Aihearkisto: Anssi

705 kilometriä kasassa

Pitääpä välillä taas päivittää omia hiihtoja, jotta omatkin laskut pysyvät oikeina. Tänään kävin hiihtelemässä 25 kilometriä vapaalla tyylillä. Tänäkin talvena on tullut hiihdettyä perinteisellä selkeästi enemmän kilometriä kuin vapaalla. Ja kun vieläkään ei mitään poikkeuksellisen luistavia kelejä ole vapaalle ollut, on hiihtovauhti käytännössä samaa molemmilla tyyleillä. Nyt tuo 25 kilometrin lenkki meni juuri alle 2 tuntiin.

Yhteiskilometrimäärä on nyt 705 kilometrissä. Matkaa tuhanteen kilometriin olisi siis vielä reilun kymmenen hiihtokerran verran.

24 kilometriä hiihtoa

Tänään kävin Lieksassa hiihtelemässä 24 kilometrin lenkin. Nyt kasassa on 582 kilometriä. Viimeisen 6 päivän aikana kilometrejä on 112 kilometriä. Jos tätä tahtia kilometrit karttuvat niin, 1000 kilometrin ylitys on tällekin talvelle mahdollista. Kovin paljoa suunnittelemattomia huilipäiviä ei kuitenkaan saisi enää tulla.

24 kilometrin hiihtolenkki

Päivällä oli lähes täydellinen hiihtokeli. Pakkasta oli vajaat kymmenen astetta eikä juurikaan tuullut eikä luntakaan satanut juuri yhtään eilen illalla eikä tänään aamulla. Ladut oli ajettu eilen huomattavasti lämpimämmän kelin vallitessa. Tänään perinteisen latu oli siis todella liukkaassa kunnossa. Ainoa miinus hiihtokelissä oli se, että latu oli niin jäässä ettei ainakaan minun pitovoiteilla sukset juurikaan pitäneet ylämäissä. Mutta vauhtia muuten kyllä oli varsin hyvin.

Hiihtelin Lieksassa urheilupuistosta Pankakoskelle ja takaisin. Matkaa tuli tasan 24 kilometriä. Ja aikaa meni noin tunti ja 39 minuuttia. Tämä oli vauhdeiltaan yksi kaikkien aikojen kovimmista perinteisen lenkeistä kun keskinopeus oli luokkaa 4 minuuttia ja 7 sekuntia per kilometri.

Yhteensä nyt kasassa on 424 kilometriä tältä hiihtokaudelta.

Maakuntaviesti takana

Enpä olisi vielä vuosi sitten uskonut, että joskus tulee Maakuntaviestissä hiihdettyä. Tänä vuonna siihen tuli mahdollisuus kun kuntajoukkueiden lisäksi viestiin oli lisätty oma sarja neljähenkisille harrastejoukkueille. Kuusiston Jylhän porukka on sen verran kilpailuhenkistä, että jo ensimmäisen kyselykierroksen jälkeen kasassa alkoi olla kymmenkunta mukaan ilmoittautunutta. Lopulta mukaan saatiin 12 hiihtäjää eli kolme joukkuetta.

Kuusiston Jylhän porukoissa on entisiä hiihtäjiä sen verran, että ykkösjoukkue muodostui jo ennakolta todella kovaksi ja kakkosjoukkuekin oli varsin laadukas. Kolmosjoukkueessa oltiin sitten me, ketkä ei kahteen ensimmäiseen sovittu.

Itse olin etukäteen ajatellut, että pystyn 3 kilometrin osuuteni hiihtämään 10 minuuttiin, jos hiihto menee hyvin. Olin Joensuun Laululavan lenkkiä käynyt kokeilemassa useasti mutta tavoitteen mukaista vauhtia en harjoituksissa ollut päässyt. Kisassa oli tänään kuitenkin melko liukas nollakeli, mikä vähän helpotti urakkaa.

Olin siis kolmosjoukkueen ankkurina ja kolme edellistä hiihtäjää toi viestin 27:nnellä sijalla minulle. Parin sadan metrin kohdalla sain nostettua sijoitusta yhdellä kun ohitin Joensuun Mailan edustusjoukkueen ankkurin. Loppumatkan hiihdin sitten omaa reipasta vauhtia ja katselin, ettei takaa kukaan meidän sarjan joukkue pääse yllättämään. Lopullinen osuusaika oli 10.13 eli juurikin tavoiteajassa selviydyin.

Meidän kaksi muuta joukkuetta hiihti juurikin niin kovaa kuin etukäteen oli ajatuksissakin. Ykkösjoukkue tuli toiseksi ja kakkosjoukkue 11:nneksi.

30 kilometrin hiihtolenkki

Torstaina aamupäivällä kävin hiihtelemässä 30 kilometrin hiihtolenkin perinteisellä tyylillä. Tällä kertaa hiihto tuntui mukavan kevyehköltä vaikka keskivertovauhti olikin tasan 5 minuuttia. Eli aikaa lenkkiin meni tasan 2 tuntia ja 30 minuuttia. Nyt kasassa on 360 kilometriä tältä talvelta.

15 kilometrin hiihtolenkki

Tällä viikolla on nyt ollut päivisin sen verran kiirettä, ettei aina kovin hyvin ole ehtinyt edes hiihtämään. Tänään kuitenkin kävin 15 kilometrin lenkillä, jotta pääsin yhteismäärässä tasan 300 kilometriin.

Pakkasta oli taas reilut 10 astetta, joka äkkiseltään voi tuntua melko vilpoiselta. Perinteistä hiihtoa hiihdellessä tälläinen keli on kuitenkin suunnilleen paras mahdollinen. Voitelu onnistuu melkein väkisinkin ja perinteisen latu on yleensä vielä liukkaassa kunnossa.

Tänään hiihtelin omalle tasolleni reipasta vauhtia kilometrivauhdin ollessa keskimäärin ihan vähän alle 5 minuutin tasolla.