Aihearkisto: Kilpailut

Pm-hallien toisena päivänä juoksuenkkoja

Pm-hallien toisena päivänä meikäläisistä kisasivat vain Siiri ja Peppi-Rosa. Nämä pm-hallit olivat kuukauden päästä Joensuussa kisattavien nuorten Sm-hallien esikisat, joissa testattiin paljon kaikenlaisia juttuja päätapahtumaa varten. Osa näistä testailuista näkyi ulospäin selkeästi mutta moni juttu ei varmaankaan näkynyt normikilpailijalle juuri mitenkään. Kun itselläni on melko iso rooli noiden kisojen valmistelussa ja sitten itse kisatapahtumassakin, meni nämäkin kisat käytännössä järjestäjän hommissa. Juuri ja juuri tänään kuitenkin ehdin tyttöjen kisojakin seurata, ainakin osittain.

Siirin ensimmäinen laji, pituushyppy, alkoi heti 9.45. Aamukilpailu ja talven ensimmäinen pituuskisa ei ole ihan optimi yhdistelmä. Mutta silti Siiri hyppäsi parempia hyppyjä kuin harjoituksissa kertaakaan tällä kaudella. Tulos 498 on 14 senttiä enemmän kuin viime vuonna vastaavassa tilanteessa. Mutta eihän tämä silti ihan niin hyvä tulos ole, kuin mihin rahkeita olisi. No, ensi viikolla sitten tulee jo seuraava kisa ja tulosta pyritään vaihtamaan seuraavalle metriluvulle.

Pituuskisan jälkeen Siiri juoksi 60 metrin aidat. Aitakisa oli jo hyvää juoksemista ja Siiri juoksikin ennätyksensä 9,57. Kokonaisuutena juoksu oli ehjä alusta loppuun ja kun vauhtikin oli hyvää, voi tähän olla helposti tyytyväinen. Aitajuoksu on yleensä vielä sellainen laji, jossa tekeminen paranee kisa kisalta. Joten eiköhän tuostakin lähde useita kymmenyksiä talvikauden aikana.

Peppi-Rosa pääsi juoksemaan oman aitakisansa todella kovassa seurassa. Juoksun kärkityttö on Suomen ykkösjuoksija ja toiseksi tullut on hänkin aivan kärkityttöjä. Viikko sitten Peppi-Rosa juoksi ajan 10,23, jota nyt oli tarkoitus parantaa. Peppi-Rosa juoksikin tänään todella paljon paremmin, jopa tähän astisen uransa parhaan juoksun. 9,63 aikana tarkoittaa sitä, että viikossa ajasta tippui 60 sadasosaa. Seuraavissa kisoissa sitten hyvillä juoksuilla pyritään tiputtelemaan aikaa alle 9,50:n.

Päivän päätteeksi Peppi-Rosa juoksi vielä 200 metriä. Tässäkin tuli oma ennätys, ja erävoittokin, ajalla 28,40. Kaikenmittaisten matkojen juokseminen on etenkin tässä vaiheessa kautta hyvästä ja eri matkat kyllä auttavat päämatkojen kulkuunkin. Kolme matkaa ja kolme ennätystä viikonlopulta, riittävän hyvät kisat Pepiltä siis.

Pm-hallien avauspäivänä hyviä onnistumisia

Joensuussa pm-hallit kisataan aina tämänvuotiseen tapaan heti tammikuun puolivälin jälkeen. Todellisen kisakauden starttina Joensuun kisa antaa sopivasti suuntaviivoja siitä, mihin suuntaan neljän kuukauden harjoittelulla on päästy etenemään. Kuitenkin harjoituskausi edelleen on enemmänkin kilpailuun valmistavaa kautta kuin varsinaista kilpailukautta. Kovinkaan paljoa ei siis vielä ole kova tehoisia maksimisuorituksia harjoituksissa tehty. Seuraavien vajaan kahden kuukauden aikana kisavalmiutta ja samalla tietysti myös kuntoa yleisesti on tarkoitus kohottaa vielä muutama pykälä ylöspäin.

Pm-hallien avauspäivänä kisaamassa olivat Lumi, Peppi-Rosa, Siiri ja Sofia.

Lumilla kisapäivä alkoi keihäskisalla. Ensimmäinen 600 grammaisella keihäällä heitetty kisa toi tuloksen 36,77. Ihan mallikas kisakauden avaus siis. Korkeudessa Lumi paransi kisaennätystään 6 senttiä tulokseen 145. Keihäästä en nähnyt yhtään heittoa, mutta korkeudesta ehdin pari hyppyä nähdä, mm. tuon ennätyshypyn. Korkeudessa vauhti ja hyppäämisen perustekniikka ovat sellaisella mallilla, että tulos voi tuosta vielä ”helposti” parantuakin.

Peppi-Rosalla oli tänään ohjelmassa 60 metrin kisa. Alkuerissä Peppi paransi sadasosalla ennätystään lukemiin 8,58 ja selviytyi finaaliin. Finaalissa sitten aika heikkeni pari sadasosaa aikaan 8,62. Video alkueräjuoksusta:

Siiri ja Sofia juoksivat 60 metriä ja Siiri hyppäsi alkuerän ja loppukilpailun välissä kolmiloikkakisan. Siirillä juoksu on muuttumassa parempaan suuntaan ja alkuerässä ennätys kohentui 5 sadasosaa aikaan 8,59. Sofia puolestaan juoksi nyt ensimmäisen kerran kunnolla syksyn kisojen jälkeen ja selviytyi hänkin alkueristä finaaliin ajalla 8,97.

Alkueräjuoksun jälkeen Siirillä oli vuorossa kolmiloikkakisa. Jo toaitajuoksuillarstain treenissä oli viitteitä siitä, että hyppääminen on hyvin hallussa ja tämän päivän tulos olikin todella hyvä 11,11. Eteenpäin menoa viime talven parhaaseen tulokseen on jo puoli metriä. Videolla Siirin kolmas kisahyppy:

60 metrin loppukilpailussa Siiri juoksi ajan 8,62 ja Sofia petrasi odotetusti aikaan 8,80. Sofialla viikonlopun kisat ovat enemmänkin kovempaan juoksuun totuttelemista, vielä tässä vaiheessa kun yhtään kovempaa treeniä ei ole alla, ei myöskään oikein kunnon tuloksia pysty odottamaan.

Huomenna kisat jatkuvat Peppi-Rosan ja Siirin, Peppi-Rosan ja mahdollisesti Sofian 200 metrisilä ja Siirin pituudella.

Peppi-Rosa avasi kisakauden

Tänään Joensuussa kisattiin kuukausikisoissa aitajuoksussa ja pitkän matkan juoksussa. Kisaamassa meidän ryhmäläisistä oli ainoastaan Peppi-Rosa. Lisäksi Nea ja Venla olivat muuten treenaamassa.

Peppi-Rosa juoksi aitakisan, myös Siirin oli tarkoitus tulla mutta hänellä kisat jäivät sairastumisen takia väliin. Vielä viime lauantaina oli ”varmaa”, ettei Peppi tänään kuukausikisoissa juoksisi kun aitatreeni leirillä Tanhuvaarassa ei mennyt liian hyvin. Kuitenkin tiistain treenissä juokseminen oli jo selkeästi parempaa ja päätettiin, että tänään kannattaa juosta. Aitajuoksu on nimittäin sellainen laji, että se hyvin usein onnistuu paremmin kun tarpeeksi usein kisaa. Ja kisassa aitojen juokseminen on hieman helpompaa kuin harjoitellessa. Kisassa Pepin aika oli 10,23, aika ei sinällään ole vielä Pepille mahdottoman hyvä, mutta tärkeämpää oli nyt vain saada kokonainen juoksu alle. Ja ensi viikon kisoissa sitten yhden tai kahden lisälajitreenin jälkeen ajasta varmaan voidaan tiputtaa paljonkin pois.

Kisan jälkeen Peppi teki vielä ylävartalon voimatreeninä punttisalilla kolmea liikettä, 3×10-toistoa jokaista.

Nea ja Venla hölkkäilivät verryttelyksi, tekivät muutamaa liikettä lihaskuntoa painon kanssa, juoksivat tikapuujuttuja noin 10 kertaa ja venyttelivät. Lisäksi tytöt tekivät muutamia koordinaatioliikkeitä. Nea jatkoi juoksemalla 6 x 150 metriä noin 75% vauhdeilla ja parin minuutin palautuksilla sekä teki noiden jälkeen vähän ylävartalon voimaa. Venla ei juoksuja juossut vaan teki kolmea ylävartalon voimaliikettä, 3×10-toistoa kutakin.

Venlalla aikaa meni puolitoista tuntia, toisilla noin kaksi tuntia.

Kisakausi alkuun kuukausikisojen 200 metrillä

Tänään saatiin alkuun hallikisakausikin. Kuukausikisat olivat talvikauden kolmannet kisat Joensuussa ja nyt kisaamaan pääsi ensimmäiset meikäläisistäkin kun Siiri ja Peppi-Rosa kisasivat 200 metrillä. Molemmat tytöt juoksivat 15-vuotiaiden sarjassa. Siiri juoksi viimeisen kisansa Savonlinnan Rientolaisena kun vuoden vaihteessa seuraksi vaihtuu Joensuun Kataja. Siiri voitti tyttöjen ensimmäisen erän ajallaan 28,06 ja Peppi-Rosa toisen erän ajalla 29,14. Tähän harjoitusvaiheeseen ajat olivat melkolailla odotun kaltaisia. Tytöt juoksivat kisan alle pari reipasta 60 metristä, jotta harjoituksesta saatiin vähän täyteläisempi kuin pelkkä yksi kisajuoksu. Jos veikata pitäisi, niin veikkaisin, että molemmilla vauhti kiihtyy seuraavan kuukauden aikana niin paljon, että ajoistakin lähtee puolisen sekuntia. Jos 200 metrin kisoja vaan vielä tulee.

Emilia, Tuuli, Elina ja Sofia eivät kisoihin osallistuneet vaan tekivät samaan aikaan voimatreeniä. Perusverryttelyä tytöt jatkoivat pienellä kuntopiirillä ja lihaskuntoilulla. Itse en treeniä ehtinyt kuin vähän aina välillä seuraamaan kun olin tulospalveluhommissa kisoissa. Mutta tyttöjen ohjeisto ”oikeaan voimaosioon” oli tälläinen:

Rinnalleveto 3×30/40/45/50kg (Tuuli ainakin teki ihan näin, toiset vähän pienemmillä painoilla)
Takakyykky 4x6x40/45kg
Lantion nostoliike 3x10x30-40kg
Ylöstyöntö 3x8x20-30kg
Schnell 3×10+10x noin 35kg

Tuulin kauden viimeinen kisa

Tuuli kävi launtaina Maaningalla heittokisoissa. Lajeina olivat kuula ja moukari. Kuulassa paras tulos oli 9,79 ja moukarissa 38,39. Moukarissa siis ihan nappiheitto jäi tältä kesältä heittämättä, mutta tiedetäänpä nyt ainakin, että perustaso on aikalailla tuolla tasolla.

Tuuli moukarissa 37,76

Tuulilla tämän päivän moukarikisa Polvijärvellä oli samantyyppinen kuin lauantaina Pyhäselässä. Tulos 37,76 oli noin metrin vähemmän kuin lauantaina mutta kuitenkin toiseksi paras kisatulos.