Aihearkisto: Anssi

Kympin lenkki ennätysaikaan

Tänään kävin aamulla taas itse juoksemassa kympin lenkin. Syksylle olin asettanut tavoitteeksi 55 minuutin alittamisen ja tänään oli tarkoitus kokeilla siihen pääsyä. Kun nyt ensimmäistä kertaa koskaan vielä neljän kilometrin jälkeen normaali alkuvauhti tuntui pysyvän noinkin pitkään samana, jatkoin juoksemista loppuun asti. Normaalisti olen nimittäin kävellyt hetken noin 5 kilometrin kohdalla.

Nyt sitten jatkoin hölkkäilyä eteenpäin ja kun missään vaiheessa ei kovin pahalle tuntunut, hölkkäilin koko kympin matkan ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Nopeutta ja aikaa tarkkailin sen verran, että pääsin syksyn tavoitteeseen helposti. Loppuaika tasan 10 kilometrille oli 54.55. Joten nyt kun tuo tavoite tuli rikottua, voi seuraavaksi siirtyä seuraavan juoksutavoitteen pariin.

Omaa lenkkeilyä

Koululaisten kesäloman aikana en itse juurikaan varsinaista urheilua harrastanut. Hyvin usein keskellä päivää olin vetämässä treenejä ja iltaisinkin monesti oli treenejä tai kisoja, joten oikein hyvää aikaa lenkkeilylle ei ollut. Tai ainahan lenkille olisi kerinnyt mutta ei vaan tullut lähdettyä eikä varsinaisesti kovilla helteillä oikein houkutellutkaan lähteä lisää hikoilemaan.

Elokuun toisella viikolla kuitenkin keskipäivän treenit loppuivat ja itselläni jäi koko aamu- ja keskipäivä tyhjäksi, joten aloitin taas lenkkeilyt. Siitä lähtien olenkin sitten käynyt noin 4-6 päivänä viikossa juoksulenkillä. Suurin osa lenkeistä on ollut 5 kilometrin mittaisia ja vieläpä sellaisia, etten ole koko matkaa juossut vaan esimerkiksi juossut kilometrin reipasta vauhtia ja kävellyt puoli kilometriä ja taas juossut.

Nyt on taas tullut kolme lenkkipäivää putkeen kun sunnuntaina juoksin 8 kilometriä (44.30), eilen kävin edellä mainitunlaisen 5 kilometrisen (juoksukilometrit 5 minuutin luokkaa) ja äsken kävin 10 kilometrin lenkin (58min josta 800m kävelyä). Tälle syksylle asetin itselleni kolme tavoitetta, joista ainakin kaksi pitäisi saada juostua. 10 kilometriä pitäisi päästä alle 55 minuuttiin, 5 kilometriä 25 minuuttiin ja cooperin testi yli 2700 metriin. Pari kertaa olen jo lähtenyt tuota 10 kilometrin aikaa tavoittelemaan mutta ensimmäiset kilometrit eivät ole aivan siltä tuntuneet, että tavoitteeseen ”helposti” pääsisin, joten olen tahtia sitten matkan aikana vähän keventänyt ja kävellytkin pieniä pätkiä ja tullut lenkin vähän alle tuntiin. Lyhempien matkojen ”testijuoksuja” en vielä ole viitsinyt kokeillakaan.

Seuraavat pari viikkoa tulee omien treenien suhteen olemaan todennäköisesti helpompia ja viiden päivän korkeanpaikan harjoittelun jälkeen parin viikon kuluttua täytyy sitten jossain vaiheessa yrittää taas tavoitteisiin juosta.

Oma 10 kilometrin lenkki

Huomenna Joensuussa juostaan vuoden isoin juoksutapahtuma kun Katajan yleisurheilujaosto järjestää Joensuu Runin. Matkoja on valittavana 5 kilometristä maratoniin. Lyhintä matkaa lukuunottamatta muut matkat kiertävät samaa 10 kilometrin lenkkiä. Itse kävin tänään aamulla testaamassa tuon lenkin ja juoksin samalla tällekin viikolle yhden tuollaisen ”pitkän lenkin”.

Hyvin harvoin olen 10 kilometrin lenkkejä juossut ja pari vuotta sitten kun ainoan kerran juoksin 10 kilometrin lenkin ilman kävelyaskeleita, meni aikaa minuutin tai kaksi päälle tunnin. Tälle vuodelle asetin itselleni tavoitteeksi, että pääsisin kympin alle 55 minuuttiin jossain treenissä.

Tämän päivän lenkille asetin strategian, että juoksen sen verran pitkän matkan kuin helpolta tuntuu, sitten kävelen puoli kilometriä ja jatkan samalla taktiikalla loppuun asti. Ja sopivaksi vauhdiksi asetin 5.30 kilometrivauhdin. Ensimmäinen juoksusetti kestikin hieman yllättäen tasan 5 kilometriä ja aikaa siihen meni vähän alle 27 minuuttia. Toiset juoksupätkät olivat sitten 2,5 kilometriä ja 1,5 kilometriä ja niissäkin vauhti pysyi suunnilleen samana.

Yhteensä aikaa 10 kilometriin meni 58 minuuttia. Eli jo tänäänkin olisin tarvittaessa voinut sen 55 minuuttia alittaa. Ja jos kyseessä olisi kisa ja tekisin pienen verryttelyn ja valmistautumisen siihen, niin saattaisi jopa 50 minuuttia olla hyvin lähellä onnistuneella vauhdinjaolla.

Suunnistuskausi avattu

Hieman yllättäen avautui eiliselle mahdollisuus avata suunnistuskausi, kun Joensuun seudun kuntorastit olivat illalla. Lähtöpaikka oli Utran koulu ja maasto pääasiassa hyvin helppoa. Lumet olivat onneksi ehtineet jo sulaa lähes kokonaan ja suurimman osan matkasta pystyi juoksemaan sulassa ja kuivahkossa metsässä.

Nyt ennen Jukolan viestiä en välttämättä ehdi käydä Kuntorasteilla kuin enää 1-2 kertaa, joten jokainen kerta on yritettävä suunnistaa mahdollisimman tarkasti. Vaikkei tämän kertainen maasto mitenkään tulevaa Jukolaa vastaakaan niin muutamia hyviä juttuja tässäkin pystyi kyllä harjoittelemaan. Ensimmäinen suunnistus voisi periaatteessa olla hankalan tuntuista mutta omasta mielestäni nyt pysyin kyllä kartalla koko ajan todella hyvin. Eikä oikeastaan yhtään pummiakaan tullut koko matkalla.

Olen tässä samaisessa maastossa suunnistanut aiemmin 2-3 kertaa ja aina on jossain vaiheessa tullut ongelmia oikeiden polkujen/urien hahmottamisessa. Kun uria saattaa joissain risteyksissä olla kuuteenkin eri suuntaan, lähtee niissä helposti vähän väärään suuntaan jos karttaa ei tarkkaan lue koko aikaa. Nyt en kuitenkaan yhtään tuollaista virhettä tehnyt.

Eilinen reitti oli 6,5 kilometriä linnuntietä ja itselleni kertyi 7,4 kilometriä. Ja aikaa meni 52.34. Ihan hyvä suoritus näin ensimmäiseksi kerraksi talven jälkeen.

Pari viikkoa lenkkeilyä takana

Omien kuntoilujeni kesän päätavoitteena on vajaan seitsemän viikon päästä juostava Jukolan viesti. Todennäköisesti siellä tulee vastaan jokin 11-13 karttakilometrin väliltä oleva rata, joten todellisuudessa taivallettavaa tullee ainakin 15 kilometriä. Ja jos/kun minulle tulee vielä yöosuus niin metsässä voi hyvinkin kulua aikaa taas ihan riittävästi.

Tämän vuoden valmistautuminen tulee olemaan hyvin erilainen kuin kahdella aiemmalla kerralla. Nyt en kuntorasteille ehdi kuin ehkä 1-2 kertaa ennen Jukolaa, joten kuntoilu pitää hoitaa normaalilla lenkkeilyllä. Toinen suuri haaste tulee olemaan kisaan valmistautuminen. Näillä näkymin olen Jukolaa edeltävät kolme päivää junnujen kisareissulla Espoossa ja Jukolan kisapaikalle Hollolaan saavun vasta kisailtana noin 22-23:n maissa. Eli jos suunnistan kakkososuutta niin en ehdi ollenkaan kisakeskuksessa hengähtämään ennen osuuttani enkä kolmososuudellakaan ollessani ehdi kuin pari tuntia. Tämän lisäksi vielä tankkaukset ja ruokailut edeltävinä sekä kisapäivänä tulevat olemaan varmasti hieman puutteelliset. Eli haasteita riittää melkoisesti.

Talvella tuli hiihdettyä sen verran paljon, että peruskunto on taatusti vähintään sama kuin aiempina vuosina. Kun tiedossa on etten suunnistamassa juurikaan ehdi varsinaisilla kuntorasteilla käydä, on tarkoituksena saada juoksukuntoa edes hiukan aiempaa paremmaksi. Kaksi viikkoa sitten aloitinkin lähes päivittäisen juoksulenkkeilyn.

Kahden viikon aikana olen käynyt lenkillä nyt 10 kertaa, näin aktiivisesti en koskaan aiemmin ole minään kahtena viikkona juoksulenkkeilyä harrastanut. Olen lähtenyt nyt tälleen alkuun sillä ajatuksella, että juoksuaskeleen on oltava juoksupätkillä helpon ja kevyen tuntuista. Ikinä en mikään kestävyysjuoksija ole ollut, enkä varmasti koskaan tule olemaankaan. Kestävyystyyppinen juokseminen, ainakaan mikään vauhdikkaampi, ei vaan ole minulle mitenkään luonnollista.

Jotta juoksun saisin pysymään edes jotenkin kepeänä juoksen yleensä 1-2 kilometrin pätkiä ja aina juoksupätkän jälkeen kävelen 500 metriä, jotta jaksan juosta taas uuden pätkän sopivaa vauhtia. Ensimmäiset noista 5 kilometrin lenkeistä olivat sellaisia, joissa juoksupätkät olivat 6min/km vauhtia. Vauhdikkaimmalla lenkillä juoksin puolestaan juoksupätkät 5min/km vauhtia.

Tänään sitten tein toistaiseksi pisimmän lenkin, joka oli tasan 10 kilometriä. Nyt juoksin kolme 2 kilometrin pätkää, yhden kilometrin ja yhden 500 metrisen. Ensimmäiset juoksupätkät olivat vauhdiltaan noin 5.15/km ja viimeiset vauhdit olivat luokkaa 5.50.

Lisäksi tänään tein 9 kilometrin kohdalla 9×10-toistoa helpohkoja voimailuliikkeitä ulkokuntosalilla.

Miten tästä on sitten tarkoitus jatkaa valmistautumista? Lenkillä on tarkoitus käydä niin usein kuin mahdollista, noin 5 kertaa viikossa olisi ehkä optimaalisin määrä. Valtaosa noista lenkeistä on tarkoitus juosta tuollaisina juoksu-/kävely-yhdistelmin, jotta juoksupätkillä pysyisi sopiva helppous ja toisaalta vauhtikin. Lisäksi noin kerran viikossa yritän saada tälläisen hieman pidemmän lenkin ja kerran viikossa jotain pykälän nopeampaakin juoksemista. Jos Jukolan viestiin mennessä saisin yhden kympin juostua 55 minuuttiin ja coopperin testin 2600-2700 metriin niin tietäisin ainakin olevan jonkin verran paremmassa kunnossa kuin viime vuonna.

1001 kilometriä hiihtoa täyteen

Eilen aamulla kävin hiihtämässä 26 kilometrin hiihtolenkin Lieksassa. Samalla sain täyteen 1001 kilometriä eli tämän vuoden tavoitteen. Samalla viime vuonna hiihdetty kaikkien aikojen ennätys kohentui yhdellä kilometrillä.

Näillä näkymin talven hiihdot saavat myös jäädä tuohon. Ensi viikolla aamupäivisin saattaisi olla vielä vuoden liukkaimmat hiihtokelit edessä mutta näillä näkymin en niilläkään enää hiihtäisi kun tavoitteen kerran sain täyteen.

1001 kilometristä yli 950 pystyin hiihtämään aina valoisan aikaan, vain muutamalla kerralla kävin siis pimeän aikaan suksilla. Itse ainakin tykkään paljon enemmän valoisalla hiihdellä ja jos se ei onnistuisi, olisi tänä talvenakin hiihdot huomattavasti vähemmäksi jääneet.

Myöskään huonoilla keleillä en ole juurikaan hiihtänyt. Varmaan huonoilla keleillä hiihdettyjä kilometrejä on niitäkin alle 100. Mieluummin aina odottelin hyviä kelejä ja jätin joillain viikoilla vaikka hiihdot hiihtämättä, jos keli ei ollut kovin mieluisa. Toisaalta mitään varsinaisia lentokelejä ei näille lumille vielä ole osunut kuin oikeastaan kerran tammikuussa. Yleensä jo suurinosa maaliskuun lenkeistä on ollut todella nopeilla keleillä hiihdettyjä mutta tänä vuonna sellaisia ei siis tullutkaan. Ehkä ne nopeat kelit olisivat vasta nyt huhtikuussa edessäpäin.

Näillä näkymin hiihdot jatkuvat siis vasta ensi lumilla, ellei sitten kelit ihan täydellisiksi muutu ja jostain löydy motivaatiota vielä 110 lisäkilometrin kasaamiseen.