Aihearkisto: Kilpailut

Tuuli työnsi ennätyksensä 11,41

Talvikauden kisakausi saatiin päätökseen eilen Mehtimäki Junior Indoor Gameseissa. Kehittymisen kannalta aktiivinen kisaaminen on paras vaihtoehto. Toisaalta kisata ei kannata liikaakaan, mutta kisaamista ei kannata missään nimessä pelätä. Suuri osa kisoista voi olla sellaisia, joihin ei tarvitse valmistautua mitenkään erityisesti. Etenkin kesän kisakaudella runsas kisamäärä mahdollistaa sen, että hyvät olosuhteet ja hyvä kisavire osuvat tarpeeksi monesti samalle päivälle.

Kisatilanne on kuitenkin sellainen, jossa itsestään voi saada irti enemmän kuin missään harjoituksissa. Itselläni esimerkiksi silloin ”aikoinaan”, kun korkeuskisoja hyppäsin, pystyi kisan aloituskorkeus olemaan yhtä korkealla kuin harjoituksissa rima korkeimmillaan. Monesti kävi niin, että harjoituksissa olin päässyt korkeimmillaan 180 tai 185 ja kisassa sitten aloitin kuitenkin 185:stä ilman mitään ongelmia. Ja näin saattoi käydä vaikka olisin ollut kisan ainoa hyppääjä ja kisa oli normaalilla kotikentälläni. Eikä omaan hyppyvireeseeni aikoinaan vaikuttanut juurikaan se, missä vaiheessa kautta kisa oli. Ja ihan varma olen, että nuo korkeammalta tehdyt kisahypyt kehittivät enemmän kuin harjoitusten matalammat hypyt.

Ja samanlainen ilmiö se olisi myös muilla urheilijoilla, etenkin nuorilla. Nytkin eilisissä kisoissa oli 184 lajiosanottoa, joista noin 135 päättyi omaan ennätykseen. Jos/kun kehitystä tapahtuu noin ”helposti”, kannattaisi kaikkien urheilijoiden käyttää tälläiset mahdollisuudet hyväksi. Tässä vaiheessa voi tietysti ajatella, ettei isommilla urheilijoilla ennätyksiä noin paljoa tapahdu. Eilen kuitenkin 15-vuotiaissa ja yleisessä sarjassa osanottoja oli 26 ja niistä 19 päätyi omaan halliennätykseen. Aika kova prosentti siis sekin.

Valmennettavistani eilen ainoa kisailija oli Tuuli, joka työnsi kuulaa kisan ulkopuolisena 17-sarjassa. Viime viikkoinen kuulaleiri ja tämän viikon yksi lajitreeni olivat sen verran hyviä, että Tuuli päätti työntää vielä kisankin. Ja kannattikin työntää, nyt oma ennätys kirjataan nimittäin lukemin 11,41. Kuulakisan jälkeen Tuuli teki vielä voimatreenin.

Siiri TJIG-voittoon

Viikonloppu meni vaihteeksi taas kokonaan yleisurheilukisoissa. Tampereella kisailtiin 1730 kilpailijaa keränneet Tampere Junior Indoor Gamesit. Kilpailijoille kyseessä on vuoden isoimmat ja monissa lajeissa myös kovatasoisimmat kilpailut mutta lisäksi nämä ovat myös järjestäjille kova urakka. Kiitokset hienoista kisoista taas Tampereen Pyrinnön järjestelykoneistolle, näissä kisoissa on aina kiva olla mukana.

Meidän ryhmäläisistä tällä kertaa mukana oli kolme urheilijaa: Peppi-Rosa, Tuuli ja Siiri. Lähtökohdat kisoihin ei olleet ihan optimaaliset kun Peppi-Rosa tuli kisoihin hieman toipilaanta puolentoista viikon sairastelujen jäljiltä, Tuulilla kyseessä oli vasta kauden avauskisa ja Siiri tuli kisaan suoraan viikon mittaiselta rippikoulujaksolta.

Parhaiten kisoissa menestyi Siiri, joka voitti sunnuntai-iltana 15-sarjan kolmiloikkakisan tuloksella 11,00. Siirin hypyt olivat hyvin tasaisia, joista tuo pisin mitattu syntyi ensimmäisellä kierroksella. Siiri on edellisissä pituus- ja loikkakisoissa jäänyt kisan kakkoseksi sentin erolla voittajaan. Tällä kertaa osat kuitenkin kääntyivät kun kakkoseksi hypännyt Tampereen Pyrinnön Sanni Lento hävisi tuon samaisen sentin.

Lauantain pituuskisassaan Siiri hyppäsi kauden parhaansa 509, jolla irtosi kuudes tila. Loikkakisan tapaan tässäkin hypyt olivat hyvin tasaisia Siirin kolmen pisimmän hypyn ollessa 2 sentin sisällä.

Sunnuntaiaamun aitakisassa Siiri juoksi kahdeksanneksi ajalla 9,50. Ennätyksestään Siiri jäi tässäkin vain 4 sadasosaa. Tässä lähtö, kiihdytys ja ensimmäinen aita eivät menneet ihan niin hyvin kuin olisi voinut, juoksun loppu kuitenkin tuli hyvin. Vähän niinkuin noissa muissakin lajeissa, tämä oli sellainen perushyväsuoritus. Kunnon ”piikki” jäi oikeastaan kaikissa lajeissa uupumaan.

Tuuli työnsi 17-sarjan kuulakisassa perjantaina. Tulokseksi tuli uran toiseksi paras tulos 11,11, joka on kuitenkin oma halliennätys. Ihan hyvä kauden avaus siis. Kuula on sellainen laji, jossa välillä työntö lähtee selkeästi paremmin kuin yleensä. Tällaisessa kisassa missä työntöjä tulee vain kolme, on tuollaisen nappityönnön osuminen kisaan vähän onnenkauppaa. Nyt sellaista ei mukaan osunut, mutta ihan hyvä tulos siis kuitenkin. Sijoitukseksi kisassa tuli 9.

Peppi-Rosa oli siis ollut sairaana puolitoista viikkoa ennen kisoja ja eikä edelleen perjantainakaan ollut vielä täydessä iskussa. Aidoissa tuli vähän huono lähtö/kiihdytys ja kun vire ei muutenkaan ollut hyvä, jäi pöytäkirjoihin merkintä DNF, eli keskeytys toisen aidan jälkeen. 60 metrilläkään Peppi-Rosa ei pystynyt juoksemaan ihan parastaan vaan ajaksi tuli 8,80, joka jää kahden viikon takaisesta ennätysjuoksusta 31 sadasosaa.

Kuukausikisat ja voimaharjoitus

Peppi-Rosa juoksi tänään 60 metriä kuukausikisoissa. Juoksussa lähtö oli hyvä, mutta juoksu ei sitten muuten ollut oikein parasta Peppiä. Aika oli 8,73. Juoksun jälkeen Peppi teki vielä liikkuvuusjuttuja ja aitakävelyitä/-drillejä. Yhteensä aikaa hallilla meni pari tuntia.

Kisojen jälkeen Sofia tuli tekemään hallille voimatreeniä. Verryttelyhölkkäilyjen jälkeen heiteltiin kuntopalloa noin 10×10 heittoa, tehtiin pikkupainojen kanssa lihaskuntoa noin 10×10-toistoa ja venyteltiin.

Vuorohyppelyä 8 kilon tangolla tehtiin 3×25 metriä ja samalla tangolla käveltiin askelkyykkykävelyä 1×25 metriä. Terävää ylöstyöntöä työnnettiin 4x6x15 kilolla ja vaakaprässiä tehtiin 6×80/90/100/110/110 kilolla. Lisäksi vaakaprässissä tehtiin pohkeita 4x10x110 kilolla 10 sekunnin loppupidolla ja kontrastina tälle tehtiin aina sarjojen välissä 6 pohjehyppyä. Hauista tehtiin 3x10x6 kilon käsipainoilla. Näiden jälkeen Sofia teki omat fyssariliikkeensä.

Treenin loppuun viskottiin vielä möykkyä keihästyylillä seinään noin 30 heittoa. Loppuhölkkäilyn kanssa treeni kesti melkein kaksi tuntia.

Tanhuvaarassa kisaamassa

Sunnuntaina käytiin Siirin ja Peppi-Rosan kanssa kisaamassa Tanhuvaarassa Etelä-Savon avoimissa pm-halleissa.

Peppi-Rosa voitti 17-vuotiaiden 60 metrin aitajuoksun ajalla 9,92 ja oli kolmas 60 metrillä ajalla 8,67. Siiri puolestaan oli 15-vuotiaiden tyttöjen 60 metrillä neljäs ajalla 8,60 ja pituuden toinen 495:llään. Tulokset ei kummallakaan ollut ihan parasta mahdollista, mutta kuitenkin kisoja on aina hyvä saada alle ja nyt molemmille oli juuri sopivan tasoisia vastustajiakin. Tärkeämmissä kisoissa voi sitten taas ennätyksiä lähteä tavoittelemaan.