Aihearkisto: Kilpailut

Tampereelta Nealle kaksi mitalia

Viikonloppuna Tampereella kisattiin massiiviset Tampere Junior Indoor Gamesit. Kisat ovat vuoden suurimmat lasten ja nuorten halliyleisurheilukisat Euroopassa kun mukaan oli ilmoittautunut tänä vuonna yli 1700 kisaajaa. Suuren osanottomäärän lisäksi (tai sen ansiosta) kisat ovat myös todella hyvätasoiset. Suurimmassa osassa 14-15-vuotiaiden lajeja taso on Sm-kisojen jälkeen vuoden toiseksi parasta. Ja muutamassa lajissa jopa Sm-kisoja kovempi kun näissä kisoissa jokainen saa osallistua neljään lajiin Sm-kisojen kahden sijaan.

Urheilijamäärän ja kisojen tason lisäksi TJIG:t on tunnettu siitä, että järjestelyt ovat kokonaisuudessaan huippuluokkaa. Omasta mielestäni nämä ovat selkeästi vuoden parhaat yleisurheilukisat kaikin puolin. Lisäksi nämä on itselleni valmentajana aina sillä tavalla erityiset, että näissä pystyn toiminaan kisapäivien osalta valmentajana täysin sillä tavalla kuin haluankin. Monesti muissa pienemmissä kisoissa Pohjois-Karjalan alueella omien urheilijoiden seuraaminen on selkeästi puutteellisempaa kun valmentamisen lisäksi monesti autan mm. kaikenlaisissa kisajärjestelyjutuissa. Näissä Tampereen kisoissa pystyn huomattavasti paremmin keskittymään esim. urheilijoiden verryttelyihin ja lisäksi saadaan kokemuksia siitä, miten muita kisavalmistelurytmejä (aamupalat, kisapaikalle siirtymiset yms.) kannattaa rytmittää ja minkä verran ne vievät aikaa.

Videot minun valmennettavien kisasuorituksista löytyy TÄÄLTÄ. Alla kuitenkin vielä lajeittain pientä kommenttia kaikista lajeista.

60 metriä (lauantai):

Elina juoksi 8,69 ja Peppi-Rosa 8,86. Elinalla kisa oli ensimmäinen yli puoleen vuoteen ja siihen nähden juoksu meni hyvin. Tärkeintä oli se, että kisan jälkeen ei tuntunut mitään kipuja ja näyttäisi siltä, että kevään harjoituskautta päästään jatkamaan paremmasta tilanteesta kuin mitä syksyllä tai nyt talvella on pystytty tekemään. Peppi-Rosalla kisatulokset heittelevät, etenkin 60 metrillä, jostain syystä melko paljon. Nyt taas juoksu ei ollut ihan parasta Peppiä.

60 metrin aidat (sunnuntai):

Nea juoksi pronssia ajalla 9,03 ja Peppi-Rosa ajan 10,13. Tämä oli Nealle oikeastaan ensimmäinen kerta kun samassa juoksussa mukana olivat käytännössä kaikki Suomen parhaat aiturit. Nyt Nea paransi ennätystään sadasosalla ja eroa kahteen kärkityttöön oli vai 14 sadasosaa kun vielä viime vuonna eroa oli 63 sadasosaa. Nyt kolmanneksi viimeiseen aitaan tuli vielä reipas kolahdus ja toiseksi viimeiseen pieni osuma. Noiden takia normaalisti Nean vahvinta aluetta oleva loppu jäi hieman vajavaiseksi. Jäipähän kesälle vielä hieman petrattavaakin. Pepillä juoksu oli sileää parempi ja kokonaisuudessaan ehjä sekä tasapainoinen. Erityisen positiivista on se, että nykyään ei enää tarvitse miettiä sitä, että meneekö välit kolmella vai eivät. Nyt suurimpana tehtävänä meillä on saada välijuoksuun selkeästi lisärytmiä ja alkukiihdytys vaatii myös tekemistä.

300 metrin aidat (lauantai):

Nea hopeaa 45,20:lla. Nealla kisa oli ensimmäinen 300 metrin aidoissa ja siksi joutui juoksemaan huonoimpaan erään, josta tuli soolojuoksulla reilu voitto ja kokonaiskisan kakkostila. Viime kesänä en Neaa päästänyt (tai Neaa houkutellut) juoksemaan vielä 300 metrin aitoja vaan keskityttiin sileille ja pika-aitoihin. Kun pika-aidat olivat silloin niin hyvällä mallilla, että Sm-kisojen edellisen päivän 300 metrin aidat olisivat voineet painaa päälajissa jaloissa niin, silloin päädyttiin ratkaisuun, että pika-aitojen lisäksi juostiin vain 300 metrin sileää. Nyt sitten ajattelin, että voitaisiin kokeilla pidempiä aitoja ja samalla sitä, kuinka pika-aidat sujuvat edellisen päivän pitkien aitojen rypistyksen jälkeen.

Nealla on 300 metrin aitoihin neljä erityisen hyvää ominaisuutta: aitatekniikka on hyvä, heikommalla jalalla aitominen on lähes yhtä hyvää kuin paremmalla, nopeus on riittävän hyvä ja maitohappojen sietokyky on poikkeuksellisen hyvää. Ne puolenkymmentä harjoitusta, mitä kisaa varten on juostu, ovatkin olleet todella hyviä. Nyt sitten kisassa ei vielä päässyt samassa erässä vertaamaan juoksuvirettä oikein muihin, mutta tälleen soolojuoksuna ensimmäisessä kisassa 45,20 on kyllä hyvä aika. Ja suurin osa aidoille lähestymisistä tuli ihan hyvällä rytmillä, parille aidalle tuli pientä jarruttelua mutta yhtään varsinaista stoppia ei kuitenkaan tullut. Nyt kun kokemusta on yhden kisan verran, niin tulevaisuudessa voidaan juoksuun jopa jonkinlaista suunnitelmaakin etukäteen luoda. Nyt ajatuksena oli juosta samanlainen alku kuin harjoituksten 150 ja 200 metrin aitavedoissa. Ja suunnilleen samanlainen juoksusta tulikin.

4×100 metrin viesti (sunnuntai):

Tytöt voittivat oman eränsä ajalla 52,56 ja olivat kokonaiskisassa viidensiä. Lauantain aitaviestiin ei saatu joukkuetta kun Elinaa en ainakaan vielä päästä aitoja kisoissa juoksemaan ettei jalka kokonaan hajoaisi. Pikaviestissä tytöt juoksivat järjestyksessä Aada, Elina, Peppi-Rosa ja Nea. Pitkän viikonlopun (hallilla oltiin yhteensä noin 20 tuntia), päätteeksi juostu pikaviesti on melko haastava kisa. Väsymys niin henkisesti kuin fyysisesti on tässä vaiheessa viikonloppua jo melkoinen ja silti pitäisi pystyä juoksemaan koko satametrinen hyvin ja lisäksi vaihtojen pitäisi onnistua. Nyt tytöt juoksivat sijoituksellisesti hyvän juoksun ja aikakin oli tilanteeseen nähden hyvä. Hieman kuitenkin pääsi käymään niin, että olimme katsoneet vaihtomerkit sellaisiksi, jotka toimivat hyvin täysissä vauhdeissa mutta nyt kun viestin tuojalla aina vauhti pääsi hieman tippumaan vaihtoon tultaessa, lähti vastaanottaja matkaan hieman turhan aikaisin. Mutta ei näihin vaihtomerkkeihin kuitenkaan kovin isoja muutoksia tarvitse tehdä. Erävoitto ja kovassa erässäkään ei edelle mennyt kuin pari suurseuraa, hyvässä vauhdissa siis ollaan. Ja se aitaviesti tulee meille olemaan kuitenkin vielä sileää viestiä parempia.

 

Tampere Junior Gamesien videot

Viikonloppu meni Tampereella Tampere Junior Indoor Gamesien merkeissä. Lauantaina Elina ja Peppi-Rosa juoksivat 60 metrin alkuerissä ja Nea 300 metrin aidoissa. Sunnuntaina Nea ja Peppi-Rosa pinkoivat 60 metrin aidat ja Elina, Peppi-Rosa ja Nea juoksivat 4×100 metriä Kokon Aadan täydentäessä nelikon.

Alla videot tyttöjen suorituksista:

 

 

Kuukausikisoissa aitoja ja seivästä

Tänään Joensuussa kisattiin Motonet-kuukausikisoissa. Kisoihin meikäläisistä osallistuivat Nea ja Peppi-Rosa.

60 metrin aidoissa Nea juoksi ennätyksensä 9,04 ja Peppi-Rosa ennätyksensä lähelle 10,08:llaan. Nealla juoksu oli taas hyvin puhdas kokonaisuus. Normaalisti noin kolmannen aidan jälkeen vauhti vielä kiihtyy, tänään se oikeastaan vain pysyi samana. Joten ihan täydellinen ei juoksu vieläkään ollut. Peppi-Rosalla juoksu oli myös periaatteessa ihan puhdas. Kuitenkin ensimmäinen askel ei vieläkään ole sellainen kuin sen haluaisimme olevan ja sitä kautta kiihdytys jää vähän vajaaksi ja sitä kautta koko matkan ajalta jää vähän vauhtia varastoon.

Seivästä Peppi hyppäsi heti aitojen jälkeen. Alakorkeuksien hypyt onnistuivat aiempaa helpommin ja videolla oleva ennätyksen sivuamishyppy (210), näytti vielä siltä, että voisi pari korkeutta yleempääkin mennä. Mutta eipäs tänään vaan hypyt pysyneet samanlaisia enää riman ollessa 220. Tulokseksi jäi siis tämä 210 ja seuraavassa kisassa sitten ennätystä voidaan nostella uusiin lukemiin.

Nean piti alunperin juosta tänään myös 300 metrin kisa. 150 metrisen avausvedon jälkeen Nea kuitenkin totesi pidemmät kisamatkat saavat jäädä vielä odottamaan seuraavia kertoja.

Kisailuja ja treenaamista

Eilen Peppi-Rosa kisasi Joensuussa pidetyissä Joy Gameseissa ja Nea teki treeniä. Pepillä lajeina olivat 60 metriä ja 1000 metriä. Edellisen viikonlopun kisat menivät Peppi-Rosalla vähän miten sattuu ja nyt näissä kisoissa olikin tärkeää palata omalle tasolle. 60 metrinen olikin selkeästi viime viikkoa parempaa, aika 8,69 ei vielä kuitenkaan ollut samanlainen kuin kolmisen viikkoa sitten pm-halleissa. Kun lähtöä ja kiihdytystä saadaan petrattua niin ennätyksetkin kyllä taas parantuvat. Jokin aika sitten Peppi-Rosa puhui, siitä että voisi juosta ensimmäistä kertaa pitkään aikaan myös kestomatkan ja nyt oli sitten mahdollisuus 1000 metriseen. Käytännössä tämä kisa tuli nyt ilman erillistä harjoittelua ja ajaksi tuli 3.44,47. Pienellä erillisharjoittelulla aika varmaan saataisiin hyvin nopeastikin noin 15 sekuntia paremmaksi.

Nea ei näissä kisoissa kisaillut mutta treenin teki kuitenkin. Verryttely sisälsi kilometrin verryttelyä, aitakävelyitä 6×3-4×6-aitaa (suoraan, takaperin, viivi-liike, sivuttain, suoraan, taemman jalan venytykset), venyttelyt ja koordinaatioita 4x2x noin 20 metriä (pakarajuoksu, polvennostojuoksu, kuopaisuhyppely ja suorin jaloin juoksu). Juoksuosio sisälsi tällä kertaa avausvetoja 2×50 metriä, pitkien aitojen (35m välit ja 68cm aidat) vetoja noin 3×120 metriä ja 4×160 metriä. Näissä vedoissa vauhdit olivat lähestulkoon 300 metrin aitojen kisavauhtia. Juoksujen jälkeen jatkettiin kehonhallinta- ja voimaosiolla. Voimistelupallolla tehtiin lihaskuntoliikkeitä noin 10×10-20 toistoa. Leukoja ja puolapuuvatsoja tehtiin kahdet maksimisarjat (noin 4 ja 10) ja lisäksi käsipainoilla hauista 2x10x8 kilolla. Treenin loppuun tehtiin vielä muutamaa kehonhallinta-/pitoliikettä (etunojassa vastakkainen käsi+jalka ilmaan, tähtipito puolta vaihdellen ja lankkupito). Yhteensä Nealla treeniin aikaa meni kolmisen tuntia, eli välillä ei varsinaisesti ainakaan kiirettä pidetty.

Tanhuvaarassa kisaamassa

Eilen käytiin Nean ja Pepin kanssa Tanhuvaarassa etelä-Savon avoimissa pm-halleissa. Molemmat tytöt juoksivat 60 metriä aitojen kanssa ja ilman. Tanhuvaara on kisapaikkana hyvin erilainen kuin normaalit hallit kun käytössä on oikeastaan vain 100 metrin juoksusuora kuudella juoksuradalla ja suoran päässä olevalla pituuspaikalla sekä noin 50 metrin levennysosa, joka kisoissa on pelkästään kuulantyöntäjien ja korkeushyppääjien käytössä. Kisaajia oli nyt vielä mukana ennätysmäärä kun noille alueille kisaamaan ja verryttelemään ahtautui 160 ja sen lisäksi paikalla olivat toimitsijat ja huoltajat. Mutta hienosti kaikki kuitenkin sopivat halliin ja hyviä tuloksiakin nähtiin.

Tytöt juoksivat ensin aitakisan. Nealla juoksu oli juoksu oli ensimmäisten parin askeleen jälkeen viimeiseen aitaväliin asti todella hyvää. Reipas osuma viimeiseen aitaa ja loppusileän hiljentely hidasti vähän aikaa mutta silti oma ennätys parantui pari kymmenystä. Aika 9,08 on tosi hyvä. Pepillä ei eilen ollut paras päivä. Aitajuoksu ei lähtenyt alusta menemään hyvin ja kun loppukaan ei ollut normaalia niin ajaksi jäi 10,42.

60 metrin sileä juostiin reilut kolme tuntia aitojen jälkeen. Tämä ei Neallakaan ollut niin hyvää juoksua kuin aidoissa. Nyt ajaksi tuli 8,34.Uskoisin, että tuosta saadaan tiputettua kuukauden aikana aika paljonkin pois, kunhan vaan saadaan tehtyä pari hyvää täsmätreeniä etenkin lähtöön. Pepillä sileä matkakaan ei mennyt hyvin. Aika 8,90 ei oikeastaan ollut lähelläkään sitä mitä se normaalisti olisi.

Alla videot juoksuihin:

Toinen päivä ensimmäistä parempi

Tänään siis pm-hallit jatkuivat. Tämä päivä oli omien urheilijoideni osalta kokonaisuudessaan hieman eilistä parempi.

15-sarjan pituudessa hyppäämässä oli Oona. Varsinaisia pituustreenejä on harjoituskaudella alla suunnilleen yksi ja kisoja kaksi. Koko ajan hyppääminen on kuitenkin mennyt parempaan suuntaan ja tänään pisin mitattu hyppy oli 467. Sillä tuli kisassa hopeaa.

Tyttöjen aitajuoksu oikeastaan jopa hieman jännitti. Vaikka Nea ja Peppi-Rosa molemmat viimeisissä treeneissä ovatkin juosseet hyvännäköistä juoksemista, on kisassa aina yksittäisen huonon askeleen/alastulon mahdollista heikentää tulosta huomattavastikin. Nea juoksi voittoon melko puhtaalla juoksulla ja ajalla 9,27, Peppi-Rosa juoksi kolmanneksi 10,03:lla ja myöskin melko puhtaalla juoksulla. Molemmilla ajat tulevat paranemaan vielä tälläkin hallikaudella selkeästi kunhan juoksuihin saadaan lisää röyhkeyttä sekä välijuoksuun että lähtöön.

Peppi-Rosa on viime aikoina hyppinyt seivästä useammankin treenin lopussa ja nyt kisassa ylittyi 210. Nyt ennätys parantui 18 senttiä ja joukkoon mahtui pari sellaista ylitystä, joilla olisi ollut mahdollisuuksia vieläkin korkeampiin ylityksiin. Mestaruus tuli kuitenkin jo tuollakin.

Nea työnsi vaihteeksi kuulaa. Siinäkin tuli mestaruus 8,93:n työnnöllä. Tämmöiset sivulajien kilpailut ovat siinä mielessä hyviä, että näissä voi joutua tiukasti kamppailemaan hyvistä sijoista. Nyt mestaruus tuli yhden sentin turvin seuraavaan tyttöön.

Tuuli työnsi kuulaa 17-sarjassa. Tulos 10,71 toi kisan kakkossijan. Tuollainen hieman vajaa 11 metrinen on tällä hetkellä sellainen peruskisatulos. Vaikka kesän ennätykseen jäi matkaa reilut puoli metriä, ei tämän pidemmälle ole lentänyt kuin siinä ennätyskisassa ja marraskuun kuukausikisoissa. Ja on tämä metrin paremmin kuin viime talvena. Siinä mielessä ollaan ihan hyvään suuntaan menossa.

Peppi-Rosan kolmas laji oli 200 metriä. Pitkä päivä ja pari lajia painoivat sen verran, ettei juoksuvire ollut enää ihan parhainta. Ajalla 29,03 tuli kuitenkin hopeaa. Nean kanssa sovittiin että alunperin suunnitelmissa ollut 200 metrinen jätettiin juoksematta. Aitajuoksun jälkeen lihakset kiristeli sen verran, että mieluummin 200 metriä jäi nyt juoksematta kuin muut tulevien viikkojen kisat.

Tyttöjen aitajuoksun video: