Aihearkisto: Anssi

Oma 10 kilometrin lenkki

Huomenna Joensuussa juostaan vuoden isoin juoksutapahtuma kun Katajan yleisurheilujaosto järjestää Joensuu Runin. Matkoja on valittavana 5 kilometristä maratoniin. Lyhintä matkaa lukuunottamatta muut matkat kiertävät samaa 10 kilometrin lenkkiä. Itse kävin tänään aamulla testaamassa tuon lenkin ja juoksin samalla tällekin viikolle yhden tuollaisen ”pitkän lenkin”.

Hyvin harvoin olen 10 kilometrin lenkkejä juossut ja pari vuotta sitten kun ainoan kerran juoksin 10 kilometrin lenkin ilman kävelyaskeleita, meni aikaa minuutin tai kaksi päälle tunnin. Tälle vuodelle asetin itselleni tavoitteeksi, että pääsisin kympin alle 55 minuuttiin jossain treenissä.

Tämän päivän lenkille asetin strategian, että juoksen sen verran pitkän matkan kuin helpolta tuntuu, sitten kävelen puoli kilometriä ja jatkan samalla taktiikalla loppuun asti. Ja sopivaksi vauhdiksi asetin 5.30 kilometrivauhdin. Ensimmäinen juoksusetti kestikin hieman yllättäen tasan 5 kilometriä ja aikaa siihen meni vähän alle 27 minuuttia. Toiset juoksupätkät olivat sitten 2,5 kilometriä ja 1,5 kilometriä ja niissäkin vauhti pysyi suunnilleen samana.

Yhteensä aikaa 10 kilometriin meni 58 minuuttia. Eli jo tänäänkin olisin tarvittaessa voinut sen 55 minuuttia alittaa. Ja jos kyseessä olisi kisa ja tekisin pienen verryttelyn ja valmistautumisen siihen, niin saattaisi jopa 50 minuuttia olla hyvin lähellä onnistuneella vauhdinjaolla.

Suunnistuskausi avattu

Hieman yllättäen avautui eiliselle mahdollisuus avata suunnistuskausi, kun Joensuun seudun kuntorastit olivat illalla. Lähtöpaikka oli Utran koulu ja maasto pääasiassa hyvin helppoa. Lumet olivat onneksi ehtineet jo sulaa lähes kokonaan ja suurimman osan matkasta pystyi juoksemaan sulassa ja kuivahkossa metsässä.

Nyt ennen Jukolan viestiä en välttämättä ehdi käydä Kuntorasteilla kuin enää 1-2 kertaa, joten jokainen kerta on yritettävä suunnistaa mahdollisimman tarkasti. Vaikkei tämän kertainen maasto mitenkään tulevaa Jukolaa vastaakaan niin muutamia hyviä juttuja tässäkin pystyi kyllä harjoittelemaan. Ensimmäinen suunnistus voisi periaatteessa olla hankalan tuntuista mutta omasta mielestäni nyt pysyin kyllä kartalla koko ajan todella hyvin. Eikä oikeastaan yhtään pummiakaan tullut koko matkalla.

Olen tässä samaisessa maastossa suunnistanut aiemmin 2-3 kertaa ja aina on jossain vaiheessa tullut ongelmia oikeiden polkujen/urien hahmottamisessa. Kun uria saattaa joissain risteyksissä olla kuuteenkin eri suuntaan, lähtee niissä helposti vähän väärään suuntaan jos karttaa ei tarkkaan lue koko aikaa. Nyt en kuitenkaan yhtään tuollaista virhettä tehnyt.

Eilinen reitti oli 6,5 kilometriä linnuntietä ja itselleni kertyi 7,4 kilometriä. Ja aikaa meni 52.34. Ihan hyvä suoritus näin ensimmäiseksi kerraksi talven jälkeen.

Pari viikkoa lenkkeilyä takana

Omien kuntoilujeni kesän päätavoitteena on vajaan seitsemän viikon päästä juostava Jukolan viesti. Todennäköisesti siellä tulee vastaan jokin 11-13 karttakilometrin väliltä oleva rata, joten todellisuudessa taivallettavaa tullee ainakin 15 kilometriä. Ja jos/kun minulle tulee vielä yöosuus niin metsässä voi hyvinkin kulua aikaa taas ihan riittävästi.

Tämän vuoden valmistautuminen tulee olemaan hyvin erilainen kuin kahdella aiemmalla kerralla. Nyt en kuntorasteille ehdi kuin ehkä 1-2 kertaa ennen Jukolaa, joten kuntoilu pitää hoitaa normaalilla lenkkeilyllä. Toinen suuri haaste tulee olemaan kisaan valmistautuminen. Näillä näkymin olen Jukolaa edeltävät kolme päivää junnujen kisareissulla Espoossa ja Jukolan kisapaikalle Hollolaan saavun vasta kisailtana noin 22-23:n maissa. Eli jos suunnistan kakkososuutta niin en ehdi ollenkaan kisakeskuksessa hengähtämään ennen osuuttani enkä kolmososuudellakaan ollessani ehdi kuin pari tuntia. Tämän lisäksi vielä tankkaukset ja ruokailut edeltävinä sekä kisapäivänä tulevat olemaan varmasti hieman puutteelliset. Eli haasteita riittää melkoisesti.

Talvella tuli hiihdettyä sen verran paljon, että peruskunto on taatusti vähintään sama kuin aiempina vuosina. Kun tiedossa on etten suunnistamassa juurikaan ehdi varsinaisilla kuntorasteilla käydä, on tarkoituksena saada juoksukuntoa edes hiukan aiempaa paremmaksi. Kaksi viikkoa sitten aloitinkin lähes päivittäisen juoksulenkkeilyn.

Kahden viikon aikana olen käynyt lenkillä nyt 10 kertaa, näin aktiivisesti en koskaan aiemmin ole minään kahtena viikkona juoksulenkkeilyä harrastanut. Olen lähtenyt nyt tälleen alkuun sillä ajatuksella, että juoksuaskeleen on oltava juoksupätkillä helpon ja kevyen tuntuista. Ikinä en mikään kestävyysjuoksija ole ollut, enkä varmasti koskaan tule olemaankaan. Kestävyystyyppinen juokseminen, ainakaan mikään vauhdikkaampi, ei vaan ole minulle mitenkään luonnollista.

Jotta juoksun saisin pysymään edes jotenkin kepeänä juoksen yleensä 1-2 kilometrin pätkiä ja aina juoksupätkän jälkeen kävelen 500 metriä, jotta jaksan juosta taas uuden pätkän sopivaa vauhtia. Ensimmäiset noista 5 kilometrin lenkeistä olivat sellaisia, joissa juoksupätkät olivat 6min/km vauhtia. Vauhdikkaimmalla lenkillä juoksin puolestaan juoksupätkät 5min/km vauhtia.

Tänään sitten tein toistaiseksi pisimmän lenkin, joka oli tasan 10 kilometriä. Nyt juoksin kolme 2 kilometrin pätkää, yhden kilometrin ja yhden 500 metrisen. Ensimmäiset juoksupätkät olivat vauhdiltaan noin 5.15/km ja viimeiset vauhdit olivat luokkaa 5.50.

Lisäksi tänään tein 9 kilometrin kohdalla 9×10-toistoa helpohkoja voimailuliikkeitä ulkokuntosalilla.

Miten tästä on sitten tarkoitus jatkaa valmistautumista? Lenkillä on tarkoitus käydä niin usein kuin mahdollista, noin 5 kertaa viikossa olisi ehkä optimaalisin määrä. Valtaosa noista lenkeistä on tarkoitus juosta tuollaisina juoksu-/kävely-yhdistelmin, jotta juoksupätkillä pysyisi sopiva helppous ja toisaalta vauhtikin. Lisäksi noin kerran viikossa yritän saada tälläisen hieman pidemmän lenkin ja kerran viikossa jotain pykälän nopeampaakin juoksemista. Jos Jukolan viestiin mennessä saisin yhden kympin juostua 55 minuuttiin ja coopperin testin 2600-2700 metriin niin tietäisin ainakin olevan jonkin verran paremmassa kunnossa kuin viime vuonna.

1001 kilometriä hiihtoa täyteen

Eilen aamulla kävin hiihtämässä 26 kilometrin hiihtolenkin Lieksassa. Samalla sain täyteen 1001 kilometriä eli tämän vuoden tavoitteen. Samalla viime vuonna hiihdetty kaikkien aikojen ennätys kohentui yhdellä kilometrillä.

Näillä näkymin talven hiihdot saavat myös jäädä tuohon. Ensi viikolla aamupäivisin saattaisi olla vielä vuoden liukkaimmat hiihtokelit edessä mutta näillä näkymin en niilläkään enää hiihtäisi kun tavoitteen kerran sain täyteen.

1001 kilometristä yli 950 pystyin hiihtämään aina valoisan aikaan, vain muutamalla kerralla kävin siis pimeän aikaan suksilla. Itse ainakin tykkään paljon enemmän valoisalla hiihdellä ja jos se ei onnistuisi, olisi tänä talvenakin hiihdot huomattavasti vähemmäksi jääneet.

Myöskään huonoilla keleillä en ole juurikaan hiihtänyt. Varmaan huonoilla keleillä hiihdettyjä kilometrejä on niitäkin alle 100. Mieluummin aina odottelin hyviä kelejä ja jätin joillain viikoilla vaikka hiihdot hiihtämättä, jos keli ei ollut kovin mieluisa. Toisaalta mitään varsinaisia lentokelejä ei näille lumille vielä ole osunut kuin oikeastaan kerran tammikuussa. Yleensä jo suurinosa maaliskuun lenkeistä on ollut todella nopeilla keleillä hiihdettyjä mutta tänä vuonna sellaisia ei siis tullutkaan. Ehkä ne nopeat kelit olisivat vasta nyt huhtikuussa edessäpäin.

Näillä näkymin hiihdot jatkuvat siis vasta ensi lumilla, ellei sitten kelit ihan täydellisiksi muutu ja jostain löydy motivaatiota vielä 110 lisäkilometrin kasaamiseen.

24 tunnin pääsiäishiihto

Meillä on sukulaisten kanssa ollut tapana pitää Mummolassa, Lieksan Ruunaassa, pääsiäisenä pääsiäishiihto. Yleensä suurin osa hiihtoajasta on pitkänäperjantaina, tänä vuonna hiihto alkoi poikkeuksellisesti jo kiirastorstaina klo 15. Hiihtoaika on vaihdellut 24 tunnin ja 12 tunnin välillä. Tänä vuonna lumitilanne oli niin hyvä, että vaihteeksi hiihtoaika oli taas 24 tuntia. Mummolaan kokoontuu sukulaisia aina jonkin verran ja ne niistä, ketkä haluavat, käyvät hiihtämässä itselleen sopivan määrän hiihtokilometrejä. Jotkut hiihtävät pari kilometriä ja jotkut paljon enemmän.

Hiihtoladut eivät mummolassa ole aina välttämättä maailman parhaat. Virallinen lenkki, jota suurin osa yleensä hiihtää on tasan kilometrin mittainen ja tänä vuonna lenkki oli parina edellispäivänä hiihtämällä tehty ja tampattu. Ensimmäinen noin 500 metriä lenkistä on alamäkeä ja toinen puolikas vastaavasti ylämäkeä. Itse en tuota lenkkiä hiihtänyt kuin yhden kierroksen, toki lenkkiä olisin voinut hiihtää enemmänkin mutta kun tavoitteena oli hiihtää matkaa reilusti oli ylämäkipätkä hieman turhan hidasta kun lähes jokaisella työnnöllä sauva upposi enemmmän tai vähemmän normaalia enemmän lumeen.

Itse hiihdin siis valtaosan kilometreistäni mummolaan johtavalla tiellä, joka oli kyllä aurattu tällä kertaa hyvin tasaiseksi. Tämä lenkki oli edestakainen lenkki, jossa kääntöpaikka oli noin 830 metrin päässä. Kääntöpaikalle asti lenkki oli ylämäkivoittoista ja vastaavasti takaisin tullessa sai suurimmaksi osaksi lasketella välillä melko reippaallakin vauhdilla. Yhteensä lenkin pituus oli siis noin 1,66 kilometriä.

Kun itse olin vielä torstai-iltana Joensuussa vetämässä treeniä, ajelin Ruunaaseen vasta torstai-iltana ja aloitin oman hiihtourakkani torstaina noin 20.45. Ensin hiihtelin noin 14 kilometriä perinteisellä tyylillä. Noin klo 22 olin saanut tuon pätkän hiihdettyä ja pienen tauon jälkeen noin 22.30 kävin vielä nopeasti hiihtämässä noin 7 kilometriä (37 minuuttia) eli torstain saldoksi kertyi 21 kilometriä ja aikaa meni tunti ja 48 minuuttia.

Yön nukuin mummolassa ja aamulla noin 7.45 lähdin taas hiihtelemään. Päivän taktiikaksi valitsin sellaisen, että hiihdän kolme settiä, jokaisessa 26,4 kilometriä, eli yhteensä vuorokauteen tulisi tasan 100 kilometriä. Hiihtokeli oli ollut torstaina erinomainen ja perjantaiksi oli luvassa samanlaista muutaman asteen pakkasta ja auringonpaistetta. Ensimmäisen session hiihdin vielä perinteisellä tyylillä ja aikaa siihen meni 2 tuntia ja 10 minuuttia. Tämä sessio tuli vielä kokonaisuutena melko helposti ja vauhti pysyi aika vakiona koko matkan ajan. Lenkin jälkeen pidin ruokatauon ja huilailin jonkin aikaa muutenkin.

Toiselle setille lähdin sitten 11.45 ja tyylin vaihdoin vapaaseen. Tässä ensimmäiset noin neljä 1,66 kilometrin lenkkiä hiihdin vähän turhan kovaa keskiarvon ollessa vain hieman reilut 7 minuuttia per lenkki. Kahdeksan kierroksen jälkeen pidin sitten parin minuutin tauon ja tauolta palatessa ensimmäiset pari kierrosta olivat päivän vaikeimpia ja hitaampia. Onneksi matkalla muut hiihtäjät tulivat aina vastaan molempiin suuntiin mennessä ja heidän vauhtinsa pakotti minutkin pitämään riittävää vauhtia, etteivät he saavuttaisi. Kokonaisaika 26,6 hiihtokilometrille oli 2.01. Lenkin jälkeen oli sitten taas vuorossa reilu tankkaus (tällä kertaa palautusjuomia, suklaata, mehua ja pannukakkua sekä energiajuomia) sekä pari tuntia muuten vaan huilailua.

Toisilla hiihtäjillä 24 tunnin hiihto loppui kolmelta mutta kun itse olin aloittanut hiihtämisen vasta illalla vaille yhdeksän niin jatkoin vielä omaa urakkaani. Lähdin hiihtämään viimeistä 26,7 kilometrin lenkkiä klo 15.45. Ajatuksena oli pitää vauhti niin hyvänä kuin mahdollista. Alkukierrokset olivatkin taas helpon oloisia ja myöhemminkään ei varsinaisia ongelmia tullut, joten sain hiihdettyä lenkit noin 7.30 minuutin keskimääräisissä vauhdeissa ja toiseksi viimeisen kiristin päivän kovimpaan aikaani (noin 6.30) ja viimeisenkin vielä seitsemään minuuttiin. Kokonaisaika viimeisellä setillä oli 2.00. Eli yhteensä matkaa kertyi viidessä sessiossa tasan 100 kilometriä ja aikaa suksimiseen meni tasan kahdeksan tuntia eli keskinopeus oli tasan 12,5 kilometriä tunnissa.

Näin täyttyi useamman vuoden ajan tavoitteena ollut 100 kilometrin hiihto vuorokaudessa. Tämän urakan jälkeen kasassa on 921 kilometriä tältä talvelta.

30 kilometrin hiihtolenkki

Tänään kävin tämän viikon ensimmäisen hiihtolenkin. Keli on ilmeisesti koko viikon ihan täydellinen hiihtämiseen kun pakkasta on joitain asteita ja aurinkokin paistaa. Nyt kun luntakin on reilusti, ja viikonloppuna tuli sitäkin lisää, on ladut myös pääpiirteissään puhtaita.

Tänään hiihdin vaihteeksi taas perinteistä ja kävin normaalin 30 kilometrin lenkin, eli Joensuussa kirkolta Lykynlammelle ja takaisin. Aikaa meni noin 2.25 eli vähän alle 5 minuutin kilometrejä keskimäärin.

Tämän päiväisen lenkin jälkeen kasassa on 816 kilometriä. Tämän viikon aikana pitäisi kilometriä määrää pompsauttaa mahdollisimman lähelle 1000 kilometriä, jotta ensi viikon jälkeen ei enää olisi pakkoa suksille lähteä.