Aihearkisto: Yleistä

Perjantain huoltava harjoitus

Säännöllisesti pitäisi treeneissä tehdä myös huoltavia ja palauttavia harjoitteita ja varmin tyyli varmistaa, että niitä tulee tehtyä, on tehdä niitä eilisen tapaan tiettynä vakiopäivänä. Tosin kyllähän näitä tulee tehtyä muissakin harjoituksissa, ja esimerkiksi akatemian aamutreeneissä tulee hyvinkin säännöllisesti tehtyä.

Eilisessä treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa, Emilia, Oona ja Siiri. Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät kilometrin ja lisäksi pelailtiin käsi- ja jalkapalloa parikymmentä minuuttia. Ohjatusti liikkuvuutta tehtiin reilut parikymmentä minuuttia. Lisäksi treenin toisena osiona tehtiin parikymmentä minuuttia liikkuvuus-/hallintaliikkeitä apuna käyttäen slidereitä, kuminauhoja ja voimistelukeppejä.

Loppuverryttely tehtiin tällä kertaa parin minuutin rentoutumisena.

Tuulin moukaritreeni

Tuulin kanssa käytiin iltapäivällä heittämässä moukaritreeni Hammaslahden kentällä. Verryttely oli äärimmäisen lajinomainen: vähän moukarin pyörittelyjä ja 8 vauhditonta heittoa. Näiden jälkeen vähän venyteltiin yms.

Varsinaisena treeninä sitten Tuuli heitti 2 kovempaa vauhditonta heittoa ja noin 12 heittoa 2 pyörähdyksen vauhdilla. Kun pyörähdykset onnistuivat melko hallitusti, kokeiltiin noin 7 heiton ajan myös kolmea pyörähdystä. Nämäkin olivat yllättävän hallittuja heittoja, joten ensi viikolla saattaa kisassa saatetaan käyttää kolmen pyörähdyksen taktiikkaa. Tosin treenin loppuun heitettiin vielä yksi kahdella pyörähdyksellä ja sekin lensi melko hyvin.

Kokonaisuudessaan heitot olivat selkeästi alkuviikolla heitettyä treeniä parempia.

Treeni kesti reilun tunnin.

Torstain toinen treeni

Eilen tehtiin illalla vielä päivän toinen treeni. Siinä mukana olivat Peppi-Rosa, Tuuli, Emilia, Venla ja Sofia. Alkuverryttelyksi hölkkäiltiin yksi kierros ja pelailtiin käsipalloa noin 15 minuuttia. Näiden jälkeen viskottiin kuulaa 5 kertaa alhaalta eteen ja 5 kertaa pään yli taakse. Näiden jälkeen venyteltiin vähän.

Juoksukoordinaatioita tehtiin noin 6×20 metriä. Harjoituksen pääosiona oli telinelähdöt, joita juostiin noin 6×10 metriä ja 5×20 metriä. 20 metriset juostiin kisana toisten kanssa ja 10 metriset yksin.

Tuuli ei noita juoksuja juossut vaan teki lähinnä keskivartalon voima/hallintaa.

Treeni kesti puolitoista tuntia.

Tiistain aitadrillailut ja määräjuoksemiset

Tänään treenissä mukana olivat Tuuli, Nea ja Peppi-Rosa. Verryttely aloitettiin taas kilometrin hölkkäilyllä, josta jatkettiin 15 minuutin jalkapalloiluun ja 5 minuutin naruhyppelysessioon sekä venyttelyihin.

Verryttelyjen jälkeen Tuuli juoksi erilaista juoksutreeniä kuin toiset. Ennen juoksuja tehtiin kuitenkin 4×30 metrin peruskoordinaatioita ja yksi 60 metrin avausveto. Juoksutreeninä oli 4×200 metriä noin 70% tehoilla ja 125 metrin kävelypalautuksella. Ajat näissä olivat noin 44 sekunnin luokkaa. Näiden jälkeen Tuuli juoksi vielä 6x noin 100 metrin vetoja reiluilla kävelypalautuksilla ja kovemmilla tehoilla aikojen vaihdellessa 14,7-17 sekunnin välillä. Treenin loppuun Tuuli teki vielä lihaskuntoa noin 150 toistoa ja loppuverryttelyt.

Toiset tekivät juoksukoordinaatioita 3×30 metriä ja juoksivat yhden 30 metrin avausvedon. Noiden jälkeen jatkettiin aitadrillailuilla, joita tehtiin hieman normaalia enemmän. Yhteensä aitojen ylityksiä tuli noin 30×7-aitaa liikkeiden ollessa väliaskeleella kävely, väliaskeleella hypähdellen, taemman jalan ylitykset hypähdellen, etumman jalan ylitykset hypähdellen ja matalilla aidoilla nopealla rytmillä juoksut. Loppuun tytöt tekivät vielä punttisalilla vähän hauista sekä ojentajapunnerruksia.

Treeni kesti reilut puolitoista tuntia.

Keskiviikon juoksuharjoitus Lieksassa

Keskiviikkona oltiin taas reenaamassa lieksalaisten kanssa Kuhmonkadun koululla. Kun koulun 70 metrisellä käytävällä verrytelellään niin ”kolmen kierroksen” verryttely tarkoitti nyt siis noin 400 metriä. Varsinainen aktiivinen verryttely tehtiin koulun salissa, jossa sivulaukkoja, lantionpyöritysjuoksuja ja vuorohyppelyjä tehtiin yhteensä 5×20 metriä ja lisäksi askelkyykkykävelyitä 9 metriä ja mittarimatoja 6 metriä. 8 pikkuaidan yli juoksukoordinaatiojuttuja tehtiin noin 10 kertaa. Verryttelyn loppuun tehtiin normaalitapaan vielä yhden jalan kyykyt, muutama lihaskuntoliike ja venyttelyt.

Juoksukoordinaatioita juostiin 2×20+20 metriä. Varsinainen juoksutreeni oli 2x5x60 metriä reipasta vauhtia ja lisäksi 1×60 metriä kovasti. Tällä kertaa siis ei niinkään oltu kehittämässä maksiminopeutta vaan juoksutekniikkaa ja helppoa juoksemista.

Loppuun tehtiin vielä vähän nilkkakävelyitä sekä muutamia vartalon hallintaliikkeitä.

Treeni kesti tasan tunnin.

Omia hiihtolenkkejä ja kisakauden avaus

Uusi vuosi ja uudet hommat. Vuoden vaihteessa päättyi Lieksan Liikunnan ja Urheilun seurakoordinaattorin hommat ja nyt pari viikkoa olen ollut työttömänä. Varsinaisesti työttömänä olen nyt ensimmäistä kertaa. Tuleva vuosi tulee melko pitkälti menemään parin viikon päästä alkavaa Valmentajan ammattitutkintoa suorittaen ja käytännön valmennushommia tehden. Joten urheilun parissa edelleen hyvin aktiivisesti tulen olemaan.

Nyt kun päivisin on aikaa niin olen yrittänyt omaa kuntoa pitää yllä hiihtämällä. Eilen kävin viimeksi suksilla, 27 kilometriä meni ajassa 1.45. Eilisen lenkin jälkeen kasassa on tasan 300 kilometriä ja nyt alkaa hiihtäminenkin pikku hiljaa olla sen verran helppoa, että tuollaisia parin tunnin lenkkejä jaksaa ihan hyvää vauhtia hiihtää.

Vuoden vaihteesta alkaen olen ollut Lieksan Urheilijoiden puheenjohtaja. Vielä tuo ei ole oikeastaan missään näkynyt mitenkään mutta saa nähdä millä tavalla tuo tulee viemään aikaa. Varmasti ainakin jonkin verran.

Valmennushommat jatkuvat silleen, että Joensuussa on 15-16-vuotiaiden tyttöjen ryhmä, jolle vedän treenejä neljänä tai viitenä päivänä viikossa ja Lieksassa lähinnä seiväshyppääjille kerran viikossa juoksutreeniä.

Tuleva viikonloppu tulee olemaan talven kisakauden virallinen avausviikonloppu. Joensuussa kisataan avoimet pm-hallit ja siellä kisaamassa ovat kaikki vähänkään kisaamaan kykenevät. Hyvinkin mielenkiintoiset kisat ovat tulossa kun saadaan selvyys sille millaisessa kunnossa urheilijat oikeasti ovat. Uskoisin ennätyksiä tulevan melko paljon.