paljon alla. Viime kesänä Emilia kuitenkin juoksi 14,70, eikä silloinkaan pika-aitojen treeniä ollut kuin pari kuukautta takana. Nyt talvella Emilia ilmoitti miettineensä sopivaksi tavoitteeksi 17-vuotiaiden piirinennätystä 14,10. Hyppäys ennätysajassa tuolleen 60 sadasosaa näissä ajoissa on kuitenkin melkoinen. Tuota tavoitetta kun itsekseen mietiskelin, olin aika varma, että jos kesällä treenit menevät hyvin, voisi loppukesällä tuo aika olla hyvinkin lähellä. Mutta se vaatisi kuitenkin paljon hyviä treenejä, riittävän kovaa kisaa ja hyviä kisaolosuhteita. Nyt alkukesällä on saatu yhdessä treenissä pari oikeasti hyvää aitaväliä juostua ja viime perjantain aitatreeni meni kokonaisuudessaan todella hyvän oloisesti. Ja siinä treenissä saatiin myös ensimmäiset telinelähdöt aitojen kanssa yli puoleen vuoteen. Odottelin kyllä Emilialta siis hyvää juoksua. Mutta olihan tuo tämän päivän aika ihan eri luokkaa kuin mitä odotin. Tämän päivän juoksu laittaa nyt kesän jatkosuunnitelmat uuteen mietintään.

Nea on saanut pari ”riittävän” hyvää aitatreeniä viimeisen reilun viikon aikana, jotta kisaan uskallettiin ilmoittautua. Edellisestä aitakisasta on kuitenkin noin 15 kuukautta ja siinä välissä melko haastava loukkaantuminen ja siitä kuntoutuminen. Vaikka nyt jo pidemmän aikaa on pystytty treenaamaan hyvin, ollaan Nean kanssa kuitenkin edelleen täysin keskeneräisessä vaiheessa. Juokseminen ja aitominen alkaa olla parhaimmillaan todella hyvää, mutta kovien treenien ja kisojen puute näkyy vielä lähes kaikessa tekemisessä. Ennen viime kesänä alkanutta kisataukoa ja pitkää huilitaukoa Nea juoksi vielä 15-sarjan aitoja. Nyt alkusileä on 1,5 metriä pidempi, aitavälit 50 senttiä pidempiä sekä kisamatkakin 20 metriä pidempi. Joten ”tauolta” piti pystyä palaamaan paljon parempana kuin tauolle joutuessa oltiin oltu. Kun lajiharjoituksissa pääpaino on ollut aitatekniikassa, ei ole vielä ehditty juurikaan kisaväleihin ja telinestartteihin keskittymään. Itseasiassa ensimmäinen onnistunut kisaväli tuli tänään harjoitusvedossa ja samoin ensimmäistä kertaa telinelähtö ensimmäiselle aidalle onnistui toisessa harjoitusvedossa. Mutta kun ne kerran ovat onnistuneet, voivat ne onnistua myös aina myöhemmin. Tämän päivän juoksun aika Nealla oli aikalailla odotetunlainen. Kuitenkaan aika ei ollut tällä kertaa ainakaan minulle itselleni se tärkein juttu Nean juoksussa. Nea pystyi lopulta ”voittamaan itsensä”, uskalsi palata aitajuoksukisaan, juoksi ekalle aidalle oikealla askelmäärällä ja juoksi koko matkan kolmen askeleen rytmillä. Sitten seuraavissa kisoissa päästään toivottavasti vielä paremmin näkemään sitä, mille tasolle Nean aitajuoksulahjakkuus oikeasti oikeuttaa. Nyt kun ”oikean aitajuoksun” pariin on palattu, on toivottavasti tästä oikeaan suuntaan jatkaminen selkeästi entistä helpompaa.

Muuta

Tytöille olen vähän lupaillut, että jos koko nelikko (Nea, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri) pysyy terveenä ja harjoitukset menevät suunnilleen hyvin, tulevat he olemaan syksyn Sm-viesteissä N17 aitaviestissä kovia. Nyt tämän päivän perusteella nelikko on ainakin tällä hetkellä vielä siinä vauhdissa, jota syksyllä tarvitaan. Tämän päivän vauhdit ovat nimittäin jo sellaisia, joilla viime vuonna olisi Sm-viesteissä taisteltu mitaleista. Tässä on kuitenkin vielä reilut kaksi kuukautta aikaa kehittää kaikkien juoksua. Pari kymmenystä kun kaikki kuitenkin ainakin ”helposti” voivat parantaa ja viesteissä muuten vain jokainen voi samat pari kymmenystä normiajoista tiputtaa, on tärkein juttu nyt vain pysyä terveenä viesteihin asti.

Tytöt pikaviestissä 50,27

Piirinmestaruusviestit juostiin tänään Kiihtelysvaarassa. Siiri, Emilia, Peppi-Rosa ja Nea juoksivat N17 4×100 metrin viestissä. Tytöt juoksivatkin taas hyvän juoksun, vaihdot eivät ihan täydellisiä olleet mutta kovin paljoa vaihdoissa ei myöskään ylimääräistä aikaa tuhlaantunut. Onneksi samassa lähdössä juoksivat T15, N17 ja naisten sarjat. Näin tytöt saivat hyvän vastuksen naisten joukkueesta. 17-sarjalaiset kuitenkin voittivat viestin ja paransivat hieman viime viikolla Joensuussa juostua aikaansa. Nyt aika oli 50,27. Samalla alittui siis 4 sadasosalla 19-vuotiaiden tyttöjen aika 6 vuoden takaa. Eli tämä oli nyt kovin naispuolisten viestiaika, jossa koko nelikko on omia valmennettaviani.

Siiri TJIG-voittoon

Viikonloppu meni vaihteeksi taas kokonaan yleisurheilukisoissa. Tampereella kisailtiin 1730 kilpailijaa keränneet Tampere Junior Indoor Gamesit. Kilpailijoille kyseessä on vuoden isoimmat ja monissa lajeissa myös kovatasoisimmat kilpailut mutta lisäksi nämä ovat myös järjestäjille kova urakka. Kiitokset hienoista kisoista taas Tampereen Pyrinnön järjestelykoneistolle, näissä kisoissa on aina kiva olla mukana.

Meidän ryhmäläisistä tällä kertaa mukana oli kolme urheilijaa: Peppi-Rosa, Tuuli ja Siiri. Lähtökohdat kisoihin ei olleet ihan optimaaliset kun Peppi-Rosa tuli kisoihin hieman toipilaanta puolentoista viikon sairastelujen jäljiltä, Tuulilla kyseessä oli vasta kauden avauskisa ja Siiri tuli kisaan suoraan viikon mittaiselta rippikoulujaksolta.

Parhaiten kisoissa menestyi Siiri, joka voitti sunnuntai-iltana 15-sarjan kolmiloikkakisan tuloksella 11,00. Siirin hypyt olivat hyvin tasaisia, joista tuo pisin mitattu syntyi ensimmäisellä kierroksella. Siiri on edellisissä pituus- ja loikkakisoissa jäänyt kisan kakkoseksi sentin erolla voittajaan. Tällä kertaa osat kuitenkin kääntyivät kun kakkoseksi hypännyt Tampereen Pyrinnön Sanni Lento hävisi tuon samaisen sentin.

Lauantain pituuskisassaan Siiri hyppäsi kauden parhaansa 509, jolla irtosi kuudes tila. Loikkakisan tapaan tässäkin hypyt olivat hyvin tasaisia Siirin kolmen pisimmän hypyn ollessa 2 sentin sisällä.

Sunnuntaiaamun aitakisassa Siiri juoksi kahdeksanneksi ajalla 9,50. Ennätyksestään Siiri jäi tässäkin vain 4 sadasosaa. Tässä lähtö, kiihdytys ja ensimmäinen aita eivät menneet ihan niin hyvin kuin olisi voinut, juoksun loppu kuitenkin tuli hyvin. Vähän niinkuin noissa muissakin lajeissa, tämä oli sellainen perushyväsuoritus. Kunnon ”piikki” jäi oikeastaan kaikissa lajeissa uupumaan.

Tuuli työnsi 17-sarjan kuulakisassa perjantaina. Tulokseksi tuli uran toiseksi paras tulos 11,11, joka on kuitenkin oma halliennätys. Ihan hyvä kauden avaus siis. Kuula on sellainen laji, jossa välillä työntö lähtee selkeästi paremmin kuin yleensä. Tällaisessa kisassa missä työntöjä tulee vain kolme, on tuollaisen nappityönnön osuminen kisaan vähän onnenkauppaa. Nyt sellaista ei mukaan osunut, mutta ihan hyvä tulos siis kuitenkin. Sijoitukseksi kisassa tuli 9.

Peppi-Rosa oli siis ollut sairaana puolitoista viikkoa ennen kisoja ja eikä edelleen perjantainakaan ollut vielä täydessä iskussa. Aidoissa tuli vähän huono lähtö/kiihdytys ja kun vire ei muutenkaan ollut hyvä, jäi pöytäkirjoihin merkintä DNF, eli keskeytys toisen aidan jälkeen. 60 metrilläkään Peppi-Rosa ei pystynyt juoksemaan ihan parastaan vaan ajaksi tuli 8,80, joka jää kahden viikon takaisesta ennätysjuoksusta 31 sadasosaa.