Kirjoittajan arkistot:Anssi

Kuukausikisoissa tytöillä kova aitakisa

Joensuussa kuukausikisoja järjestetään kesällä pari kertaa kuukaudessa. Kun kuukausikisojen lisäksi joka kuukausi on jotkut selkeästi isommatkin kisat, on kuukausikisoissa viime aikoina kisattu vain yksittäisissä lajeissa. Tällä kertaa vuorossa oli aitajuoksu. Silloin kun kuukausikisoissa lajit osuvat suunnilleen kohdilleen, omat urheilijani kilpailevat niissä. Eihän nämä sellaisia ”ennätyskisoja” ole, mutta toisaalta meillä Joensuussa olosuhteet saadaan niin hyviksi urheilijoille kuin mahdollista, joten ennätyksiäkin voi tehdä. Mutta ennenkaikkea kisastartteja saadaan helposti ilman turhaa matkustamista.

Tänään aitakisassa juoksemassa olivat Nea, Peppi-Rosa ja Emilia. Tämä oli valmentajana todella mielenkiintoinen, ehkä jopa hieman jännittävä, kisapäivä. Yleensä valmentajana olen pystynyt melko hyvin aavistelemaan urheilijoiden kunnon, mutta nyt ilmassa oli normaalia enemmän kysymyksiä.

Poikkeuksellisesti ensin kerron tulokset ja näytän juoksun videon. Sen jälkeen vähän enemmän taustaa.

Tulokset

Tyttöjen kanssa samassa startissa juoksi Heikkisen Hertta. Juoksussa tuulilukemaksi mitattiin 2,6 sekunttimetriä, joten tilastoihin tulokset eivät päädy. Mutta todella arvokas kisastartti kuitenkin saatiin. Kisassa Hertta juoksi voittoon ajalla 14,03. Mutta aivan Hertan perässä maaliin tuli Emilia ajalla 14,07. Nea juoksi myös hyvin 14,63 ja Peppi-Rosakin selkeästi ennätyksensä alle ajalla 15,80.

Emilian aika olisi 17-vuotiaiden piirinennätys (Noora Hämäläisellä 14,10), mutta tuulta oli siis vähän liikaa. Nea puolestaan jäi 16-vuotiaiden piirinennätyksestä (Noora Hämäläisen 14,50) 13 sadasosan päähän. Peppi-Rosa juoksi nyt 26 sadasosaa kovempaa kuin Lahdessa reilu viikko sitten. Joten todella kovasti tytöt juoksivat. Ja Aitajuoksu on nimenomaan sellainen laji, jossa kesän mittaan hyvien kisastarttien (ja hyvien harjoitusten) avulla ajasta voi ”helposti” tiputtaa useita kymmenuksia.

Emilialla juoksu on nyt niin hyvällä mallilla, että tekniikkaan lähdetään ainakaan lähiaikoina vain ihan pieniä parannuksia tekemään. Nea puolestaan tulee tällä hetkellä ehkä noin viikon lajijutuissa Emiliaa perässä. Pari hyvää treeniä kun saadaan tehtyä niin veikkaisin Nean juoksevan suunnilleen samaa vauhtia kuin Emilia nyt. Peppi-Rosalla välijuoksu ja aitominen on paljon parempaa kuin talvella. Nyt seuraavaksi päästään sitten välijuoksuun hakemaan lisärytmiä.

Taustaa

Peppi-Rosa juoksi reilut viikko sitten Lahdessa ensimmäisen 100 metrin aitakisansa, ja tiedossa oli, että Peppi pystyisi siitä juoksusta parantamaan. Tämän päiväinen kisa oli kuitenkin kisaan valmistautumisen osalta vähän haastava. Jo etukäteen aikataulua tehdessä oli tiedossa, että Pepin koko verryttely tulee jäämään 20 minuutin mittaiseksi, mutta se oli maksimiaika, joka tähän kisaan oli ylipäätään mahdollista saada. Mutta kun Pepillä koko ajan juokseminen ja aitominen on parantunut, oli jo etukäteen melko varmaa, että juoksu tulee normaalin tapaan hyvin todennäköisesti menemään. Tämän päivän aika oli aikalailla odotetunlainen, hieman kokonaisemmalla verryttelyllä ja valmistautumisella ajasta olisi saatu jonkinverran vielä pois.

Emilia ei talvikaudella, keväällä tai nyt alkukesällä ole pystynyt kovinkaan montaa hyvää kokonaista aitatreeniä (tai edes nopeustreeniä) juoksemaan erilaisten, lähinnä, alaraajavammojen takia. Mutta hyviä treenejä korvaavina ja muutenkin on todella paljon alla. Viime kesänä Emilia kuitenkin juoksi 14,70, eikä silloinkaan pika-aitojen treeniä ollut kuin pari kuukautta takana. Nyt talvella Emilia ilmoitti miettineensä sopivaksi tavoitteeksi 17-vuotiaiden piirinennätystä 14,10. Hyppäys ennätysajassa tuolleen 60 sadasosaa näissä ajoissa on kuitenkin melkoinen. Tuota tavoitetta kun itsekseen mietiskelin, olin aika varma, että jos kesällä treenit menevät hyvin, voisi loppukesällä tuo aika olla hyvinkin lähellä. Mutta se vaatisi kuitenkin paljon hyviä treenejä, riittävän kovaa kisaa ja hyviä kisaolosuhteita. Nyt alkukesällä on saatu yhdessä treenissä pari oikeasti hyvää aitaväliä juostua ja viime perjantain aitatreeni meni kokonaisuudessaan todella hyvän oloisesti. Ja siinä treenissä saatiin myös ensimmäiset telinelähdöt aitojen kanssa yli puoleen vuoteen. Odottelin kyllä Emilialta siis hyvää juoksua. Mutta olihan tuo tämän päivän aika ihan eri luokkaa kuin mitä odotin. Tämän päivän juoksu laittaa nyt kesän jatkosuunnitelmat uuteen mietintään.

Nea on saanut pari ”riittävän” hyvää aitatreeniä viimeisen reilun viikon aikana, jotta kisaan uskallettiin ilmoittautua. Edellisestä aitakisasta on kuitenkin noin 15 kuukautta ja siinä välissä melko haastava loukkaantuminen ja siitä kuntoutuminen. Vaikka nyt jo pidemmän aikaa on pystytty treenaamaan hyvin, ollaan Nean kanssa kuitenkin edelleen täysin keskeneräisessä vaiheessa. Juokseminen ja aitominen alkaa olla parhaimmillaan todella hyvää, mutta kovien treenien ja kisojen puute näkyy vielä lähes kaikessa tekemisessä. Ennen viime kesänä alkanutta kisataukoa ja pitkää huilitaukoa Nea juoksi vielä 15-sarjan aitoja. Nyt alkusileä on 1,5 metriä pidempi, aitavälit 50 senttiä pidempiä sekä kisamatkakin 20 metriä pidempi. Joten ”tauolta” piti pystyä palaamaan paljon parempana kuin tauolle joutuessa oltiin oltu. Kun lajiharjoituksissa pääpaino on ollut aitatekniikassa, ei ole vielä ehditty juurikaan kisaväleihin ja telinestartteihin keskittymään. Itseasiassa ensimmäinen onnistunut kisaväli tuli tänään harjoitusvedossa ja samoin ensimmäistä kertaa telinelähtö ensimmäiselle aidalle onnistui toisessa harjoitusvedossa. Mutta kun ne kerran ovat onnistuneet, voivat ne onnistua myös aina myöhemmin. Tämän päivän juoksun aika Nealla oli aikalailla odotetunlainen. Kuitenkaan aika ei ollut tällä kertaa ainakaan minulle itselleni se tärkein juttu Nean juoksussa. Nea pystyi lopulta ”voittamaan itsensä”, uskalsi palata aitajuoksukisaan, juoksi ekalle aidalle oikealla askelmäärällä ja juoksi koko matkan kolmen askeleen rytmillä. Sitten seuraavissa kisoissa päästään toivottavasti vielä paremmin näkemään sitä, mille tasolle Nean aitajuoksulahjakkuus oikeasti oikeuttaa. Nyt kun ”oikean aitajuoksun” pariin on palattu, on toivottavasti tästä oikeaan suuntaan jatkaminen selkeästi entistä helpompaa.

Muuta

Tytöille olen vähän lupaillut, että jos koko nelikko (Nea, Peppi-Rosa, Emilia ja Siiri) pysyy terveenä ja harjoitukset menevät suunnilleen hyvin, tulevat he olemaan syksyn Sm-viesteissä N17 aitaviestissä kovia. Nyt tämän päivän perusteella nelikko on ainakin tällä hetkellä vielä siinä vauhdissa, jota syksyllä tarvitaan. Tämän päivän vauhdit ovat nimittäin jo sellaisia, joilla viime vuonna olisi Sm-viesteissä taisteltu mitaleista. Tässä on kuitenkin vielä reilut kaksi kuukautta aikaa kehittää kaikkien juoksua. Pari kymmenystä kun kaikki kuitenkin ainakin ”helposti” voivat parantaa ja viesteissä muuten vain jokainen voi samat pari kymmenystä normiajoista tiputtaa, on tärkein juttu nyt vain pysyä terveenä viesteihin asti.

Siirin loikkatreeni

Siirin kanssa on tänä kesänä pyritty melko säästeliäästi hyppäämään pituus- ja loikkatreenejä. Ja samalla tavalla on tarkoitus jatkaa myös kesää eteenpäinkin. Mutta vastaavasti kun lajitreenejä tehdään vähän, on ne tarkoitus tehdä entistä laadukkaammin.

Tämän päivän treeni alkoi normaaleilla hölkkäilyillä, noin 10×6-aidan aitakävelyillä sekä jatkui huolella tehdyillä liikkuvuus- ja huoltavien liikkeiden osuudella.

Nurmikolla hyppelyrytmisiä koordinaatioliikkeitä tehtiin noin 8×20 metriä. Pikkuaitojen (30cm, 4kpl) hypeltiin erilaisia loikkasarjoja noin 12×4-hyppyä. Näissä tehot olivat ihan reippaan kovia.

Näiden jälkeen siirryttiin hiekkakasalle piikkareissa. 5-loikkaa parin askeleen vauhdilla hypättiin noin 5 kertaa, 3-loikkaa 8 askeleen vauhdilla pari kertaa, 2-loikkaa muutaman askeleen vauhdilla reilut puolenkymmentä kertaa ja loppuun vielä 3-loikka noin 8 askeleen vauhdilla kaksi kertaa. Näistä etenkin viimeinen kolmiloikka oli taas sitä ”hyvää Siiriä”. Tämän tyyppinen loikkakokonaisuus kun saadaan kisaan onnistumaan, voidaan olla hyvinkin tyytyväisiä.

Aikaa treeniin meni kokonaisuudessaan pari tuntia.

Tuulin ja Lumin maanantaitreeni

Tänään aamupäivällä käytiin Tuulin ja Lumin kanssa treenaamassa lajitreenejä. Tuulilla ohjelmassa oli kuulan lajitreeni ja Lumilla pituushyppyjä ja vähän pidempiä vetoja.

Verryttelyksi hölkkäiltiin sekä tehtiin melko huolellisesti liikkuvuusjuttuja sekä vähän keskivartaloa. Lisäksi juoksukoordinaatioita juostiin 4×20 metriä ja vauhditonta pituutta hypättiin 6 hyppyä.

Tämän jälkeen Tuulin lopputreeni olikin kuulantyöntöjä. Vauhditta työntöjä tuli kymmenkunta, joista osa nelikiloisella. Ja vauhdillisia ehkä kymmenkunta. Ensimmäinen kunnollinen vauhdillinen meni hieman yliastuttuna noin 12,30:een eli suunnilleen metrin ennätystä pidemmälle. Muut työnnöt ei ihan noin pitkiä olleet ja kovin moni hyvä työntö ei vieläkään ringissä pysynyt. Mutta eteenpäin on taas menty ja karnevaaleilla torstaina toivottavasti ennätyslukemat virallisestikin muuttuvat uusille lukemille.

Lumi hyppi ensin nurmella muutamia ponnistuksia sekä loikkia. Sitten pituuskasassa lyhytvauhtisia hyppyjä vajaat kymmenen kertaa ja pidemmällä vauhdilla myös vajaat kymmenen hyppyä. Hyppyjen jälkeen Lumi vielä juoksi 1×60 metriä + 2×150 metriä kovasti noin 10 minuutin palautuksella. Nyt Lumin kanssa on saatu kaikki 7-ottelun lajit käytyä jollain tavalla läpi. Ensi viikolla on tarkoitus otella sitten ottelu läpi ja ennen sitä vielä yritetään kuntoa ja lajitekniikoita viimeistellä kisakuntoon, jotta ottelusta riittävän ehjästi läpi päästään.

Treeni kesti Tuulilla puolisentoista tuntia ja Lumilla noin kaksi.

Juhannusaaton aitajuoksutreeni

Eilisessä treenissä mukana olivat Nea, Peppi-Rosa ja Emilia. Keli tässä juhannusaaton treenissä oli aitajuoksua ajatellen täydellinen, hellettä ja sopivasti myötäistä tuulta takasuoralla.

Verryttelyksi tytöt hölkkäilivät pari kierrosta ja lisäksi pelailtiin käsi-/jalkapalloa reilut 10 minuuttia. Verryttelyn loppuun tehtiin vielä liikkuvuutta, aitapyörittelyjä seinää vasten ja pari aitadrilliä.

Ennen aitajuoksuja tytöt tekivät vielä muutamia juoksukoordinaatioita ja juoksivat yhden avausvedon.

Varsinainen aitajuoksuosio oli sitten hyvin yksinkertainen, ensin pari kertaa 7-aitaa viiden askeleen rytmillä. Ja sen jälkeen juostiin 7 aitaa (väli 8,25-8,5m) 3 askeleen rytmillä noin 3 kertaa ja lisäksi muutama aita pari kertaa. Osa juoksuista lähdettiin telineistä.

Nyt sitten huilaillaan juhannus ja maanantaina kuukausikisoissa tarjolla on aitajuoksukisa missä on tarkoitus juosta.

Treeni kesti vajaat pari tuntia.

Helppoa juoksemista ja voimaa tyttöjen treenissä

Tyttöjen treenissä tänään oli mukana kolmikko Peppi-Rosa, Siiri ja Emilia. Verryttelyhölkkäilyn päälle heiteltiin vähän frisbeetä, tehtiin verryttelyliikkeitä noin 12×20 metriä sekä normaaleja liikkuvuusjuttuja ja vähän lihaskuntoa.

Treenin ensimmäinen pääosio oli juoksuosio, joka tehtiin tällä kertaa kokonaisuudessaan avojaloin nurmikolla. Osion alkuun tehtiin tikapuita noin 10 kertaa. Pikkuaitojen (9kpl) juostiin polvennostojuoksuilla ja normijuoksuilla noin 15 kertaa. Lisäksi juostiin 2×80 metriä helppoja juoksuvetoja.

Toinen osio oli sitten voimaosio, joka tällä kertaa tehtiin ulkokuntosalilla. Kahdet 10 toiston sarjat tehtiin rintaprässiä ja jalkojen nosto-vatsoja. Maastavetoa tehtiin 3×6-toistoa ja pohjenousua 3×10-toistoa. Etureisi-, takareisi- ja pakaralaitetta tehtiin kaikia 2×10+10-toistoa. Painot kaikissa liikkeissä olivat vähän epämääräisiä, osassa oli lisäpainoa ja osa tehtiin pelkällä laitteen omalla painolla.

Treenin loppuun tehtiin vauhdittomia pituushyppyjä kuusi kertaa ja normihöntsäilyä.

Harjoitus kesti noin tunnin ja 45 minuuttia.