Aihearkisto: Kilpailut

Jyväskylästä ennätyksiä

Tänään käytiin jatkamassa kisakautta Jyväskylän Harju Cupissa. Alunperin kisa ei kuulunut meidän kisakalenteriin, mutta kun ensiviikolta jäi Outokummun moniottelut isommilta pois ja parin viikon päästä Kuopion kisoista ”Korona” poisti aitajuoksut ja kuulantyönnön, jouduttiin omaakin kisakalenteria hieman muuttamaan. Ja kyllä Jyväskylään kannattikin ajella. Kisaamassa olivat Tuuli kuulassa ja Siiri aidoissa. Molemmat tekivät kisoissa ennätyksensä. Kisan jälkeen Tuuli jatkaa 18-vuotiaiden kuulan tilastokakkosena ja Siiri pomppasi 16-vuotiaiden aitatilaston kakkoseksi kolmiloikan ykköspaikan lisäksi.

Tuulilla oli torstaina Outokummussa hieman tahmea kuulakisa, työnnöt eivät oikein millään meinanneet silloin pysyä ringissä. Nyt kisassa oli ihan eri meininki kun neljä työntöä pysyi jopa hallitusti ringissä. Tällä kertaa poikkeuksellisesti pisin työntö tuli heti ensimmäisellä, kun kuula kaartoi lukemiin 11,14. Muutama sentti siis ennätykseen lisää, mutta tärkeintä oli siis kuitenkin työntöjen jälkeen ringissä pysyminen. Pisin työntö ei tällä kertaa ollut kaikkein tehokkain, joten lisäsenttejä tulee jatkossa vielä rutkasti

Siiri juoksi Jyväskylässä ensimmäisen kisansa 100 metrin aidoissa. Kisassa oli mukana myös kaksi sopivan tasoista jyväskyläläistä kisaajaa ja kun myötätuultakin oli pikkuisen takana, oli kisaolosuhteet jälleen loistavat. Juoksu oli Siiriltä kokonaisuudessaan hyvä, parasta aitomista mitä Siiri on koskaan juossut. Kuitenkin etenkin juoksun kahdelle ensimmäiselle aidalle jäi vielä parannettavaa, jonka ansiosta myös loppujuoksu tulee tulevaisuudessa paremmin. Aitajuoksu on myös lajina sellainen, että kun kisastartteja saa lisää, lähtee ajastakin helposti paljon pois. Joten aikaa lähdetään sitten tiputtamaan tulevissa kisoissa kohti 15 sekuntia ja allekin.

Kisakausi kunnolla alkuun Outokummussa

Eilen oli meidän ryhmällä kesän ensimmäiset ”oikeat” kisat Outokummussa. Toissa viikolla Tuuli ehti jo kautensa avaamaan Pyhäselässä, mutta nyt Emilia, Siiri ja Peppi-Rosa olivat ensimmäistä kertaa tälle kesälle kisaamassa. Kauden ensimmäiset kisat jännittävät aina, koska kisatilanne on aina erilainen kuin harjoituksissa. Kisatilanteessa on mahdollista saada itsestään paljonkin enemmän irti kuin harjoituksissa, toisaalta esim. juoksuissa ei ole uusintamahdollisuutta vaan jo ensimmäisellä yrityksellä on onnistuttava.

Eilisen kisan avasivat Siiri ja Peppi 100 metrillä. Ihan kevään ja alkukesän nopeustreenit eivät ole menneet niin hyvin kuin olisi haluttu, joten kisakauden avaus oli pienoinen kysymerkki. Molemmat juoksivat kuitenkin kaikkien aikojen toiseksi kovimmat aikansa: Siiri 13,34 ja Peppi 13,64. Nyt kun saadaan kovia juoksuja juostua niin ajatkin kesän mittaan kohentuvat toivottavasti useampaankin kertaan.

Emilia oli ainoa 19-sarjalainen sadan metrin juoksija ja juoksi kisansa 15-vuotiaiden kanssa. Emilian kanssa on harjoituskaudella saatu maksimijuoksuja juostua todella vähän. Lähtöjä on parissa treenissä saatu tehtyä hyvinkin mutta varsinaista maksiminopeutta ei ole juoksemalla pystytty oikein tekemään. Nytkin kisassa lähtö oli hyvä, mutta kovemman juoksemisen vaihe ei vielä toiminut totuttuun tapaan. Ajasta 13,02 lähdetään tulevissa kisoissa tiputtelemaan melko isojakin harppauksia alaspäin.

Päivän parasta antia eilen oli Siirin kolmiloikkaaminen. Jo verryttelysuorituksissa oli näkyvissä, että kisasta voi olla tulossa hyväkin tulos. Heti ekalla kierroksella Siiri hyppäsikin ehjän suorituksen ja ennätyksensä 11,47. Neljä muutakin hyppyä kantoi yli 11,10:n, joten varmuuttakin hyppäämisessä oli paremmin kuin koskaan aiemmin. Ja on tulos myös selkeästi 16-sarjalaisten tilastokärki Suomessa tässä vaiheessa kautta. Pitkästä aikaa Siiri pystyi hyppäämään kaikki kuusi kierrosta ja vieläpä ilman isompia kipuja missään. Kun hyppääminen näytti jo nyt näin hyvältä, niin kauden edetessä tähänkin tulokseen lähdetään hakemaan vielä selkeää parannusta.

Tuulin kuulakisa ei ollut aivan yhtä hyvä kuin kauden avaus. Nyt ringissä pysymisen kanssa oli selkeästi enemmän haasteita kuin viimeksi. Ainoastaan kisan viides työntö oli mitattu vaikka työnnöt olivat muutenkin pääasiassa ehkä hieman varovaisempia kuin avauskisassa. Ainoa mitattu lensi tällä kertaa lukemiin 10,77.

Tuuli avasi kisakauden ennätyksellään 11,08

Tuulilla on takana periaatteessa hyvä kevätharjoittelujakso. Kaksi-kolme voimaharjoitusta, noin kaksi lajiharjoitusta, yksi kuntopalloharjoitus ja useampana päivänä viikossa huoltavaa/palauttavaa harjoittelua. Harjoituskauden aikana on myös kuulantekniikkaa saatu vietyä haluttuun suuntaan, ja pidemmän aikaa jo pääpaino harjoittelussa on ollut nimenomaan voimaharjoittelussa. Juuri nyt vielä näyttää, että harjoittelua hieman haitannut ”alaraajavamma” alkaa olla vaihteeksi paranemaan ja se mahdollistaisi vielä paremman fysiikkaharjoittelun.

Tuuli oli myös ensimmäinen meidän ryhmän tytöistä, joka ehti kisaamaan kun tänään kisattiin Pyhäselässä kesän ensimmäiset kisat. Ensimmäiseen kisaan ainoana tavoitteena oli saada jonkinlainen tulos, itse työnnön pituudella ei niin paljoa väliä vielä ollut. Nelikiloista kuulaa Tuuli ei viime kesänä vielä työntänyt yhtään ja talvella kokeiltiin yhdessä kisassa, jossa tuloksena oli pelkkiä yliastumisia. Ja nytkin reeneissä suurin osa, oikeastaan lähes kaikki, työnnöistä on ollut yliastuttuja.

Tänään kisassa kuitenkin työnnöt olivat helpon ja hyvän oloisia, mikä on kuulassa hyvin erikoista. Tulos tuli heti toisella kierroksella ja sen jälkeen tuli pari yliastuttua. Toinen noista yliastutuista oli osui vain hieman reunalistalle ja olisi ollut noin 11,60:n luokkaa. Viides työntö oli vähän varman päälle otettu, jotta saataisiin toinenkin hyväksytty kisaan, mutta se oli kuitenkin pidempi kuin toisen kierroksen työntö. Viimeisellä kierroksella Tuuli sai sitten vielä hyvän onnistumisen hyväksyttynäkin. Tuo viimeinen lensi 11,08 ja siihen voi tässä tilanteessa kyllä olla tyytyväinen. Tällä hetkellä ollaan puolisen metriä viime vuotta edellä vaikka kuula painaa kilon viimevuotista enemmän. Tämän päiväisen perusteella näyttäisi, että jos seuraava reilu kuukausi saadaan treenattua hyvin niin jopa 12 metrin työntö kesän kisoissa ei kovin yllättävältä enää vaikuttaisi.

Nuorten Sm-hallit takana

Viikonloppuna Helsingissä kisattiin nuorten Sm-halleissa. Tällä kertaa kisaamassa olivat Peppi-Rosa ja Siiri.

Peppi juoksi lauantaina 17-vuotiaiden 60 metrillä ja sunnuntaina 60 metrin aidoissa. Siiri puolestaan hyppäsi lauantaina 17-vuotiaiden kolmiloikkaa.

Peppi juoksi 60 metrillä ajan 8,44 jääden ennätyksestään sadasosan. Ihan hyvä juoksu siis, mutta olisi saanut mennä vielä hieman kovempaakin, jotta Peppi olisi tyytyväinen voinut olla. Sunnuntain aitajuoksussa Peppi lähti matkaan hyvin, ehkä jopa parhaiten mitä ikinä. Mutta ensimmäiseen aitaan tullut reilu kopsautus pysäytti matkan jo toiselle aidalle.

Siirillä viimeinen kuukausi on ollut hyvin haastava pienen alaraajavamman takia. Lauantaina kaikki oli kuitenkin hyvin ensimmäiseen kisahyppyyn asti. Verryttely sekä askelmerkkijuoksut näyttivät vielä todella hyvältä. Kisan alkaessa tapahtui kuitenkin jotain. Ensimmäinen kisahyppy jäi kesken ja toisella tuli tulos 10,55. Kolmannella Siiri sitten hyppäsi hyvännäköisen hypyn, jonka tulos 10,94 jätti Siirin kuitenkin lopulta yhdeksänneksi ja sentin päähän viimeisiltä kierroksilta. 16-sarjalaisista Siiri oli kuitenkin kolmanneksi paras.

Vaikka tyttöjen tulokset ja sijoitukset jäivät siitä mihin mahdollisuuksia olisi ollut, on fiilis kisojen jälkeen yllättävän hyvä. Juuri nyt vaikuttaisi siltä, että suunnitelmat kesää kohden selventyivät viikonlopun aikana ja tytöillä asenne sekä motivaatio ovat sellaisia, että selkeät kehitysharppaukset kesäksi ovat hyvinkin mahdollisia.

Sunnuntaina kisattiin

Sunnuntaina Joensuussa kisattiin Kataja Indoor Gamesit. Tytöistä ainoana kisasi Peppi-Rosa. Aitajuoksu oli edellisviikonlopun jäljiltä suuri kysymysmerkki. Nyt juoksu oli pykälän parempaa kuin edellisessä kisassa mutta edelleenkään Peppi ei kisaan saanut normaalia juoksua aikaiseksi. Joten tulossarakkeesseen tuli DNF.

Sileä 60 metrinen oli hieman parempaa. Lähtö ja kiihdytys oli siinä jo ihan hyvää, loppuunasti juoksu ei kuitenkaan tullut enää niin hyvin. Aika 8,52 oli aikalailla perustulos. Hyvällä juoksulla tuosta varmasti voisi noin parikymmenystä tippuakin.

Jyväskylässä kisoissa

Eilen käytiin Jyväskylässä Hipposhalleissa kisaamassa. Kisasta ei jäänyt lopulta paljonkaan kerrottavaa. Peppi-Rosalla aitakisassa tuli eteen sellaisia ongelmia, joista tämän hallikauden kisoissa ei aiemmin ole ollut tietoakaan. Eli ensimmäiselle aidalle Peppi ei nyt päässyt oikein mitenkään. Ja kisassa matka tyssäsikin siihen.

Siiri oli mukana kisareissulla ja oli ilmoittautunut aitoihin ja pituuteen. Kuitenkin viime viikolla tullut alaraajavamma toi sellaisia tuntemuksia, että varotoimenpiteenä kisat jätettiin kisaamatta.

Mukana kisoissa oli myös noin kerran viikossa meidän treeneissä käyvä Veera. Veera juoksi 300 metrillä oman eränsä voittoon ja kokonaiskilpailun kolmanneksi ajalla 43,12. Kisa oli Veeran ensimmäinen kallistetuilla kaarteilla ja aika jäi puolisen sekuntia viime viikolla juostusta Kuopion ajasta. Mutta ihan hyvä juoksu kuitenkin soolojuoksuna.

Vaikka kisoista ei älyttömän paljoa jäänyt valmennettavieni osalta muisteltavaa, oli reissu muuten taas hyvä reissu. 13 tunnin reissun aikana ehdittiin taas paljon kaikenlaista mietiskellä, jutustella ja kisoja seurata.