Aihearkisto: Anssi

15 kilometrin hiihtolenkki

Tällä viikolla on nyt ollut päivisin sen verran kiirettä, ettei aina kovin hyvin ole ehtinyt edes hiihtämään. Tänään kuitenkin kävin 15 kilometrin lenkillä, jotta pääsin yhteismäärässä tasan 300 kilometriin.

Pakkasta oli taas reilut 10 astetta, joka äkkiseltään voi tuntua melko vilpoiselta. Perinteistä hiihtoa hiihdellessä tälläinen keli on kuitenkin suunnilleen paras mahdollinen. Voitelu onnistuu melkein väkisinkin ja perinteisen latu on yleensä vielä liukkaassa kunnossa.

Tänään hiihtelin omalle tasolleni reipasta vauhtia kilometrivauhdin ollessa keskimäärin ihan vähän alle 5 minuutin tasolla. 

265 hiihtokilometriä takana

Tänään kävin hiihtelemässä talven ensimmäisen 30 kilometrin lenkin Joensuussa. Keli ja olosuhteet olivat kyllä perinteisen hiihtoon lähes täydelliset. Pakkasta oli kymmenkunta astetta, joka tarkoittaa sitä, että perinteisen sukset on todella helppo saada toimimaan hyvin. Eikä vielä tuon vertainen pakkanenkaan oikeastaan haittaa mitään ja latu on aina vähintäänkin hyvässä kunnossa.

Vauhti oli tämän talven parasta perinteisen vauhtia ja koko matkan ajalta keskikilometrivauhti jäi juuri ja juuri alle 5 minuutin. Eli 30 kilometrin lenkki meni hieman alle kahteen ja puoleen tuntiin.

Tämän päiväisen lenkin jälkeen talvelta kasassa on yhteensä 265 kilometriä, eli noin neljäsosa talven tavoitteesta

20 kilometrin hiihtolenkki

Torstaina päivällä kävin hiihtelemässä 20 kilometrin lenkin Joensuussa. Nyt Joensuussa on käytännössä kaikki hiihtoladut hiihtokunnossa ja tuollaisia pidempiä lenkkejä pystyy jo hyvin hiihtelemään. Torstain lenkki oli kauden toinen perinteisellä tyylillä. Perinteisellä tyylillä lenkin pituutta on huomattavan paljon helpompi kasvattaa kuin vapaalla hiihtäessä. Perinteisellä tämmöinen 20 kilometrin lenkki on minullekin sopivan helpohko, vaikka välillä yksittäisillä pätkillä vauhtia tulee kohotettua reippaastikin.

Nyt kasassa on 132 kilometriä tälle talvelle.

112 hiihtokilometriä takana

Tänään kävin ensimmäistä kertaa Lieksan ensilumen ladulla hiihtämässä. Ja samalla oli näiden lumien ensimmäinen perinteisen tyylin hiihtokerta. Latu oli hyvässä kunnossa ja keli loistava ainakin perinteisen hiihtoon. Edestakaisin hiihtämällä ladun pituus oli 1,6 kilometriä, tai itseasiassa baanaa olisi ollut luisteluhiihtoon enemmänkin mutta perinteisen latua juuri tuon verran. Näin hyvillä perinteisen keleillä ei ole yleensä tullut hiihdettyä kun talvikaudella hiihdän perinteistä vain kunnon pakkaskeleillä ja vapaata liukkaammilla keleillä. Nyt hiihtelin 12 kilometriä ja aikaa meni noin 55 minuuttia.

Yhteensä tämän päivän hiihtojen jälkeen kasassa on tältä talvelta 112 kilometriä.

Omia hiihtelyjä

Tällä viikolla olen nyt neljänä päivänä käynyt hiihtämässä. Hiihto on oikeastaan ainoa liikuntamuoto, jota tälleen talvikaudella säännöllisesti teen. Tällä viikolla olen nyt kahtena päivänä käynyt Pärnävaaralla ja kahdesti laululavan ladulla. Kovinkaan pitkiä lenkkejä en ole nyt hiihtänyt vaan jokainen kerta on ollut alle tunnin. Tänään hiihtelin 12 kilometriä. Laululavan latu oli etenkin tänään hyvässä kunnossa ja jonkin verran eilistä liukkaammassa kunnossakin. Tässä vaiheessa vuotta hiihtokertoja on yhteensä takana 7 ja kilometrejä 94. Ihan ei kilometrejä ole tullut siihen malliin kuin etukäteen ajattelin, mutta ihan hyvässä mallissa kuitenkin mennään. Nyt pitää vaan jatkossa saada yksittäisille lenkeille lisäpituutta.

Hiihtokausi alkuun

Tänään kävin hiihtämässä ensimmäistä kertaa tälle talvelle. Edellisvuosien tapaan aloitin Kontiolahden jäähdytetyllä ladulla, jossa on jo muutaman viikon ajan päässyt hiihtämään. Tuolla on sillä tavalla turvallista aloittaa hiihtokausi, että hiihdettävä 2,2 kilometrin lenkki on hyvin helppo ilman yhtään kunnon ylämäkeä ja latu on liukkaassa kunnossa. Lisäksi tänään vielä keli oli täydellinen (-2 astetta ja auringon paiste) hiihtämiselle.

Hiihtelin tänään noin tunnin ja 47 minuuttia, jossa ajassa ehdin saada kasaan reilut 25 kilometriä. Tämän tyyppisiä lenkkejä pitäisi marraskuun aikana saada muutamia tehtyä, jotta kuukauden päästä olisi reilut 100 kilometriä kasassa.

Nyt sääennustus vaan näyttää sellaiselta, että tuskin tällä ja ensi viikolla ainakaan suksille uudestaan menen. Mieluummin odottelen taas pakkaskelejä ja vasta sitten käyn seuraavan lenkin hiihtämässä.