Aihearkisto: Multimedia

Seuracup Joensuussa

Eilen kisattiin Joensuussa Seuracupin 1. osakilpailu. Mukana minun urheilijoista Peppi-Rosa T15 seipäässä, Oona N17 3-loikassa, Elina T15 kuulassa, Nea ja Sofia T15 100 metrillä, Tuuli N17 kuulassa, Emilia N17 200 metrillä ja Elina, Peppi-Rosa, Nea ja Sofia T15 pikaviestissä. Lisäksi lieksalaisista Eero kilpaili P13 60 metrillä ja P15 seipäässä sekä Aino T15 seipäässä.

Heti kisojen alussa liikkelle lähti kolme meikäläisten lajia. Peppi-Rosa hyppäsi seipäässä perustuloksensa 210. Pepin hypyt oikeastaan vaan odottavat sitä, milloin ennätys kerralla kohentuu reilusti, varaa kyllä olisi vaikka kuinka. Oonalla 3-loikkakisa ei oikein sujunut suunnitellusti. Kaksi ensimmäistä hyppyä olivat yliastuttuja ja kahdessa viimeisessäkään ei askel ihan kohdilleen. Ja kun hypytkään eivät sitten ihan täydellisiä olleet, jäi tulokseksi 9,63 pieneen vastatuuleen hypättynä. Elina oli itselleen hyvin epätyypillisessä kuulassa ja siinä tulokseksi tuli 5,76.

Sadalla metrillä Nea ja Sofia juoksivat tiukan kisan, Nealla aika 13,29 ja Sofialla 13,33. Juoksussa oli pientä vastatuulta. Ainakin Nealla olisi normaalilla hyvällä juoksulla ollut mahdollista selkeästi kovempaan aikaan, mutta nyt ei sattunut hyvä päivä kohdalle. Tuulilla kuulakisa oli samantyyppinen kuin perjantaina Espoossa ja tiistaina harjoituksissa. Kuulavire ja -tekniikka ei siis ole ihan sillä tasolla kuin vielä loppukeväällä oli. Tulokseksi jäi 10,43.

Päivän selkeä onnistuja tytöistä oli Emilia. 200 metriä saatiin juosta myötäiseen koko matkan osalta. Emilia lähti räväkästi liikkeelle ja juoksu pysyi hyvänä loppuun asti. Aika 26,63 oli aikalailla lähellä Emilian optimia tällä hetkellä.

4×100 metrin viestissä Elinan, Peppi-Rosan ja Nean joukkueessa aloittaja juoksi tällä kertaa Häkkisen Venla. Ensimmäinen ja viimeinen vaihto otettiin vähän varmemmin kuin viime viikon pm-viesteissä ja keskimmäisessä vaihdossa pidettiin sama ennakkomerkki. Nyt sitten kävi niin, että juurikin tuo keskimmäinen vaihto meni vähän plörinäksi kahden muun onnistuessa riittävän hyvin. Ajaksi tuli 53,10 eli vähän viime viikkoista parempi.

Lieksalaisetkin olivat siis kisaamassa. Lieksalaisille olen talven aikana pitänyt juoksutreenejä, mutta seiväsharjoituksiin en muuten ole ollenkaan osallistunut. Eero tykitti nyt 13-sarjan 60 metrillä hyvä ajan 7,90. Samalla syntyi uusi piirinennätys tuohon sarjaan. Eero teki piirinennätyksen myös seipäässä ylittämällä 340. Aino puolestaan hyppäsi seivästä ennätystään sivuten 250.

Tuuli YAG:ssä kisaamassa

Perjantain ja lauantain olin seuraamassa Espoossa Youth Athletics Gameseja. Kisat ovat kesän suurimmat yleisurheilukilpailut ja nytkin kisaamassa oli lähes 1700 lasta ja nuorta ikähaarukasta 9-17-vuotta. Tällä kertaa kilpailemassa minun urheilijoista oli vain Tuuli. Perjantaina Tuuli juoksi 100 metrillä ennätyksensä 14,38 ja työnsi kuulaa 10,42. Lauantaina vuorossa oli korkeus, jossa meni 135.

Lajivalikoima, ei nyt ollut Tuulille ihan paras mahdollinen mutta kolmen lajin kisa saatiin kuitenkin aikaiseksi. Sadan metrin ennätys on aina hyvä juttu, ja ennen kaikkea se, että kisan pystyi juoksemaan ilman sen suurempia ongelmia. Nopeus kyllä kesän aikana kehittyy kun hyviä treenejä saadaan tehtyä.

Kuulakisoissa on yleensä paljonkin vaihtelua ja niin nytkin. Oikein hyviä työntöjä ei näihin kolmeen työntöön nyt sattunut ja tulos jäi siten alle 10,50:een.

Korkeus oli etukäteen melko jännittävä kisa kun ennen kisaa ennätys oli 135 ja korotukset menivät melko reippaasti 125-135-145. Kisan tavoitteena oli hypätä kaksi ensimmäistä korkeutta yli helpohkosti ja 145:stä piti saada rohkeita ja hyviä hyppyjä. Tavoite onnistuikin ja eikä 145:kään lopulta kovin kaukana ollut. Kesälle se voikin olla ihan sopiva tavoite.

 

Kuukausikisoissa 100 metriä

Tämä viikko on tiivistä kisaamista kun kisapäiviä tulee viikon ajalle yhteensä viisi. Tänään vuorossa olivat kesän ensimmäiset kuukausikisat Joensuussa. Lajeista sopivin oli tällä kertaa 100 metriä ja mukana oli kolmikko Nea, Peppi-Rosa ja Elina, kaikilla kyseessä oli kesän ensimmäinen henkilökohtainen kisajuoksu. Tällä kertaa juoksua ei viitsitty siirtää takasuoralle vaan kaikki juoksut juostiin etusuoralla vastatuuleen. Tälleen kesän ensimmäisessä kisoissa tuulioloilla ei niin kauheaa väliä olekaan, vaan tärkeintä on saada kisastartteja alle.

Tuulilukema juoksussa oli -0,9. Nean aika oli silti 13,18 eli vain sadasosan heikompi kuin viime kesäinen ennätys. Peppi-Rosalla ja Elinalla ajat olivat 13,77 ja 14,02. Pepillä viime vuonna kauden avaus oli yli 14 sekuntia (ennätys 13,49) ja Elinalla hyvään myötäiseen 13,72 (ennätys 13,57). Kaikilla siis viime vuoden kisa-avauksiin verrattuna vähintäänkin yhtä hyvät ensimmäiset juoksut. Ensi viikolla Joensuussa kisataan Seuracupin piirikisa ja silloin luvassa todennäköisesti on 100 metrillä myötätuulijuoksu. Silloin ajoista voidaan odotella tippuvan ainakin pari kymmenystä kaikilla, joten toivottavasti silloin jo nähdään useampia ennätyksiä kerralla.

Pm-viestit juostiin eilen

Pm-viestit ovat perinteisesti kisat, joissa juostaan kaikkia niitä matkoja, joihin juoksijoita tarvitaan. Nyt mukana kisaamassa olivat Nea, Peppi-Rosa ja Elina. Elina juoksi aita- ja pikaviestissä, toiset lisäksi myös 800 metrin viestissä.

Koko kolmikolle viestit olivat tämän kesän ensimmäiset kisastartit, joten pientä jännitystä oli ilmassa. Hieman viileähkö keli, ykkös- ja kolmososuuden vastatuuli sekä aitaviestin ainoana tyttöjoukkueena mukana oleminen eivät varsinaisesti helpottaneet juoksuvauhtia.

Aitaviesti meni kuitenkin pääpiirteittäin hyvin, Aada aloitti normaaliin vahvaan tapaansa, Elinan ei alunperin ollut tarkoitus aitaviestiin osallistua mutta nyt pikakomennuksella mukaan tulleena välit menivät varman päälle viidellä askeleella sipsutellen, Peppi-Rosa juoksi oman osuutensa vastatuulessakin hyvin ja Nea ankkuroi omalla hyvällä tasollaan. Aika 53,72 ei vielä mikään mahdottoman kova ollut, mutta kunhan pari kisaa saadaan alle ja Elina juoksee omalla tasollaan niin aika tipahtaa ”helposti” alle 51 sekuntiin.

Pikaviestissä sama nelikko samassa järjestyksessä juoksi ajan 53,46. Juoksuvauhdit näyttivät ihan normaaleilta ja kaksi ekaa vaihtoa peruskisavaihdoilta, viimeisessä vaihdossa Nea meinasi päästä karkuun ja joutui sitten jarruttelemaan melkoisesti. Tästäkin viestistä tiputellaan aikaa melkoisesti pois jo heti ensi viikon Seuracupissa.

Illan päätteeksi Peppi-Rosa ja Nea juoksivat myös 4×800 metrin viestissä. Molemmat juoksivat osuutensa hieman alle kolmeen minuuttiin ja nappasivat näin illan kolmannet viestimestaruutensa.

Kesän Sm-kisat takanapäin

Eipä menneet tämän vuoden Sm-kisat urheilijoillani ihan nappiin. Oikeastaan ei lähellekään. Nyt viikonloppuna Iida oli 19-vuotiaiden Sm-kisoissa Savonlinnassa hyppäämässä 3-loikkaa ja pituutta ja Heidi 22-vuotiaiden Sm-kisoissa hyppämässä korkeutta.

Iidan eilisessä 3-loikkakisassa pisin mitattu hyppy oli 10,72. Viikko sitten meni reilut 40 senttiä pidemmälle ja eilen olisi ihan hyvin voinut mennä vieläkin pidemmälle. Mutta ei vaan mennyt. Tälläinen kolmen hypyn kisa vaan tuntuu Iidalle olevan aina vaikea.

Tänään pituuskisassa oli erinomainen mahdollisuus päästä loppukilpailuun. Siihen olisi vaaditty vain 514 mutta ainoa hyvä hyppy oli yliastuttu. Sillä hypyllä jatkopaikka olisi ollut mahdollinen mutta yliastuttujahan ei pituudessa mittailla. Varmasti muillakin oli toki hyviä yliastuttuja. Joka tapauksessa päivän tulos 491 ei ole sitä mitä Iidalle päivän kisasta olisin toivonut.

Heidi kävi Lahdessa hyppäämässä kisan, josta muistona on vain kolme ruksia aloituskorkeudesta 158. Joten eipä siitä kisasta sitten muuta.

Iidan Eliittikisojen hyppy

Viime viikolla jäi lisäämättä video Iidan Eliittikisasuorituksista. Iidallahan tälläinen poikkeuksellisen iso kisa ei hyppäämistä muuttanut suuntaan eikä toiseen. Kisan pisin hyppy nimittäin lensi 510 eli ihan hyvään mittaan muttei kuitenkaan mitenkään poikkeuksellisen pitkälle. Kisan pisimmän hypyn video löytyy alta.

Joensuun Eliittikisat onnistuivat tänäkin vuonna loistavasti. Keli oli hyvin normaali kesäinen (muttei tosin helteisen lämmin) ja vettäkään ei satanut. Tuulta oli etusuoran vastaisesti pari metriä sekunnissa mikä tarkoitti sitä että juoksut juostiin takasuoralla lähes optimioloissa. Pituus, korkeus ja keihäs suoritettiin loistaviin myötätuuliin ja kiekossa oli hieman vastatuulta. Keli oli siis hyvä ja yleisöähän oli paikalla yli 3800. Ja tunnelmaa olivat luomassa Suomen kaksi parasta yleisurheilukisojen kuuluttajaa.

Urheilijat kiittivätkin upeista olosuhteista tekemällä kovia tuloksia. Kovinkaan tavallista Suomessa järjestetyiksi kisoiksi ei ole että 100 metrin voittoaika on 9,98 (edellisen kerran 10 vuotta sitten MM-kisoissa?) ja että suomalainen juoksee 10,33. Tai että suomalainen naisaituri juoksee 100 metrin aidat aikaan 12,94 (itse asiassa tämähän on kaikkien aikojen kovin suomalaisen naisen juoksema tulos?). Tai että naiskeihäänheittäjä jää toiseksi parhaaksi suomalaiseksi tuloksella 59,86 (ja kolmaskin heittää vielä 58,81). Ja lisäksi kuulaa työnnettiin 20 metriä ja kaksi parasta keihäsmiestä heitti yli 84 metriä (jolla usein otetaan arvokisamitaleita). Ja olihan siellä vielä paljon muitakin hyviä tuloksia.

Jos itse olisin vähintään kansallisen tason urheilija ja jos minulle olisi Eliiteissä ollut oma laji enkä kisoihin olisi tullut (vaikkapa pitkän välimatkan takia) niin nyt minua kyllä harmittaisi. Eihän tuollaisia olosuhteita ja tuollaista yleisöä kovin monesti kesässä pääse kokemaan. Nämä ovat juuri niitä harvoja kisoja/päiviä jolloin oman suoritustason harppaus uudelle tasolle on todennäköisempää kuin normaalina päivänä. Esimerkiksi pituudessa hyppyjä tuli yhteensä 52, joista 30:ssa myötuulta oli 1,0-2,0 m/s. Kahdessa oli alle 1,0, 18:ssa 2,1-3,0 ja kahdessa yli 3,0.

Tietysti Kalevan Kisoissa menestystä hamuava urheilija voi valita lähellä kotipaikkakuntaa olevat piirikunnalliset tai piirinmestaruuskisat tälläistenkin Eliittikisojen sijaan. Eliittikisoissa osa lajeistahan on A-kategorian ja osa B-kategorian lajeja. A-lajeissa voittaja saa 600 euroa kakkonen 400 ja kolmonen 200 euroa ja B-kategorian lajeista maksetaan puolet vähemmän. Nyt esimerkiksi naisten 100 metrillä (joka oli A-kategoriassa) ei ollut yhtään naisten maajoukkuetason juoksijaa paikalla. Joten unelmaolosuhteissa juostussa kisassa 600 euroa meni ajan 12,05 juosseelle juoksijalle. Eihän tuollaisia rahasummia kovin monesti vuodessa ole naispikajuoksijoille tarjolla mutta mukana nyt oli silti vain yksi kuudesta tuon ajan alle tänä vuonna juosseesta suomalaisesta (kisan voittaja oli juossut aiemmin ennätyksekseen 12,01). Siis ensin murmatetaan ettei urheilijat saa rahaa/tukea mistään ja sitten kun sitä on tarjolla niin ei tulla edes kilpailemaan. Mutta elämähän on täynnä valintoja, joskus ne tehdään fiksusti ja joskus ei.