Aihearkisto: Multimedia

Sm-viestit Mikkelissä

Viikonloppuna Mikkelissä juostaan Sm-viestit, joissa meikäläisistä juoksemassa olivat eilen Elina, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri.

Ensimmäisenä tytöistä kisaamassa oli Siiri, joka juoksi Savonlinnan Riennon 15-sarjan aitaviestin aloittajana. Siirille oli lähdössä tuomittu varaslähtö vaikkei hän varaslähtöä ollut ottanutkaan. Protestin jälkeen tytöt saivat kuitenkin juosta, omana eränään muiden juostua eränsä normaalisti. Ekaa ”juoksua” en vielä nähnyt ollenkaan, toisen juoksun ehdin näkemään ja se Siirillä meni aikalailla normaaliin tapaan. Joukkueen aika oli 53,42.

19-sarjan pikaviestissä Emilia oli Katajan kolmososuudella. Tytöt juoksivat ajan 51,05 ja olivat alunperin alkuerien yhdeksänsiä. Edeltä kuitenkin hylättiin yksi joukkue ja tytöt pääsivät iltapäivän finaaliin.

15-sarjan pikaviestissä Kataja juoksi joukkueella Aada, Elina, Peppi-Rosa ja Aava. Vaihdot tytöillä onnistuivat riittävän hyvin ja vauhtikin oli hyvää. Ajaksi tytöille saatiin muistaakseni 52,80. Tyttöjen kohtaloksi koitui kuitenkin hylkäys ratarikon takia kun Aada juoksi osuudellaan kaksi askelta rataviivaa pitkin. Savonlinnan joukkueen juoksua ja siinä Siirin ankkuriosuutta en nähnyt. Heillä ajaksi tuli 53,65.

19-sarjan pikaviestin finaalissa Katajan nelikko juoksi hieman alkuerää paremmin ja vaihdotkin onnistuivat hyvin. Aika siinä 50,61 ja loppusijoituksena kahdeksas.

 

Seuracup-finaalit ja Ruotsi-ottelu eilen

Seuracupissa menestyminen kuvastaa hyvin seurojen nuorisotoiminnan tasoa ja laajuutta. Kesän kahden piirikisan perusteella parhaat seurat pääsevät valtakunnallisiin finaaleihin, jotka kisataan Ruotsi-ottelun kanssa samana viikonloppuna. Ja aina kun Ruotsi-ottelu järjestetään Suomessa, kisataan Seuracup-finaalit niin lähellä Ruotsi-ottelua, että joukkueet pääsevät katsomaan Ruotsi-ottelua ja kiertämään ottelun aikana kunniakierroksen kentällä.

Seuracupissa seurat on jaettu neljään sarjaan seuran kotikunnan asukasluvun mukaan. Sarjajaot on hyvin tökerösti jaettu vuoden 2008 asukaslukujen mukaan, minkä takia esimerkiksi vuoden 2009 alussa Joensuuhun liittyneen entisen Pyhäselän alueella toimiva Pyhäselän Urheilijat kilpailee eri sarjassa kuin Joensuun Kataja.

Joensuun Kataja ja Siirin edustama Savonlinnan Riento kisasivat suurten kuntien seurojen finaalissa Nokialla ja Sofia Pyhäselän Urheilijoiden kanssa 5000-10000 asukkaan kuntien finaalissa Urjalassa.

Nokialla Oona hyppäsi pituudessa 490, mikä on myös virallinen ennätys sallituissa tuulissa hypättynä. Ihan ei hyppääminen yltänyt samalle tasolle kuin tiistain treeneissä mutta ihan hyvä tämä pisin hyppy kuitenkin oli.

Siiri hyppäsi seipäässä ennätyksensä 280. Hypyissä vauhdin (ja askelmerkin) kanssa riitti tekemistä, mutta kisaan saatiin kuitenkin useita hyviäkin hyppyjä. 265:n (videolla) ja 280:n ylityksillä kisassa ennätys kohentui kahdesti, mutta vielä kolmaskin oli melko lähellä.

Peppi-Rosa oli lähes viikon ajan sairaana ja ilmeisesti se vei kisajuoksemisesta vauhdin lähes kokonaan. Aika 13,59 ei ole oikeastaan lähelläkään sitä mitä se normioloissa olisi.

Emilia juoksi 200 metriä aikaan 26,88. Tuollainen perusjuoksu ja perusaika, ei siis varsinaisesti mitenkään hyvä mutta ei todellakaan huonokaan. Hyvällä juoksutuntumalla olisi voinut tippua puolikin sekuntia tuosta.

Sofian ei oikeastaan pitänyt viikonloppuna kisata ollenkaan. Kauden piti loppua viime viikkoon mutta Sofia kuitenkin oli mukana Urjalassa ja kisasi 80 metrin aidoissa ja sukkulaviestissä. 80 metrin aidoissa syntyikin oma ennätys 11,91. Kun Pyhäselän Urheilijat voitti Mega-sarjan pääsivät he myös mukaan Tampereella Ruotsi-ottelun aikaan juostuun 8×200 metrin viestiin ja Sofia juoksi tuolla 17-vuotiaiden tyttöjen osuuden, josta viimeinen video onkin.

Emilia Sm-otteluissa avauspäivänä

Viikonloppuna Kempeleessä kisattiin nuorten Sm-otteluissa. Mukana piti olla Emilian 17-vuotiaissa ja Sofian 14-vuotiassa, mutta Sofian kisareissu peruuntui viime hetkillä. Emilian kanssa suunnitelmana oli alunperinkin kisata vain lauantaina olleet neljä ensimmäisen päivän lajia.

100 metrin aidoissa Emilia juoksi koko 24 ottelijan joukossa kolmanneksi nopeimman ajan 15,27. Vastatuulta juoksuun mitattiin -1,1 m/s. Ihan kohtalaisen hyvä aloitus tuolleen aamulla ja vastatuuleen juostuna.

Toisena lajina olleessa korkeudessa Emilia ei oikein päässyt sinuiksi vauhdin ja hyppäämisen kanssa mutta ylitti kuitenkin 148. Korkeutta on hypätty treeneissä sen verran vähän, että tuollaista epävarmuutta ihan luonnollisesti voi silloin tällöin tulla.

Kolmas laji kuulantyöntö oli sitten jo etukäteen päivän haastavin laji. Tulokseksi jäi ensimmäisen kierroksen työntö 8,56. Tässä olisi ollut ”helposti” mahdollista työntää metrin pidemmälle mutta nyt tuo jäi päivän parhaaksi.

Päivän viimeisessä lajissa, 200 metrillä, tuuliolosuhteet osuivat kerrankin hyvin kun myötäistä oli 1,7 m/s. Ohjeena tähän juoksuun oli lähteä matkaan reippaasti ja niin Emilia kyllä tällä kertaa lähtikin. Ihan juoksu ei kantanut viimeistä 50 metriä toivotulla tavalla mutta silti ajaksi tuli 26,71. Jos aiempien lajien rasitusta sekä 7 tuntista kisapäivää ei olisi ollut alla, olisi tässä varmasti syntynyt oma ennätys. Nytkin toki hyvä päivän päätös.

Kannatti käydä ensimmäinen päivä ottelemassa kun hyviä yksittäislajien kisoja saatiin kokemuspankkiin kerryttettyä.

Kisapäivän parhaat suoritukset:

Sm-kisoista menestystä ja kokemusta

Viikonloppuna kisattiin 14-15-vuotiaiden Sm-mitaleista Saarijärvellä ja 16-17-vuotiaiden vastaavissa kisoissa Espoossa. Itse jouduin tällä kertaa valitsemaan kahden kisan väliltä toisen ja valinta kohdistus Saarijärveen. Jutun lopussa on myös videot Saarijärven kisojen suorituksista.

Parin viikon ajan itselläni on ollut sellainen fiilis, että olen päässyt taas valmentamisen ytimeen. Treenejä on pyritty tekemään parhaalla mahdollisella tavalla, mikä on tarkoittanut mm. sitä, että harjoituksen sisällöt on pyritty pitämään niin hyvinä kuin mahdollista (joka on tarkoittanut mm. normaalin harjoitusryhmän pilkkomista pienempiin osiin) ja lisäksi kentällä vietettyä aikaa on jopa nostettu aiemmasta. Näiden viimeisten viikkojen aikana on pyritty nostattamaan urheilijoiden kisavire parhaaksi mahdolliseksi. Ja viikonlopun perusteella siinä näköjään taas suurimmaksi osaksi onnistuttiinkin.

Yhteensä kisaamassa oli kuusi reeneissämme käynyttä urheilijaa ja alla jokaisen urheilijan viikonlopun kisaamiset sen perusteella mitä näin Saarijärvellä ja kuulin Espoosta sekä vähän taustoja:

Sofia T14 80 metrin aidoissa pronssia ennätyksellään 11,95

Sofia on ollut reilun viikon ajan enemmän tai vähemmän sairaana. Viikko sitten maanantaina kuitenkin Seuracupissa syntyi hieman kipeänäkin ennätys 12,13. Sen jälkeen ennen Sm-kisoja  ei mitään voitu treenata vaan odoteltiin jotta tauti helpottaisi. Jo keskiviikkona päätettiin, että perjantain 300 metrin aidat täytyy jättää väliin ja toivoa, että olotila olisi lauantaina sellainen, että kisaamaan pääsisi. Perjantaina kuitenkin vielä nosti jonkin verran lämpöä mutta lauantaina aamulla olo oli onneksi sellainen, että kisaan mukaan uskalsi lähteä. Aamun alkuerän verryttely tehtiin normaalia kevyempänä, jottei vähäiset voimat enää vähenisi ja kisajuoksu olikin perushyvä. Jo siinä tuli ennätys 12,01 ja paikka finaaliin varmistui. Ennen finaalia oli niin paljon aikaa, että Sofia lähti majapaikkaan lepäämään. Loppukilpailun verryttelyssä olo oli hieman parempi kuin aamulla, joten verryttelykin tehtiin hieman reippaammin. Alkuerien viidenneksi nopein aika oli antanut pieniä viitteitä jopa mitalimahdollisuuksista, joten loppukilpailun ohjeena yritin painottaa sitä, että viimeiset välitkin on juostava hyvällä rytmillä. Loppukilpailu olikin Sofialta tosi hyvä juoksu ja kun tyttöjä kaatuili vierestä, otti Sofia upeasti Sm-pronssia ennätyksellään 11,95. Loistosuoritus siis.

Siirille T14 pituuden viides sija 520:llä ja kolmiloikan hopea 11,29:llä

Siiri on ollut reilun kuukauden ajan osittain meidän ryhmän treeneissä mukana ja osittain edelleen Savonlinnassa. Nyt kuitenkin esimerkiksi viimeisen reilun viikon ajan kaikki viimeistelytreenit tehtiin Joensuussa. Kuitenkin etukäteen sovittiin Siirin ja häntä Savonlinnassa valmentavan Noora Sipisen kanssa, että Noora hoitaa kaikki valmennukselliset asiat Sm-kisoissa, ettei ohjeita tule kahdelta taholta. Tällä haluttiin poistaa kaikki häiriötekijät itse kisasta. Joten olin siis vain seuraamassa Siirin molemmat kisat mutta kaikki tekniset ohjeet menivät Nooran kautta, itse ainoastaan olin mukana tsemppaamassa.

Lauantain pituuskisa oli tavallaan ”verryttelyä” sunnuntain loikkakisaan, jossa etukäteen oli vieläkin paremmat menestysmahdollisuudet. Pituuskisa meni kuitenkin hyvin ja Siiri hyppäsi ennätyksensä 520, jolla tuli viides sija. Sunnuntain kolmiloikkakisassa Siiri loikkikin koko kisan ajan hyviä loikkia ja oli pitkään kisan kakkostilalla ensimmäisellä kierroksella syntyneellä ennätyksellään 10,89. Viidennellä kierroksella Siiri kuitenkin tippui kolmanneksi ja juuri ennen viimeistä hyppyään neljänneksi. Pari viimeistä kierrosta on Sm-kisoissa perinteisesti niitä, joilla loikkaajat innostuvat koviin tuloksiin ja niin teki myös Siiri jännittävässä paikassa. Uran parhaat loikat veivät kisan kärkeen uuden metrin luvun ylittyessä komeasti 11,29:llä. Kisan viimeinen hyppääjä kuitenkin paransi hänkin tulostaan reilusti ja Siiri sai näin hopeaa. Ja Savonlinnan Riento vielä joukkuekultaakin, lähes täydellinen kisa siis Siiriltä.

Peppi-Rosa T15 80 metrin aitojen yhdeksäs 12,74:llä

Pepilläkin oli hieman sairastumisen riski olemassa ennen kisaa, mutta näin jälkikäteen sanottuna onneksi olo oli vielä ihan hyvä lauantaiaamuna, jolloin kisakin oli. Sunnuntaina olo olisi ollut vielä sairaampi.

Pepillä kohdalla oli tiedossa, että loppukilpailuun pääseminen vaatisi ennätysjuoksua. Peppi hoitikin oman osuutensa hyvin, juoksu oli ehjä kokonaisuus ja aikakin oli ennätystä sivuava 12,74. Loppusijoitus oli yhdeksäs ja eroa kahdeksanteen jäi vain 5 sadasosaa. Pientä harmitusta aiheutti se, että Pepin erässä vastatuulta oli 1,0 m/s kun aikavertailun kautta jatkoon päässeet pääsivät juoksemaan 2,0 m/s myötätuuleen.

Oona T15 kolmiloikan 16:s tuloksella 10,20

Oonan kolmiloikka sunnuntaiaamuna oli erikoinen kisa. Oonalla vauhtijuoksun kanssa oli todella isoja haasteita, ja tuollaiset ongelmat kolmen hypyn kisassa eivät yleensä edesauta parhaan mahdollisen tuloksen tekemistä. Ensimmäisellä kierroksella askelmerkki jäi 1,15 metriä ponnistusviivasta. Merkkiä ei kuitenkaan muutettu hypyn jälkeen mihinkään, koska luotettiin että toisella kierroksella juoksu kulkisi paremmin. No juoksuhan kulkikin, mutta hyvä hyppy meni noin kengän mitan yliastutuksi. Viimeiseen hyppyyn sitten merkkiä siirrettiin hieman kauemmaksi ja Oona sai sillä tulokseksi 10,20. Ihan perustulos siis, muttei todellakaan sitä, mihin kisassa olisi ”oikeasti” ollut mahdollisuuksia hypätä. Sijoitukseksi tuli 16. eli kolme viimeistä kierrosta jäivät haaveeksi.

Emilia N16 100 metrillä 13. ajalla 12,96, 100 metrin aidoissa kuudes ajalla 14,78 ja 200 metrillä seitsemäs ajalla 26,80

Joskus on minunkin urheilijat urakoineet Sm-kisoissa useita lajeja ja kisastartteja, mutta Emilian viikonlopun ohjelmasta tuli kovempi kuin kellään aiemmin. Perjantaina Emilia juoksi 100 metrin alkuerän ja välierän, lauantaina 200 metrin alkuerän ja 100 metrin aitojen alkuerän ja finaalin sekä sunnuntaina 200 metrin alkuerän ja finaalin. Kun vielä tällä hetkellä nopeustaso on sellainen, että hyvä onnistuminen riittää juuri ja juuri jokaisella matkalla finaaliin, täytyi oikeastaan kaikki juoksut piti juosta täysillä. Kun itse en vielä paikalla ollut, tein Sm-kisoissa yhdesti aiemmin (viime vuonna T15 pika-aidoissa varaslähtö) mukana olleelle Emilialle viikonlopulle etukäteen minuuttiaikataulun jotta verryttelyt, ruokailut yms. olisivat etukäteen tiedossa ja helpottaisivat kisoissa toimimista.

Perjantain 100 metrin alkuerissä Emilia oli eränsä viides ajalla 13,27 (-1,9 m/s), ja sijoittui sillä koko porukan 12:nneksi. Tässä kävi pieni tuuri kun vastatuulta oli neljässä erässä kaikkein vähiten juuri Emilian erässä. Välierä juostiin sitten 3,6 m/s myötäiseen ja siinä Emilia oli eränsä seitsemäs ajalla 12,96. Kokonaissijoituksena oli 13. Finaaliin olisi pitänyt juosta 12,74, joka olisi saattanut olla lähellä, jos lähtö olisi saatu treenattua parempaan kuntoon.

Lauantai alkoi 200 metrin alkuerällä. 2,0 m/s myötäiseen juostussa juoksussa Emilia pystyi jopa hieman passailemaan. Erän kakkosaika 27,25 oikeutti sunnuntain välieriin. Kakkosen jälkeen oli vajaat kaksi tuntia ennakolta viikonlopun tärkeimpään starttiin, eli 100 metrin aitojen alkueriin. Siinä oli taas käydä todella huono tuuri kun Emilian erässä oli vastaista tuulta 3,5 m/s ja toisissa erissä -0,1 ja +2,9. Emilia juoksi kuitenkin vastaiseenkin hyvin ajan ollessa 14,99 ja paikka finaaliin tuli viimeisenä. Finaalissa sitten myötäistä oli taas 1,8 ja Emilia juoksi hyvän juoksun ajan ollessa 14,78 vaikka alla oli kahdelta päivältä jo neljä starttia. Sijoitukseksi juoksussa tuli hienosti kuudes.

Sunnuntai oli kahden tiukan päivän jäljiltä jo melkoista selviytymistaistelua, mutta kisarasitusta oli varmasti jo monella muullakin. 200 metrin välierissä oli olemassa hyvällä juoksulla jopa selviytyä finaaliin. Ja sinnehän Emilia itsensä runttasikin ajalla 26,99 (-0,5 m/s) ollen välierien seitsemäs. Väliä ensimmäiseen karsiutujaan jäi vielä 4 sadasosaa. Loppukilpailuun lähtiessä oli jo selvää, että edellispäivien sekä välierän juoksut painaisivat Emilialla ja muillakin niin paljon, ettei finaalista tulisi mikään ennätystykitys. Emilia päätti viikonlopun urakkansa kuitenkin hyvään juoksuun kun 0,8 m/s vastatuuleen juostussa kisassa ajaksi saatiin 26,80 ja sijoitukseksi hyvä seitsemäs sija.

Kokonaisuudessaan Emilialta viikonloppu meni kyllä loistavasti ja kokemusta Sm-kisoista kertyi roppakaupalla. Jos jossain yhdessä lajissa olisi haettu hyvää sijoitusta oli varmaan hieman parempia sijoituksia ollut otettavissa mutta näin moneen lajiin osallistumalla kokemusta, kovia startteja ja juoksukovuutta saatiin kerralla melkoisesti. Ja nämä kokemukset kyllä auttavat tulevissa kisoissa ja tulevina vuosina.

Tuuli moukarissa ilman tulosta ja kuulassa 18. tuloksella 9,81

Ja kun kaikilla ei aina voi mennä hyvin, sattui huono kisapäivä tällä kertaa Tuulille. Moukarissa pyörähdykset eivät olleet samanlaisia kuin treeneissä ja perjantain viimeistelyheitoissa. Pöytäkirjaan merkittiin vain kolme raksia. Harmi homma, kun varastossa olisi kykyjä selkeään omaan ennätykseen. Mutta joskus menee näin. Moukarin jälkeen kuulakisa ei mennyt paljoa paremmin. Yksi mitattu työntö ja sillä vain 9,81 ja sijoitukseksi 18. Tämä meni varmaan suurimmaksi osaksi moukarin pettymyksen piikkin. Moukarin epäonnistumisen pääsyynä lienee se, ettei harjoitus- ja kisaheittoja sittenkään ollut vielä tarpeeksi, jotta Sm-kisoissa olisi helposti voinut heittää samalla tasolla kuin treeneissä.

Tässä Saarijärven videot jutussa mainitussa järjestyksessä:

Seuracuppia Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa kesän toisen Seuracup. Toivottavasti muutaman viikon päästä Katajakin pääsee kisamaan valtakunnan finaaleihin. Valtakunnan finaaleissa mukana ovat jokatapauksessa Sofian Pyhäselän Urheilijat ja Siirin Savonlinnan Riento.

Eilisessä kisassa olivat meikäläisistä mukana N17 seipäässä Emilia, T15 pika-aidoissa Peppi-Rosa ja Sofia sekä 15-vuotiaiden kolmiloikassa Oona. Lisäksi Lieksan Eero oli 13-sarjassa juoksemassa pika-aidat ja 200 metriä.

Emilialle seiväskisa oli ensimmäinen. Harjoituksissa on pari kertaa seivästä hypätty mutta yhtään rimanylitystä Emilialla ei ollut ennen eilistä. Siihen nähden 200 metrin ylitys oli hyvä suoritus ja Emilia täytti näin loistavasti oman osuutensa.

15-sarjan pika-aidat jouduttiin tällä kertaa juoksemaan pieneen vastatuuleen kun keli oli sen verran haastava, ettei maalikameraa uskallettu takasuoralle siirtää. No, tytöt juoksivat silti erinomaisesti. Sofia juoksi hienon ennätyksensä 12,13 ja Peppi hyvän ajan 12,83. Lauantaina Sm-kisoissa sitten lähdetään noita parantamaan.

Oonan kolmiloikkakisa ei mennyt ihan niin hyvin kuin olisi voinut. Pisin mitattu oli 9,87. Kisassa askelmerkin kanssa oli vähän haasteita kun juoksu ei pysynyt ilmeisesti kovinkaan vakiona. Tarkoitus olisi tästä taikoa ensi sunnuntaiksi metri lisää mittaa hyppyihin. Saa nähdä kuinka siinä onnistutaan.

Eero paransi 13-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksussa omaa ja samalla Pohjois-Karjalan piirinennätystä 34 sadasosaa aikaan 9,41. 200 metriä Eero juoksi omassa ennätysajassaan 26,71. Aidoissa vastaista oli -0,9 ja 200 metrillä -2,2 m/s.

Keskipäivän Koitokset

Eilen päivällä kisattiin Joensuussa Keskipäivän Koitokset -nimeä kantaneet kisat. Eilen illalla loppui ilmoittautumisaika 14-17-vuotiaiden Sm-kisoihin ja nuo kisat järjestettiin ihan vaan sen takia, että kisarajoja oli mahdollisuus rikkoa ja lajivalintoja hieman varmistella. Olosuhteet sattuivat kisoille täydellisiksi kun lämpöä oli reilusti hellelukemien verran ja kaikki lajit saatiin kisailla sopivissa myötätuulissa. Minun urheilijoista Emilia juoksi 100 metrin aidat ja 100 metriä, Peppi-Rosa hyppäsi pituuden ja juoksi satasen sekä Sofia hyppäsi pituuden, juoksi satasen ja heitti vielä keihäänkin.

Emilia on kahdesti aiemmin kokeillut juosta 100 metrin aitakisan. Ensimmäisessä kisassa ekalle aitavälille tuli kaksi ylimääräistä askelta eikä juoksu muutenkaan ollut nappionnistuminen, käsiaika oli silloin 15,2. Toinen kisa lähti myös käyntiin huonosti ja Emilia joutui sen keskeyttämään heti alkuunsa. Nyt kuitenkin tuli normaalitasoinen juoksu ja 0,8 metrin myötätuulessa aikakin oli hyvä 14,70. Hyvällä juoksulla ja sopivilla kirittäjillä ajasta on kuitenkin mahdollista vieläkin lohkaista jonkin verran.

Pituuskisassa Sofialla ei ollut aivan niin hyvä päivä kuin tiistaina. Nyt pisin kantoi 474. Peppi-Rosa puolestaan hyppi samantyyppisiä hyppyjä kuin aiemminkin pisimmän hypyn ollessa 446.

100 metrin kisan tytöt pääsivät juoksemaan täydellisessä 2,0 metrin myötätuulessa. Emilialla tuokin juoksu onnistui hyvin ja tuloksena oma selkeä ennätys 12,86. Sofia juoksi 13,48 ja Peppi-Rosa 13,90.

Sofia heitti siis vielä keihäskisankin. Siinä pisin heitto oli 28,89.