Aihearkisto: Emilia

Harjoituskausi käyntiin juoksutreenillä

Ollaan vielä hyvinkin syyskuun puolella mutta tänään jo kuitenkin aloitettiin kauden 2018-2019 treenikausi. Tulevat kaksi viikkoa ovat itselläni sen verran kiirellisiä, että otetaan treeneissä nämä kaksi ensimmäistä viikkoa vähän rauhallisemmalla tahdilla, mutta kuitenkin saadaan treenikausi käyntiin. Tämän päivän yhteistreenissä mukana olivat Emilia, Siiri, Peppi-Rosa, Elina ja Venla.

Ensimmäinen noin kuukausi tulee olemaan hyvinkin perustreenaamista ja tällä kertaa teemme vielä niin, että ensimmäiset treenit eivät ole mitään tappotreenejä vaan pikku hiljaa lähdemme treenirytmiin totuttautumaan. Tänään käytiin ulkona tekemässä määräintervallitreeni.

Verryttelyssä hölkkäilimme noin kilometrin joiden jälkeen tehtiin muutama verryttelykoordinaatio ja liikkuvuuskoordinaatioita noin 4×15 metriä.

Varsinainen juoksutreeni oli hyvin perinteinen 3x4x noin 200 metriä. Kaksi ensimmäistä sarjaa oli pieniin ylämäkiin ja viimeinen vähän alamäkivoittoisella paikalla. Noiden jälkeen juostiin vielä kentällä yksi 200 metrin veto.

Treeni oli puolitoista tuntinen.

Sulkapalloilemassa

Tänään tyttöjen treeneissä käytiin pelailemassa sulkapalloa tunnin ajan. Pitävällä alustalla paljon nopeita suunnanmuutoksia sisältävänä pelinä sulkapallokin on sopivaa ylimenokauden liikuntaa. Tai itseasiassa olisi kyllä muillakin kausilla. Näitä muita lajeja pitäisi vain saada harrastettua sen verran, että pelin perustaso nousi sille tasolle, että palloralleista saisi keskimäärin aina usean lyönnin mittaiseksi. Tällöin kuntotekijöitäkin saataisiin samalla kehitettyä enemmän. Tosin kyllä tänäänkin oli jo hyvääkin pelaamista kun pisteistä useita eriä pelattiin.

Mukana tytöistä pelaamassa olivat Emilia, Elina ja Siiri.

Pesäpalloa ylimenokaudella

Vaikka meillä on nyt menossa parin viikon ylimenokausi, ei se tarkoita sitä etteikö liikuntaa harrastettaisi. Kun tytöt on kuitenkin vasta 14-16-vuotiaita, ei ylimenokauden aikanakaan tarvitse kokonaan urheilua unohtaa. Mitään ohjattua tehokasta ei tehdä, mutta eilen esimerkiksi käytiin pesäpalloa pelailemassa puolentoista tunnin ajan.

Nyt tämä pari viikkoa on vuoden ainoa kaikille yhteinen pidempi huilitauko ”virallisista” harjoituksista seuraavan vuoden aikana. Parin viikon aikana pitäisi siis henkisesti saada akut niin täyteen, että jaksaa seuraavat reilut 11 kuukautta treenata hyvin. Samalla myös kroppa saa palautua kaikista pikkuvammoista sekä hermosto saadaan palautettua ”normitilaan” kesän kilpailukauden jälkeen. Tämä ylimenokausi on aina sellainen, missä moni innostuu aivan turhaan jatkamaan treeniä normaaliin tapaan. Jos  taukoa, ja riittävän montaa lepopäivää viikossa, ei malta pitää, vaatii kroppa kuitenkin ne lepopäivät jossain vaiheessa syksyä. Eli mieluummin siis vapaaehtoisesti huilaillaan kuin kropan pakottamana.

Mukana eilisessä pesäpalloilussa olivat Emilia, Elina, Siiri ja Tuuli. Ensin lyötiin pari kertaa kymmenkunta osumaa kaikille niin, että yksi löi ja toiset olivat ottamassa kiinni. Noiden lyöntien jälkeen loppuaika pelailtiin kahdella kahta vastaan kahdella pesällä.

Sm-viestit Mikkelissä

Viikonloppuna Mikkelissä juostaan Sm-viestit, joissa meikäläisistä juoksemassa olivat eilen Elina, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri.

Ensimmäisenä tytöistä kisaamassa oli Siiri, joka juoksi Savonlinnan Riennon 15-sarjan aitaviestin aloittajana. Siirille oli lähdössä tuomittu varaslähtö vaikkei hän varaslähtöä ollut ottanutkaan. Protestin jälkeen tytöt saivat kuitenkin juosta, omana eränään muiden juostua eränsä normaalisti. Ekaa ”juoksua” en vielä nähnyt ollenkaan, toisen juoksun ehdin näkemään ja se Siirillä meni aikalailla normaaliin tapaan. Joukkueen aika oli 53,42.

19-sarjan pikaviestissä Emilia oli Katajan kolmososuudella. Tytöt juoksivat ajan 51,05 ja olivat alunperin alkuerien yhdeksänsiä. Edeltä kuitenkin hylättiin yksi joukkue ja tytöt pääsivät iltapäivän finaaliin.

15-sarjan pikaviestissä Kataja juoksi joukkueella Aada, Elina, Peppi-Rosa ja Aava. Vaihdot tytöillä onnistuivat riittävän hyvin ja vauhtikin oli hyvää. Ajaksi tytöille saatiin muistaakseni 52,80. Tyttöjen kohtaloksi koitui kuitenkin hylkäys ratarikon takia kun Aada juoksi osuudellaan kaksi askelta rataviivaa pitkin. Savonlinnan joukkueen juoksua ja siinä Siirin ankkuriosuutta en nähnyt. Heillä ajaksi tuli 53,65.

19-sarjan pikaviestin finaalissa Katajan nelikko juoksi hieman alkuerää paremmin ja vaihdotkin onnistuivat hyvin. Aika siinä 50,61 ja loppusijoituksena kahdeksas.

 

Viestivaihtojen viimeistelytreeni

Eilinen oli tämän kesäkauden viimeinen oikea yhteistreenipäivä. Ja voisin veikata, että aika monessa muussa yleisurheiluseurassa treenit olivat hyvin samantyyppiset mitä meillä eilen. Eli viestivaihtojen säätämistä. Huomenna ja ylihuomenna nimittäin juostaan Mikkelissä Sm-viestit ja sinne Joensuustakin lähtee näillä näkymin 11 joukkuetta juoksemaan. Perinteiseen tapaan vaihtomerkkien säätämiset jätetään pääasiassa viimeiseen treeniin vaikka vähän niitä toki on jo kauden aikana aiemminkin treenattu. Mutta kun viestijoukkueet ja juoksujärjestykset voivat muuttua vielä viime hetkeen asti, täytyy niitä treenata tälleen viimeisessä treenissäkin jotta vaihtoja saadaan oikeiden parivaljakkojen keskenkin tehtyä.

Eilisessä treenissä meikäläisistä mukana olivat Peppi-Rosa, Emilia, Elina ja Siiri sekä viestitreenien takia mukana olivat myös Aada ja Aava. Verryttelyksi hölkkäiltiin pari kierrosta kapulaa jonossa vaihtaen, joiden jälkeen juostiin 4 reippaampaa yksittäistä vaihtoa, venyteltiin vähän, tehtiin lihaskuntoa 9×15-toistoa ja juostiin tikapuita 10 kertaa. Omatoimisia koordinaatioliikkeitä juostiin muutamia kertoja omien tarpeiden mukaan. Näiden jälkeen pistettiin piikkarit jalkaan.

Yhden avausvedon jälkeen juostiin yksittäistä kisavauhtisiavaihtoja noin 4 kertaa parivaljakoilla Aada-Elina, Peppi-Aava ja Emilia-Siiri. Lisäksi Elina ja Peppi kokeilivat omaa vaihtoaan kerran. Näiden jälkeen juostiin kaksi kertaa 4×50 metrin viesti nelikkolla Aada-Elina-Peppi-Aava.

Loppuverryttelyksi pelailtiin käsipalloa 8 minuuttia.

Treeni kesti jälleen puolitoista tuntia.

Seuracup-finaalit ja Ruotsi-ottelu eilen

Seuracupissa menestyminen kuvastaa hyvin seurojen nuorisotoiminnan tasoa ja laajuutta. Kesän kahden piirikisan perusteella parhaat seurat pääsevät valtakunnallisiin finaaleihin, jotka kisataan Ruotsi-ottelun kanssa samana viikonloppuna. Ja aina kun Ruotsi-ottelu järjestetään Suomessa, kisataan Seuracup-finaalit niin lähellä Ruotsi-ottelua, että joukkueet pääsevät katsomaan Ruotsi-ottelua ja kiertämään ottelun aikana kunniakierroksen kentällä.

Seuracupissa seurat on jaettu neljään sarjaan seuran kotikunnan asukasluvun mukaan. Sarjajaot on hyvin tökerösti jaettu vuoden 2008 asukaslukujen mukaan, minkä takia esimerkiksi vuoden 2009 alussa Joensuuhun liittyneen entisen Pyhäselän alueella toimiva Pyhäselän Urheilijat kilpailee eri sarjassa kuin Joensuun Kataja.

Joensuun Kataja ja Siirin edustama Savonlinnan Riento kisasivat suurten kuntien seurojen finaalissa Nokialla ja Sofia Pyhäselän Urheilijoiden kanssa 5000-10000 asukkaan kuntien finaalissa Urjalassa.

Nokialla Oona hyppäsi pituudessa 490, mikä on myös virallinen ennätys sallituissa tuulissa hypättynä. Ihan ei hyppääminen yltänyt samalle tasolle kuin tiistain treeneissä mutta ihan hyvä tämä pisin hyppy kuitenkin oli.

Siiri hyppäsi seipäässä ennätyksensä 280. Hypyissä vauhdin (ja askelmerkin) kanssa riitti tekemistä, mutta kisaan saatiin kuitenkin useita hyviäkin hyppyjä. 265:n (videolla) ja 280:n ylityksillä kisassa ennätys kohentui kahdesti, mutta vielä kolmaskin oli melko lähellä.

Peppi-Rosa oli lähes viikon ajan sairaana ja ilmeisesti se vei kisajuoksemisesta vauhdin lähes kokonaan. Aika 13,59 ei ole oikeastaan lähelläkään sitä mitä se normioloissa olisi.

Emilia juoksi 200 metriä aikaan 26,88. Tuollainen perusjuoksu ja perusaika, ei siis varsinaisesti mitenkään hyvä mutta ei todellakaan huonokaan. Hyvällä juoksutuntumalla olisi voinut tippua puolikin sekuntia tuosta.

Sofian ei oikeastaan pitänyt viikonloppuna kisata ollenkaan. Kauden piti loppua viime viikkoon mutta Sofia kuitenkin oli mukana Urjalassa ja kisasi 80 metrin aidoissa ja sukkulaviestissä. 80 metrin aidoissa syntyikin oma ennätys 11,91. Kun Pyhäselän Urheilijat voitti Mega-sarjan pääsivät he myös mukaan Tampereella Ruotsi-ottelun aikaan juostuun 8×200 metrin viestiin ja Sofia juoksi tuolla 17-vuotiaiden tyttöjen osuuden, josta viimeinen video onkin.